Trei maladii ale capitulării feminine

Valentin STÎNGA
Publicat în Dilema Veche nr. 488 din 20-26 iunie 2013
Trei maladii ale capitulării feminine jpeg

Triumful erotic al oricărui bărbat e condiţionat, în mare, de două lucruri: nimbul personal, respectiv disponibilitatea „prăzii“, în raport cu dinamica masculină oferită. Cu alte cuvinte, pentru a cuceri o femeie, trebuie să dispui de un anumit tip de contur (public, vocal, estetic) şi să propui acest portret sensibilităţii adecvate. „Arătosul? Sartre, bunăoară, are nada optimă pentru complicata Simone de Beauvoir (dar şi pentru o puzderie de scrumbii mondene colaterale...), aşa cum, să zicem, Ianis Alifie – sticlar ipotetic, înclinat spre tămbălău, rachiu şi boemă – are toate datele pentru a-i juca inima ospătăriţei de la Euforya. Însă în pestriţa frescă a conjuncţiei dintre sexe pot fi adesea identificate izbînzi groteşti, cacofonii nupţiale, împerecheri haioase, momente din vasta zodie a penibilului. Să fixăm, cu titlu de seriozitate estivală, trei ipostaze de nesănătoasă combustie a călcîielor de damă.

1. Fascinaţia uniformei. Există femei care aplaudă hormonal abstracţiuni. Unele tresar ritmic în preajma cîte unui academician, altele se încălzesc cînd intră în scenă pompieri, cardiologi, mareşali sau piloţi. Baiul e că în toate aceste cazuri, insul care umple o asemenea funcţie cade în plan secund, fiind doar angajarea în palpabil a unei instituţii misterioase, „virile“, prestigioase. Studentele îşi contemplă famelic profesorii, gospodinele (nefrecventate) visează felurite întîmplări amoroase cu tenori stihiali, anestezişti mieroşi sau judecători tandri. Asistenta îl vrea pe superior, consiliera flirtează asiduu cu preşedintele, enoriaşele (dintre cele „smolite? lăuntric) îi fac cu ochiul mitropolitului, primejduindu-i echilibrul profesional. În mod limpede, patologia unor astfel de gusturi e dată de sacrificarea, in nuce, a întîlnirii propriu-zise. Nu asimilarea afectivă a unui bărbat e urmărită aici, ci alintul vanitos între hotarele unei efigii: a fi iubita Toreadorului, a fi nevasta Ambasadorului, a fi amanta Actorului...

2. Impurul ca afrodiziac. De cînd e lumea, testosteronul interlop şi căutătura necurată şi-au adjudecat cote alarmante de simpatie feminină. Celebrităţi patibulare, gangsteri, corsari uleioşi, asasini infailibili, zmei, licantropi şi dandies de beznă au populat imaginaţia nenumăratelor cocote imperiale şi dudui bovarice. La fel ca în situaţia precedentă, nici aici nu primează unicitatea cazului, ci consistenţa exotică a infamiei, pitorescul fărădelegilor, farmecul gros al dezordinii. Femeia din patul demonului caută suprimarea monotoniei sociale, escapada doldora de sfidări, apostazii şi otrăvuri. Supărată pe cuviinţă şi pe convenţii, amatoarea de calorii proscrise va juisa doar în afara cuminţeniei, prin bolgii selecte şi felii de viaţă patronate de aşii scelerateţei. Or, victima unei asemenea fandacsii e fatalmente toantă: rebelă fără grandoare şi caraghios exsanguă, în ciuda poftei pentru masacru, fraudă şi felgmă.

3. Nostalgia cavernelor. Am văzut că pe unele femei le aţîţă vitrina carierelor şi piscurile de organigramă. Altele – multe la număr – preferă tovărăşia veninurilor, olfacţia hemoragiilor, străzile Sodomei. În primul caz, erosul garantează fantasmatic tumba lubrică în vraja cutărei instituţii; în schimb, puşcăriabilul (uman ori supranatural) promite ştirbirea edificiului social, terfelirea impulsivă a rînduielilor curente, anticetatea. Sînt însă destule femei imune atît la seducţia ex cathedra, cît şi la verva de tip mafiot, dar fidele, în chip dezesperant, balelor şi osaturii „fantelui“ de Neanderthal. Erotismul de toate zilele e driblat aici prin apelul la ocheada frustă, nepervertită cultural, a pretendentului cu ghioagă şi freză pectorală. Femeia acestui nărav caută, pare-se, o recuperare orgiastică a deprinderilor din dimineaţa lumii, cînd totul se negocia prin urlet baritonal şi gesticulaţie vasculară. Saţietatea traiului civilizat trebuie anulată printr-o erotică a rebarbativului, a lăcomiei arteziene, a violului. Bărbatul ideal e musai troglodit, hirsut, concupiscent: „Me – Tarzan, you – Jane!“ Vasăzică, o incorigibilă gorilă de budoar.

