Imaginea din oglindă

Publicat în Dilema Veche nr. 1005 din 13 iulie – 19 iulie 2023
Cea mai bună parte din noi jpeg

Eram studentă cînd serialul Sex and the City / Totul despre sex a început să fie difuzat și la noi, la o oră tîrzie și cu bulină roșie. Aș spune că a fost un fenomen în lumea serialelor TV din întreaga lume, nu doar datorită subiectelor și dialogurilor extrem de îndrăznețe, dar și grație celor patru personaje feminine atrăgătoare și independente, avînd, atunci, un pic peste 30 de ani. Cele șase sezoane (mai puțin filmele pentru marele ecran care plătesc tribut normelor de la Hollywood) au fost văzute și revăzute de generații întregi, iar toaletele, creații ale stilistei Patricia Field, s-au dovedit a fi nemuritoare. Cînd And Just Like That... / Și uite așa..., continuarea care păstrează trei dintre protagoniste, a apărut în 2021, dincolo de subiecte, modă, personaje, prima reacție pe care a stîrnit-o a fost: Cît de mult au îmbătrînit! Ne așteptam, cumva, să arate la fel, ca și cînd actorii nu s-ar schimba niciodată (unii dintre ei chiar ar merita asta). Trecuseră, totuși, nu mai puțin de 23 de ani de la sezonul de debut. 

© YouTube
© YouTube

Acum în vîrstă de 58 de ani, Sarah Jessica Parker, adică Carrie Bradshaw, cum o știe toată lumea, declara pentru Vogue, la lansarea continuării serialului, că nu și-a făcut lifting și nu a intervenit cu nici un fel de proceduri chirurgicale asupra aspectului feței. Glumea că a ratat startul și că, poate, ar fi trebuit să se gîndească la asta cînd avea, să zicem, 44 de ani. „Știu cum arăt. N-am de ales. Ce ar trebui să fac? Să nu mai îmbătrînesc? Să dispar?”, se întreba ea. Pe de altă parte, interpreta lui Charlotte York, actrița Kristin Davis, care se apropie și ea de 60 de ani, a fost aspru criticată că a exagerat cu intervențiile asupra feței, care a ajuns să fie disproporționată și rigidă. Mereu confruntată cu imaginea ei din tinerețe, Kristin a recunoscut că a început cu Botox, i-a plăcut rezultatul, apoi a continuat cu procedurile – uneori au ieșit mai bine, alteori mai puțin. Se pare că nimeni nu i-a spus mult timp cum se văd lucrurile din exterior. Acuzată că nici nu mai poate zîmbi natural, actrița a ripostat: „Nu stai să-ți verifici zilnic zîmbetul. Cine stă să-și zîmbească în oglindă? Oamenii nebuni!”.

De cînd Facebook îți scoate la înaintare, din trecutul tău, și lucrurile cu care te mîndrești, și cele de care vrei să fugi, a devenit cumva mai ușor să observăm felul în care îmbătrînim și noi, și alții. Recunosc că, de cîte ori adaug pe cineva nou în lista de prieteni, îi răsfoiesc fotografiile plasate la profil de-a lungul anilor și uneori tresar. În același timp, realizez că nici eu nu fac excepție. Deși am ajuns taman la vîrsta de 44 de ani despre care vorbea Sarah Jessica Parker, nu simt că trebuie să intervin cu nimic. Din oglindă, mă privește aceeași persoană dintotdeauna, ba chiar aș zice că fața mea de la maturitate îmi place mai mult, cu toate urmele timpului lăsate pe ea.

Admit că au fost, pentru mine, vremuri cînd 36 sau 44 reprezentau „vîrste înaintate”. Apoi am împins limita la 50, 55, pînă cînd am aruncat-o peste linia orizontului. Dacă nu ai copii pe care să-i vezi crescînd sub ochii tăi, care să-ți dea o măsură a trecerii timpului, și faci aproape aceleași lucruri dintotdeauna, micile schimbări de la o lună la alta sînt pentru tine imperceptibile și, probabil, și anii se scurg tot așa. 

Am avut un singur prag mai greu de trecut psihologic, înainte să împlinesc 40 de ani, aș fi vrut să trag de vîrsta cu 3 la nesfîrșit, mi se păreau nedrept de mulți ani, adunați prea repede. Aș zice, fără să mint, că imediat după 40 s-a produs, de la sine, o mare ușurare în privința asta. Am ajuns să mă bucur de aniversările mele mai mult decît la 20 de ani, cînd îmi chinuiam fața și părul cu tot felul de produse la modă, pe cînd acum mă interesează mai mult calitatea lor și o întreținere care nu e neapărat la vedere.

Am mai constatat un lucru: îți amintești oamenii, mai ales cei la care ții mult, așa cum erau cînd au intrat în viața ta prima dată, oricît s-ar schimba și orice vîrstă ar atinge. Ba chiar ajung să fie, în mintea ta, mai tineri decît ești tu acum. Au același zîmbet, aceeași cămașă – în imaginație, timpul iartă mereu, iar ei uită să mai îmbătrînească.

Un cunoscut și oarecum controversat regizor de film, aflat în jurul vîrstei de 80 de ani, întrebat fiind dacă îi mai plac femeile la fel de mult ca întotdeauna a răspuns: „Da, cu siguranță. În interiorul acestui corp eu sînt același”.

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.