„Harta nu exclude hoinăritul, îl stimulează“ - interviu cu Gordon STONE

Publicat în Dilema Veche nr. 638 din 12-18 mai 2016
„Harta nu exclude hoinăritul, îl stimulează“   interviu cu Gordon STONE jpeg

Gordon Stone este fondatorul CitySpy Mapping, o companie care editează hărţi turistice ale oraşelor Praga, Am­ster­dam, Berlin, Florenţa, Barcelona, Belgrad, Budapesta, Viena, Cracovia, Varşovia, Istanbul, Wrocław şi Bucureşti. Mai multe la www.cityspy.info.

Ce fel de hărţi sînt hărţile CitySpy?

CitySpy este o companie internaţională care face hărţi turistice, o companie mică, dar eficientă, dat fiind că am făcut deja acest tip de hartă pentru 20 de oraşe în ultimii 19 ani. Am început cu Praga, pe care am vizitat-o într-un week-end pînă m-am rătăcit şi unde, pînă la urmă, m-am şi stabilit. Asta era înainte de Internet, cînd oamenii călătoreau cu ghiduri americane de tipul Let’s Go Europe, care uneori nu mai corespundeau cu realităţile, informaţiile erau datate, găseai locuri închise sau schimbate… După cîteva astfel de experienţe, turiştii erau frustraţi, iar pînă la sfîrşitul călătoriei nu mai credeau deloc în ghiduri, pe care le aruncau şi ajungeau să ceară ponturi recepţioniştilor de la hoteluri.

Aşa mi-a venit ideea de a face o hartă specială pentru oaspeţii mei, un fel de introducere în oraş care să conţină cîte ceva pentru fiecare, locuri esenţiale, pline de suflet şi caracter, şi care să ofere o experienţă sigură pentru străini (să nu fie păcăliţi). Prima hartă era trasă la Xerox, dar s-a dovedit de mare ajutor pentru oaspeţii mei, aşa că m-am luat în serios şi am îmbunătăţit producţia. Următorul oraş a fost Berlinul, apoi Budapesta şi celelalte oraşe aflate în creştere.

Cum aţi ajuns la Bucureşti?

Anul trecut am cunoscut în Praga o tînără pe nume Maria Şerban şi am decis împreună să facem harta CitySpy a Bucureştiului. De cîţiva ani intenţionam, dar nu găseam conexiunea pentru a mă şi apuca de treabă. După trei luni de muncit împreună, am făcut această hartă cu care oricine se poate descurca în oraşul vostru fără nici un alt fel de ajutor. Chiar dacă nu conţine toate locurile pe care le indică o hartă generalistă, este tot o hartă, una dintre cele mai bune şi mai utile.

Aţi folosit şi alte hărţi cînd aţi făcut CitySpy Bucharest?

Am desenat harta noastră folosindu-ne de fotografii din satelit, de alte hărţi, de cărţi, de orice ni s-a părut de folos. Dar am inclus doar ceea ce am crezut eu că merită inclus. Cu mîna pe inimă îţi spun însă că ne-am dat toată silinţa să fie poate cea mai bună hartă a oraşului.

Care este relaţia dintre o hartă bună şi dorinţa de a te pierde într-un oraş, plăcerea de a hoinări fără scop?

Te poţi rătăci şi cu hartă, şi fără hartă. Dar această hartă este pentru tinerii care de obicei au puţin timp la dispoziţie şi vor să facă cît mai multe. Nu au nici timp, nici bani pentru greşeli. Asta face harta noastră pentru ei: le indică doar locurile esenţiale din oraş. Hoinăritul este bun cînd ai la îndemînă doar cîteva repere şi un anume simţ al orientării. Harta nu exclude hoinăritul, ci îl stimulează.

Care ar fi cea mai de preţ descoperire făcută în Bucureşti?

Mie îmi place haosul. Pavajul denivelat, clădirile nerenovate, locurile întunecoase… Am fost încîntat să descopăr că parcurile sînt deschise noaptea (ceva anormal în civilizaţie) şi că te poţi plimba fără să păţeşti nimic, fără să-ţi facă nimeni probleme. Localurile au atmosferă, iar tinerii sînt curioşi şi îndrăzneţi, plini de viaţă. Este tot ce poţi cere de la o călătorie prin Europa, iar Bucureştiul are de oferit mult mai multe decît alte oraşe.

Cît de des actualizaţi harta?

Noile ediţii ale hărţilor noastre sînt în lucru acum. În fiecare vară actualizăm harta fiecărui oraş, pentru că avem în fiecare oraş cîte o mică echipă de spioni şi de prieteni locali care ne oferă informaţii proaspete despre ce trebuie adăugat. Eu însumi vizitez anual fiecare oraş şi cunosc personal oamenii fiecărui loc nou de pe hartă. Ăsta e job-ul meu.

Cum mai poţi fi interesat şi fascinat de oraşul în care trăieşti?

Locuiesc în Praga cea mai mare parte din an, cu clădirile te obişnuieşti după un timp, dar fascinaţia vine dinspre oamenii întîlniţi în localuri şi la evenimente, din dispoziţia şi plăcerea de a interac­ţio­na cu ei. Din acest punct de vedere, Bucureştiul este unul dintre cele mai uimitoare oraşe vizitate de mine şi abia aştept să mă întorc.

a consemnat Marius CHIVU

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
Actriță și fost model, Kim Basinger a devenit celebră datorită rolurilor în filme precum Batman, L.A. Confidential și 9 1/2 Weeks. Vedeta premiată cu Oscar a avut o carieră excepțională, precum și o viață personală fascinantă. Astăzi, vedeta de la Hollywood împlinește 70 de ani.
image
Moartea misterioasă a uneia dintre cele mai mari vedete rock. Ultimele clipe din viața lui Jim Morrison, solistul trupei The Doors
Solistul trupei americane The Doors a fost unul dintre cele mai mari staruri rock din toate timpurile. La 52 de ani de la dispariția sa prematură, moartea sa este încă învăluită în mister, iar mulţi cred că Jim trăieşte şi azi.
image
Cartofii la cuptor, un deliciu. Cum faci cea mai ușoară mâncare de post, condimentele care îi fac irezistibili
Este un preparat simplu, dar deosebit de gustos. În post, cartofii la cuptor sunt o masă sățioasă și ușor de pregătit. Pot fi serviți cu murături, salată de legume ori cu sos de usturoi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.