Frig și acasă

Publicat în Dilema Veche nr. 1022 din 9 noiembrie – 15 noiembrie 2023
image

Cînd venea frigul, mai ales prin anii 1980, toată lumea din familii devenea, brusc, vigilentă. Lupta pentru supraviețuire se întețea, deodată. Pentru că, așa cum se cam știe, caloriferele erau îndeobște reci. Nu „se dădea” căldură. Și fiecare se descurca așa cum știa el mai bine. 

Noi aveam o rezistență. Un aparat făcut în jurul unei rezistențe, undeva la unchiul meu la institut, din cîte-mi amintesc. Îl băgai în priză și rezistența se înroșea. Era protejată de o carcasă metalică, nu părea să te pună în pericol de incendiu. 

Țin minte că dormeam cu ea chiar. Era prea frig ca s-o mai scot din priză. Ori ca să mă mai gîndesc dacă și cît e de periculoasă. Îmi amintesc lumina ei roșiatică, o dungă în noapte. Care, deși poate n-ar fi trebuit, îmi dădea un sentiment de siguranță. Era căminul din inima casei, în felul ei modest. Nu ne strîngeam neapărat în jurul ei, căci era doar pentru mine, în camera mea. Dar tot precum un astfel de cămin funcționa, chiar la modul simbolic. Îmi asigura chiar supraviețuirea. Dar era și mai mult de atît: aducea o notă caldă într-o lume, altfel, cam cenușie. 

Blocul nostru, deși era în centru, era unul dintre cele urîte și cenușii socialiste. Fără sare și piper, fără personalitate. Eu îl iubeam, mie-mi plăcea, deși, astăzi, dacă l-am privi obiectiv, n-ar fi mare lucru de plăcut la el, nici pe dinăuntru, nici pe dinafară. Pe dinăuntru era întunecat și friguros. Și ușor inundabil. Asta pe de o parte, pentru că respectivul bloc fusese construit față în față cu un altul, mai vechi. Dar și fiindcă apartamentul nostru era situat la parter. Și, ca atare, supus intemperiilor.

Cînd ne-am mutat, era inundat. Ne-a trebuit ceva timp să scăpăm de apa întunecată care-l invadase și să uscăm pereții. I-am uscat, dar răceala lor a rămas. Și lumina lui gălbuie și deloc aurie, a unui soare ajuns acolo cumva pe căi piezișe, la mîna a doua. Pe mine, una, însă, toate lucrurile astea nu m-au deranjat cine știe ce. Nu se știe cum și de ce, am avut, cum se spune azi, un „feeling  bun” în ce-l privește. De cînd părinții mei au tot făcut eforturi să evadăm din apartamentul nostru de două camere din Șoseaua Giurgiului și am „încercat” mai multe case, nici una nu mi-a plăcut. Nici una nu mi-a corespuns. Toate mi-au dat o senzație de frig. 

Și, culmea, tocmai cel mai friguros dintre ele, cel aproape de Piața Lahovari despre care am tot vorbit, mi s-a părut cel mai călduros. Așa l-am simțit eu: l-am adoptat aproape din prima. M-am simțit acasă acolo. În ciuda nu doar a inundațiilor, răcelii și întunecimii, ci și a faptului că era la parter. Și, pînă am pus gratii la geamuri, am trăit mereu cu o oarecare îngrijorare. În ciuda băieților în costume cenușii, la propriu, care, pînă să sosească Ceaușescu în zona Romană, îi pregăteau calea fofilîndu-se prin fața geamlîcului nostru de la baie ori chiar a celor din casă, care dădeau într-o curte interioară. Și a faptului că puteam vedea, literalmente, ce se întîmplă în blocul de vizavi, care era la o aruncătură de băț de al nostru. Eram la curent cu drama motanului negru pe nume Musa (am aflat ulterior) de pe la etajul 2, care era mereu scos pe balcon de către stăpîna lui rotofeie, în ciuda protestelor lui vehemente care puteau dura și ore. 

Chiar mai îndeaproape o puteam vedea pe vecina de vîrsta mea, o fată de liceu ca și mine, cu care deja mă salutam, care-și făcea lecțiile în camera de vizavi de camera mea, unde făceam și eu același lucru. Care mi-a dat într-o zi de știre că mi-a luat foc tigaia în care pusesem doar ulei și nu și ouă, pentru o posibilă omletă. A gesticulat disperată pe geam, pînă m-am dus la bucătărie și am stins focul. Tigaia ardea, într-adevăr, cu o flacără prea vie. 

Ma sînt multe de povestit și despre frig, și despe blocul nostru. Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
p 20 Nichita Stanescu adevarul ro jpg
Alte vieți
Toate aceste vieți se hrănesc cu posibilul, mai mult decît cu realitatea lumii în care se petrec.

Adevarul.ro

image
Cum arată inchisoarea unde este încarcerat Cherecheș, cea mai modernă din Bavaria. Nimeni nu poate evada FOTO
Cătălin Cherecheș a fost dus de către autoritățile germane într-un penitenciar de maximă siguranță, cel mai modern din Bavaria, cu tehnologie modernă anti evadare.
image
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani va ajunge tractat la Curtici. Pe ce rute va circula
Primul tren electric nou, din cele 37 contractate de România cu producătorul Alstom, va ajunge în țara noastră pe 2 decembrie. Trenul se va opri la Curtici, apoi va pleca spre București.
image
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o dăm pe partea de Europe Style”
O fotografie postată pe Facebook, în care, în parcul amenajat pentru Crăciun, alături de pomul de Crăciun se observă o girafă, un elefant și un tigru realizate din instalații luminoase, a stârnit mare interes. Primarul, chiar cel care a postat fotografia, a explicat cum s-a optat pentru acest decor.

HIstoria.ro

image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic
image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.