La firul ierbii, după cinci ani de la aderare

Publicat în Dilema Veche nr. 422 din 15-21 martie 2012
La firul ierbii, după cinci ani de la aderare jpeg

În urmă cu cinci ani, la „Revelionul Integrării“, mă aflam în stradă, cu microfonul în mînă, „la datorie“. Ţin minte că am cîntat alături de un grup de tineri, am ţipat la miezul nopţii, bucurîndu-mă de focul de artificii, dar am şi înregistrat în stînga şi-n dreapta răspunsuri, opinii. „Cum credeţi că se va schimba viaţa noastră după aderarea la Uniunea Europeană?“ „Va fi mai bine! Deja vorbim altă limbă: limba europeană!“ „Drepturi! Drepturi! O să avem drepturi!!!“ „Or să fie şi lucruri bune, şi lucruri rele. S-ar putea să nu fie uşor deloc!“ „Cineee, mă? Europa?! Ne fură, frate! Ne fură pe faţă!“ „Nu sînt european, sînt român! UE se opreşte în graniţele României, să fie clar! Eu, în liceu, am învăţat istoria României...“ Iar grupul de tineri începe să cînte: „Noi sîntem romââââni, noi sîntem aici pe veci stăăăpîîîîni!...“ Printre răspunsuri a apărut însă frecvent şi următorul: „Intrăm şi noi în rîndul lumii! În rîndul ţărilor civilizate!“.

Sîntem mai civilizaţi?

Au trecut de atunci cinci ani. Românii sînt în continuare cei mai euro-entuziaşti, chiar dacă procentul este un pic mai scăzut faţă de cel de 64% de dinainte de aderare. Sociologii pun acest euro-optimism pe seama lipsei de încredere în propriile instituţii, dar şi pe o lipsă de informare în domeniu. Puţini români făceau la vremea aceea diferenţa între Consiliu, Parlament şi Comisia Europeană. Puţini ştiau care sînt atribuţiile acestor instituţii, şi nici acum situaţia nu e cu mult schimbată. 

Dar poate fi „măsurat“ gradul de civilizaţie al unei populaţii? Se poate spune că populaţia unei ţări e „mai civilizată“ decît a altei ţări? 

Am făcut un experiment simplu: într-o piaţă, am întrebat o vînzătoare dacă ştie cine a aruncat pe jos gunoiul care se află chiar lîngă taraba ei. Răspunsul n-am putut să-l folosesc la radio decît acoperind cu un bip prelung cuvintele care n-aveau ce să caute pe post.

Încercaţi să faceţi singuri acelaşi experiment: atrageţi atenţia cuiva care aruncă o hîrtie pe jos. Şi, eventual, povestiţi-ne reacţia. Psihiatrul Vlad Stroescu spune că, atunci cînd este martorul unei astfel de scene, apelează la un mic truc: „Iau hîrtia, i-o dau celui care a aruncat-o şi îi spun că i-a căzut ceva. Uneori, persoana capătă o culoare roşie în obraji. Dar, de cele mai multe ori, mă aştept la un răspuns agresiv sau, pur şi simplu, la o lipsă de reacţie“.

Împreună cu psihiatrul Vlad Stroescu, am încercat să găsesc schimbări comportamentale după cinci ani de apartenenţă la UE. Sîntem „mai“ civilizaţi? „Cred că am învăţat măcar să ne aşteptăm la un comportament mai civilizat din partea celorlaţi. În general, ne revoltăm cînd vedem în jurul nostru semne de noncivilizaţie, dar putem să fim noi cei care ne schimbăm primii, şi nu prea facem lucrul ăsta. Sau îl facem foarte greu. Psihologic vorbind, există o explicaţie: e dificil să vedem dincolo de limitele noastre personale. Generaţii întregi au aşteptat un soi de fericire, care nu mai vine. De aici, o frustrare cronică. Asta face să ne pese mai mult de noi şi mai puţin de ceilalţi: vreau să fiu eu fericit, după aceea mă gîndesc şi la ceilalţi!“

Tot de civilizaţie ţine să dai bună ziua, să-ţi ceri scuze sau să mulţumeşti. Sau – pur şi simplu – să zîmbeşti. Nu vi se pare că, pe stradă, românii sînt trişti, tot timpul preocupaţi, încruntaţi? În România, în marile oraşe, în special, a saluta un necunoscut pare mai degrabă o formă de agresiune. Celălalt se poate uita ciudat la tine: „Ce o mai vrea şi ăsta?“. 

