Asediile de la Melilla şi Ceuta

Publicat în Dilema Veche nr. 510 din 21-27 noiembrie 2013
Tragedia din Club Colectiv și momentul istoric jpeg

Da, ştiu, am exagerat un pic în titlul ăsta. De fapt, nici nu e o exagerare, ci mai degrabă un soi de întindere a corzii. Asediile, în sensul clasic-militar al termenului, nu sînt cele mai întîlnite manifestări ale contemporaneităţii. Ele sînt mărci clare ale trecutului războinic al omenirii. Cu toate că diviziile germane la porţile Moscovei, în 1941-1942, ca să dau doar un exemplu al acelor ani răvăşiţi de război, sau zilele cumplite de la Sarajevo – din istoria recentă – arată că ideea de asediu militar nu doarme, de fapt, într-un trecut foarte îndepărtat. Extinderea semnificaţiei acestui cuvînt poate da tot soiul de conotaţii care, la modul figurat, se pot lipi cumva pe realităţi contemporane. Dar semnificaţia strict militară, clasică, a cuvîntului asediu pare, azi, o noţiune de domeniul trecutului. În zona extinderii de sens, însă, lucrurile nu stau la fel. Ideea contemporană de „asediu“ e omniprezentă în viaţa noastră – de la tehnicile marilor companii, de cîştigare a puterii asupra resurselor, pînă la strategiile de marketing de produs – şi poate fi verificată, oricînd, pe pielea fiecăruia dintre noi.

Pe la mijlocul lunii septembrie, redacţiile noastre de ştiri, preocupate de băgarea microfonului în dinţii cui s-o nimeri, n-au prea dat importanţă unei ştiri externe, plasate pe la finalul ediţiilor. Asta nu că s-ar bucura de interes, pe aici, pe la noi, absolut orice ştire externă, indiferent de natura ei. Noi ne distrăm cumplit la noi în curte. Nu părăsim incinta. Ştirea venea dinspre Melilla şi Ceuta, două exclave spaniole din nordul Africii. De fapt, singurele teritorii ale Europei, pe continentul african. Oraşele astea sînt spaţii profund multiculturale, în care trăiesc, în bună înţelegere, evrei, musulmani, creştini, dar şi lume pe care te-ai aştepta mai puţin s-o găseşti prin partea locului. Cum ar fi comunităţile micilor comercianţi chinezi, care n-au ratat ocazia de a se insera şi în aceste spaţii. Cele două oraşe spaniole din nordul Africii sînt destinaţii turistice fascinante, tocmai pentru rezultatele acestui amestec de rase. La Ceuta, bunăoară, estul oraşului e o imagine tipică a Europei, iar vestul e cît se poate de marocan. Altminteri, disputele pe această temă, între Maroc şi Spania, nu s-au închis deloc. În continuare, Marocul consideră că aceste două exclave spaniole sînt relicve ale colonialismului. Spaniolii răspund că e teritoriul lor, cu acte consfinţite la vremea cu pricina, încă de prin secolul al XV-lea. Dar nu disputa asta ne interesează acum, ci evenimentele de la mijloc de septembrie, cînd sute de emigranţi africani din spaţiul subsaharian au luat cu asalt aceste oraşe, cu scopul de a ajunge în Europa.

Să nu uităm un lucru esenţial. Deşi există o dispută între Maroc şi Spania, cele două zone ale Uniunii Europene pe continentul african, adică Melilla şi Ceuta, se bucură de o pază foarte strictă din partea poliţiei şi armatei marocane. Cele două teritorii spaniole adăpostesc turişti, dar şi comunităţi de cetăţeni ai oraşelor, care o duc foarte bine. Mulţi marocani, ca şi o sumedenie de alţi africani şi-ar dori să locuiască acolo sau să poată cere azil, pentru a ajunge mai departe, în Europa. Prin urmare, zeci de milioane de euro iau drumul Marocului, care primeşte finanţări consistente din partea Uniunii Europene pentru paza şi apărarea celor două oraşe şi a comunităţilor care le locuiesc. Există garduri bine păzite care delimitează aceste zone de restul lumii.

Sigur, gardurile astea, la fel ca toate celelalte măsuri de securitate, au fost fentate din cînd în cînd, dar aşa ceva se ia în calcul de la bun început. De data asta însă, în septembrie, a fost cu totul şi cu totul altceva. Valuri de sute de indivizi au luat cu asalt gardurile de protecţie ale oraşelor. Emigranţilor africani nu le-a păsat nici de prezenţa agenţilor de pază, nici de gardurile cu pricina. Sub presiunea numărului mare, au escaladat sau au rupt barierele de siguranţă, s-au bazat pe faptul că nimeni nu va îndrăzni să folosească forţa şi au încercat să pătrundă în oraş. Cîteva sute au şi reuşit, după ce au rănit cîţiva agenţi, total depăşiţi de numărul şi de forţa… „asediatorilor“. Să nu uităm să punem la socoteală nici tragediile care s-au petrecut în apele teritoriale ale Italiei, unde alte valuri de oameni disperaţi încercau să ajungă în Europa.

