Evreii şi arabii în războiul din 1967

Publicat în Dilema Veche nr. 434 din 7-13 iunie 2012
Cum fu la Salonul de carte de la Paris jpeg

În dimineaţa zilei de luni, 5 iunie 1967, puţin după ora locală 7 a.m., forţele aeriene israeliene operau un atac năucitor: aproape întreaga flotă a statului evreu se desfăşura asupra bazelor aeriene egiptene (din Peninsula Sinai pînă la Cairo) şi atacau aviaţia lui Nasser mai înainte ca aceasta să se ridice în aer. Pierderile egiptene au fost imense – după unele surse, numai 20 dintre cele 340 de avioane ale flotei egiptene ar fi scăpat neatinse –, dar mai ales şocul a fost puternic în rîndul statelor arabe Egipt, Siria şi Iordania, care se aşteptau ca ele să dea tonul confruntării. În următoarele trei zile, profitînd de superioritatea aeriană, armata israeliană înfrînge şapte divizii egiptene dispuse în Sinai (pe 7 iunie era cucerit oraşul Şarm el-Şeik) şi scoteau diviziile iordaniene dincolo de malul de Vest al Iordanului, ocazie cu care, tot pe 7 iunie, trupele israeliene cucereau în totalitate Ierusalimul (partea de Est a oraşului se afla din 1948 sub control iordanian). Pe 8 iunie, Egiptul şi Iordania acceptau un acord de încetare a focului – iar forţele israeliene se concentrează asupra frontului de Nord, împotriva Siriei. Pentru malurile lacului Galileei şi pentru Înălţimile Golan au loc lupte intense, în care strategia israeliană avea din nou cîştig de cauză – drept care, sîmbătă 10 iunie 1967, Siria accepta condiţiile de armistiţiu şi „războiul de şase zile“ lua sfîrşit (pentru detalii, context şi bibliografie, vezi Istorie şi civilizaţie, nr. 6, iunie a.c.).

O singură săptămînă de război – un război pe care Israelul nu şi-l dorise – a schimbat radical datele problemei israeliano-arabe din Orientul Mijlociu. Cu preţul a peste 700 de morţi şi a peste 2500 de răniţi, Israelul trecea din poziţia unui stat „înghesuit“, în poziţia unui stat dominator asupra adversarilor. Tel Aviv-ul cîştigase 28.000 de mile pătrate de teritoriu, inclusiv zone – precum Peninsula Sinai, Înălţimile Golan, malul de Vest al Iordanului – pe care spera să le negocieze în schimbul recunoaşterii sale de către vecinii arabi.

Această speranţă s-a năruit însă repede: în august 1967, o reuniune a Ligii Arabe de la Khartum lansa un document comun ce se reducea la trei de „nu“: nu negocierilor cu evreii, nu unui tratat de pace cu Tel Aviv-ul şi nu recunoaşterii dreptului la existenţă a Israelului. De partea statelor arabe, „războiul de şase zile“ a condus la pierderi umane şi materiale considerabile şi a fost, mai ales, un şoc usturător: evreii nu numai că nu fuseseră „aruncaţi în mare“, ci ieşiseră din conflict mai puternici decît intraseră. Ideea Israelului de a da „teritorii în schimbul păcii“ nu s-a materializat; şi, din acest moment, o altă idee va prevala: mai multe teritorii înseamnă o securitate mai mare – ceea ce explică de ce majoritatea guvernelor israeliene care s-au succedat după 1967 au încurajat, tacit sau manifest, implantarea de noi colonii evreieşti în teritoriile ocupate (un aspect ale cărui ecouri se văd şi azi şi care face şi mai dificil de rezolvat dosarul israeliano-arab).

Consecinţele geopolitice ale războiului din iunie 1967 au fost impresionante. Pe de o parte, i) nu se poate spune că URSS dorise acest război – ci mai curînd ea dorea să aducă şi mai aproape Egiptul de aliatul Sovietelor, Siria. Totuşi, în urma războiului, statele comuniste – la sugestia Moscovei – au rupt relaţiile diplomatice cu Tel Aviv-ul, argumentînd că Israelul declanşase acest război. O singură excepţie a fost în tabăra comunistă: România regimului Ceauşescu. Pe de altă parte, ii) nici ţările occidentale nu au avut motive de bucurie. Pentru SUA a devenit foarte clar că „războiul de şase zile“ n-a făcut decît să amîne găsirea unui compromis israeliano-arab şi a rănit şi mai mult orgoliul acestora din urmă; Franţa generalului De Gaulle, care fusese pînă în 1967 principala ţară furnizoare de armament pentru Israel, şi-a sistat livrările imediat ce războiul a început (Parisul sfătuise statul Israel ca niciodată să nu atace primul). Drept urmare, SUA au devenit de acum încolo – şi pînă azi – furnizorul de armament pentru armata israeliană.

În cuprinsul lumii arabe – chiar şi a celei neimplicate direct –, şocul războiului s-a absorbit greu. Consecinţa directă a dezastrului militar egiptean (dublat şi de o cădere economică, ca urmare a blocării temporare a Canalului de Suez) a fost iii) creşterea importanţei zonale a monarhiei petroliere a Arabiei Saudite. Nu numai că regatul saudit a devenit principalul sprijin economic pentru Egipt (şi pentru alte state arabe în criză), dar el a preluat ceva şi din statutul Egiptului de lider al lumii arabe.

Problema graniţelor pre- şi post-1967 mai figurează şi astăzi pe agenda discuţiilor israeliano-palestiniene, iar perspectivele unui acord rămîn încă slabe.

Adrian Cioroianu este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti. Cea mai recentă carte publicată: Epoca de aur a incertitudinii, Editura Curtea Veche, 2011.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.

Adevarul.ro

Schimb de prizonieri Rusia- Ucraina. Foto: Facebook/ Volodimir Zelenski
O grupare neonazistă rusă, instrucțiuni privind execuția sumară a prizonierilor de război ucraineni
O grupare neonazistă pro-Kremlin incită la atrocități împotriva prizonierilor de război ucraineni și susține în mod explicit torturarea acestora pentru obținerea de informații și apoi execuția lor.
Haaland jpeg
Manchester City – United, fabulos în Anglia: „Măcel“ după 44 de minute, scor de tenis la final!
Nu degeaba se spune că Premier League e cel mai bun campionat din lume. Confirmarea vine, aproape săptămână de săptămână.
Ioan-Marcel Boloș FOTO gov.ro
Boloș: Pensiile speciale trebuie să rămână. Le au și alte state europene
Pensiile speciale trebuie să rămână, susține Marcel Boloș, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, declarând că și alte state europene au astfel de pensii.

HIstoria.ro

image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Victor Babeș, cel mai elegant savant român
Victor Babeș a fost savant, profesor universitar, unul dintre cei mai renumiți oameni de știință, cunoscut și recunoscut în toată lumea. Când apărea profesorul Babeș la catedră, sau cu alte ocazii, acesta era îmbrăcat impecabil, foarte elegant, având o ținută exemplară.