Iei Cambridge-ul, dar cu bacul mai vedem…

Publicat în Dilema Veche nr. 594 din 2-8 iulie 2015
Dialoguri întrerupte jpeg

Să spunem că vrei să urmezi cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Cambridge, universitate aflată pe primul loc în clasamentele oficiale ale celor mai prestigioase şcoli din lume. Ce ai de făcut? Păi, în ultimul an de liceu, cu engleza bine învăţată şi bine certificată, trimiţi o scrisoare de intenţie, în care spui de ce vrei să studiezi legea la ei, precum şi un CV bine garnisit cu detalii despre performanţele tale şcolare, training-uri şi ore de practică realizate în domeniul pentru care vrei să aplici; pe scurt, trimiţi toate argumentele pe care le ai la îndemînă pentru a-i convinge pe cei din Marea Britanie să ia în considerare candidatura ta. Mai apoi, dacă scrisoarea îşi atinge scopul, eşti invitat să dai un interviu şi un examen. Nici interviul, nici examenul nu sînt menite să îţi verifice cantitatea de informaţii acumulate despre Dreptul universal, ci abilităţile dobîndite în doisprezece ani de studiu: capacitatea de a înţelege un text şi de a formula o opinie bine argumentată şi structurată, capacitatea de exprimare corectă şi coerentă în cadrul unui context clar definit, deprinderea de a extrage esenţialul dintr-un text auzit sau citit şi de a-l folosi într-o argumentaţie eficientă, capacitatea de analiză a unui caz şi de configurare a unui set de concluzii logice etc. Iată cîteva exemple de subiecte propuse pentru testarea scrisă: „Au oamenii drepturi morale fundamentale, în afara celor legale? Dacă da, cum am putea decide care sînt aceste drepturi? Motivaţi răspunsul“; sau „G şi H sînt doi prieteni care joacă împreună la loterie; în fiecare săptămînă, fiecare dintre ei stabileşte numerele pe care vor paria, urmînd ca, indiferent cine cîştigă, să împartă banii în mod egal între cei doi şi un al treilea prieten J. La un moment dat cîştigă G, care se decide să păstreze banii. Îl poate da în judecată J, dată fiind înţelegerea făcută?“. Încă o dată precizez, nu se face apel la cunoştinţele tale de Drept, nici un răspuns nu e considerat greşit, din punct de vedere al legii, ci doar atunci cînd nu are o argumentaţie impecabilă. 

Trecem mai departe: afli cu bucurie imensă că vei fi student la Cambridge. Dar cu o condiţie: să iei peste 9,50 la examenul de bacalaureat din ţară. Cu alte cuvinte, tot viitorul tău luminos depinde, acum, de răspunsurile pe care le dai pe foaia de examen din România. Foarte corect. Şi totuşi, hai să vedem ce ar trebui să ştii, din punctul de vedere al educaţiei autohtone, ca să ajungi să te bucuri de statutul de student în Marea Britanie: 1) la română ar trebui, de exemplu, să ştii foarte, foarte bine, să ilustrezi „patru componente de structură, de compoziţie şi de limbaj ale textului narativ studiat, semnificative pentru analiza relaţiei dintre cele două personaje (de exemplu: incipit, final, perspectivă narativă, acţiune, conflict, relaţii temporale şi spaţiale, modalităţi de caracterizare a personajelor, registre stilistice, limbajul personajelor etc.)“; 2) la istorie ar trebui să ştii să formulezi „un punct de vedere referitor la existenţa constantelor în abordarea romanităţii românilor de către istorici şi susţinerea acestuia printr-un argument istoric“ sau să „menţionezi o asemănare între autonomiile locale din spaţiul românesc în Evul Mediu“; 3) de geografie nu poţi trece dacă nu ai cunoştinţele unui meteorolog aflat în prag de pensionare: „Precizaţi trei deosebiri între climele celor două state marcate cu H şi J pe hartă. Nota 1: Deosebirile se pot referi la oricare dintre următoarele elemente de climă: factori genetici, tip de climă, temperaturi medii anuale/vara/iarna, amplitudine termică, precipitaţii medii anuale/vara/iarna, vînturi cu frecvenţă ridicată“ sau „Precizaţi trei deosebiri între reliefurile unităţilor marcate pe hartă cu F şi G. Nota 1: Deosebirile se pot referi la oricare dintre următoarele aspecte ale reliefului: mod de formare, tipuri de roci pe care s-a format relieful, altitudini, gradul de fragmentare, tipuri genetice de relief, orientarea culmilor şi a văilor principale, dispunerea depresiunilor, alte aspecte specifice ale reliefului“. 

Concluzia e simplă: cine e bun să meargă la Cambridge nu e neapărat bun să treacă şi bacalaureatul românesc. 

Maria Iordănescu este psiholog.  