„Ne e greu să ieşim din normele cu care ne-am obişnuit“ – îmi spune Vlad Stroescu. „Iar în Bucureşti norma e mai degrabă să nu dai bună ziua.“ 

Să fie o legătură între nivelul de trai şi nivelul de civilizaţie?! – întreb. 

„Nu cred. Mi s-a întîmplat să văd mai multă fericire şi un simţ al comunităţii mai mare în cartiere sau zone mai sărace. Ar fi uşor să dăm vina pe sărăcie. Sau pe comunism, cînd eram obişnuiţi să privim peste umăr. Dar cred că mai degrabă e vorba de obişnuinţă, de o inerţie culturală. Am lucrat în străinătate o perioadă. Mi-a fost uşor să învăţ să dau bună ziua şi să zîmbesc. Ajungeam seara acasă mai odihnit. Cînd m-am întors în România, a trebuie să învăţ să nu mai dau bineţe. Era un moment stînjenitor cînd o făceam.“

De altfel, mulţi dintre noi, cînd ne aflăm în străinătate, avem tendinţa de a respecta regulile de acolo sau de a ne purta cum o fac ceilalţi. Însă, odată întorşi în ţară, revenim la obiceiurile locului. Aşa se întîmplă, de exemplu, şi în ceea ce priveşte hîrtia aruncată pe jos sau comportamentul în trafic. Nu ştiu dacă e valabil şi invers: dacă un străin care vine în România împrumută din „comportamentele“ noastre.

„Semne de civilizaţie“ am încercat să preluăm şi atunci cînd s-au făcut în Bucureşti pistele de biciclete, de exemplu. În marile capitale europene există chiar şi trasee turistice care pot fi făcute pe bicicletă, iar acest mijloc de deplasare este încurajat din mai multe motive: de la cele ecologice, de trafic, pînă la cele care ţin de un stil de viaţă sănătos. La noi, pistele sînt cu obstacole şi este, în continuare, o aventură să traversezi oraşul pe două roţi. Mai sînt apoi wc-urile ecologice, care miros de la o poştă şi care cu greu pot fi folosite. Sau indiferenţa cu care parcăm pe locurile pentru persoanele cu handicap. Nu mă leg de faptul că nu mergem pe partea dreaptă a scărilor rulante de la metrou, pentru că uneori acestea sînt atît de înguste, încît e imposibil. Însă, în România, cînd se urcă în autobuz, oamenii se împing, se înghesuie, „să apuce“ să se urce. În ţările spre care privim şi pe care le numim civilizate, oamenii stau la coadă să se urce în autobuz. Şi se urcă, relaxaţi, fără să se împingă sau să se grăbească, în ordinea în care au ajuns în staţie.

La metrou, însă, s-au construit de curînd lifturi care permit accesul persoanelor cu cărucior. (E drept, în unele staţii trebuie să schimbi două lifturi ca să ajungi pe peron, pentru că dacă s-ar fi construit unul singur, acela ar fi ieşit direct în şosea. La vremea construirii metroului bucureştean, nimeni nu s-a gîndit că şi persoanele cu dizabilităţi ar trebui să aibă acces.) Mai avem şi panouri electronice care arată la ce interval vine următorul tren (la fel ca în marile capitale europene!). Sînt schimbări mici, dar... discrete, şi mărunte semne de civilizaţie. Pentru că e firesc, e civilizat, pînă la urmă, să fii informat, să ştii cît ai de aşteptat în staţie. Aşa cum la fel de civilizat e să ştii ce conţine un produs sau altul pe care-l cumperi, aşa că, potrivit unor norme europene, de curînd, etichetele conţin informaţii privind ingredientele produsului. 