Melilla şi Ceuta sînt doar primele semne ale „asediului“. Nu vreau să sugerez sau să conturez măcar un capăt de teorie alarmistă care să bată toba „invaziilor barbare“, spulberînd civilizaţia europeană, năvălind pur şi simplu peste noi. După cum nu sînt nici unul dintre entuziaştii de serviciu ai teoriei care spune că, odată cu încălzirea globală, populaţiile sudului se vor muta masiv spre nord, schimbînd radical faţa Pămîntului şi a civilizaţiei. În timp ce deşertul se va întinde spre sudul Europei şi va arde tot, în Norvegia se vor alinta la soare livezi de portocali. Între timp, Scandinavia va fi fost de multă vreme suprapopulată cu tot amarul de lume venită din sud. Deşi, s-o recunoaştem, nici una dintre poveştile astea nu sună complet neverosimil. Ceva, însă, tot începe.

Se întrezăreşte o vreme, nu foarte îndepărtată, cînd programele de asistenţă financiară – modalităţile de a-i ţine pe oameni pe la casele lor, în toată lumea asta – n-or să mai facă faţă. Criza financiară – sau spectrul ei simulat, că nici nu mai contează – lucrează extrem de pervers. Preocupaţi de fluctuaţiile bursei şi de gadget-urile de ultimă oră, s-ar putea să nu sesizăm că ideile de civilizaţie şi democraţie dau, poate, cel mai greu examen de pînă acum.

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.

Parteneri

esca 88 webp
Andreea Esca, așa cum nu ai mai văzut-o vreodată! Vedeta de la Pro TV a făcut furori pe ringul de dans într-o rochie elegantă
Andreea Esca și-a surprins din nou fanii, însă de această dată cu o apariție inedită, departe de pupitrul știrilor. Vedeta PRO TV a fost filmată în timp ce dansa cu energie și entuziasm în cadrul unei petreceri.
Piata San Pietro Vatican. FOTO Arhivă
Banii Vaticanului. Care sunt veniturile, cheltuielile și deficitul bugetar al Sfântului Scaun lăsat de papa Francisc
Vaticanul, cea mai mică țară din lume, cu o suprafață de doar 0,44 kilometri pătrați, își menține o influență colosală asupra celor 1,4 miliarde de credincioși catolici de pe glob.
Tânără punând buetinul de vot în urnă   INQUAM Photos George Calin jpg
Ce așteaptă tinerii de la viitorul președinte? Răspunsurile pe care politicienii nu vor să le audă
Pentru mulți tineri români, primul vot vine odată cu studenția. Este acel moment în care, departe de orașul natal, într-un mediu academic nou, tinerii sunt puși pentru prima oară în fața unei decizii politice cu greutate.
protest mdm iasi prut jpg
Protest la malul Prutului. Ieșenii cer urgentarea lucrărilor la Autostrada A8
În timp ce autoritățile marcau începutul lucrărilor la podul peste Prut, mai mulți ieșeni au protestat, solicitând accelerarea construcției tronsonului Ungheni-Iași-Moțca din Autostrada A8.
image png
Femeie condamnată la 14 ani de închisoare pentru un mesaj considerat ofensator. „Lovitura de stat cu ruj”
O femeie din Brazilia a fost încarcerată pentru 14 ani după ce a scris un mesaj ofensator cu ruj pe o statuie în timpul revoltelor din Brasilia.
copac plantat gradina curte pom istock jpg
Copacul exotic care a învins gerul și seceta în România. A dat roade mai bune decât piersicii și caișii
România descoperă o nouă categorie de plante care sfidează așteptările: arborii exotici. Deși nu par potriviți climatului local, mai multe specii, precum curmalul, fisticul și kaki, nu doar că rezistă la ger și secetă, dar oferă și recolte bogate, spre uimirea localnicilor și a specialiștilor.
valeri gerasimov  jpeg
Șeful Statului Major General rus s-a dat de gol: Soldați nord-coreeni luptă în Ucraina
Șeful Statului Major General al Forțelor Armate Ruse, Valeri Gerasimov, a recunoscut public că soldați nord-coreeni participă la războiul împotriva Ucrainei, contrazicând afirmațiile anterioare ale Kremlinului.
Passetto di Borgo, foto Shutterstock jpg
Tunelul misterios de la Vatican care a salvat vieți și ar fi ascuns povești de amor interzise. Se spune că bărbații își puteau recăpăta aici virilitatea
Puțini știu că la Vatican există un tunel secret, vechi de sute de ani, care a alimentat nenumărate legende. Passetto di Borgo, sau „Er Coridore de Borgo”, cum se numea odată, a fost calea de salvare a papilor în cele mai grele momente, dar și martorul unor povești de amor interzise.
image png
Putin a trimis o femeie să-l reprezinte la funeraliile Papei Francisc. Cine este Olga Liubimova
Președintele rus Vladimir Putin nu a fost prezent la funeraliile Papei Francisc, dar liderul de la Kremlin a trimis-o pe Olga Liubimova să-l reprezinte.