Întrebări pentru mai tîrziu

Publicat în Dilema Veche nr. 570 din 15-21 ianuarie 2015
Din nou scandal, în loc de dialog jpeg

E absolut normal ca tragedia din Franţa să lase, în urma ei sîngeroasă, o abundenţă de opinii. Oamenii caută, în fel şi chip, să găsească o explicaţie, să (re)găsească drumul către normalitate, să facă faţă unui atentat la valori care, pînă mai ieri, păreau de neatins: siguranţă, drepturi, viaţă. În vria comentariilor şi a analizelor au intrat, de-a valma, secole întregi de cultură şi civilizaţie, norme religioase şi ideologii, emoţii şi judecăţi pragmatice, legi naţionale şi internaţionale etc. Fiecare încearcă, după chipul şi asemănarea lui, după educaţia şi regulile în care a fost crescut, după propriile idealuri şi principii, să reaşeze comunitatea largă în care trăieşte în spaţiul firescului, tulburat grav de atacurile teroriste.

Mă gîndesc, însă, dacă, luată la întrebări de un copil sau un adolescent, despre ultimele evenimente din viaţa noastră de adulţi, aş şti cum să îmi formulez răspunsurile, astfel încît, în încercarea de a transforma prejudecăţile în informaţii şi descrieri corecte de conjuncturi, binele şi răul să aibă, totuşi, contururi clare.

Sînt cîteva întrebări la care răspunsul ar veni în clipa următoare, fără ezitări şi fără negocieri. De pildă, de ce au fost omorîţi caricaturiştii? Ucigaşii spun că au făcut-o fiindcă victimele şi-au bătut joc de profetul lor Mahomed – ar suna prompt răspunsul. Caricaturiştii au greşit? Dacă mă întrebi, de fapt, dacă au fost ucişi pe bună dreptate, atunci îţi spun imediat că nu. Nimeni nu trebuie să fie ucis pentru faptele lui şi, cu atît mai puţin, pentru ideile lui. Nimeni nu are dreptul să ia viaţa altui semen. Pentru nici un motiv. Avem dreptul să ne spunem opiniile fără teama că vom fi sancţionaţi, în acest fel, de vreo „autoritate“. Iar la întrebarea dacă jurnaliştii francezi au încălcat vreo lege, îţi spun iarăşi că nu: dreptul de a te exprima fără nici o îngrădire face parte din atributele omului liber din lumea civilizată.

Dar insistenţa de a afla ce s-a întîmplat ar veni cu noi curiozităţi, ceva mai incomode: caricaturiştii au făcut rău sau bine? De ce l-au ironizat pe Profet? Ştiau ei ce înseamnă Profetul nu pentru terorişti, ci pentru întreaga comunitate musulmană? Avem dreptul să spunem absolut orice, fără nici o regulă? Sînt întrebări la care mi-e greu să găsesc un răspuns lămuritor: mi-e greu, de pildă, să îi explic puştiului din faţa mea de ce avem legi – şi bine facem că le avem – prin care ni se interzice să discriminăm pe motive religioase, să ne exprimăm injurios la adresa celor de altă credinţă, dar nu avem legi care să ne interzică să îi desenăm ireverenţios, mîrlăneşte, pe Iisus sau pe Mahomed? Mi-e greu să găsesc explicaţii pentru care legea ne interzice, şi bine face că ne interzice, să ne exprimăm public eventualele opinii negative faţă de cei cu orientare sexuală diferită, faţă de cei prea graşi sau prea slabi, faţă de cei prea înalţi sau prea scunzi, faţă de cei cu pielea de culoare neagră sau galbenă, dar putem tîrî în noroi şi vulgaritate, cu legea pe masă, credinţe care au construit civilizaţii şi culturi, dar care, mai ales, fac parte din valorile cît se poate de personale ale celui care le îmbrăţişează? Mi-ar fi, de asemenea, greu să justific de ce statul consideră că un sîn dezgolit pe micile ecrane, la ore de maximă audienţă, trebuie ascuns de privirile copiilor, dar o imagine cu Dumnezeu făcînd sex anal cu Iisus şi cu Sfîntul Duh poate fi savurată de aceiaşi minori la liber.

Sînt de acord: faţă în faţă cu uciderea unor oameni nevinovaţi, nu e nimic de comentat. Dar ştiu că atunci cînd le cerem copiilor să preţuiască toleranţa şi respectul faţă de cei de lîngă ei, trebuie să le oferim resurse, modele, astfel încît s-o facă pe termen lung şi să nu le abandoneze la maturitate. Altfel, în lipsa lor, libertatea de expresie nu va fi decît o sumă de răcnete şi de emoţii primare.

Maria Iordănescu este psiholog.

