Evreii şi arabii în războiul din 1967

Publicat în Dilema Veche nr. 434 din 7-13 iunie 2012
Cum fu la Salonul de carte de la Paris jpeg

În dimineaţa zilei de luni, 5 iunie 1967, puţin după ora locală 7 a.m., forţele aeriene israeliene operau un atac năucitor: aproape întreaga flotă a statului evreu se desfăşura asupra bazelor aeriene egiptene (din Peninsula Sinai pînă la Cairo) şi atacau aviaţia lui Nasser mai înainte ca aceasta să se ridice în aer. Pierderile egiptene au fost imense – după unele surse, numai 20 dintre cele 340 de avioane ale flotei egiptene ar fi scăpat neatinse –, dar mai ales şocul a fost puternic în rîndul statelor arabe Egipt, Siria şi Iordania, care se aşteptau ca ele să dea tonul confruntării. În următoarele trei zile, profitînd de superioritatea aeriană, armata israeliană înfrînge şapte divizii egiptene dispuse în Sinai (pe 7 iunie era cucerit oraşul Şarm el-Şeik) şi scoteau diviziile iordaniene dincolo de malul de Vest al Iordanului, ocazie cu care, tot pe 7 iunie, trupele israeliene cucereau în totalitate Ierusalimul (partea de Est a oraşului se afla din 1948 sub control iordanian). Pe 8 iunie, Egiptul şi Iordania acceptau un acord de încetare a focului – iar forţele israeliene se concentrează asupra frontului de Nord, împotriva Siriei. Pentru malurile lacului Galileei şi pentru Înălţimile Golan au loc lupte intense, în care strategia israeliană avea din nou cîştig de cauză – drept care, sîmbătă 10 iunie 1967, Siria accepta condiţiile de armistiţiu şi „războiul de şase zile“ lua sfîrşit (pentru detalii, context şi bibliografie, vezi Istorie şi civilizaţie, nr. 6, iunie a.c.).

O singură săptămînă de război – un război pe care Israelul nu şi-l dorise – a schimbat radical datele problemei israeliano-arabe din Orientul Mijlociu. Cu preţul a peste 700 de morţi şi a peste 2500 de răniţi, Israelul trecea din poziţia unui stat „înghesuit“, în poziţia unui stat dominator asupra adversarilor. Tel Aviv-ul cîştigase 28.000 de mile pătrate de teritoriu, inclusiv zone – precum Peninsula Sinai, Înălţimile Golan, malul de Vest al Iordanului – pe care spera să le negocieze în schimbul recunoaşterii sale de către vecinii arabi.

Această speranţă s-a năruit însă repede: în august 1967, o reuniune a Ligii Arabe de la Khartum lansa un document comun ce se reducea la trei de „nu“: nu negocierilor cu evreii, nu unui tratat de pace cu Tel Aviv-ul şi nu recunoaşterii dreptului la existenţă a Israelului. De partea statelor arabe, „războiul de şase zile“ a condus la pierderi umane şi materiale considerabile şi a fost, mai ales, un şoc usturător: evreii nu numai că nu fuseseră „aruncaţi în mare“, ci ieşiseră din conflict mai puternici decît intraseră. Ideea Israelului de a da „teritorii în schimbul păcii“ nu s-a materializat; şi, din acest moment, o altă idee va prevala: mai multe teritorii înseamnă o securitate mai mare – ceea ce explică de ce majoritatea guvernelor israeliene care s-au succedat după 1967 au încurajat, tacit sau manifest, implantarea de noi colonii evreieşti în teritoriile ocupate (un aspect ale cărui ecouri se văd şi azi şi care face şi mai dificil de rezolvat dosarul israeliano-arab).

Consecinţele geopolitice ale războiului din iunie 1967 au fost impresionante. Pe de o parte, i) nu se poate spune că URSS dorise acest război – ci mai curînd ea dorea să aducă şi mai aproape Egiptul de aliatul Sovietelor, Siria. Totuşi, în urma războiului, statele comuniste – la sugestia Moscovei – au rupt relaţiile diplomatice cu Tel Aviv-ul, argumentînd că Israelul declanşase acest război. O singură excepţie a fost în tabăra comunistă: România regimului Ceauşescu. Pe de altă parte, ii) nici ţările occidentale nu au avut motive de bucurie. Pentru SUA a devenit foarte clar că „războiul de şase zile“ n-a făcut decît să amîne găsirea unui compromis israeliano-arab şi a rănit şi mai mult orgoliul acestora din urmă; Franţa generalului De Gaulle, care fusese pînă în 1967 principala ţară furnizoare de armament pentru Israel, şi-a sistat livrările imediat ce războiul a început (Parisul sfătuise statul Israel ca niciodată să nu atace primul). Drept urmare, SUA au devenit de acum încolo – şi pînă azi – furnizorul de armament pentru armata israeliană.

În cuprinsul lumii arabe – chiar şi a celei neimplicate direct –, şocul războiului s-a absorbit greu. Consecinţa directă a dezastrului militar egiptean (dublat şi de o cădere economică, ca urmare a blocării temporare a Canalului de Suez) a fost iii) creşterea importanţei zonale a monarhiei petroliere a Arabiei Saudite. Nu numai că regatul saudit a devenit principalul sprijin economic pentru Egipt (şi pentru alte state arabe în criză), dar el a preluat ceva şi din statutul Egiptului de lider al lumii arabe.

Problema graniţelor pre- şi post-1967 mai figurează şi astăzi pe agenda discuţiilor israeliano-palestiniene, iar perspectivele unui acord rămîn încă slabe.

Adrian Cioroianu este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti. Cea mai recentă carte publicată: Epoca de aur a incertitudinii, Editura Curtea Veche, 2011.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Un gigant italian deschide o nouă fabrică în România și angajează 800 de oameni
România pare extrem de atractivă pentru investitorii străini dat fiind că în ultima perioadă tot mai multe companii aleg să construiască noi fabrici în țara noastră.
image
Prețul uriaș cerut pentru un apartament din București. „Se vinde și strada? În Berlin e mai ieftin!”
Prețurile proprietăților imobiliare cresc de la o zi la alta în marile orașe, iar Bucureștiul e printre cele mai scumpe. Chiar dacă nu a ajuns încă la nivelul Clujului, Capitala e plină de oferte inaccesibile românilor de rând.
image
Cum să-i facem pe aliații NATO să ne sprijine ca pe baltici și polonezi. Un expert român pune degetul pe rană
NATO și SUA sunt mult mai puțin prezente în partea de sud a flancului estic decât în zona de nord, ceea ce creează un dezechilibru. Chiar dacă, anul trecut, Congresul SUA a votat ca regiunea Mării Negre să devină zonă de interes major pentru americani, lucrurile se mișcă încet.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.