„Harta nu exclude hoinăritul, îl stimulează“ - interviu cu Gordon STONE

Publicat în Dilema Veche nr. 638 din 12-18 mai 2016
„Harta nu exclude hoinăritul, îl stimulează“   interviu cu Gordon STONE jpeg

Gordon Stone este fondatorul CitySpy Mapping, o companie care editează hărţi turistice ale oraşelor Praga, Am­ster­dam, Berlin, Florenţa, Barcelona, Belgrad, Budapesta, Viena, Cracovia, Varşovia, Istanbul, Wrocław şi Bucureşti. Mai multe la www.cityspy.info.

Ce fel de hărţi sînt hărţile CitySpy?

CitySpy este o companie internaţională care face hărţi turistice, o companie mică, dar eficientă, dat fiind că am făcut deja acest tip de hartă pentru 20 de oraşe în ultimii 19 ani. Am început cu Praga, pe care am vizitat-o într-un week-end pînă m-am rătăcit şi unde, pînă la urmă, m-am şi stabilit. Asta era înainte de Internet, cînd oamenii călătoreau cu ghiduri americane de tipul Let’s Go Europe, care uneori nu mai corespundeau cu realităţile, informaţiile erau datate, găseai locuri închise sau schimbate… După cîteva astfel de experienţe, turiştii erau frustraţi, iar pînă la sfîrşitul călătoriei nu mai credeau deloc în ghiduri, pe care le aruncau şi ajungeau să ceară ponturi recepţioniştilor de la hoteluri.

Aşa mi-a venit ideea de a face o hartă specială pentru oaspeţii mei, un fel de introducere în oraş care să conţină cîte ceva pentru fiecare, locuri esenţiale, pline de suflet şi caracter, şi care să ofere o experienţă sigură pentru străini (să nu fie păcăliţi). Prima hartă era trasă la Xerox, dar s-a dovedit de mare ajutor pentru oaspeţii mei, aşa că m-am luat în serios şi am îmbunătăţit producţia. Următorul oraş a fost Berlinul, apoi Budapesta şi celelalte oraşe aflate în creştere.

Cum aţi ajuns la Bucureşti?

Anul trecut am cunoscut în Praga o tînără pe nume Maria Şerban şi am decis împreună să facem harta CitySpy a Bucureştiului. De cîţiva ani intenţionam, dar nu găseam conexiunea pentru a mă şi apuca de treabă. După trei luni de muncit împreună, am făcut această hartă cu care oricine se poate descurca în oraşul vostru fără nici un alt fel de ajutor. Chiar dacă nu conţine toate locurile pe care le indică o hartă generalistă, este tot o hartă, una dintre cele mai bune şi mai utile.

Aţi folosit şi alte hărţi cînd aţi făcut CitySpy Bucharest?

Am desenat harta noastră folosindu-ne de fotografii din satelit, de alte hărţi, de cărţi, de orice ni s-a părut de folos. Dar am inclus doar ceea ce am crezut eu că merită inclus. Cu mîna pe inimă îţi spun însă că ne-am dat toată silinţa să fie poate cea mai bună hartă a oraşului.

Care este relaţia dintre o hartă bună şi dorinţa de a te pierde într-un oraş, plăcerea de a hoinări fără scop?

Te poţi rătăci şi cu hartă, şi fără hartă. Dar această hartă este pentru tinerii care de obicei au puţin timp la dispoziţie şi vor să facă cît mai multe. Nu au nici timp, nici bani pentru greşeli. Asta face harta noastră pentru ei: le indică doar locurile esenţiale din oraş. Hoinăritul este bun cînd ai la îndemînă doar cîteva repere şi un anume simţ al orientării. Harta nu exclude hoinăritul, ci îl stimulează.

Care ar fi cea mai de preţ descoperire făcută în Bucureşti?

Mie îmi place haosul. Pavajul denivelat, clădirile nerenovate, locurile întunecoase… Am fost încîntat să descopăr că parcurile sînt deschise noaptea (ceva anormal în civilizaţie) şi că te poţi plimba fără să păţeşti nimic, fără să-ţi facă nimeni probleme. Localurile au atmosferă, iar tinerii sînt curioşi şi îndrăzneţi, plini de viaţă. Este tot ce poţi cere de la o călătorie prin Europa, iar Bucureştiul are de oferit mult mai multe decît alte oraşe.

Cît de des actualizaţi harta?

Noile ediţii ale hărţilor noastre sînt în lucru acum. În fiecare vară actualizăm harta fiecărui oraş, pentru că avem în fiecare oraş cîte o mică echipă de spioni şi de prieteni locali care ne oferă informaţii proaspete despre ce trebuie adăugat. Eu însumi vizitez anual fiecare oraş şi cunosc personal oamenii fiecărui loc nou de pe hartă. Ăsta e job-ul meu.

