La firul ierbii, după cinci ani de la aderare

Publicat în Dilema Veche nr. 422 din 15-21 martie 2012
La firul ierbii, după cinci ani de la aderare jpeg

În urmă cu cinci ani, la „Revelionul Integrării“, mă aflam în stradă, cu microfonul în mînă, „la datorie“. Ţin minte că am cîntat alături de un grup de tineri, am ţipat la miezul nopţii, bucurîndu-mă de focul de artificii, dar am şi înregistrat în stînga şi-n dreapta răspunsuri, opinii. „Cum credeţi că se va schimba viaţa noastră după aderarea la Uniunea Europeană?“ „Va fi mai bine! Deja vorbim altă limbă: limba europeană!“ „Drepturi! Drepturi! O să avem drepturi!!!“ „Or să fie şi lucruri bune, şi lucruri rele. S-ar putea să nu fie uşor deloc!“ „Cineee, mă? Europa?! Ne fură, frate! Ne fură pe faţă!“ „Nu sînt european, sînt român! UE se opreşte în graniţele României, să fie clar! Eu, în liceu, am învăţat istoria României...“ Iar grupul de tineri începe să cînte: „Noi sîntem romââââni, noi sîntem aici pe veci stăăăpîîîîni!...“ Printre răspunsuri a apărut însă frecvent şi următorul: „Intrăm şi noi în rîndul lumii! În rîndul ţărilor civilizate!“.

Sîntem mai civilizaţi?

Au trecut de atunci cinci ani. Românii sînt în continuare cei mai euro-entuziaşti, chiar dacă procentul este un pic mai scăzut faţă de cel de 64% de dinainte de aderare. Sociologii pun acest euro-optimism pe seama lipsei de încredere în propriile instituţii, dar şi pe o lipsă de informare în domeniu. Puţini români făceau la vremea aceea diferenţa între Consiliu, Parlament şi Comisia Europeană. Puţini ştiau care sînt atribuţiile acestor instituţii, şi nici acum situaţia nu e cu mult schimbată. 

Dar poate fi „măsurat“ gradul de civilizaţie al unei populaţii? Se poate spune că populaţia unei ţări e „mai civilizată“ decît a altei ţări? 

Am făcut un experiment simplu: într-o piaţă, am întrebat o vînzătoare dacă ştie cine a aruncat pe jos gunoiul care se află chiar lîngă taraba ei. Răspunsul n-am putut să-l folosesc la radio decît acoperind cu un bip prelung cuvintele care n-aveau ce să caute pe post.

Încercaţi să faceţi singuri acelaşi experiment: atrageţi atenţia cuiva care aruncă o hîrtie pe jos. Şi, eventual, povestiţi-ne reacţia. Psihiatrul Vlad Stroescu spune că, atunci cînd este martorul unei astfel de scene, apelează la un mic truc: „Iau hîrtia, i-o dau celui care a aruncat-o şi îi spun că i-a căzut ceva. Uneori, persoana capătă o culoare roşie în obraji. Dar, de cele mai multe ori, mă aştept la un răspuns agresiv sau, pur şi simplu, la o lipsă de reacţie“.

Împreună cu psihiatrul Vlad Stroescu, am încercat să găsesc schimbări comportamentale după cinci ani de apartenenţă la UE. Sîntem „mai“ civilizaţi? „Cred că am învăţat măcar să ne aşteptăm la un comportament mai civilizat din partea celorlaţi. În general, ne revoltăm cînd vedem în jurul nostru semne de noncivilizaţie, dar putem să fim noi cei care ne schimbăm primii, şi nu prea facem lucrul ăsta. Sau îl facem foarte greu. Psihologic vorbind, există o explicaţie: e dificil să vedem dincolo de limitele noastre personale. Generaţii întregi au aşteptat un soi de fericire, care nu mai vine. De aici, o frustrare cronică. Asta face să ne pese mai mult de noi şi mai puţin de ceilalţi: vreau să fiu eu fericit, după aceea mă gîndesc şi la ceilalţi!“

Tot de civilizaţie ţine să dai bună ziua, să-ţi ceri scuze sau să mulţumeşti. Sau – pur şi simplu – să zîmbeşti. Nu vi se pare că, pe stradă, românii sînt trişti, tot timpul preocupaţi, încruntaţi? În România, în marile oraşe, în special, a saluta un necunoscut pare mai degrabă o formă de agresiune. Celălalt se poate uita ciudat la tine: „Ce o mai vrea şi ăsta?“. 

