În cursa pentru Casa Albă contează cum te închini

Publicat în Dilema Veche nr. 415 din 26 ianuarie - 1 februarie 2012
În cursa pentru Casa Albă contează cum te închini jpeg

- interviu cu Molly WORTHEN -

O mare parte a creştinilor conservatori americani văd mormonismul ca pe o sectă necreştină, iar la urne le va fi greu să-şi lase la o parte prejudecăţile. Totuşi, dacă cîştigă primarele. Mitt Romney ar putea fi susţinut şi de evanghelicii care il urăsc pe Obama. Pînă la urmă, mormonii împărtăşesc valorile sociale ale evanghelicilor - a explicat Molly Worthen, expertă în religie.

Cît de importantă este religia candidaţilor în alegerile prezidenţiale americane?

Cel mai important factor la scrutinul de anul acesta va fi starea economiei. Americanii îl vor alege pe candidatul perceput drept capabil să scoată ţara din recesiune, dar judecata lor se va baza mai puţin pe propuneri de politici specifice şi mai mult pe un simţ visceral al încrederii în persoana respectivă. În ultimii ani, o resurgenţă a populismului în sînul dreptei americane a dus la o suspiciune mai mare faţă de experţii foarte educaţi, care sînt „deconectaţi de oamenii obişnuiţi“. Mai mult, să discuţi detalii obscure despre reforma fiscală sau crearea de joburi nu funcţionează bine în cursa pentru Casa Albă. Votanţii vor sloganuri catchy şi dovada că un candidat are bun-simţ, discernămînt şi un caracter bun. Iar imaginea religioasă a unui candidat este o componentă crucială pentru a cîştiga încrederea americanilor conservatori.

Cît contează că Mitt Romney, vîrful de pluton pentru nominalizarea republicană, sau contracandidatul său Huntsman sînt mormoni?

Religia lui Romney contează. O mare parte a creştinilor conservatori văd mormonismul ca pe o sectă necreştină şi le va fi greu să-şi lase la o parte prejudecăţile, la urne. Dar liderii lor sînt mai pragmatici. La fel cum liderii evanghelici din anii ’70 şi-au depăşit profunda neîncredere în Roma şi au cooperat cu catolicii pentru realizarea unor obiective comune, precum interzicerea avorturilor, astăzi mulţi dintre ei recunosc că mormonii împărtăşesc valorile sociale ale evanghelicilor. Dacă Romney obţine nominalizarea, liderii evanghelici îi vor convinge pe mulţi dintre aderenţii lor să treacă cu vederea religia lui – iar ura lor faţă de Obama ar putea să fie mai puternică decît suspiciunile lor faţă de mormonism. Dar religia sa nu este singurul motiv pentru care conservatorii au îndoieli în privinţa lui Romney. Mai tare îi îngrijorează că nu este destul de conservator. Chiar dacă şi-a adaptat retorica la mesaje de tip Tea Party, el este în continuare cunoscut ca pionierul unui sistem de sănătate public care a inspirat principalul lor proiect-duşman – „ObamaCare“. În cazul lui Huntsman, moderaţia lui politică, nu religia mormonă, îi scufundă candidatura. În plus, el este un mormon nepracticant, în comparaţie cu Romney.

Potrivit unui recent studiu, realizat de Public Religion Research Institute, doar 4 din 10 americani ştiu că Romney este mormon. Cum se explică asta? Care este atitudinea dominantă faţă de mormonism în societatea americană?

Atitudinile faţă de mormonism se schimbă. Show-uri populare de televiziune, precum Big Love, pun mormonismul într-o lumină favorabilă, o susţinută campanie de PR a Bisericii mormone înseşi accentuează punctele ce o apropie de alte forme de creştinism, iar contactele personale, de prietenie şi vecinătate, dintre mormoni şi ceilalţi s-au înmulţit. Mormonii se apropie de mainstream. Dar încă n-au ajuns acolo. Americanii de dreapta şi de stînga rămîn sceptici faţă de o Biserică ce combină credinţa cu practici secrete şi cîteodată autoritare. Faptul că doar 4 americani din 10 sînt conştienţi de religia lui Romney astăzi demonstrează mai degrabă apatia generală a americanilor şi ignoranţa lor în primele luni de alegeri, decît o indiferenţă faţă de religia candidaţilor. Dacă Romney cîştigă nominalizarea, americanii vor vorbi despre credinţa lui. 

Are Rick Perry un avantaj faţă de contracandidaţi pentru că este evanghelic?

Confesiunea creştin-evanghelică a lui Perry este un avantaj politic, dar establishment-ul evanghelic nu s-a strîns în spatele lui din cauza gafelor sale recente din dezbaterile publice, care au afectat încrederea în capacitatea sa de a cîştiga vastul bazin electoral al centrului moderat.

Ce impact ar putea să aibă religia mormonă asupra acţiunilor de politică externă, în cazul în care Mitt Romney sau Jon Huntsman ar ajunge preşedinte al SUA?

Biserica mormonă a construit o societate autosuficientă, în deşertul Utah, şi a convertit milioane de oameni din toată lumea. Mormonii n-ar fi reuşit asta fără o doză puternică de pragmatism şi o mare capacitate de adaptare a unora dintre credinţele lor la vremurile schimbătoare. Huntsman şi Romney au demonstrat de-a lungul carierei lor, în politică şi business, că, în ciuda retoricii partizane cerute de campania electorală, ei sînt realişti, a căror experienţă internaţională şi prudenţă împiedică marile strategii ideologice. Dacă unul dintre ei este ales, e puţin probabil să fim martorii unui nou război ideologic în stilul George W. Bush.

Molly Worthen şi-a susţinut doctoratul la Yale University cu o teză despre istoria religiei în America; predă istoria religiilor la Universitatea din Toronto. În prezent, lucrează la o carte despre evanghelicii din SUA.

a consemnat Matei DOBROVIE

Citeşte şi Cursa mormonilor

pagină realizată cu sprijinul Foreign Policy România

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Cum va fi vremea în ultima lună de iarnă. Care e recordul de ger năprasnic în România
Temperaturi foarte scăzute sau maxime termice neobişnuite s-au consemnat, de-a lungul timpului, în luna februarie. Recordul de ger a fost bătut la data de 10 februarie 1929, când la Vf.Omu s-au înregistrat minus 38 grade Celsius.
image
Patru lucruri în care se măsoară cu adevărat fericirea. Ce spune un profesor de la Harvard
Dr. Sanjiv Chopra, profesor la Harvard, a explicat de ce 20 de milioane de dolari câștigați la loto nu te fac fericit pe termen lung și care ar fi cele cinci lucruri care ar ajuta cu adevărat pentru a obține această stare.
image
Şi-a ucis cea mai bună prietenă din dorinţa de a fi mamă. Cele două femei se cunoscuseră la biserică
Crima haluncinantă, comisă de o femeie din Texas a uimit o lume întreagă. Aceasta şi-a omorât cu sânge rece cea mai bună prietenă, pe care o cunoştea de mai bine de un deceniu. Totul pentru a-i fura copilul.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.