Fascinantul spectacol al imposturii

Publicat în Dilema Veche nr. 479 din 18-24 aprilie 2013
Dragoste şi răzbunare jpeg

Dacă nu ne-ar fascina atît de mult spectacolul imposturii... şi fraza poate să continue în orice direcţie. Dar oriunde s-ar îndrepta, spre orice destinaţie semantică, atît drumul, cît şi straiele de călătorie ale frazei sînt fatalmente sortite rîsului uşor nervos. Şi poate nu atît rîsului, cît sentinţei de nezdruncinat a platitudinii. Aproape orice remarcă despre impostură conţine un bagaj de banalitate cel puţin egal ca greutate cu cel din cala frazelor purtătoare de mesaje meteorologice. Adică spaţiul punctelor de suspensie se poate umple cu orice. Destinul trist al frazei e pecetluit, înainte ca ea să se organizeze într-o zicere de orice fel.

Să spunem că – iau un exemplu, la întîmplare, ca la un examen de admitere, cu probă la care trebuie să construieşti fraze, cu ajutorul unor cuvinte date – formularea completă ar fi următoarea: „Dacă nu ne-ar fascina atît de mult spectacolul imposturii, chipul lumii ar arăta cu totul altfel.“ Nu-i uşor ridicol? Plat? Cumva pleonastic? Ba da. Sigur că da. Încercaţi exerciţiul ăsta. Înlocuiţi cu orice punctele de suspensie de după cuvîntul „impostură“, şi veţi vedea că oricare construcţie apărută mai departe nu prea are nici o şansă de a depăşi coada adunată la bariera platitudinii. Mai propun două variante – obligatorii, după părerea mea. Una ar arăta cam aşa: „Dacă nu ne-ar fascina atît de mult spectacolul imposturii, n-am mai mîzgăli atît de mult hîrtia, cu pretenţia că scriem.“ Bun, cu rezerva că povestea cu hîrtia e depăşită de multă vreme. Cine mai scrie pe hîrtie? Mă rog, ăsta e cu totul alt subiect, să nu ne pierdem. Cealaltă variantă, în cel mai pur spirit de fairplay, ar putea fi următoarea: „Dacă nu ne-ar fascina atît de mult spectacolul imposturii, nu ne-am mai răzbuna atît de mult pe lume şi nu ne-am dezlănţui frustrările, cu pretenţia că citim.“

Exerciţiul poate continua pe o perioadă de timp care se poate modifica, în funcţie de gustul şi dorinţele fiecăruia dintre noi. Nu-i concurs. E în funcţie de metabolismul gîndirii oricărui participant la acest exerciţiu. El se poate diversifica, atît la nivelul problematicii, cît şi la nivelul numărului de cuvinte folosite. Însă ideal ar fi să păstrăm structura care presupune existenţa unei singure fraze. În felul acesta, cu iluzia disciplinei, se poate păstra ideea unui exerciţiu ca oricare. Cum ar fi să renunţăm la rigoarea aceasta?! Ne-am trezi cu texte de dimensiuni amazonice, cu stufoşenii nemaivăzute, cu mii de cuvinte organizate, mai mult sau mai puţin entuziast, în jurul fascinaţiei imposturii. Şi am nimeri în alte părţi, spre care nu intenţionasem să ne îndreptăm. Ideea de la care am plecat – să nu uităm! – e faptul că orice am formula într-o frază care începe cu „Dacă nu ne-ar fascina atît de mult spectacolul imposturii“ e sortit – indiferent care e continuarea – să sune plat. Adică să nu atragă atenţia în mod deosebit. Să curgă la vale, pe neobservate, laolaltă cu toate frazele care curg, zilnic, spre nicăieri.

Bine, se ştie, există şi modalităţi legale de a fenta regula. Adică tehnici marqueziene, prin care o biată frază se poate întinde pe parcursul unor sumedenii de pagini. Ceva de genul: „Dacă nu ne-ar fascina atît de mult spectacolul imposturii, n-am rîde cu îngăduinţă de măscăriciul burlinos – vine de la burtos şi slinos –, veşnic cherchelit şi gata oricînd să aibă păreri competent-jurnalistice despre orice pe lumea asta, n-am îngădui cu atîta generozitate ca orice maimuţoi să arunce cu coji de banană după ce s-a cocoţat în pomul central al parcului zoologic din care cu toţi facem parte, am fi mai reactivi şi mai urzicaţi cînd abuzul devine normă şi «se consubstanţializează» cu aerul pe care îl respirăm zilnic, n-am mai hăhăi la orice zicere a unui prost cu spume, poate că nu ne-am mai minţi şi iluziona că – învestind cu seriozitate nişte tîmpenii evidente – viaţa şi demnitatea noastră au un curs firesc, n-am accepta cu atîta seninătate urcarea în copac a suinelor biruitoare, poate că ne-ar fi mai greu să înghiţim minciuna grosolană, slobozită ca mîncarea pentru peştii dintr-un acvariu supraaglomerat, dar poate că nici n-ar fi atîta veselie, antren şi distracţie în jur, atîtea ingrediente care ne fac să fim mîndri că sîntem români, şi că ne refugiem în poveşti cu «repere», tocmai pentru a nu face nimic, tocmai pentru a conserva starea de transă a spectacolului, a programului artistic cu care umezim fiecare zi, ca dintr-o felie de lămîie, pentru ca totul să fie, pînă la urmă, comestibil...“

