Etică în Gaza

Publicat în Dilema Veche nr. 550 din 28 august - 3 septembrie 2014
Reconsiderarea omului stăpînitor jpeg

Poate fi acţiunea militară din Gaza susţinută din punct de vedere moral?

La această întrebare sînt posibile diferite răspunsuri. Unele depind de răspunsul la întrebări precedente privind fondarea statului Israel, circumstanţele care au făcut ca mulţi palestinieni să devină refugiaţi, şi responsabilitatea pentru eşecul eforturilor de dinainte de a ajunge la o soluţie paşnică. Dar, să dăm deoparte aceste probleme – pentru că ele au fost cercetate în profunzime – şi să ne concentrăm pe chestiunile morale provocate de ultima izbucnire a ostilităţilor.  

Ceea ce a declanşat conflictul curent a fost uciderea a trei adolescenţi evrei din Hebron, pe Malul de Vest. Israelul, acuzînd Hamasul, a arestat sute dintre membrii acestuia pe Malul de Vest, deşi nu a explicat niciodată pe ce baze a făcut această acuzaţie.  

Guvernul israelian se poate să fi găsit în asasinatele odioase un pretext pentru a provoca Hamasului o reacţie care să-i permită Israelului să invadeze şi să distrugă, la rîndul lui, tunelele pe care Hamasul le-a săpat din Gaza în Israel. Deşi liderii israelieni au pretins că au fost  surprinşi de cît de întinse şi de complicate erau tunelele pe care le-au descoperit, armata israeliană înştiinţase guvernul despre aceste tunele, cu mai mult de un an înainte, şi aceasta constituise o operaţiune specială care să stabilească cum să se ocupe de ele.

Hamas a răspuns arestărilor de pe Malul de Vest, cu un baraj de rachete care au ajuns pînă la Tel Aviv şi Ierusalim, fără să fi provocat daune. După care Israelul a început atacurile aeriene, urmate de o invazie la sol. Pe cînd scriam acest articol, mai mult de 1600 de palestinieni fuseseră ucişi, majoritatea civili, de către atacanţii israelieni aerieni şi tereştri. Trei civili israelieni au fost ucişi de rachete sau mortiere, şi 64 de soldaţi israelieni au fost omorîţi de cînd a început invazia la sol.  

Bombardînd cu rachete Israelul, Hamas a invitat la un răspuns militar. O ţară supusă atacurilor cu rachete de dincolo de graniţă are dreptul să se apere, chiar dacă propriile acţiuni pot fi considerate ca provocînd atacurile, şi atacurile în sine sînt destul de ineficiente. Dar dreptul la apărare nu înseamnă şi dreptul de a face ceva care ar putea fi interpretat ca un act defensiv care nu ţine cont de civili.  

În ciuda apelurilor din mass-media israeliană, ca Gaza să fie bombardată „pînă-n Epoca de piatră“, guvernul israelian pare a accepta că aceasta ar fi o greşeală. Israelul a luat cîteva măsuri pentru a micşora pierderile civile, prevenindu-i pe palestinieni să evacueze zonele care ar urma să fie bombardate.  

Hamasul, dimpotrivă, nu a arătat nici un interes în evitarea victimelor din rîndul civililor, atît în Israel, cît şi în Gaza. Scopul atacurilor cu rachete asupra oraşelor israeliene este tocmai provocarea de victime în rîndul civililor. Faptul că nu s-a întîmplat aşa se datorează impreciziei acestora, sistemului israelian „Iron Dome“ de apărare împotriva proiectilelor, şi, poate, şi unui dram de noroc. Strategia Hamasului de a lansa rachete din arii rezidenţiale şi de a le depozita în şcoli reflectă voinţa conducătorilor săi de a-i pune pe civilii palestieni în calea răului, pentru a confrunta Israelul cu alegerea cumplită între omorîrea civililor şi continuarea atacurilor cu rachete.

Aşa că, orice fel de obiecţii morale am avea în ce priveşte acţiunile Israelului din ultimele luni, există obiecţii încă şi mai serioase împotriva Hamasului. Spre deosebire de alte episoade, ţări arabe precum Egiptul, Iordania sau Arabia Saudită au fost reţinute cu criticile la adresa Israelului, poate că mai puţin din motive morale, şi mai mult pentru că privesc islamul militant ca pe o ameninţare mai serioasă decît Israelul pentru propriile regimuri.

Dar ca să spui că acţiunile Israelului sînt mai puţin evident greşite decît cele ale Hamas nu e mare lucru. Israelul are obiective militare legitime în Gaza: oprirea rachetelor şi distrugerea tunelurilor. Ar trebui să-şi urmeze acele demersuri, în timp ce-şi arată profunda grijă pentru civilii prinşi în Gaza.

Într-un articol recent, Fania Oz-Salzberger, scriind din Tel Aviv în timp ce rachetele erau interceptate pe deasupra, a îndemnat guvernul să trimită provizii medicale satelor din Gaza. De atunci, armata israeliană a constituit un spital de campanie la graniţa cu Gaza, pentru a-i îngriji pe palestinienii răniţi.  

Acesta este un pas pozitiv, dar este eclipsat de repetatele momente de atacuri aeriene israeliene şi deschideri de focuri care par să fi omorît degeaba civili, de la cei patru băieţi ucişi pe plajă, pe 16 iulie, la cei 20 de civili palestineni omorîţi cînd se refugiau într-o şcoală a ONU, pe 30 iulie. Aceste incidente ne aduc aminte de operaţiuni NATO de altădată din Afganistan, în care era vădită lipsa de grijă pentru vieţile civililor locali, în comparaţie cu cea pentru trupele NATO, sau ale compatrioţilor civili. 

Unii vor da din umeri şi vor spune: „Războiul e un iad.“ Dar între extremele de neatins ale pacifismului şi ale plasării războiului undeva dincolo de moralitate, există un teren de mijloc care încearcă să minimalizeze răul incontestabil al războiului. Putem să admitem că Israelul a făcut cîteva eforturi în sensul acesta, dar trebuie să adăugăm: nu e destul.  

© Project Syndicate, 2014

www.project-syndicate.org 

Peter Singer este profesor de bioetică la Universitatea Princeton şi profesor emerit la Universitatea din Melbourne. Printre cărţile sale se numără Animal Liberation, Practical Ethics, The Life You Can Save şi, cea mai recentă – The Point of View of the Universe (coautor alături de Katarzyna de Lazari-Radek). 

traducere de Iaromira POPOVICI 

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.