„Ne e greu să ieşim din normele cu care ne-am obişnuit“ – îmi spune Vlad Stroescu. „Iar în Bucureşti norma e mai degrabă să nu dai bună ziua.“ 

Să fie o legătură între nivelul de trai şi nivelul de civilizaţie?! – întreb. 

„Nu cred. Mi s-a întîmplat să văd mai multă fericire şi un simţ al comunităţii mai mare în cartiere sau zone mai sărace. Ar fi uşor să dăm vina pe sărăcie. Sau pe comunism, cînd eram obişnuiţi să privim peste umăr. Dar cred că mai degrabă e vorba de obişnuinţă, de o inerţie culturală. Am lucrat în străinătate o perioadă. Mi-a fost uşor să învăţ să dau bună ziua şi să zîmbesc. Ajungeam seara acasă mai odihnit. Cînd m-am întors în România, a trebuie să învăţ să nu mai dau bineţe. Era un moment stînjenitor cînd o făceam.“

De altfel, mulţi dintre noi, cînd ne aflăm în străinătate, avem tendinţa de a respecta regulile de acolo sau de a ne purta cum o fac ceilalţi. Însă, odată întorşi în ţară, revenim la obiceiurile locului. Aşa se întîmplă, de exemplu, şi în ceea ce priveşte hîrtia aruncată pe jos sau comportamentul în trafic. Nu ştiu dacă e valabil şi invers: dacă un străin care vine în România împrumută din „comportamentele“ noastre.

„Semne de civilizaţie“ am încercat să preluăm şi atunci cînd s-au făcut în Bucureşti pistele de biciclete, de exemplu. În marile capitale europene există chiar şi trasee turistice care pot fi făcute pe bicicletă, iar acest mijloc de deplasare este încurajat din mai multe motive: de la cele ecologice, de trafic, pînă la cele care ţin de un stil de viaţă sănătos. La noi, pistele sînt cu obstacole şi este, în continuare, o aventură să traversezi oraşul pe două roţi. Mai sînt apoi wc-urile ecologice, care miros de la o poştă şi care cu greu pot fi folosite. Sau indiferenţa cu care parcăm pe locurile pentru persoanele cu handicap. Nu mă leg de faptul că nu mergem pe partea dreaptă a scărilor rulante de la metrou, pentru că uneori acestea sînt atît de înguste, încît e imposibil. Însă, în România, cînd se urcă în autobuz, oamenii se împing, se înghesuie, „să apuce“ să se urce. În ţările spre care privim şi pe care le numim civilizate, oamenii stau la coadă să se urce în autobuz. Şi se urcă, relaxaţi, fără să se împingă sau să se grăbească, în ordinea în care au ajuns în staţie.

La metrou, însă, s-au construit de curînd lifturi care permit accesul persoanelor cu cărucior. (E drept, în unele staţii trebuie să schimbi două lifturi ca să ajungi pe peron, pentru că dacă s-ar fi construit unul singur, acela ar fi ieşit direct în şosea. La vremea construirii metroului bucureştean, nimeni nu s-a gîndit că şi persoanele cu dizabilităţi ar trebui să aibă acces.) Mai avem şi panouri electronice care arată la ce interval vine următorul tren (la fel ca în marile capitale europene!). Sînt schimbări mici, dar... discrete, şi mărunte semne de civilizaţie. Pentru că e firesc, e civilizat, pînă la urmă, să fii informat, să ştii cît ai de aşteptat în staţie. Aşa cum la fel de civilizat e să ştii ce conţine un produs sau altul pe care-l cumperi, aşa că, potrivit unor norme europene, de curînd, etichetele conţin informaţii privind ingredientele produsului. 