P.S. Fireşte, textul de mai sus e un inofensiv exerciţiu de ficţiune cîrcotaşă. Altfel spus, am încercat să închipuim cîteva alternative toxice, contrafactuale, la realităţile economiei libidinale feminine dintotdeauna.

Valentin Stângă este eseist.

Foto: L. Muntean

Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Belgrad și fiorul balcanic
Și mie mi-a plăcut la Belgrad, am regăsit aici „fiorul balcanic” de care m-am îndrăgostit.
E cool să postești jpeg
Negustorii de timp
„Sistemul politic nu poate gestiona totul în același timp (...) și, în prezent, Europa este foarte ocupată.”
p 20 Leviatan jpg
Pe urmele lui Iov
În Biblie, însă, realul nu se reduce la o lume plană, somnolentă, cufundată în necazuri, în nevoi, în cotidian.
Theodor Pallady jpeg
Prietenii latini ai Bizanțului
Împărțirea tîrzie a Imperiului Roman între Orient și Occident n-a subminat unitatea Bisericii creștine, cel puțin pînă la Marea Schismă din 1054, agravată ulterior prin Cruciada a IV-a și eșecul sinoadelor unioniste de la Ferrara-Florența.
Vake Park, Tbilisi City, Georgia Country, autumn Season 05 jpg
Toamnă tristă
Printre blocurile din cartier, vîntul spulberă frunzele care, din cauza secetei, se amestecă rapid cu praful străzii și cu molozul rezultat în urma nenumăratelor și interminabilelor lucrări la infrastructură.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Școlile din Texas le oferă gratis părinților truse DNA pentru ca copiii acestora să poată fi mai ușor identificați în cazul în care vor fi împușcați sau desfigurați în vreun atentat la școală. Orice, numai să nu interzică armele.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce mai zice gura lumii?
Am dat acest șir nesfîrșit de exemple pentru că alte vieți nu cunosc, dar gura lumii e aceeași pentru toți, iar mie mi-a păsat de ea peste măsură.

Adevarul.ro

Parasutistii comemorati la Jilava FOTO Fundatia Gavrila Ogoranu crop jpg
Cine sunt luptătorii anticomuniști parașutați de SUA în România. Unii au trădat și au trăit cu identități false
Între anii 1951-1953, mai multe avioane militare americane au survolat România ocupată de sovietici, parașutând oameni pregătiți să întărească rezistența anticomunistă.
bautura - sticla vin - mahmureala FOTO 123RF
Cum previi mahmureala. Capcane când bei la o petrecere, ce e interzis și de ce trebuie să mănânci înainte
Cu cât bei mai mult, cu atât starea de mahmureală va fi mai accentuată. Ca să nu ajungi în această situație trebuie să știi ce să consumi, dar mai ales cât. De asemenea, e important să nu amesteci licorile.
rachete patriot
LIVE TEXT | Război în Ucraina. Medvedev amenință NATO că va deveni o țintă dacă livrează sistemul Patriot Ucrainei
Este a 280-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Volodimir Zelenski vorbește din nou despre crearea unui tribunal special pentru judecarea faptelor săvârșite de ruși încă de la anexarea Crimeei din 2014.

HIstoria.ro

image
Trezirea naționalismului în Balcani
Vreme de secole, populațiile din Balcani au trăit în cadrul unor state multietnice, dinastice. Acest lucru nu a determinat însă o omogenizare, fiecare populație fiind conștientă, însă, de faptul că vecinii ei vorbeau o limbă diferită, practicau altă religie și aveau un stil de viață diferit.
image
Rusia, pământul sfânt al Iluminismului francez
Emergența rapidă a Rusiei ca mare putere europeană s-a petrecut într-o perioadă în care gânditorii Iluminismului european chestionau teme fundamentale, legate de natura societății și a guvernului: care este cea mai bună formă de guvernare, autocrația sau guvernul reprezentativ
image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.