Infernul lor, infernul nostru

Publicat în Dilema Veche nr. 412 din 5-11 ianuarie 2011
Bucurii uitate jpeg

De mai bine de două săptămîni, imagini zdrobitoare cu zeci de mii de nord-coreeni plîngîndu-şi conducătorul curg pe ecranele televizoarelor din lumea întreagă. O lume care priveşte stupefiată, dar pasivă, urmele grele pe care o dictatură le poate lăsa în minţile, trupurile şi sufletele unui popor întreg.

Subiectul n-a rămas neanalizat nici în România. S-a scris abundent despre „creiere spălate“, despre „poporul fără nici o şansă de normalizare“, despre minunile care s-au întîmplat la moartea dictatorului şi la naşterea urmaşului lui. S-au făcut ample dezbateri despre cît de adevărate sau false sînt lacrimile şi disperarea nord-coreenilor, despre izolarea lor, despre măsurile represive ale statului împotriva propriilor cetăţeni, dar şi despre omagiile exaltate ale acestora pentru dictatorul iubit. Nu de puţine ori, tonul folosit în discuţii era unul rece, analitic, uşor superior (noi am învins dictatura, nu mai sîntem ca ei), ca şi cum ceea ce se analiza era o epocă de mult trecută, aflată la sute de ani şi sute de mii de kilometri distanţă de noi.

E irelevant, însă, dacă lacrimile nord-coreenilor sînt adevărate sau nu. Sînt lacrimi prezentate de televiziunile oficiale. Adevărul se află în (extrem de puţinele) documentare neoficiale, necenzurate de guvern, ai căror realizatori s-au temut pentru viaţa lor. Acolo vezi copii murind de foame, părinţi scormonind în pămînt după rădăcini pentru hrana de zi cu zi, elevi obligaţi să-şi exerseze talentul în lungi, chinuitoare spectacole de poezie şi dans închinate dictatorului, studenţi care ascultă traduceri false, manipulatoare ale celor cîteva cărţi ajunse cu greu din afara ţării, străzi pustii, oameni care păşesc cu teamă pe marile bulevarde, spitale care abia se deosebesc de grajduri. Adevărul îl afli ascultîndu-i pe cei foarte puţini care au reuşit să iasă din infernul comunist, ştiind că lasă în urmă o familie distrusă, la propriu.

Dar n-am avut şi noi creierele spălate? N-am fost şi noi, ani de-a rîndul, priviţi, de cei care n-au experimentat comunismul, ca fiind un popor fără şanse de redresare? Mai mult decît atît, n-am fost şi noi indignaţi să aflăm că Occidentul a crezut cu naivitate, în cel mai bun caz, în dragostea poporului român pentru dictatorii săi, dragoste exprimată în spectacole omagiale supradimensionate, neverosimile pentru orice om de bun-simţ? Şi n-am sperat ca lumea liberă să creadă adevărul celor cîţiva disidenţi care au avut curajul să-l spună, cu preţul libertăţii şi, uneori, al vieţii?

Felul în care discutăm azi despre Coreea de Nord ar trebui să fie o lecţie importantă pentru copiii noştri. O lecţie din care să lipsească condescendenţa, etichetele puse cu uşurinţă, indiferenţa calculelor militare şi economice, analiza rece. (La urma urmei, n-a trecut aşa de mult timp de cînd propria noastră viaţă, trăită sub dictatură, a fost subiect de şuşoteală şi stupefacţie occidentală. Cred, deci, că am căpătat mult prea devreme o „detaşare obiectivă“ în privinţa comunismului.) De aceea mă gîndesc că analizele noastre ar trebui să fie mai încercănate. Să fie mai vocale în a atrage atenţia lumii întregi asupra atrocităţilor care se comit în Coreea de Nord. Mai solidare cu poporul care îl plînge, nevolnic, pe cel care l-a condamnat la izolare. E important să le spunem, astfel, copiilor noştri că n-am uitat, aşa curînd, din ce vremuri am plecat. Dar, mai ales, să le spunem că infernul născut de ideologia comunistă nu e o rubrică exotică a emisiunilor de ştiri. E realitatea în care trăiesc încă, undeva pe glob, destul de aproape, sute de mii de oameni.

