Goana

Publicat în Dilema Veche nr. 710 din 28 septembrie – 4 octombrie 2017
Oameni pe stradă jpeg

Mă uit la ultimul videoclip lansat de Björk („The Gate“, parte a noului album Utopia, de cumpărat prin noiembrie) și islandeza pe care o iubesc de prin anii ’90 e tot acolo. Habar n-am cum o părea celor care judecă cu un creier profesionist, dar afecțiunea mea pentru ea e atît de veche și de adîncă, încît (aproape) nimic din ce face nu mă lasă indiferentă. Văd totuși în imaginile halucinante, super-high-tech, susținute de bîntuiala aia de muzică, îi văd, zic, ridurile de sub ochi. Björk a îmbătrînit. A sărit de 50 de ani și face chestii.

Sînt oare cam aceleași pe care le știe a face din devremiorii ani ’90? Nu sînt eu în măsură să judec, îmi pun doar o întrebare care mă bîntuie de ceva vreme. N-are legătură directă cu Björk, are legătură directă cu nevoia de a sta în prezent, în acum, în ce se întîmplă și în ce se poate întîmpla. Cît de mult trece lumea pe lîngă mine? Cît de inserată sînt în realitățile astea? Cam care e diferența – dacă e – între mine și un american de pe Coasta de Est cu aceleași preocupări? Sau între mine și un bulgar de la Ruse? (Dincolo de context și de accidente regretabile gen Dragnea, Trump sau Tzvetan Todorov – ultimul mi-e drag, l-am pus aici fiindcă e un bulgar de care m-am împiedicat des în facultate.) Citim cu toții și pe Kindle, și pe hîrtie? Om fi citit cu toții, măcar de curiozitate și pentru a vedea spre ce se mai îndreaptă lumea asta, ce face și ce poate noul iPhone X?

Păi, face și realitate augmentată. Adică îți inserează niște personaje animate în spațiul real din jur, pe care-l vezi, așa îmbogățit, prin ecranul telefonului. Mare chestie? Habar n-am. Linia între realul real și realul augmentat e blurată, se disipează și probabil că așa trebuie să fie. Ce valoare are chestia asta? Nu știu dacă îi trebuie anume valori asumate. N-am de gînd să îmbătrînesc privind cîș absolut orice invenție – bună, stupidă, nefolositoare – care-mi taie calea.

Evident că toate eforturile de a sta în prezent au un preț. Sînt momente în care mă simt hăituită. În care realitatea îmi varsă în cap – clipă de clipă – cisterne de informație. Și nu e vorba de ultima metodă de calcul în identificarea particulei dumnezeirii din bosonul lui Higgs și nici de analiza matematică dusă la granița cu filozofia, că astea sar binișor de nivelul meu de înțelegere. Pot să înțeleg conceptul și la ce folosește el, dar, în rest, pot la fel de bine să rămîn uimită, cu mîna la gură ca o bunică la gard. Nu, e vorba de chestii care mă interesează. Ce se mai scrie, cum se scrie, tehnici de management cultural, jurnalism și de ce îl facem cu titluri recapitulative, spre ce ne ducem, care-s gusturile generației ăsteia, cum trăim și importanța unor cursuri despre Victoria Beckham la departamentele de antropologie. Ce mîncăm, ce bem și ce ne face oameni.

Mă simt hăituită cînd văd că pierd timp în fiecare zi cu Netflix. Între timp, pun deoparte, cu semne de carte digitale, articole pe care tot amîn să le citesc, pe masă se strîng mormane de cărți noi pe care nu apuc să le citesc, vreau să scriu ceva despre o istorie de familie, dar referințele pop din Narcos îmi sînt mai la îndemînă, un articol mai lung de trei-patru pagini îmi cere un efort de voință pentru că pe ecranul telefonului bipăie și blincăne CNN alert, uraganele Irma, Maria și populația Rohingya din Birmania, bipăie și blincăne Messenger-ul de Facebook, WhatsApp-ul și tata care mă sună că a văzut că l-am sunat, dar de fapt eu îl sunasem acu’ o săptămînă.

Mă mai uit la conferințe TED motivaționale sau antimotivaționale, că și hater-ii fac un soi de rezistență hipsterească sub brand-ul ăsta, mă mai uită Dumnezeu pe cîte un site de parenting din care înțeleg că a crește un copil a devenit un soi de mega-știință în care se umblă pe muchie de cuțit și mă bucur că n-am pe cine să parentuiesc pentru că aș eșua spectaculos, mă uit la clipul nou cu Björk.

În care trece islandeza asta mică, luminoasă, dintr-o poartă în alta, e o prismă, adună și aruncă lumină sau suflet, sau așa ceva. Imaginile sînt frumoase, versurile simple, Björk are cincizeci și ceva de ani. Fii ca Björk! 

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).

Adevarul.ro

image
Un oraș din România se află în topul celor mai ieftine orașe din Europa de vizitat în 2024. Pe ce poziție s-a clasat
De la Lisabona până în capitala Lituaniei, în urma unei analize făcută de specialiștii englezi, a reieșit o listă cu cele mai accesibile orașe europene pentru turism de weekend, printre care se află și unul din România.
image
Păţania de groază a unor nemți. Au rămas suspendaţi cu autorulota deasupra unei prăpăstii. „Dacă făceau asta românii în Germania...“
Salvamontiştii din Neamţ, care acţionează în zona masivului Ceahlău, au dat detalii despre o misiune care i-a avut în prim-plan pe membrii unei familii germane.
image
Turist speriat de prețurile din centrul unui mare oraș din România: „E prea mult“
Restaurantele, terasele și barurile reprezintă, fără îndoială, puncte importante de atracție pentru foarte mulți turiști. Cu toate acestea, mulți dintre ei se lovesc de prețurile piperate din marile orașe ale României.

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.