Eroii din vitrină

Publicat în Dilema Veche nr. 620 din 7-13 ianuarie 2016
Din nou scandal, în loc de dialog jpeg

S e pare că, în sfîrșit, avem liste legitime, validate la nivel înalt, cu eroii Revoluției române din decembrie 1989. După ani mulți în care ne‑am chinuit să aflăm adevărul despre cele întîmplate în acele zile, despre oamenii care s-au jertfit pentru a salva țara de dezastrul comunist, după zeci de povești mistificatoare despre falși „eliberatori“, iată că am reușit să spulberăm negura și să avem o serie de portrete clare, „cu rol determinant“ în reușita revoltei. Cine sînt, deci, revoluționarii? Figuri cu totul surprinzătoare, a căror principală virtute pare să fie modestia: nimeni, timp de 26 de ani, nu a auzit nimic, dar absolut nimic despre faptele lor de vitejie. Nici măcar cele mai vechi asociații de revoluționari, nici cei mai vajnici cercetători ai acelor zile, nici Teodor Mărieș, nici Grigore Cartianu nu au dat semne că ar ști ceva despre acțiunile decisive ale micului, dar vînjosului grup de oameni care nu au mai răbdat asuprirea. E cazul să îi scoatem la lumină, să le cerem să fie mîndri de isprăvile lor, pentru care binemerită de la patrie: Eugen Nicolicea, Radu Berceanu, Alexandru Arșinel, Victor Socaciu, Dorel Vișan, Răzvan Theodorescu, Constantin Grancea (condamnat, probabil politic, pentru furt de benzină în 1989), Aurel Iamandi, zis Aurică Papuașul, Vasile Ion și încă vreo patru sute de astfel de personaje.

Peste vreo cincizeci-șaizeci de ani, nici unul dintre martorii Revoluției nu va mai fi în viață. Doar cărțile de istorie vor mai consemna cele înfăptuite atunci. Iar ele vor lua de bune datele semnate azi de î­nal­te oficialități de stat, care au consfințit, prin semnătura lor și prin acordarea unor importante recompense, meritele eroilor noștri. Celor enumerați mai sus le vor fi confecționate impozante portrete de revoluționari, le vor fi aduse onoruri și pioase coroane de flori la morminte, iar copiii le vor rosti numele cu admirație și respect. Și toate pe bună dreptate: titlul de erou „cu rol determinant“ în Revoluție nu e de colea: carevasăzică, fără ei revolta ar fi eșuat. Nimic din miracolul libertății pe care îl trăim astăzi nu ar fi fost posibil fără revolta pătimașă a lui Alexandru Arșinel. Soarta poporului nostru a atîrnat de dîrzenia lui Radu Berceanu, iar împlinirea visului de a fi un stat independent – de curajul lui Victor Socaciu și al lui Aurică Papuașul. Ce-am fi fost noi astăzi fără cutezanța lui Eugen Nicolicea și bărbăția lui Dorel Vișan? Un popor fără speranță. Și fără umor, cred.

E, însă, cu atît mai necesar să consemnăm, pentru manualele de istorie viitoare, pentru generațiile care nu vor ști decît din povești și din documente ce am trăit în decembrie 1989, cum anume ne-au salvat acești domni. Deocamdată, un asemenea demers se dovedește a fi neașteptat de dificil: Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor (SSPR), instituția care a analizat dosarele „eroilor“ noștri, spune că nu poate face publice datele existente, fiindcă sînt „cu caracter personal“. Cît de „personală“ poate fi, totuși, o zi petrecută pe baricadele Revoluției? În ce fel poate prejudicia imaginea unei persoane dezvăluirea faptelor ei de vitejie? Mi se pare că avem de-a face cu o mare nedreptate: eroii „cu rol determinant“ sînt privați astfel de întreaga noastră recunoștință. Or, nu-i așa, nu de bani au ei nevoie, ci de strîngeri de mînă și îmbrățișări pline de gratitudine. 

Așa stînd lucrurile, i-am ruga pe domnii enumerați mai sus să lase modestia la o parte și să ne spună ei cum a fost, de fapt, la Revoluție. Unde s-au aflat, mai exact, în acele zile de decembrie? În ce fel au întors lucrurile în favoarea celor oprimați? Cine le sînt martori? Ce au făcut înainte de Revoluție? Au dat semne de antipatie fața de regimul comunist și înainte ca strada să ia foc? Și, mai ales, de ce au tăcut atîta amar de vreme și ne‑au lăsat pe mîna impostorilor? Deocamdată, declarațiile lor sînt extrem de „rezervate“: Eugen Nicolicea ne aduce aminte, nouă, ingraților contribuabili, că dacă nu ar fi fost domnia-sa, am fi fost conduși și acum de Ceaușescu. Radu Berceanu ne spune că indemnizația de revoluționar îi prinde bine, dat fiind că are o pensie mică. Alexandru Arșinel dă mărturie despre cît de greu i-a fost să se revolte în­tr‑un studio de radio, antifonat. În rest, tăcere. Toți ar avea, cu siguranță, mult mai multe de povestit…