Maria Iordănescu este psiholog.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Inima rezistă mai mult
Am petrecut mult timp căutînd sfaturi de domesticire a procrastinării.
image png
Lecția portugheză SAAL
Inovațiile metodologice ale SAAL, cum ar fi implicarea arhitecților în dezvoltarea comunitară
Zizi și neantul jpeg
Masa cea lungă
Pentru că viitorul era incert sau, dimpotrivă, înfiorător de cert în stagnarea lui.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Schimb de mame sau despre cum arată România
Trăim în continuare într-o țară foarte săracă
E cool să postești jpeg
Mai avem nevoie de profesori?
Este trecut cu vederea, în mod grosolan, faptul că această grevă a profesorilor, pentru drepturile salariale, este făcută tocmai în interesul copiilor.
Theodor Pallady jpeg
Cine este Hieronymus Bosch?
Hieronymus Bosch va rămîne atîrnat în muzeele altora, în vreme ce detectivii romanelor noastre polițiste vor purta neverosimile patronime neaoșe...
p 20 Gianfranco Ravasi WC jpg
O biografie în cruce
„Biografia lui Iisus” ţine mai ales seama de expresivitatea internă a Evangheliilor.
p 24 A  Manolescu jpg
Cu ochii-n 3,14
De fiecare dată cînd văd cîte un om pe stradă cu Dilema veche în mînă mă bucur de parcă m-aș întîlni cu un cunoscut. Încă nu-i salut, dar le zîmbesc. (A. M. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Colecționarii de momente
Adun într-un colț de memorie momente aparent obișnuite, care mie îmi spun o poveste.
Zizi și neantul jpeg
Vechi obiceiuri (ne)sănătoase
Diferența dintre ea și Emma Bovary era că Tincuța știa, exact, granițele dintre lumea visării și cea a vieții de toate zilele.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Doar o plimbare prin cartier
De vreo două luni încoace, mi-am făcut un obicei – indiferent de vreme, în fiecare dimineață pe la ora 9, ies la o plimbare prin cartier.
E cool să postești jpeg
Sfîntul Grobian al politicienilor
Însă, dacă erodează încrederea cetățenilor, politicienii sînt ei înșiși cei care vor cădea în această groapă.
p 20 Carol cel Mare WC jpg
Creștinismul carolingian, între cultură și politică
Ei au introdus astfel o concepţie despre rolul religios al suveranului, care nu a încetat să fie revendicată mai tîrziu.
foto BTC DV bis jpeg
Credința ca experiență
E un mister al libertății, căci fiecare în conștiință poate spune de ce deschide sau de ce nu.
p 22 WC jpg
Pascalia, piatră de poticnire?
Tema este delicată și necesită explicații extinse pentru a înțelege cîștigurile, pierderile și riscurile unui demers de schimbare a Pascaliei.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Habar n-am dacă așa ceva poate fi socotit un experiment reușit sau nu.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Schimbări și obișnuințe
Dacă nu ieși din casă nu se întîmplă nimic nou.
Zizi și neantul jpeg
Familie și mese
Am crescut, prin anii 1970, cu o definiție mai curînd Disney a familiei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Copilul care recită poezia
Bine că măcar poeziile de slavă și preamărire au dispărut, însă nu se știe pînă cînd.
p 20 Kemal Kili‡daroglu WC jpeg
Pluralism religios: democratul turc şi monarhul englez
În Europa larg secularizată, monarhul englez a celebrat Polul divin şi universalitatea iradierii lui.
Theodor Pallady jpeg
Populus Dei
„Mediile bisericești înalte" au văzut în simpla adunare a laicatului un soi de reformă protestantă!
P2000594 1 jpg
Mai, RDW și București
RDW reușește, în fiecare an, să aducă în lumina reflectoarelor un număr impresionant de artiști, designeri și arhitecți
E cool să postești jpeg
Ne pierdem copiii?
„Noi, adulții, sîntem cei care dăm exemplu copiilor, iar azi acest exemplu e cel mai rău imaginabil cu putință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
● Urmăriți derularea scandalului „The Romanian deal” în care e implicat fiul (cam pușlama, după părerea mea) președintelui Biden. Vor ieși la iveală lucruri incredibile! (S. V.)

Adevarul.ro

image
Incident neobișnuit cu artistul Al Bano într-un avion: „Zbor de 60 de ani și nu mi s-a întâmplat niciodată"
Legenda muzicii italiene a avut parte de un incident neobișnuit într-un avion care l-a dus la Zagreb. Artistul susține că i s-a refuzat accesul la toaletă, deși este operat de prostată și avea nevoie să meargă la baie.
image
Biden s-a prăbușit pe scenă după ceremonia la care participa | VIDEO
Șeful statului s-a împiedicat și a căzut în genunchi după ce a terminat de oferit diplomele. Mebri ai forțelor aeriene americane l-au ajutat să se ridice.
image
Superstiții de Rusalii: ce e interzis să faci cu desăvârșire. Cum sunt pedepsiți cei care nesocotesc marea sărbătoare
În acest an, Rusaliile sunt celebrate pe 4 iunie și pe 5 iunie. Este ultima sărbătoare oficială a sezonului pascal ortodox și este prăznuită în fiecare an duminica, fix la 50 de zile după Paște. Rusaliile celebrează coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret.

HIstoria.ro

image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.
image
De ce se urau de moarte Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş. Duşmănia lor apare într-un document de la Vatican!
Vlad Ţepeş, domn al Munteniei în trei rânduri, şi Ştefan cel Mare, voievodul care a condus Moldova timp de aproape jumătate de secol, au avut relaţii sinuoase, în funcţie de conjunctura politică a vremii şi de interesele administrative.
image
Château La Coste, în Provence: ce descoperire!
Ce e, până la urmă, Château La Coste? Un spaţiu magic, construit în jurul unei îndeletniciri cu tradiţie: facerea vinului.