Homari pe alge - Nathan Heller
„Chelnerul în uniformă albastră aduce homarii: unul pentru primar, unul pentru mine. Erau imenşi şi de o hidoşenie maiestuoasă, asemenea flamingilor din Hialeah Park. L-am spart pe al meu cu cleştele. Pîrîiturile semănau cu nişte rafale de mitralieră, dar Cermak nu părea să audă nimic. Şi nici nu părea să vadă crustaceul stacojiu din faţa sa. Privea doar în gol… Dintr-odată, a atacat homarul şi l-a sfărîmat în bucăţi, ca pe un inamic. Înfuleca hotărît, scufundînd bucăţile de homar în sosul de unt, folosind deopotrivă mîinile şi furculiţa, năclăind totul cu unt topit şi cu suc de homar… mînca repede, ca un om flămînd, dar nu cred că simţea vreun gust.“ Astfel îl descrie Max Allan Collins pe Anton Cermak, primarul corupt al oraşului Chicago din anii ’30, în True detective, primul roman din populara serie „Nathan Heller“.
Umpleţi rezervorul unui vas oval de gătit la aburi cu 1,5 litri de apă. Aşterneţi sita vasului cu un pumn de alge bine spălate, cum sînt cele cu care se ornează panerele cu stridii, la piaţă. Aşezaţi deasupra doi homari de 600 gr, faţă în faţă, cu cleştii întinşi şi cu cozile încovoiate în jos. Puneţi sita deasupra vasului cu apă, acoperiţi cu un capac şi lăsaţi să fiarbă la abur 25 de minute.
Scoateţi homarii din vas şi îndepărtaţi-le săculeţele cu nisip de sub cap. Tăiaţi-i în două, pe lungime, fărîmaţi cleştii cu un spărgător de nuci şi puneţi cîte o jumătate de homar în fiecare farfurie. Pentru garnitură, fierbeţi în apă sărată cîţiva cartofi galbeni Belle de Fontenay. Topiţi într-o oală cu fundul gros 250 gr de unt, adăugaţi zeama de la o lămîie şi un praf de piper alb. Turnaţi sosul peste homari şi cartofi.