Falsa antropologie a compasiunii

Publicat în Dilema Veche nr. 747 din 14-20 iunie 2018
Invizibilii jpeg

Pe Nelu G. îl miră cumva de ce punem noi, mîncătorii ăștia de avocado pe pîine prăjită, poze cu mici pe Facebook. Le-o pune poate și el, dar în alt context, poate după un after-botez, cu un cumnat îmbrățișat pe după grumaji, roșii, veseli, cu halbele în față, numa’ că i lipsește ironia hipsterelii, mă înțelegeți. El le pune pe bune, așa cum pe bune ascultă manelele alea pe care le apără cu condescendență camuflată aceiași mîncători înțelegători de avocado.

Cum partea educată înțelege că e bine să schimbi perspectivele ca să ai o viziune cît de cît nealterată de prejudecăți a realității, pe Nelu îl doare la bascheți că alții încearcă să-l înțeleagă și că se apleacă asupra lifestyle-ului său cu grijă empatică de antropologi sociali recenți.

Băutorii de vin și mîncătorii de supe clare se aruncă cu egală voluptate într un ocean de ciorbă de burtă și-ntr-o baterie de mici populari, numa’ că trebuie să anunțe cumva vitejia asta. Și petrecerile cu manele. Că, la o adică, niște băutură în plus te face să te bîțîi bine și pe André, și pe Florin Salam, și pe Rage Against the Machine. Logic. Dar dacă imersiunea asta în popular nu e anunțată, nu există. Nu o să capete sens, nici valoare. O ieșire din cînd în cînd în decor proletar e igienică, dar ferească Dumnezeu și buna Maică a Domnului să ai un vecin ca Nelu care te va cadorisi duminică de duminică cu chiote și manea din aia de care-ți place.

Păi, Nelu G., săracul, nu e educat, nu e vina lui, o să zicem iară noi ăștia, antropologi de catifea care-am văzut Europa și care-l urîm pe Trump. Ne aplecăm cu înțelegere asupra lui, dar de la o distanță sanitară, și-i descleiem omului resorturile interioare, că știm mai bine. Ăla zace gol, dezmățit, pe masa sterilă a disecției noastre, cu vintrele pe afară. Spectacolul nu-i simpatic, pute și ne stăpînim greu să punem mîna la nas, că nu se face. L-am disecat pe Nelu, i-am băgat apoi mațele la loc în burtă, l-am cusut și i-am dat drumul. Diagnosticul e pus. Nelu nu e educat, d-aia e manipulat, la revedere, săracul.

Ca orice om civilizat, un mîncător de supă clară se va întreba apoi ce e de făcut. Să-l educăm pe Nelu! Păi, pentru asta ar trebui probabil niște programe bine scrise, cu șanse de a fi aplicate pe la Gura Șuții, pe acolo, cu alergătură, bani și sistem în spate. E al dracului de greu, iar cu Nelu ăsta de acum nu mai ai ce face. E format gata. Dai în carnea aia tare a lui și-n burta stratificată de mîncat fără cap, în viața și-n convingerile lui, ca și cum ai încerca să cioplești o bucată de beton cu un ciocan de silicon.

Să-i educăm copiii, ne gîndim apoi ăștilalții, care am trecut prin aceleași școli de rahat, dar pentru care viața a mai avut, habar n-am, un buzunar în plus. O casă cu cărți, un părinte mai ambițios, o moștenire prețioasă de la mamaie care se numește curiozitate cu orice preț, nu știu, un zvîc în plus; așa… o șansă i se mai spune. Dar ca să educi cumsecade copiii iar trebuie să intri adînc în statul ăsta neparalel și e al dracului de greu. Iar te trezești cu ciocănelul de silicon în mînă în fața unui bolovănoi impasibil și, pe bune, ți-e și cam lene.

Și stai așa, hipsteraș cu umerii mici, și te uiți în stînga și-n dreapta. Pînă să-i educăm superior pe ăștia ca Nelu, stai așa, că e altcineva de vină. Ăia care n-au votat. Să știți că acolo e chiar mai complicat. Porniți de pe aceleași poziții, că și ăia știu ce gust are un avocado pe pîine prăjită de i se mai spune și toast. Numai că habar n-au cine e la guvernare și nici n-o să le pese curînd. Realitatea lor e, poate, un job 9-17, două vacanțe în străinătate, ieșit în weekend și făcut praf în cluburi, recuperare, de la capăt.

Dar, la urma urmei, cine naiba sînt eu ca să fac categorisirile astea? Mi-a dat mie cineva în mînă adevărul ultim ca să știu ce-i în sufletul lui Nelu, al antrolopogilor soft și educați, al nine-to-fiver-ilor? Normal că nu. Sînt, la urma urmei, un mîncător de mici ocazional între două mese cu pîine artizanală pe care mai întind niște avocado. O empatică, cum ar veni. 