Cum mai poţi fi interesat şi fascinat de oraşul în care trăieşti?

Locuiesc în Praga cea mai mare parte din an, cu clădirile te obişnuieşti după un timp, dar fascinaţia vine dinspre oamenii întîlniţi în localuri şi la evenimente, din dispoziţia şi plăcerea de a interac­ţio­na cu ei. Din acest punct de vedere, Bucureştiul este unul dintre cele mai uimitoare oraşe vizitate de mine şi abia aştept să mă întorc.

a consemnat Marius CHIVU

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

lingouri de aur Foto Magnor png
Cât de mult se va scumpi gramul de aur în acest an: Prețul a ajuns deja la maxime istorice în România
Aurul a fost considerat dintotdeauna un activ de refugiu, fiind preferat de oameni ca investiţie sigură, neafectată de inflaţie sau de vicisitudinile economice, care poate fi cumpărată şi vândută cu uşurinţă.
emily ratajkowski lenjerie intima rosie profimedia jpg
Emily Ratajkowski, sexy în lenjerie intimă! Se zvonește că are un nou iubit
Emily Ratajkowski (33 de ani) a oferit fanilor o primă privire asupra noii sale campanii pentru un brand italian de lenjerie intimă, dedicată Valentine's Day. Modelul a împărtășit câteva imagini care o surprind într-un set elegant format din sutien și chiloți, într-o atmosferă romantică
image png
Secretele bucătarului pentru un pește prăjit perfect: cum să obții o crustă crocantă și un interior suculent
Peștele prăjit este unul dintre cele mai îndrăgite preparate din bucătăria internațională. Dar, pentru a obține acel echilibru ideal între crusta aurie, crocantă și carnea fragedă, trebuie să cunoașteți câteva secrete culinare.
Autostrada cu tuneluri ianuarie 2025 (9) Foto Daniel Guță JPG
Mobilizare pe șantierul Autostrăzii cu tuneluri din vestul României, în ciuda vremii de iarnă
Temperaturile negative și vremea de iarnă nu au împiedicat reluarea lucrărilor la viitoarele tuneluri de Autostrada Lugoj - Deva (A1), pe sectorul de nouă kilometri care, odată finalizat, va face neîntreruptă legătura pe autostradă între orașele mari din centrul României și frontiera de la Nădlac.
femeie cercel nas scaun birou jpg
A sunat la pompieri, după ce a rămas cu nasul blocat într-un scaun: „Nu e cel mai ciudat apel pe care l-am primit!”
femeie din Indonezia poate respira ușurată, la propriu, după ce pompierii au intervenit să o elibereze după ce s-a blocat cu nasul într-un…scaun.
teza de doctorat foto news ro
Cât pot câștiga în plus, lunar, bugetarii care și-au luat doctoratul. Înghețarea salariilor nu cuprinde și acest spor
Salariile bugetarilor au fost înghețate în acest an, fiind tăiate și o serie de sporuri de care beneficiau aceștia. Legea nu cuprinde însă și indemnizația pentru titlul științific de doctor, ceea ce înseamnă că aceasta va fi acordată în continuare.
Securitate cibernetica lacat siguranta FOTO Shutterstock
Amenzi drastice pentru companiile care nu iau măsuri de securitate cibernetică. Sancțiunile pot ajunge și la 10 milioane de euro
Companiile din energie, transport, sănătate, financiar-bancar, apă potabilă și infrastructură digitală, servicii poștale și de curierat, gestionarea deșeurilor, industria chimică sau cea alimentară trebuie să ia măsuri de securitate cibernetică, în caz contrar riscând amenzi de până la 10 mil. euro.
JESSIE ELLIS PAPUSI profimedia jpg
Nu poate face copii, așa că are grijă de bebeluși de jucărie: „Păpușile mă ajută!”
Jess Ellis (29 de ani) își dorește nespus să devină mamă, însă din cauza unor probleme de sănătate, acest lucru este aproape imposibil pentru ea. Cu toate acestea, ea își „hrănește” spiritul matern având grijă de păpuși care arată exact ca niște bebeluși reali.
anaf antifrauda sigilare depozit jpg
Cum poți evita să devii ținta controalelor ANAF
În 2025, IMM-urile din România sunt mult mai „slăbite” în fața schimbărilor legislative și fiscale, ceea ce poate duce la o creștere a numărului de insolvențe și falimente, și implicit la intensificarea controalelor ANAF, susțin experții.