„Societatea în care contează banul, nu valoarea“

Cu actorul Mircea Creţu, din Giurgiu, am vorbit în urmă cu cinci ani, atunci cînd am realizat un reportaj despre aşteptările pe care le aveam în perspectiva aderării la UE. Era şi el, la vremea aceea, un euro-entuziast. Astăzi, şi-a schimbat orientarea: „Cred că UE a fost un fel de paravan pentru tot ce ni se întîmplă rău. Ni se spune că facem într-un fel sau altul pentru că aşa ne cere UE. Eu, personal, nu văd ce ne-a adus Uniunea Europeană. Cînd eram tînăr, a apărut curentul hippie, iar noi am înţeles atunci să nu ne mai spălăm şi să mergem cu haine murdare. Acum, în opinia mea, percepţia UE în România a fost percepţia unor avantaje dacă ai bani foarte mulţi. E o societate în care contează banii, şi nu valoarea“.  

Dar – intervin – asta nu se întîmplă neapărat din cauza UE.

„Poate că nu, dar acum noi sîntem în UE şi situaţia asta nu s-a schimbat.“  

Totuşi – insist – ca să nu arunci o hîrtie pe stradă, de exemplu, asta nu ţine de cîţi bani ai în buzunar. 

„Nu, dar cred că educaţia în ziua de azi este nu cum să nu arunci o hîrtie pe stradă, ci cum s-o transformi în bani. În urmă cu cîţiva ani, înainte să se desfiinţeze vămile, la Giurgiu s-a făcut un sondaj printre copiii de grădiniţă, iar cei mai mulţi voiau să se facă vameşi, pentru că se ştia că în vamă se cîştigă bine şi că cele mai frumoase case din oraş sînt ale vameşilor.“

Cum ar fi fost, însă, dacă România nu devenea membru al Uniunii Europene? 

Psihiatrul Vlad Stroescu e de părere că lucrurile ar fi stat mult mai prost. „Nu pot să văd o schimbare în bine, dacă am fi fost excluşi din UE.“ 

Pentru Mircea Creţu lucrurile stau altfel. E de părere că „am fi avut mai puţine alibiuri şi n-am fi avut pe cine să dăm vina pentru lucrurile care nu merg“. 

Cu ce sînt de acord cei doi este faptul că aderarea la Uniunea Europeană ne-a schimbat statutul, ceea ce ne face să ne cerem altfel, de pe alte poziţii, drepturile. Cît priveşte obligaţiile pe care le avem, mai trebuie să treacă ceva timp pînă vom învăţa să ţinem cont de ele. De altfel, schimbările la nivel de individ se fac destul de greu, cu atît mai mult cele la nivel de societate. 

Pînă la urmă, aderarea la Uniunea Europeană a însemnat şi o ciocnire de civilizaţii. Noi am încercat – şi continuăm s-o facem – să ne adaptăm, să preluăm, să învăţăm, chiar dacă în anumite domenii se constată o rezistenţă. În acelaşi timp, şi vechile ţări membre au dat piept cu problemele noastre: cerşetorii romi sau valul de imigranţi, forţa de muncă ieftină sînt doar cîteva dintre ele. Însă, înainte de aderarea la Uniunea Europeană, sociologii erau de părere că migraţia forţei de muncă ar avea – dincolo de avantajele financiare – şi efecte în ceea ce priveşte gradul de civilizaţie. S-a spus că, după o vreme, românii plecaţi să muncească în străinătate se vor întoarce în ţară şi cu alte mentalităţi, cu alte obiceiuri. Un bărbat dintr-un sat din Teleorman, care lucrează în Spania, îmi povestea cît de încîntat este de simplul fapt că acolo toată lumea spune Ola! cînd intră şi cînd iese dintr-un magazin sau pe scara blocului. 

Numai că puţini dintre românii plecaţi s-au întors. Mulţi dintre ei, precum bărbatul amintit, revin doar în vacanţă. 