Zizi și neantul jpeg
Alarme, sonerii, zgomote… – din alte vremi
Aproape vii, ceasurile ne umpleau singurătățile.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
#metoo? În România?! Să fim serioși!
Nu cred că există vreo femeie, cel puțin din generația mea, care să nu fi trecut măcar o dată în viață printr-o experiență de hărțuire sexuală
p 20 N  Steinhardt jpg
N. Steinhardt despre creștinismul firesc
Creștinismul devine un regim natural al vieții, un accent care însoțește gesturile cele mai mărunte ale cotidianului.
Polul jpg
Colonialism și misionarism
Reconcilierea dintre colonialism și misiunea creștină internațională este foarte complexă.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
A ajuns acasă rîzînd, a rîs toată noaptea și nu s-a oprit nici a doua zi (joi), nimic neputîndu-i pune capăt veseliei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
În ochii ei era dragoste, multă dragoste
Cît de repede se petrecea totul, fără să analizezi, fără să-ți pui întrebări, fără să te gîndești la un viitor, erau ca niște fire care se înșiră, apoi se deșiră, ca o lumînare care se aprinde undeva în noapte, arde întîi viu, apoi mocnit și se stinge de la sine.
Un album studiu al bisericilor transilvane jpeg
Un album-studiu al bisericilor transilvane
Textul are sobrietate ştinţifică, devotament faţă de documentarea monumentelor şi a vieţii religioase care le-a modelat şi care s-a modelat, de-a lungul timpului, în jurul verticalei lor.
Theodor Pallady jpeg
Tiparul și Cartea cărților
Nu știu să se fi publicat la noi, pînă acum, o asemenea panoramă a edițiilor tipărite ale Sfintei Scripturi de pe orice meridian și în mai toate limbile cunoscute.
Zizi și neantul jpeg
În mulțime
Oamenii prezenți erau animați de entuziasm, dar de unul mai blînd, mai difuz.
Visez parcaje subterane jpeg
Visez parcaje subterane
Locuitorii la bloc ar trebui să-și privească cartierul ca pe propria curte și să lase mașinile la bulevarde, pentru a se bucura de natură.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Un bărbat de 60 de ani a mers la dentist pentru o plombă și a ajuns la urgență direct în operație, pentru că a înghițit capul frezei care-i scormonea dintele.
Oh salvie levănțică iasomie trandafir jpeg
Oh salvie levănțică iasomie trandafir
La început, l-am întîlnit pe Mircea Anghelescu ca profesor, în Amfiteatrul „Bălcescu“.
Zizi și neantul jpeg
Din mers, „mici” bucurii
Bucuria trece dincolo de tine și o-mpărtășești, involuntar în general, și celorlalți.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Privirea lui Chateaubriand
Memoriile au fost proiectate – cum altfel? – pentru posteritate, dar ca o voce de dincolo de mormînt.
Filosofie și muzică  Gabriel Marcel jpeg
Filosofie și muzică. Gabriel Marcel
Muzica este așadar, în mod primordial, nu un obiect al gîndirii, ci un mod al ei.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
...mai mulți americani au murit înecați cu lăptuci decît mușcați de șerpi și de crocodili, combinat.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Speranța moare ultima?
Mereu m-am întrebat dacă speranța care poate aduce cu sine un soi de idealism în a privi lucrurile din jurul tău folosește într-adevăr la ceva.
O lume a poveștilor jpeg
O lume a poveștilor
Narativele care pot subjuga națiuni întregi nu sînt o invenție modernă – după cum afirmă psihiatrul Boris Cyrulnik, în cea mai recentă carte a sa, apărută luna trecută la editura Odile Jacob.
André Scrima: Ziua una şi a opta jpeg
André Scrima: Ziua una şi a opta
Lumina Paştilor: pe cea vizibilă în biserici şi pe străzi, ucrainenii nu şi-au putut-o îngădui; pe cea spirituală, religia patriarhului Kiril o insultă, o sufocă.
Theodor Pallady jpeg
Un Sisif în robă franciscană
Camus a fost doar martorul esențial al asprelor sale vremuri și, prin revolta contra absurdului, aproape un mărturisitor.
Zizi și neantul jpeg
Iarbă verde și obligativități
Avem tendința să ne complicăm puținele zile libere. Să le încadrăm în sisteme, să le tratăm ca pe unele de lucru în alt domeniu: cel al leisure-ului, al entertainment-ului.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Care ar fi playlist-ul ce v-ar alunga pe dumneavoastră de la o demonstrație?
Blocul, strada, etajul și apartamentul jpeg
Blocul, strada, etajul și apartamentul
În locul garajului a apărut un parc, la fel de lipsit de imaginație din punct de vedere urban ca și lamele de blocuri din spatele unității militare, dar care, cu zonele sale verzi, evoca peluza spălătoriei de steaguri.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce caută americanul în Europa?
Îmi dau seama că avem de toate aici, pe bătrînul nostru continent, micul nostru paradis terestru, că este (a fost... oare?) una dintre cele mai bune lumi posibile și că mi-ar trebui vreo cinci vieți ca să văd și să trăiesc tot.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.