Cînd moartea vine prin litere de tipar

Publicat în Dilema Veche nr. 423 din 22-28 martie 2012
Cum fu la Salonul de carte de la Paris jpeg

La sfîrşitul lunii februarie a.c., un nou motiv de scandal (şi asasinate) în Afganistan: prin cîţiva muncitori afgani din zonă s-a aflat faptul că, la baza militară a SUA din perimetrul Bagram, din nordul capitalei Kabul, o echipă de cinci soldaţi americani trimisese spre incineratoare nişte exemplare ale Coranului, confiscate de la o bibliotecă a deţinuţilor talibani pe care-i aveau în îngrijire. Bănuiala gardienilor americani era aceea că, prin intermediul acelor exemplare, deţinuţii îşi transmiteau mesaje codificate – drept care cărţile au fost distruse; gestul a provocat unele dintre cele mai mari proteste antiamericane şi antioccidentale din ultimele luni.

În cursul următoarei săptămîni, şase soldaţi americani plus alţi cinci din efectivele NATO din zonă (patru francezi şi un albanez) au fost ucişi în urma unor manifestaţii de mînie greu descriptibile – de la demonstraţii de stradă pînă la crime propriu-zise făcute de membri ai armatei guvernamentale afgane (!) care, de furie, au trecut de partea demonstranţilor şi au deschis focul asupra unor soldaţi NATO (care teoretic sînt colegii lor de luptă împotriva talibanilor!). În total, numărul victimelor din primele zece zile ale revoltei urca spre 40. Previzibil, talibanii au revendicat responsabilitatea asupra acestor atacuri – şi e de bănuit că rolul lor în organizarea incidentelor a fost unul important, dar şi că, pe de altă parte, talibanii îşi asumă aceste acte tocmai pentru a strînge capital de imagine de pe urma mîniei populare. În urma acestor probleme, NATO şi-a retras (temporar) consilierii din toate ministerele locale – după ce doi dintre soldaţii SUA fuseseră împuşcaţi chiar în interiorul Ministerului de Interne afgan (!). Statistic vorbind, dintre cei 60 de soldaţi NATO decedaţi în primele două luni ale lui 2012, aproape unul din cinci (11 din 60) au fost ucişi prin acţiuni ale „colegilor“ lor afgani din trupele pregătite pentru a apăra guvernul după retragerea unităţilor SUA, din 2014.

Din momentul în care incidentul arderii Coranului a devenit public, autorităţile americane (şi ale NATO) au făcut ce-a depins de ele pentru a-i reduce consecinţele: preşedintele Barack Obama şi oficiali ai Alianţei Nord-Atlantice s-au grăbit să exprime regrete pentru incident. După scuzele oficiale prezentate de preşedintele Obama – într-o scrisoare de scuze către preşedintele afgan Hamid Karzai –, liderul ONU Ban Ki-Moon s-a alăturat, pe 1 martie a.c., liderului afgan Karzai în a cere Departamentului Apărării al SUA să ia măsuri disciplinare ferme împotriva soldaţilor vinovaţi.

Rezultatul, la nivelul societăţii afgane, e aproape de zero: cum spune Ishaan Tharoor într-o notă din Time (12 martie a.c.), şi acest nefericit eveniment (nu e primul – vezi scandalul imaginilor cu soldaţii ce urinau peste cadavrele unor talibani) a survenit pe fondul unei frustrări adînci a multor afgani, care au o minimă apreciere la adresa forţelor străine ce le apără (ocupă, spun ei) ţara. Liderii religioşi ai Afganistanului au ridicat ştacheta aşteptărilor, precizînd că nu e de resortul justiţiei americane să judece ceea ce s-a întîmplat: „Această crimă diavolească şincendierea Coranului, n.m., A.C.ţ a fost făcută în interiorul Afganistanului, deci pedeapsa ar trebui executată potrivit legilor acestei ţări“ – spunea Qazi Nazir Hanafi, liderul unui grup al clericilor şi parlamentarilor afgani însărcinaţi cu investigarea incidentului. Mai mult, „talibanii vor profita de acest lucru“, drept care forţele NATO ar trebui să fie mai atente faţă de sensibilităţile ce decurg din cultura şi religia Afganistanului – cu atît mai mult cu cît acest război (pornit în 2001) reprezintă cel mai lung conflict în care SUA au fost implicate în întreaga lor istorie (spunea generalul Şer Mohamad Karimi, oficial al Ministerului Apărării afgan).

Ca oameni ai cărţii, probabil ar trebui să ne impresioneze faptul că undeva pe harta lumii o carte anume este într-atît de preţuită încît simpla ei distrugere poate provoca asemenea seisme. Dar nu despre preţuire – şi nici despre impresii – e vorba aici. Toate societăţile tradiţionale sînt atente la maniera în care sînt tratate cărţile lor sfinte. A arde Tora în faţa unor evrei ultraortodocşi sau a arde Biblii în preajma unor creştini conservatori ar putea provoca aceleaşi reacţii – cu sau fără victime. Respectul faţă de semnele exterioare ale unei credinţe scade pe măsură ce societatea respectivă intră mai mult în modernitatea desacralizatoare.

Dar, după 32 de ani de război (URSS a invadat acele plaiuri uscate în decembrie 1979 – şi, de atunci, cu scurte pauze, conflictele s-au cam ţinut lanţ), Afganistanul nu pare a fi deloc în pragul modernizării. Cartea şi sabia sînt la fel de tăioase, pe-acolo. 

Adrian Cioroianu este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti. Cea mai recentă carte publicată: Epoca de aur a incertitudinii, Editura Curtea Veche, 2011. 

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.