Kitul de supraviețuire și exteriorul

Publicat în Dilema Veche nr. 957 din 11 – 17 august 2022
Zizi și neantul jpeg

Prin anii ’70-’80, exteriorul, așa cum am mai povestit, nu-ți oferea mare lucru. De asta trebuia să fii mereu pregătit. Orice acțiune astăzi simplă era tratată, pe atunci, ca o operațiune de comando.

Vorbeam de mersul la piscină. Da, înotul te făcea să te simți atotputernic și să-ți depășești limitele. Dușul de după, mai puțin. Cabinele de duș de acum și dotările lor de la centrele de fitness erau SF atunci: nu-ți dădea nimeni prosoape, nu era săpun pe niciunde și cu atît mai puțin vreun uscător de păr. Așa că trebuia să vii cu toate pregătite de acasă, să tîrăști un sac precum cel al lui Moș Crăciun de colo pînă colo, ca să fii sigur că poți ieși, din toate împrejurările vieții, întreg și curat. 

Fie că erai în oraș, în timpul orelor de școală sau lucru, fie că erai în vacanță, trebuia să umbli cu kitul de supraviețuire după tine. Ba mai mult de atît, părinții hiperconștiincioși, precum mama mea, îți și prezentau exteriorul ca pe o permanentă amenințare și te instruiau să fii mereu în gardă. Ieșirile pe stradă și contactele cu spații publice necesitau adevărate inițieri: erai pregătit precum supereroii pentru bătăliile decisive. De pildă, mi se spusese clar că în băile publice nu trebuia să ating nimic și nici lucrurile mele nu trebuiau s-o facă.

Așa că mereu eram cu ochii-n patru unde-mi pun prosopul, săpunul, hainele. Dacă ceva cădea pe jos, era gata contaminat și scos din circuit. Pe scurt, trăiam un fel de nevroză a exteriorului în copilăria și adolescența mea din anii ’70-’80. Pe de o parte exagerată, pe de alta – îndreptățită. Oricît de incredibil ar părea, pe vremea de atunci nu existau hîrtie și săpun la toalete. Doar la hoteluri, din cîte-mi amintesc.

La mare, și-n general în toaletele publice, o doamnă respectabilă, îndeobște mai spre vîrsta a treia, îți înmîna un petic de hîrtie, zgrunțuroasă, din mîna ei în mîna ta, ca pe un lucru de mare preț. Și așa și era, căci se găsea cu greu, spre deloc, în ultimul timp. Era o epocă ciudată în care nesatisfacerea nevoilor esențiale ale cetățenilor Republicii Socialiste România (căci așa se numea țara noastră oficial atunci), cele alimentare și cele igienice, se îmbina cu o apetență, pe scară mai largă, pentru cultură, într-un amestec pe care nici nu știu cum să-l caracterizez. E lucru cunoscut că „lumea“ citea mai mult, mergea la teatru și la Cinematecă în vremea aceea. În mod evident, și pentru că nu existau alte distracții, nici măcar program la televizor mai mult de două ore, în ultimul timp, și atunci cultura înaltă cam devenise cultură populară. Target-ul ei nu mai erau doar intelectualii, ea devenise cultură de consum pe care o „ronțăiau“, în felul lor, diverșii „oameni ai muncii“.

Era ciudat, repet, cum te-mbulzeai și chiar te-mbrînceai pentru un pachet de unt, la coadă, ca apoi să redevii brusc cool (am zice azi) și să savurezi un film de Fellini sau de Tarkovski la Cinematecă, un spectacol al lui Tocilescu la Bulandra sau unul al Cătălinei Buzoianu la Teatrul Mic și să răsfoiești unul din volumele lui Durrell sau măcar cîteva pagini din Shogun înainte de culcare. Asta după ce te uitaseși la Telejurnal și, sîmbăta, la un episod din Dallas. Sigur, existau și alte forme de cultură populară, mai aproape de înțelesul ei din studiile de azi: dar mai toate, de la „Cîntarea României“ la Cenaclul „Flacăra“, erau ideologizate și cu voie de la stăpînire, modalități de control și manipulare ale populației. Zic „mai toate“ pentru că a existat, un timp, și „Poezia muzicii tinere“, organizată de Florian Pittiș la Bulandra, care era chiar un spectacol de calitate și rebel pe bune. Era poate singura manifestare de cultură populară reală a epocii, destinată tinerilor, puștilor. Acolo am rămas pentru prima dată cu gura căscată la poeziile lui Walt Whitman și la o parte din cîntecele Beatleșilor pe care nu le mai auzisem pînă atunci și pe care nu le-am mai uitat o viață.

Lupta cu exteriorul s-a păstrat, chiar cînd n-a mai fost cazul. Ne intrase deja în instinct: oriunde ne-am fi dus, trebuia să fim pregătiți. Și de-asta, în anii ’90, pe românii din aeroporturi îi recunoșteai de la distanță:  totdeauna aveau cele mai multe bagaje de mînă, tîrau după ei, burdușite, pungi și sacoșe. Copilăria fiului meu a fost marcată de rucsacul de supravietuire pe care-l luam oriunde ieșeam din casă, chiar doar pînă la magazinul din colț.

Aveam acolo apă, un schimb, un dezinfectant, un pansament, vreo două-trei pastile de temperatură și stomac, o umbrelă, o haină mai groasă, o șapcă sau pălărie, o jucărie sau o cărticică, ceva de ronțăit, eventual. Fobia de exterior ni s-a mai diminuat, odată cu îmblînzirea lui firească și treptată – măcar hîrtie și săpun la toaletă găsim. Atitudinea noastră a devenit, cu timpul, mai puțin ostilă și am învățat să ne simțim tot mai mult acasă și-n spații publice. Kitul de supraviețuire, însă – glumind sau nu –, a reînceput să-și recîștige o oarecare utilitate de rezervă în vremurile astea cu iz mai apocaliptic.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Motivele uciderii lui Corneliu Zelea Codreanu. Cine l-a vrut mort pe liderul legionar
Corneliu Zelea Codreanu, liderul Mișcării Legionare, un personaj deopotrivă faimos și controversat al perioadei interbelice a fost ucis la vârsta de 39 de ani. Liderul legionar se afla la apogeul puterii politice iar cel care a dat ordinul asasinatului ar fi fost chiar regele Carol al II-lea
image
Angajator criticat, după ce un tânăr a refuzat să acorde 90 de minute unui test de selecție pentru că „părea multă muncă"
Un angajator a stârnit dezbateri aprinse după ce a fost șocat de faptul că o persoană din Generația Z care se afla în căutarea unui loc de muncă a refuzat să acorde 90 de minute unui test de angajare pentru că „părea multă muncă", relatează Fortune.
image
Pește uriaș prins pe o baltă din Vestul României. De patru ani pescarii încearcă să-l captureze FOTO VIDEO
Un somn uriaș a fost prins pe o baltă de pescuit din Vestul României. Este vorba despre un pește de peste doi metri lungime și aproape 50 de kilograme. „Uriașul” era dorit de pescari de mulți ani.

HIstoria.ro

image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.