Familie, filme, Crăciun

Publicat în Dilema Veche nr. 719 din 30 noiembrie – 6 decembrie 2017
Familie, filme, Crăciun jpeg

În filmele de Crăciun, familiile sînt, de cele mai multe ori, prezentate idilic. Dar nu chiar întotdeauna. Și nu mereu în formula „tradițională“: mama, tata, eventual doi copii, vreo doi bunici, o bonă, un cîine etc.

De pildă, chiar într-un clasic al genului precum Miracle on 34th Street (chiar în varianta mai veche, din 1947, în regia lui George Seaton), apare un personaj avangardist pentru vremea respectivă: o mamă singură, angajată într-un post de răspundere. Mrs Walker (Maureen O’ Hara) lucrează la Macy’s, e un soi de manager pentru evenimente speciale, respectată și luată în serios de cei din jur. De altfel, se pare că problema ei e tocmai excesiva seriozitate și incapacitatea de a mai crede în magia vieții. De a crede, în general. Dezamăgită fiind de propria ei poveste, cea a unui soț care a dispărut din peisaj după nașterea copilului, obturîndu-i credința în Prince Charming și în idile, în general. Dar și în orice altă rezolvare miraculoasă a chestiunilor vieții – oricare alta în afara rațiunii și a muncii susținute. Mai grav e că îi transmite această concepție de viață, lipsită de orice atingere a miraculosului, și fiicei ei, Susan. Desigur, tocmai asta e povestea filmului: restabilirea sentimentului miraculosului, a credinței pînă la urmă, prin personajul Santa Claus, alias Kris Kringle (Edmund Gwenn) – o întrupare a transcendentului mai ușor de digerat. Aceleași lucruri, evident, întîmplîndu-se și-n varianta mai nouă a filmului (Les Mayfield, 1994).

Și Christmas in Connecticut (Peter God-fery, 1945) e un film feminist pentru epoca lui. Și în care familia e prezentată neconvențional. Elizabeth Lane (Barbara Stanwyck) e un food critic avangardist: ea scrie despre feluri de mîncare mimînd că e o fericită soție și mamă, posesoare a unei ferme idilice în Connecticut. Succesul cronicilor ei se datorează acestei imagini, care se dovedește a fi compet falsă: Elizabeth știe doar să scrie, și nu să gătească. Rețetele ei fabuloase sînt asigurate de unchiul Felix (S.Z. Sakall, Carl din Casablanca). Și nu posedă nici o fermă, nici un soț și nici un copil, ci locuiește la New York. Cînd proprietarul revistei la care lucrează, Alexander Yardley (Sydney Greenstreet, și el din Casablanca, Ferrari), se hotărăște să-i viziteze ferma, împreună cu un erou de război (Dennis Morgan), Elizabeth e nevoită să însceneze o viață de familie. Găsește ferma unui arhitect prieten care și-ar fi dorit să se însoare cu ea, iar pentru postul de bebeluș împrumută, cu rîndul, niște copii de la femeile din împrejurimi. Desigur, pînă la sfîrșitul filmului se îndrăgostește de-adevăratelea de Jeffy Jones, eroul de război, cu care își va întemeia mult rîvnita familie.

În mult mai recentul Daddy Home 2 (Tata în război cu… tata 2, Sean Anders, 2017), familia are o cu totul altă reprezentare. Fostul și actualul soț al Sarei (Linda Cardellini), Dusty (Mark Wahlberg) și Brad (Will Ferrel) încearcă să fie „co-tați“ pentru Dylan și Megan, copiii lui Dusty cu Sara, acum măritată cu Brad. Pe scurt, tatăl biologic și tatăl vitreg încearcă să-și crească odrasele împreună, în prietenie și armonie. Tatăl biologic e recăsătorit, la rîndul lui, cu Karen (Alesandra Ambrosio), care, la rîndul ei, are o fiică dintr-o altă căsătorie. Dusty e genul musculos și macho, în timp ce Brad e tipul de bărbat (imaginar) pentru care nu masculinitatea e punctul forte, ci pentru care contează înțelegerea, comunicarea și afecțiunea. Primul film din serie se structurează tocmai pe conflictul dintre cele două ipostaze, caricaturizate, ale masculinității, întrupate de cei doi. Dar la finalul lui, Dusty și Brad ajung la o înțelegere și la un anumit soi de creștere în comun a celor doi copii, într-o manieră nonviolentă și nesexistă.

Pînă la urmă, o idee de apreciat și de luat în calcul chiar în realitate (pentru cine poate). Seria nouă e completată de apariția celor doi bunici, dintre care unul are onoarea să fie Mel Gibson (evident, tatăl lui Dusty) – mai macho și mai plin de prejudecăți sexiste decît fiul său, total anti-corect politic. Comicul filmului vine din exacerbarea acestor atitudini, care se opun complet filozofiei de viață a lui Brad, dar și a tatălui acestuia, Don (John Litgow), prezent și el în peisaj. Interesant e că, deși atitudinile macho extreme sînt criticate și satirizate mai direct, cel care dă greș mereu e, de fapt, pacifistul și afectuosul Brad, a cărui lipsă de bărbăție, pînă la urmă, îl face să nu-i reușească aproape nimic altceva decît comunicarea în familie (nu că asta ar fi puțin lucru). Mai grav e că îl crește conform acelorași principii și pe fiul său vitreg, Dylan, care nu reușește să nimerească aproape nici unul dintre popicele de la bowling (cu greu și în cele din urmă – unul) și nu are curajul să sărute o fată decît după revoluționare intervenții.

Și totuși, cel puțin la nivel conceptual, ideologia lui Brad pare a fi una mai bună decît cea a masculinității clasice și conflictuale: ea reușește să stabilească o armonie într-o familie oricum altfel decît „tradițională“.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Semnul că ai putea fi alcoolic funcțional care te dă de gol în cârciumă: „Vei găsi inevitabil o scuză”
Un expert în dependență a dezvăluit care este semnul că cineva ar putea fi un alcoolic funcțional și poate fi observat cu ușurință.
image
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună. Avertismentul specialiștilor
Un nou „medicament-minune” pare să fi intrat în atenția oamenilor care vor să slăbească. Este vorba de un produs de mai puțin cinci euro care ar putea provoace o scădere în greutate de aproape 14 kilograme într-o lună.
image
Nou cutremur în industria IT. Gameloft a concediat toți angajații din Cluj-Napoca
Gameloft, unul dintre cei mai mari producători de jocuri video din lume, a anunțat că renunță la filiala din Cluj. Criza internațională din domeniul IT se simte din ce în ce mai mult și în România. în contextul în care lunile trecute, NTT Data a fost nevoită să recurgă la concedieri.

HIstoria.ro

image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.
image
Bătălia de pe frontul invizibil al celui de-al Doilea Război Mondial
La izbucnirea războiului, în 1939, în Marea Britanie exista pericolul formării unei puternice coloane a cincea. Agenții Serviciului britanic de securitate (MI-5) au reușit să neutralizeze rețele importante de simpatizați pro-germani din Regatul Unit.