Cea mai bună parte din noi jpeg
Inima rezistă mai mult
Am petrecut mult timp căutînd sfaturi de domesticire a procrastinării.
image png
Lecția portugheză SAAL
Inovațiile metodologice ale SAAL, cum ar fi implicarea arhitecților în dezvoltarea comunitară
Zizi și neantul jpeg
Masa cea lungă
Pentru că viitorul era incert sau, dimpotrivă, înfiorător de cert în stagnarea lui.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Schimb de mame sau despre cum arată România
Trăim în continuare într-o țară foarte săracă
E cool să postești jpeg
Mai avem nevoie de profesori?
Este trecut cu vederea, în mod grosolan, faptul că această grevă a profesorilor, pentru drepturile salariale, este făcută tocmai în interesul copiilor.
Theodor Pallady jpeg
Cine este Hieronymus Bosch?
Hieronymus Bosch va rămîne atîrnat în muzeele altora, în vreme ce detectivii romanelor noastre polițiste vor purta neverosimile patronime neaoșe...
p 20 Gianfranco Ravasi WC jpg
O biografie în cruce
„Biografia lui Iisus” ţine mai ales seama de expresivitatea internă a Evangheliilor.
p 24 A  Manolescu jpg
Cu ochii-n 3,14
De fiecare dată cînd văd cîte un om pe stradă cu Dilema veche în mînă mă bucur de parcă m-aș întîlni cu un cunoscut. Încă nu-i salut, dar le zîmbesc. (A. M. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Colecționarii de momente
Adun într-un colț de memorie momente aparent obișnuite, care mie îmi spun o poveste.
Zizi și neantul jpeg
Vechi obiceiuri (ne)sănătoase
Diferența dintre ea și Emma Bovary era că Tincuța știa, exact, granițele dintre lumea visării și cea a vieții de toate zilele.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Doar o plimbare prin cartier
De vreo două luni încoace, mi-am făcut un obicei – indiferent de vreme, în fiecare dimineață pe la ora 9, ies la o plimbare prin cartier.
E cool să postești jpeg
Sfîntul Grobian al politicienilor
Însă, dacă erodează încrederea cetățenilor, politicienii sînt ei înșiși cei care vor cădea în această groapă.
p 20 Carol cel Mare WC jpg
Creștinismul carolingian, între cultură și politică
Ei au introdus astfel o concepţie despre rolul religios al suveranului, care nu a încetat să fie revendicată mai tîrziu.
foto BTC DV bis jpeg
Credința ca experiență
E un mister al libertății, căci fiecare în conștiință poate spune de ce deschide sau de ce nu.
p 22 WC jpg
Pascalia, piatră de poticnire?
Tema este delicată și necesită explicații extinse pentru a înțelege cîștigurile, pierderile și riscurile unui demers de schimbare a Pascaliei.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Habar n-am dacă așa ceva poate fi socotit un experiment reușit sau nu.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Schimbări și obișnuințe
Dacă nu ieși din casă nu se întîmplă nimic nou.
Zizi și neantul jpeg
Familie și mese
Am crescut, prin anii 1970, cu o definiție mai curînd Disney a familiei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Copilul care recită poezia
Bine că măcar poeziile de slavă și preamărire au dispărut, însă nu se știe pînă cînd.
p 20 Kemal Kili‡daroglu WC jpeg
Pluralism religios: democratul turc şi monarhul englez
În Europa larg secularizată, monarhul englez a celebrat Polul divin şi universalitatea iradierii lui.
Theodor Pallady jpeg
Populus Dei
„Mediile bisericești înalte" au văzut în simpla adunare a laicatului un soi de reformă protestantă!
P2000594 1 jpg
Mai, RDW și București
RDW reușește, în fiecare an, să aducă în lumina reflectoarelor un număr impresionant de artiști, designeri și arhitecți
E cool să postești jpeg
Ne pierdem copiii?
„Noi, adulții, sîntem cei care dăm exemplu copiilor, iar azi acest exemplu e cel mai rău imaginabil cu putință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
● Urmăriți derularea scandalului „The Romanian deal” în care e implicat fiul (cam pușlama, după părerea mea) președintelui Biden. Vor ieși la iveală lucruri incredibile! (S. V.)

Adevarul.ro

image
Panourile solare, un dezastru ecologic care așteaptă să se întâmple? Ce spun experții
În timp ce sunt promovate în întreaga lume ca o armă crucială de reducere a emisiilor de carbon, panourile solare pot provoca un dezastru ecologic după 25-30 de ani, cât este durata lor de viață.
image
Cauzele cutremurelor din vestul României. INFP: „Asta pune o presiune enormă”
Cutremurul din Arad s-a simțit în Ungaria, Croația și Serbia. Seismologii explică ce cauze produc cutremurele din zona de vest a țării.
image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.