L ăsînd gluma la o parte, trist și jalnic spectacol oferim generațiilor tinere, cu tot comerțul ăsta pe care îl facem de douăzeci de ani cu ocultele noastre vitejii. Dacă tot e să vorbim despre ce vor citi nepoții noștri în manualele de istorie a neamului peste cîteva decenii, sînt convinsă că relatările despre lupta pentru indemnizațiile de erou vor ocupa mai mult spațiu decît evenimentele înseși. Iar anonimii care, prin moartea lor, au avut un rol cu adevărat „determinant“ în marea schimbare din decembrie 1989 nu vor avea parte nici măcar de o simbolică statuie a „eroului necunoscut“. „Cunoscuți“, slăviți și plătiți vor fi doar cîțiva supraviețuitori de vitrină.

Maria Iordănescu este psiholog.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

image png
Ireal cum și-a salvat un bărbat căsnicia: „Am lăsat-o pe soția mea sa petreacă timp cu alți bărbați”
Pe cât sunt de frumoase relațiile de iubire, pe atât de tumultoase pot fi uneori. În disperare, un bărbat a apelat la o metodă aspru criticată pentru a-și salva căsnicia: i-a permis soției sale să aibă întâlniri cu alți bărbați
plantatie capsuni inghetata cermei, arad   foto arhiva personala costel visan (9) jpeg
Un arădean care a investit 5.000 euro în plantația de căpșuni a rămas din nou fără recoltă. „Am stropit, am avut folie anti-îngheț”
Temperaturile negative neașteptate pentru aprilie l-au lăsat pe un arădean fără recolta de căpșuni. A investit 4.000 – 5.000 euro doar în acest an. De neînțeles, spune fermierul, este că firmele de asigurări nu acceptă să încheie polițe, așa că an de an truditorii pământului contorizează pagubele.
Colaj Candidati alegeri 2025  Crin Antonescu Victor Ponta George Simion Nicusor Dan si Elena Lasconi Foto Inquam Photos
Ce a adus prima săptămâna de campanie prezidențială. Analist: „Candidaturile sunt extraordinar de fragile”
Prima săptămână de campanie a adus mișcări de amploare pe scena politică, cu efecte directe în ceea ce privește scrutinul de pe 4 mai. Analiștii punctează că pentru turul II este o luptă strânsă între cinci candidați.
image png
O femeie de 38 de ani și-a găsit marea dragoste: Marcellus, un robot AI. „În viitor, relațiile cu roboți umanoizi vor deveni normale”
Dragostea modernă pare să se ducă, ușor, ușor într-o altă zonă. O femeie plănuiește să se căsătorească cu un robot AI. Impresionanta poveste o descoperiți în continuarea acestui articol.
telefon mobil smartphone istock jpg
Cum au ajuns să fie deformați, la propriu, oamenii erei digitale
Era digitală ne-a schimbat definitiv viața. Dincolo de beneficii, medicii spun că dependența tot mai accentuată de tehnologie ne deformează efectiv trupurile cu un impact semnificativ, pe termen lung, asupra sănătății noastre. Se vorbește inclusiv de o involuție a speciei umane.
Donald Trump FOTO AFP
Cum va schimba Trump Europa? „În 4 până la 5 ani, valul trumpist care bântuie peste tot își va reduce intensitatea”| ANALIZA
Ce efecte va avea asupra Europei în următorii anii valul de trumpism și de național-populism care bântuie prin tot vechiul continent? Este întrebarea la care a răspuns profesorul Sergiu Mișcoiu, analist politic care a studiat mişcările şi discursurile radicale.
noul cod fiscal
Mediul de afaceri se așteaptă la noi taxe după alegeri: S-ar putea modifica TVA-ul sau Codul Fiscal
Primul trimestru din 2025 a fost caracterizat de așteptare în mediul de business din România, mulți antreprenori continuând să tragă frâna de mână, preferând să aștepte să vadă ce se întâmplă cu alegerile, cu taxele și cu piața în general.
Loretta Lynn FOTO X jpg
14 aprilie: Ziua în care s-a născut „Regina Muzicii Country”, Loretta Lynn
Loretta Lynn s-a născut pe 14 aprilie 1932, în Butcher Hollow, Kentucky, SUA, și a decedat pe 4 octombrie 2022, în Hurricane Mills, Tennessee.
santorini NBC News jpg
Care este cea mai frumoasă insulă din Grecia. Peisajele ei unice fascinează pe toată lumea
Grecia este un adevărat colț de rai pentru iubitorii de soare, mare și cultură. Din cele peste 1.000 de insule, fiecare cu farmecul ei aparte, există una care se ridică deasupra tuturor – Santorini.