Exces de opinii

Publicat în Dilema Veche nr. 488 din 20-26 iunie 2013
Bucurii uitate jpeg

De oarecare timp, printre „exigenţele“ examenelor naţionale, fie ele de clasa a VIII-a sau de Bacalaureat, apare cerinţa ca elevul să îşi „expună opinia“ în legătură cu un subiect anume. Intenţia pedagogilor este evidentă şi, pînă la un anumit punct, benefică: orice copil sau tînăr, absolvent al unui ciclu gimnazial sau liceal, ar trebui să ştie să îngaime cîteva fraze coerente, logice, expresive, pe o temă dată.

Mă gîndesc că nu-i simplu deloc să formulezi asemenea teme de examen. Mai întîi, trebuie avută în vedere diferenţa specifică dintre „oral“ şi „scris“, respectiv, adecvarea temelor propuse la circumstanţele în care se desfăşoară examinarea – timpul de reflecţie pe care îl au la dispoziţie cei examinaţi şi stilul diferit de expunere. Mai apoi, tema despre care se cere „o opinie“ ar trebui să fie adaptată la vîrsta şi preocupările şcolarului, la posibilităţile lui reale de a avea o opinie pe subiectul dat, în funcţie de experienţele lui intelectuale, culturale, afective etc.

După o rapidă trecere în revistă a modelelor de subiecte aflate pe site-ul Ministerului Educaţiei, pe cele ale comunităţii cadrelor didactice sau în manualele dedicate examinărilor, nu poţi trage decît o singură concluzie: competenţele celor care le-au compus sînt rudimentare şi, în orice caz, inadecvate scopului pe care îl urmăresc.

Am să dau cîteva exemple. La proba orală de limba română, li s-a cerut elevilor să-şi spună opinia cu privire la „impactul modelului asupra unei culturi“, la „exprimarea prin arte vizuale“, la „rolul studiilor critice în formularea unui punct de vedere propriu asupra unui text literar“ sau „despre importanţa lecturii jurnalelor şi a memoriilor.“ Pentru astfel de subiecte, chiar adult fiind cu ceva lecturi şi experienţe în domeniile vizate, ai nevoie de timp de reflecţie, de niscaiva bibliografie la dispoziţie şi, nu în ultimul rînd, de interes real pentru tema dată. Nu oricine are o opinie avizată, demnă de a fi spusă în public, despre memorii şi jurnale sau despre artele vizuale. Şi nu oricine citeşte studii critice despre Harry Potter, ca să ştie dacă-i place sau nu. Un alt tip de întrebare, total inutilă: „Care e opinia ta despre rolul cărţilor în dezvoltarea personalităţii umane?“ Este o întrebare care aţîţă declanşarea unui roi de clişee străvezii, incluse în dădăceala oricărei mătuşi binevoitoare. O întrebare ceva mai potrivită, care ar fi putut avea şansa unor răspunsuri ceva mai originale, ar fi fost, de pildă, „Ce rol are cartea în formarea ta?“ Mi se pare mai firesc să porneşti conversaţia cu un tînăr de 18 ani de la propria lui situaţie, decît să-i ceri direct să facă estimări globale.

Ce tip de competenţe verifici prin astfel de subiecte? Din exemplele date mai sus, în orice caz, se desprind măcar două, la fel de păguboase: 1. Tînărul este invitat să aibă o opinie despre orice mişcă în jurul lui, fără discernămîntul propriilor competenţe. 2. Tînărul este invitat, de asemenea, să sară peste etapa reflexiei, a autoevaluării, a introspecţiei, şi să treacă direct la aprecieri generale.

Dacă toate biletele de examen au avut astfel de subiecte, atunci procentul de 63% a celor care au obţinut certificatul de „utilizator experimentat“ al limbii române este fabulos! Nu ştiu dacă viitorul ţării va suna mai bine cu acest procent, dar, cu siguranţă, viitorul televiziunilor, al talk-show-urilor unde se vorbeşte brambura, despre orice, va avea resurse de tinere speranţe, pe termen nelimitat.

Maria Iordănescu este psiholog.

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
Actriță și fost model, Kim Basinger a devenit celebră datorită rolurilor în filme precum Batman, L.A. Confidential și 9 1/2 Weeks. Vedeta premiată cu Oscar a avut o carieră excepțională, precum și o viață personală fascinantă. Astăzi, vedeta de la Hollywood împlinește 70 de ani.
image
Moartea misterioasă a uneia dintre cele mai mari vedete rock. Ultimele clipe din viața lui Jim Morrison, solistul trupei The Doors
Solistul trupei americane The Doors a fost unul dintre cele mai mari staruri rock din toate timpurile. La 52 de ani de la dispariția sa prematură, moartea sa este încă învăluită în mister, iar mulţi cred că Jim trăieşte şi azi.
image
Cartofii la cuptor, un deliciu. Cum faci cea mai ușoară mâncare de post, condimentele care îi fac irezistibili
Este un preparat simplu, dar deosebit de gustos. În post, cartofii la cuptor sunt o masă sățioasă și ușor de pregătit. Pot fi serviți cu murături, salată de legume ori cu sos de usturoi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.