Selma Iusuf este jurnalistă, re­dac­tor-șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Inima rezistă mai mult
Am petrecut mult timp căutînd sfaturi de domesticire a procrastinării.
image png
Lecția portugheză SAAL
Inovațiile metodologice ale SAAL, cum ar fi implicarea arhitecților în dezvoltarea comunitară
Zizi și neantul jpeg
Masa cea lungă
Pentru că viitorul era incert sau, dimpotrivă, înfiorător de cert în stagnarea lui.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Schimb de mame sau despre cum arată România
Trăim în continuare într-o țară foarte săracă
E cool să postești jpeg
Mai avem nevoie de profesori?
Este trecut cu vederea, în mod grosolan, faptul că această grevă a profesorilor, pentru drepturile salariale, este făcută tocmai în interesul copiilor.
Theodor Pallady jpeg
Cine este Hieronymus Bosch?
Hieronymus Bosch va rămîne atîrnat în muzeele altora, în vreme ce detectivii romanelor noastre polițiste vor purta neverosimile patronime neaoșe...
p 20 Gianfranco Ravasi WC jpg
O biografie în cruce
„Biografia lui Iisus” ţine mai ales seama de expresivitatea internă a Evangheliilor.
p 24 A  Manolescu jpg
Cu ochii-n 3,14
De fiecare dată cînd văd cîte un om pe stradă cu Dilema veche în mînă mă bucur de parcă m-aș întîlni cu un cunoscut. Încă nu-i salut, dar le zîmbesc. (A. M. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Colecționarii de momente
Adun într-un colț de memorie momente aparent obișnuite, care mie îmi spun o poveste.
Zizi și neantul jpeg
Vechi obiceiuri (ne)sănătoase
Diferența dintre ea și Emma Bovary era că Tincuța știa, exact, granițele dintre lumea visării și cea a vieții de toate zilele.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Doar o plimbare prin cartier
De vreo două luni încoace, mi-am făcut un obicei – indiferent de vreme, în fiecare dimineață pe la ora 9, ies la o plimbare prin cartier.
E cool să postești jpeg
Sfîntul Grobian al politicienilor
Însă, dacă erodează încrederea cetățenilor, politicienii sînt ei înșiși cei care vor cădea în această groapă.
p 20 Carol cel Mare WC jpg
Creștinismul carolingian, între cultură și politică
Ei au introdus astfel o concepţie despre rolul religios al suveranului, care nu a încetat să fie revendicată mai tîrziu.
foto BTC DV bis jpeg
Credința ca experiență
E un mister al libertății, căci fiecare în conștiință poate spune de ce deschide sau de ce nu.
p 22 WC jpg
Pascalia, piatră de poticnire?
Tema este delicată și necesită explicații extinse pentru a înțelege cîștigurile, pierderile și riscurile unui demers de schimbare a Pascaliei.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Habar n-am dacă așa ceva poate fi socotit un experiment reușit sau nu.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Schimbări și obișnuințe
Dacă nu ieși din casă nu se întîmplă nimic nou.
Zizi și neantul jpeg
Familie și mese
Am crescut, prin anii 1970, cu o definiție mai curînd Disney a familiei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Copilul care recită poezia
Bine că măcar poeziile de slavă și preamărire au dispărut, însă nu se știe pînă cînd.
p 20 Kemal Kili‡daroglu WC jpeg
Pluralism religios: democratul turc şi monarhul englez
În Europa larg secularizată, monarhul englez a celebrat Polul divin şi universalitatea iradierii lui.
Theodor Pallady jpeg
Populus Dei
„Mediile bisericești înalte" au văzut în simpla adunare a laicatului un soi de reformă protestantă!
P2000594 1 jpg
Mai, RDW și București
RDW reușește, în fiecare an, să aducă în lumina reflectoarelor un număr impresionant de artiști, designeri și arhitecți
E cool să postești jpeg
Ne pierdem copiii?
„Noi, adulții, sîntem cei care dăm exemplu copiilor, iar azi acest exemplu e cel mai rău imaginabil cu putință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
● Urmăriți derularea scandalului „The Romanian deal” în care e implicat fiul (cam pușlama, după părerea mea) președintelui Biden. Vor ieși la iveală lucruri incredibile! (S. V.)

Adevarul.ro

image
„Secretul japonez pentru o viață lungă și fericită“. Cei mai longevivi oameni au aceste două trăsături de personalitate
Cei mai mulți centenari au trăsături de personalitate similare, care contribuie la creșterea duratei de viață, potrivit unui studiu.
image
Cum s-a transformat satul Viscri sub influența Regelui Charles. Localnic: „Era sărăcie mare” FOTO
Potrivit localnicilor, înainte de venirea lui Charles, la Viscri era „mare sărăcie”. Acum sunt multe pensiuni, puncte Gastro Local, afaceri, astfel că fiecare familie are măcar un angajat
image
Ce l-a ruinat pe Irinel Columbeanu și care a fost începutul sfârșitului: „A generat tocarea întregii mele averi”
Fostul miliardar de la Izvorani nu s-a sfiit să vorbească în ultimii ani despre declinul său. Irinel Columbeanu a povestit deschis despre ce l-a ruinat și cum a ajuns să piardă toată averea pe care a deținut-o.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.