„Societatea în care contează banul, nu valoarea“

Cu actorul Mircea Creţu, din Giurgiu, am vorbit în urmă cu cinci ani, atunci cînd am realizat un reportaj despre aşteptările pe care le aveam în perspectiva aderării la UE. Era şi el, la vremea aceea, un euro-entuziast. Astăzi, şi-a schimbat orientarea: „Cred că UE a fost un fel de paravan pentru tot ce ni se întîmplă rău. Ni se spune că facem într-un fel sau altul pentru că aşa ne cere UE. Eu, personal, nu văd ce ne-a adus Uniunea Europeană. Cînd eram tînăr, a apărut curentul hippie, iar noi am înţeles atunci să nu ne mai spălăm şi să mergem cu haine murdare. Acum, în opinia mea, percepţia UE în România a fost percepţia unor avantaje dacă ai bani foarte mulţi. E o societate în care contează banii, şi nu valoarea“.  

Dar – intervin – asta nu se întîmplă neapărat din cauza UE.

„Poate că nu, dar acum noi sîntem în UE şi situaţia asta nu s-a schimbat.“  

Totuşi – insist – ca să nu arunci o hîrtie pe stradă, de exemplu, asta nu ţine de cîţi bani ai în buzunar. 

„Nu, dar cred că educaţia în ziua de azi este nu cum să nu arunci o hîrtie pe stradă, ci cum s-o transformi în bani. În urmă cu cîţiva ani, înainte să se desfiinţeze vămile, la Giurgiu s-a făcut un sondaj printre copiii de grădiniţă, iar cei mai mulţi voiau să se facă vameşi, pentru că se ştia că în vamă se cîştigă bine şi că cele mai frumoase case din oraş sînt ale vameşilor.“

Cum ar fi fost, însă, dacă România nu devenea membru al Uniunii Europene? 

Psihiatrul Vlad Stroescu e de părere că lucrurile ar fi stat mult mai prost. „Nu pot să văd o schimbare în bine, dacă am fi fost excluşi din UE.“ 

Pentru Mircea Creţu lucrurile stau altfel. E de părere că „am fi avut mai puţine alibiuri şi n-am fi avut pe cine să dăm vina pentru lucrurile care nu merg“. 

Cu ce sînt de acord cei doi este faptul că aderarea la Uniunea Europeană ne-a schimbat statutul, ceea ce ne face să ne cerem altfel, de pe alte poziţii, drepturile. Cît priveşte obligaţiile pe care le avem, mai trebuie să treacă ceva timp pînă vom învăţa să ţinem cont de ele. De altfel, schimbările la nivel de individ se fac destul de greu, cu atît mai mult cele la nivel de societate. 

Pînă la urmă, aderarea la Uniunea Europeană a însemnat şi o ciocnire de civilizaţii. Noi am încercat – şi continuăm s-o facem – să ne adaptăm, să preluăm, să învăţăm, chiar dacă în anumite domenii se constată o rezistenţă. În acelaşi timp, şi vechile ţări membre au dat piept cu problemele noastre: cerşetorii romi sau valul de imigranţi, forţa de muncă ieftină sînt doar cîteva dintre ele. Însă, înainte de aderarea la Uniunea Europeană, sociologii erau de părere că migraţia forţei de muncă ar avea – dincolo de avantajele financiare – şi efecte în ceea ce priveşte gradul de civilizaţie. S-a spus că, după o vreme, românii plecaţi să muncească în străinătate se vor întoarce în ţară şi cu alte mentalităţi, cu alte obiceiuri. Un bărbat dintr-un sat din Teleorman, care lucrează în Spania, îmi povestea cît de încîntat este de simplul fapt că acolo toată lumea spune Ola! cînd intră şi cînd iese dintr-un magazin sau pe scara blocului. 