Liliana Nicolae este jurnalistă la Radio România Actualităţi. 

Varianta audio poate fi ascultată aici: http://www.romania-actualitati.ro/5_ani_ de_la_aderarea_romaniei_la_ue-37300

Foto: Wikimedia commons

pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.

Parteneri

papa leon profimedia jpg
Leon al XIV-lea, noul papa, deşi american, nu este un fan al preşedintelui SUA. „Trump a încurcat-o”
Cristian Bădiliţă, istoric al creştinismului timpuriu, spune că Papa Leon al XIV-lea, în ciuda faptului că este un american, nu este de acord cu politica MAGA a preşedintelui Donald Trump.
Marcel Ciolacu dupa alegerile din 4 mai la Consiliul PSD   Foto Mediafax (2) jpg
Ciolacu a demisionat, dar nu se dă dus. Ce funcție ar putea primi liderul PSD după prezidențiale SURSE
Fostul premier Marcel Ciolacu, rămas momentan în fruntea PSD, încă mai speră la o poziție de putere în fruntea statului, susțin surse politice pentru Adevărul.
Reichstagul german după capturarea sa de către Aliați, la 3 iunie 1945 Wikipedia jpg
9 mai: Ziua în care s-a semnat capitularea necondiționată a Germaniei. Sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial pe teatrul european de război
Pe 9 mai, în 1502, Cristofor Columb a pornit în ultima sa călătorie către Lumea Nouă, iar în 1877 a fost citită Declarația de Independenţă de stat a României. În aceeași zi, dar în 1945, s-a semnat actul de capitulare necondiționată a Germaniei, marcând sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.
image png
Ce trebuie să ai în vedere dacă vrei să cultivi busuioc. 90% dintre oameni fac această greșeală!
Busuiocul, „vedeta” fiecărui preparat mediteranean, este o plantă care a câștigat, în ultimii ani, o popularitate uriașă, având un loc special pe pervazurile bucătăriilor urbane
nicusor dan george simion dezbatere euronews
Cât au mințit și cât au spus adevărul George Simion și Nicușor Dan la dezbaterea electorală
Cei doi candidaţi pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale s-au confruntat într-o dezbatere maraton. Afirmaţiile lor au fost verificate de jurnalişti, care au dat verdictul de ADEVĂRAT sau FALS.
JP Morgan Chase se află pe lista băncilor care au deschis subsidiare pentru a plăti taxe mai mici.
Măsuri dureroase pentru ca leul să nu scadă cu 20%. Dăianu: „Înjumătățirea funcționărimii nu rezolvă problema. Statul de drept e fundamental”
Președintele Consiliului Fiscal (CF), Daniel Dăianu, a susținut că de ani de zile România trăiește cu „mult peste posibilități”, iar analizele CF și ale BNR au estimat că se va ajunge la situația de acum, în care să fie nevoie de o „corecție dureroasă” care va fi suportată de întreaga societate.
banner salina jpg
George Simion Nicusor Dan castigatori ai primului tur, 4 mai 2025  Foto Inquam Photostos, jpg
Bătălia candidaților. Rusia, mărul discordiei în campania electorală: Matei Păun și Călin Georgescu, în centrul acuzațiilor
Nicușor Dan și George Simion participă joi seară, 8 mai, la prima dezbatere televizată după turul I al alegerilor prezidențiale 2025. Întrebați cu privire la viziunea pe care o au asupra sistemului de justiție, cei doi candidați au ajuns la un schimb dur de replici.
Alegeri prezidentiale 4 mai - cabina de vot FOTO EPA-EFE
Apelul tulburător al unei românce din diaspora înainte de turul decisiv: „Nu alegeți cu ură, nu votați cu dorință de răzbunare”
În pragul turului decisiv al alegerilor prezidențiale, o româncă stabilită de ani buni în diaspora lansează un apel tulburător către cei rămași acasă: „Știu că mulți dintre voi, ca și mine, sunteți dezamăgiți. Că s-au anulat alegerile din noiembrie. Că simțim că suntem mințiți și ignorați”