Cum spuneam – alegînd nişte cuvinte la întîmplare –, exerciţiul poate fi driblat, la limita legalităţii, prin folosirea frazei foarte lungi, care, la rigoare, tot frază e. Dar nu prea există interesul unui asemenea dribbling, pentru că exerciţiul devine atît de confuz, încît permite ascunderea unor lucruri foarte triste şi deloc frumoase, în interiorul lui. Ori nu ăsta e scopul exerciţiului. Ideea e să fie cît mai simplu şi scurt, în aşa fel încît să ţină atenţia trează, măcar un pic. Prin urmare, fentarea de orice fel îşi pierde hazul, cu atît mai mult cu cît e vorba de un exerciţiu care produce, pînă la urmă, un rezultat plat, neatractiv, nespectaculos. Pentru că orice ar urma după virgulă – aşa cum s-a văzut mai devreme – e cumva pleonastic.

Exerciţiul merită încercat, chiar şi aşa, cu finalul ăsta al lui, atît de previzibil. La o minte supercreativă, cine ştie ce poate ieşi? Pentru noi, indivizii tipici, se poate încerca şi cea mai dură dintre variante, aceea a autoreferenţialităţii la vedere. Adică ceva de genul: „Dacă nu ne-ar fascina atît de mult spectacolul imposturii, nu am vorbi atît de mult despre el, cu iluzia că, vorbind, am scăpa de dînsul şi l-am proiecta pe alţii.“ Dar, vedeţi, e la fel. Plat. Pleonastic. Nu sună. Poate mai încercaţi dumneavoastră.

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.

Parteneri

Victor ponta   george Simion Foto Mediafax jpg
Candidații suveraniști susțin că exit poll-urile de la ora 21.00 sunt „total necredibile”. Ponta: Voi fi în turul doi
George Simion și Victor Ponta au transmis mesaje prin care le cer oamenilor să nu se lase „influențați” de exit poll-urile de la ora 21.00. Candidatul AUR cere „program prelungit pentru toate secțiile din Diaspora unde sunt cozi”.
FOTO Facebook
Ambasada SUA și-a trimis echipele în secții de votare. Mesajul transmis în ziua alegerilor prezidențiale
Ambasada Statelor Unite de la București a transmis un mesaj special duminică, 4 mai, cu ocazia alegerilor prezidențiale care au loc în România.
George Simion FOTO Mediafax
Cabina de vot, transformată în scenă de TikTok: Simpatizanți AUR, live de la urne cu manele pe fundal
Manele pe fundal, buletine de vot filmate în direct și cabină transformată în platou de live – așa a arătat pentru unii votul de duminică. Mai mulți simpatizanți AUR au postat filmări de la urne, încălcând, astfel, legea electorală.
13013960 jpg
Primul județ care a depășit pragul de 50% prezență. Secțiile unde se votează masiv pe liste suplimentare
La polul opus, cea mai slabă prezență se înregistrează în județele Vaslui (26,07%), Satu Mare (28,23%) și Covasna (29,58%).
Soldați ucraineni pe front FOTO EPA EFE jpg
Mărturiile celor mai tineri recruți ucraineni: „Prima mea sarcină este să supraviețuiesc”
Kievul a introdus noi stimulente pentru tinerii sub 25 de ani, pentru a-i convinge să se alăture armatei voluntar, într-un efort de a aduce forțe proaspete pe linia frontului, în contextul în care războiul continuă, relatează The Guardian.
George Simion și Calin Georgescu votează în Mogoșoaia, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
George Simion și Călin Georgescu, reclamați la Poliție după vot. Ce conține sesizarea
Inspectoratul de Poliție Județean Ilfov a primit, duminică după-amiază, o sesizare împotriva candidatului AUR în alegerile prezidențiale, George Simion, cât și a fostului candidat independent Călin Georgescu.
stampila de vot alegeri romania foto inquam photos
Nuntașii au epuizat buletinele de vot dintr-o secție din Cluj. Zeci de votanți, pe listele suplimentare
Situație inedită în județul Cluj, în ziua alegerilor. Buletinele de la secția amenajată în Căminul Cultural din comuna Rusești au fost epuizate din cauza numărului neașteptat de mare de alegători. Oamenii au participat la o nuntă.
trump imbracat in papa FOTO  WhiteHouseX jfif
„Megalomanie patologică”. Trump, acuzat că „își bate joc” de catolici cu imaginea în care apare deghizat în papă
Donald Trump a fost acuzat că și-a bătut joc de alegerea unui nou lider al Bisericii Catolice, după ce a postat pe rețelele de socializare o imagine generată de inteligența artificială în care apare el însuși ca papă.
Parada de 9 mai Ziua Victoriei de la Moscova Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Putin spune că se gândește la un succesor: „Mereu mă gândesc la asta poporul să aibă de ales”
Președintele rus Vladimir Putin, cel mai longeviv șef al Kremlinului de la Iosif Stalin încoace, a declarat că se gândește la succesiune. El a sugerat că ar putea exista o competiție între mai mulți candidați.