Numai că puţini dintre românii plecaţi s-au întors. Mulţi dintre ei, precum bărbatul amintit, revin doar în vacanţă. 

Liliana Nicolae este jurnalistă la Radio România Actualităţi. 

Varianta audio poate fi ascultată aici: http://www.romania-actualitati.ro/5_ani_ de_la_aderarea_romaniei_la_ue-37300

Foto: Wikimedia commons

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

Ioana Ginghină, la lansarea unui magazin de încălțăminte în Dâmbovița Mall foto: Alina Erimia
BeFunky collage (2) jpg
Cel mai delicios salam de biscuiți cu fructe uscate și gust magic de Crăciun. Rețeta care a făcut furori pe internet
Salamul de biscuiți este cu siguranță unul dintre deserturile memorabile ale copilăriei. E consistent, dulce și absolut savuros. Iată o rețetă ceva mai deosebită decât cele clasice, specială pentru sărbătorile de iarnă sau zilele în care avem poftă de ceva dulce.
Isu Smurd
Octogenari atacați în propria casă pentru a fi jefuiți de trei tineri și doi copii. Bătrânii au ajuns la spital
Doi octogenari, frate şi soră, din județul Gorj au fost atacaţi în propria locuinţă, în noaptea de 14 spre 15 noiembrie. Cinci tineri au intrat forțat în locuința acestora și ar fi lovit cu obiecte din lemn pe unul dintre bătrâni.
surse ap racheta cazuta in polonia lansata de fortele ucrainene impotriva unei rachete rusesti 18809622 webp
Două rachete rusești ar fi survolat spațiul aerian al Republicii Moldova în timpul atacului masiv de azi asupra Ucrainei
Două rachete rusești ar fi survolat ilegal spațiul aerian al Republicii Moldova, fiind observate în dimineața zilei de astăzi în nordul țării de către unii localnici, scrie presa locală.
toaleta publica pixabay jpg
De ce tinerii din Generația Z evită să folosească toaleta de la serviciu
Generația Z pare să aibă o mulțime de probleme și de ciudățenii, după cum arată unele studii, dar unul dintre ele le întrece pe toate. Presa americană vorbește despre o cercetare care relevă un aspect nebănuit.
adriana bahmuteanu
Adriana Bahmuțeanu, apel disperat către Marcel Ciolacu. Jurnalista vrea să își recupereze copiii după moartea lui Silviu Prigoană: „Vă scriu în numele tuturor părinților”
După ce Silviu Prigoană s-a stins din viață, Adriana Bahmuțeanu a solicitat emiterea unei ordonanțe președințiale prin care să îi ia pe cei doi copii minori la ea, deoarece domiciliul lor trebuie să fie la mamă. Jurnalista are și o avocată care o ajută în acest sens.
Cartofi dulci  jpg
Cartoful dulce, tot mai căutat și în România! Cât costă un kilogram
În ultima perioadă, cartofii dulci sunt tot mai căutați. Au devenit nelipsiți de pe mesele românilor. Dacă în trecut, un kilogram costa zeci de lei, în prezent, în piaţă, un kilogram se cu 15 lei.
shutterstock 2163066657 jpg
Val de agresiuni în Rusia, provocat de deținuții întorși de pe front: „Sunt veteran al operațiunii militare speciale, o să te ucid!”
Deținuții recrutați din închisori pentru a lupta în Ucraina în schimbul libertății și care se întorc teferi din război provoacă probleme acasă. În prima jumătate a acestui an, numărul militarilor condamnați pentru diverse infracțiuni s-a dublat față de aceeași perioadă a anului trecut.
Oleg Ozerov Foto Arise tv jpeg
Chișinăul îl acuză pe ambasadorul rus că face propagandă împotriva Republicii Moldova
Ministerul Afacerilor Externe al Moldovei îl acuză pe ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Ozerov, să înceteze propagandă și să se concentreze pe „soluții reale în beneficiul cetățenilor din ambele țări”. Solicitarea MAE vine după ce diplomatul a acordat un interviu în care a vorbit despre mai multe as