Păstrăvul, pastrama, ţuica şi şahul

Andreea Enea
Publicat în Dilema Veche nr. 288 din 20 Aug 2009
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Găsesc cu greu tîrgul, ascuns după o piaţă de flori: are porţile de fier înalte, negre " la propriu şi la figurat ", deschise. La intrare, cam linişte; taraba cu produse din miere şi cea cu dulceţuri nu reuşesc să-i îmbie prea mult pe cumpărători: doi-trei oameni se interesează de cîte un borcan de miere. În dreapta însă, produsele atestate ca "tradiţionale de Botoşani" " pastrama de porc, ceafa afumată, kaiserul afumat "Bajura" " par a abunda, aşezate unele peste altele în coşurile împletite, iar oamenii se înghesuie să le cumpere, chiar dacă preţurile sînt mai piperate decît bucatele. Vitrine pline de cîrnaţi afumaţi, pastramă şi costiţă din zona Braşovului împrăştie arome puternice. Oamenii nici nu ştiu ce să mai aleagă între brînzeturile expuse " brînză la borcan, caşcaval afumat, telemea " şi vestita brînză de burduf învelită în coajă de brad, care întregeşte savoarea gustului. Urmează rafturi cu tot felul de produse: ţuica de Argeş, păstrăvul şi pîinea de casă de la Brusturoasa-Palanca şi, în locul cel mai aglomerat, standul fripturii de Turda. Ţuica ecologică de prune, cu o vechime de trei ani, preparată după vechi reţete, are farmec, tradiţie şi tărie. Vizitatorii se opresc să admire o tablă neconvenţională de şah, în care piesele sînt, de fapt, sticluţe de ţuică. "Piesele albe" sînt cele cu ţuica păstrată în butoaie de stejar, iar cele "negre" sînt cu ţuică din butoaie de dud, de culoare roşiatică. La standul zonei Brusturoasa-Palanca, pîinea de casă cu cartofi aşteaptă să fie degustată, alături de un coş pe jumătate plin de păstrăvi afumaţi. Hîrzobul s-a vîndut imediat. În faţa coşului, stau borcanele cu dulceţuri de afine, de coacăze, de zmeură şi siropul din muguri de brad (care e pe terminate). "Cu ce vă servesc?" " mă întreabă o vînzătoare cu o voce caldă. Dna Palistan împreună cu soţul său sînt mici producători care participă des la astfel de tîrguri în Bucureşti. "Da, abia acum merge mai bine vînzarea. Încet, dar spre bine" " completează dumneaei. O întreb ce se vinde cel mai repede. "Păstrăvul, da. Este foarte căutat. Şi pîinea de casă. Sînt produse naturale, lumea nu le găseşte oriunde, aşa că... vin la noi, sînt făcute cu mîna noastră. Vă rog, gustaţi din peşte." E aromat şi gustos. "Mai poftiţi" " îmi spune, în timp ce-mi oferă o carte de vizită. Mesele sînt semipline de oameni care aşteaptă porţiile de friptură de Turda. 6 lei suta de grame. Este standul cu o coadă constantă de zece persoane, de unde ies aburi şi de unde se aude friptura sfîrîind. Ridic ochii la bucătar: micuţ, bronzat, în vîrstă, dar care se ţine sănătos pe picioare. Cu o pereche de ochelari mari, de soare, căzută pe nas, afişează un zîmbet scurt. Are mustaţă şi barba scurtă, albă. Îşi poartă mîndru şapca, halatul şi mănuşile inscripţionate cu Slow Food Turda. Are oalele pe foc şi rămîne atent la friptura prăjită în untură. Oana, o tînără plină de energie care se ocupă cu administraţia tîrgului, îmi spune că reţeta lui Jakab Arpad are secretul ei. Pe scurt, după ce porcul a fost crescut de mic pentru friptură, carnea se taie astfel încît fiecare bucată să conţină un rînd de şorici, unul de carne, doi centimetri de grăsime şi os. Se ţine la macerat zece ore, apoi se unge cu lapte şi se prăjeşte în untură. Aşa se face că friptura de Turda devine irezistibilă vizitatorilor. Oana îmi explică: "Nu oricine vine la aceste tîrguri. Vin oamenii care au o anumită cultură, care au mai mîncat şi ştiu să aprecieze asemenea produse tradiţionale la adevărata valoare, iar copiii trebuie să aibă şi ei o educaţie în acest sens, să fie învăţaţi de mici cu mîncarea sănătoasă, venită direct de la producător. Ne-am obişnuit să cumpărăm numai produse care ne fac rău, dăm bani pe nişte lucruri oribile, tratate. Nimic nu se compară cu produsele de aici. Nici producătorii nu îşi scot mereu banii, poate doar pe materia primă. Cheltuielile sînt mari pentru ei şi oamenii se mai plîng de preţurile ridicate. Dar bucatele tradiţionale vîndute aici sînt o alternativă incredibilă la obiceiul oamenilor de a cumpăra mîncare proastă. Aici e mîncarea sănătoasă, naturală, tradiţională". Consistenţa brînzeturilor, naturaleţea şi grija estetică cu care sînt păstrate şi aranjate pot fi de-a dreptul fascinante pentru obişnuiţii produselor de serie ale supermarketurilor.

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Răzbunarea unui patron disperat că îl abandonează angajații. „Sunt sigur că o să-mi săriți în cap cu treaba asta”
Tot mai mulți antreprenori se plâng nu doar de faptul că își găsesc cu greu angajați, dar și că mulți dintre ei pleacă după doar câteva săptămâni și îi lasă baltă, fără preaviz și fără să suporte niciun fel de consecințe. Un patron crede că a găsit soluția la această problemă
image
Mircea Badea: „De ce să stea Simona Halep în România?! O viață ai, cu toată dragostea pentru țară”
Prezentatorul de la Antena 3 comentează decizia sportivei de se muta la Dubai.
image
Româncă gravidă în nouă luni, înjunghiată în Țara Galilor. Motivul pentru care agresorul, tot român, o urmărea de o lună
Andreea Pintili, o româncă de 29 de ani care locuiește în Țara Galilor, a fost înjunghiată de mai multe ori de un conațional care o urmărea și posta pe TikTok clipuri cu ea și cu copiii săi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.