Ghiocel la 1 leu
A trecut zăpada şi abia acum am curajul să vorbesc despre ghiocelul de 1 leu. În piaţă la Crîngaşi, femeia vindea legătura cu 1 leu. Cinci-şase ghiocei. Am văzut şi acum două săptămîni ghiocei şi vînzători, dar după tipicul lalelelor sau al căpşunelor, ce apar cu vreo lună înaintea celor adevărate, m-am temut de ghioceii aceştia. Or fi adevăraţi? În lumea asta a videoului, a imaginii care mistuieşte, nu credeam că este adevărat ceea ce era adevărat. Încep să văd tot ce este marfă ca o pervertire, artificialul printre noi se strecoară, şi bucuria unui ghiocel este lumea unor întrebări infinite şi stupide. Am cunoscut oameni care nu ştiau că mărul se face din august încolo. Oameni care nu pricep de ce cred în roşia de august, în pepenele de după Sfînta Maria a mare. Cum? Mărul e oricînd, pepene – oricînd. Uite, o întrebare. Ghiocei de ce nu-s oricînd? Şi răspunsul este categoric: nu se caută oricînd ghiocei în România. Ghiocelul ca marfă ar fi oricînd. Nici o mireasă nu cere ghiocei. Nici un botez nu se face cu ghiocei. Nici un mall nu înghite ghiocel pe teritoriul lui. Tiptil, uite, ceva e uitat de la fals? Nu, breaking news! Conform Pro TV: „Ghiocei toxici! Bucheţelele de ghiocei sînt, adesea, ornamentate cu tisa, o plantă toxică foarte asemănătoare cu bradul. Pentru adulţi, dar mai ales pentru copii, crenguţele sînt un adevărat pericol. Micii comercianţi din Timiş, de exemplu, habar nu au de asta şi, de altfel, nici cumpărătorii. Arbustul de Tisa este o plantă ocrotită prin lege, care decorează de sute de ani parcurile din toată ţara. Cu toate că nu au voie să-i rupă crengile, vînzătorii de ghiocei au adesea bucheţele ornate cu ele. Dar nimeni nu ştie că sînt extrem de toxice, atît frunzele, cît şi mugurii.
«N-am ştiut că sînt otrăvitoare. Le-am pus ca să arate frumos, să cumpere lumea cu 2 lei, 3 lei», ne-a declarat o comerciantă de flori.
Nu degeaba tisa este supranumită şi «arborele vieţii şi al morţii». Dintr-o simplă joacă, copiii pot înghiţi o bobiţă de tisa din aranjamentul cu ghiocei de pe masă, iar efectele sînt serioase.
«Sînt diferite tipuri de urticarie, dacă nu vă spălaţi pe mîini. Şi pentru copii este o mare problemă dacă pun mîna la ochi», a declarat doctorul Sretko Milanovic. «Vă pot provoca alergii sau, mai mult decît atît, ingerate, pot duce la efecte nedorite, nu numai digestive, ci chiar şi otrăvire», a spus şi doctorul Mihai Gafencu. Nu este foarte greu, totuşi, să deosebim tisa de brad sau de alte plante ornamentale verzi, şi să le îndepărtăm dacă avem copii tentaţi de frumuseţea lor.“