La locul şi timpul nepotrivit

Publicat în Dilema Veche nr. 497 din 22-28 august 2013
Ca mereu prima oară jpeg

Cina într-un restaurant onorabil: preţuri rezonabile, răcoare, chelneri măcar politicoşi, meniu acceptabil, muzică în surdină. Premise promiţătoare pentru a petrece, alături de cîteva familii, un timp agreabil şi o digestie calmă. Iluziile se termină brusc, după primul fel de mîncare: cîţiva copii – de 3-4, maxim 5 ani – anunţă, pe decibeli infernali, că durează prea mult pauza dintre antreuri şi friptură. Părăsesc banchetele, oricum suficient de joase cît să transforme tăblia mesei într-o barieră între ei şi ceilalţi comeseni sau între ei şi propria farfurie: apucă cu greu furculiţa, le scapă dumicatul pe ei sau pe jos, se aruncă după el pe sub masă, părinţii îi ceartă, feţele de masă scapă de sub control şi, odată cu ele, vasele pline de substanţe care pătează iremediabil.

Sînt mici şi au chef de joacă. Ţipă, aleargă, se împing, se lovesc, se ceartă, totul printre picioarele clienţilor, pe sub tăvile chelnerilor, aflate într-un echilibru precar, sub privirile îngrijorate ale patronilor. Vine felul doi şi, cu el, o speranţă de acalmie. Nici vorbă: adulţii îi cheamă la masă, dar copiii nu aud nimic şi, cînd aud, refuză, mofturoşi, orice tentaţie culinară. Părinţii încep o cursă cu obstacole, ţinînd în mînă o fărîmă de friptură, o frunză de salată, o linguriţă de sos, în speranţa că fiii risipitori se vor întoarce în sînul familiei. Copiii ţipă, aleargă, se împing, se lovesc, se ceartă în continuare. Părinţii, blazaţi, privesc nostalgic, pe laptop sau pe iPad, fotografii de familie şi comentează seriale vechi, încercînd să ignore oftaturile de la mesele vecine.

Am văzut, foarte des, astfel de scene, cu copii aflaţi în locul nepotrivit şi la timpul nepotrivit: cărucioare cu bebeluşi agitaţi pe terase, ţînci care îşi exersau primii paşi pe holurile muzeelor, „şoimi ai patriei“ pe scaune de cinematograf, în faţa unui film de artă. Trebuie să spun că nimeni nu era fericit: nici ei, nici adulţii care îi însoţeau, nici „victimele colaterale“. Ceea ce se presupunea a fi, pentru toată lumea, un moment de relaxare, de distracţie, sfîrşea inevitabil într-un episod al gesturilor iritate, al inconfortului fizic şi emoţional, al precipitării spre ieşire.

Bun, întrebarea – perfect legitimă – care apare este următoarea: după ce devii părinte, te izolezi, pînă cînd puştiul tău atinge majoratul? Îţi anulezi toate concediile, iar vacanţele ţi le petreci pe aleile parcurilor din preajma casei, de teama că deprinderile încă neaşezate ale copilului tău vor deranja vecinii de hotel?

Răspunsul imediat, raţional, este: nicidecum. Viaţa de familie nu trebuie să te împingă la izolare, la un comportament ascetic. Dimpotrivă. Ceea ce însă trebuie ştiut este că apariţia unui copil îţi schimbă, fundamental, obiceiurile şi motivaţiile, cel puţin pînă la vremea în care timpul lui nu mai depinde de al tău. Cît eşti singur, nu ai a da nimănui socoteală pentru cît, cum, de ce îţi petreci timpul la un restaurant. Cînd mergi însoţit de un copil, lucrurile se schimbă: pentru el, restaurantul, muzeul, cinematograful nu sînt locuri de distracţie, de formare sau informare, decît dacă adultul de lîngă el are grijă de acest lucru, alegînd cu grijă vîrsta potrivită, locul potrivit, momentul potrivit.

Copiii învăluiţi de fum de ţigară, asurziţi de boxe virile, asupriţi de priviri reprobatoare, asaltaţi de informaţii pe care nu le pricep, nu sînt nicidecum copii care se amuză. Sînt doar copii care îşi asistă neputincioşi, iritaţi, agitaţi, părinţii care vor să se amuze. 

Maria Iordănescu este psiholog. 

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.

Adevarul.ro

Ramzan Kadîrov FOTO Profimedia
LIVE TEXT | Război în Ucraina. Forțele ucrainiene au cucerit Lîman. Kadyrov cere utilizarea armelor nucleare tactice
Liderul cecen Ramzan Kadîrov, aparent devastat de înfrângerea de la Lîman, a cerut Rusiei să continue să lupte pentru „eliberarea” celor patru teritorii anexate cu toate mijloacele disponibile, inclusiv cu arme nucleare tactice.
Alegeri în Bulgaria - dispozitive de votare într-o secție din Sofia FOTO Profimedia
Bulgarii, din nou la urne pentru alegeri parlamentare: al patrulea scrutin în 18 luni. Rusia și corupția, principalele teme de campanie
În Bulgaria au loc alegeri parlamentare, astăzi, pentru a patra oară în doar optsprezece luni. Asta după ce niciun partid nu a reușit să inspire încredere și să creeze o coaliție puternică în urma alegerilor precedente.
Explozie Girona FOTO EL MUNDO webp
18 răniți după un experiment științific eșuat. Momentul în care un butoi cu azot lichid explodează
O explozie produsă la un festival de ştiinţă în nord-estul Spaniei s-a soldat cu rănirea a 18 persoane, unele dintre ele grav, între care 10 copii cu vârste între 3 şi 13 ani.

HIstoria.ro

image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Victor Babeș, cel mai elegant savant român
Victor Babeș a fost savant, profesor universitar, unul dintre cei mai renumiți oameni de știință, cunoscut și recunoscut în toată lumea. Când apărea profesorul Babeș la catedră, sau cu alte ocazii, acesta era îmbrăcat impecabil, foarte elegant, având o ținută exemplară.