„Emoţia este o condiţie a limbajului“ – interviu cu prof. dr. Aurel ROMILA

Publicat în Dilema Veche nr. 671 din 29 decembrie 2016
„Emoţia este o condiţie a limbajului“ – interviu cu prof  dr  Aurel ROMILA jpeg

Este unul dintre cei mai cunoscuți medici psihiatri români. Autor al studiului de referință Psihiatrie, profesor și inițiator al secției de Resocializare din cadrul Spitalului „Al. Obregia“ din București, pasionat de opera lui Henri Ey și de muzica clasică, Aurel Romila este un umanist pentru care conceptele trebuie enunțate în contextul istoriei lor culturale. Discuția de mai jos reprezintă un prolog a ceea ce este virtualul în raport cu o istorie a imaginației și a emoției. Deși abrupt, decupajul acestui dialog indică numai un eșantion dintr-o cercetare ce rămîne deschisă pentru a explica raporturile dintre imaginație – emoție – ereditate – structură a psihicului, precum și relațiile mai generale dintre artă – imaginație – boală mintală. Profesorul Romila crede că „imaginația, așa cum o știu și o prezint eu, nu este, cum se zice, upgradată la virtualul actual“.

Dar condiția ei nu e aceeași?

Din punct de vedere bazal, e aceeași. Academic și didactic, e bine să știi în ce alte noțiuni se încadrează această noțiune. Asta e o treabă de delimitare a teritoriului, care se știe de la Aristotel. Cu cît o noțiune are o sferă mai largă, cu atît are conținut mai sărac. Sfera mai largă în care intră imaginația este gîndirea. O formă de gîndire care, la rîndul ei, intră într-o noțiune și mai largă care se cheamă intelect. Imaginația nu este totul la om, ci numai o funcție, care nu e vitală, așa cum este cunoașterea. Dar, evident, ar trebui să fie, l-ar ajuta mult. Imaginația folosește cunoașterea pentru obținerea de lucruri noi. Elementele sînt aceleași – chiar acelea ale vorbitului curent. În general, pentru uzul curent, există destul vocabular pus în niște tehnici care să ducă la ceva nou, la ceva creator. Gîndirea poate fi obișnuită, rațională, logică, discursivă sau poate fi gîndire imaginativă. Părăsește, în acest ultim caz, regulile stricte ale realului și ajunge la creație, la imaginar. Coincidența face că, atunci cînd realul e pierdut involuntar, intri în boală mintală, îți pierzi mințile. Pe moment sau chiar definitiv.

Lucrurile se reduc la echilibru, la dozaj?

Bineînțeles că este o treabă de nimic prea mult. Cel mai bine este să fii și de-ăla și de-ăla, să ai un amestec între rațional și imaginarul care exprimă afectivul și inconștientul unui om. Dacă doi poeți nu seamănă, asta nu se întîmplă numai pentru că Nichita Stănescu are cuvintele lui și altul are altceva. Diferența este mult mai profundă, este legată de inconștientul lor, de tendințele lor cele mai adînci. Astea diferă. În orice caz, creatorul nu se mai simte bine în real, el trebuie să creeze ceva în imaginar. Acolo își găsește ființa și libertatea. I se pare că viața obișnuită e constrîngătoare, banală, plicticoasă și numai viața asta poate să-l salveze. Nu poate să facă altceva. Unii cad sub imperativul creației, adică forțează un automatism, ajungînd să-și piardă viața. În funcție de calitate și de cantitate, forța imaginației trebuie proporționată, ca să nu îți pierzi existența. Care sînt, însă, diferențele față de vorbirea curentă? Imaginația folosește o simbolică de gradul doi. Simbolica de gradul unu este ceea ce vorbim acum, în care fiecare cuvînt acoperă o realitate. Este o simbolică atît pentru oligofreni, cît și pentru intelectul mediu. Pentru imaginație, se vorbește de o simbolică de gradul doi.

Mintea noastră e un sistem de co­res­pon­dențe?

E un alt mod de a numi toată această putere imaginativă. De aici apar relațiile între alte limbaje. Ce muzică îți inspiră un tablou este o imaginație la pătrat: ai lumea reală, ai lumea imaginativă de diverse grade și, în fine, du-te, du-te, du te pînă la maximum, pînă la absolut și ajungi la Dumnezeu. Absolutul omenesc a dus – n-o să le zic metafore – la maxime abstractizări. Una dintre ele este religia. Ea trebuie să ne complexifice sufletul. Vorbesc despre cum a apărut nevoia de Dumnezeu. Nevoia de imaginar a fost dintotdeauna în om, nu este modernă și nici nu este mai mare la unul sau la altul. Însă, pentru că noi luăm aceste lucruri fără scara ce a dus la asta, le putem înțelege sau nu, după credința și nevoia fiecăruia. În mod clar, însă, nu este ceva de logică curentă. Dacă vrei să testezi lumea, vei constata că ea nu înțelege Sfînta Treime. Ține de imaginație și trebuie să știi să te apropii de o teorie a întregului. Lumea a vrut să ajungă la întreg, la absolut și de-asta a ajuns, pînă la urmă, la Dumnezeu. Bineînțeles că, prin alte religii, poți să imaginezi altă Maică a Domnului; dar, dacă ești ortodox, știi că, dacă te îndepărtezi, nu aduci mare lucru. Degeaba aduci o super-Maica Domnului, nu e nevoie. Există un spațiu imaginar pe care nu trebuie să-l depășești. Dacă îl depășești, cum se întîmplă în schizofrenie, ți-ai pierdut mințile. Vorbim de domeniile înalte, care sînt de neînțeles fără imaginație, cum ar fi religia. Din păcate, majoritatea preoților sînt foarte banali, nu au acest interior al imaginației. Au simplificat totul la cum vrea Dumnezeu, ce vrea Dumnezeu. Eu nu știu cum ai ajuns tu la Dumnezeu și dacă, într-adevăr, ești convins de ceea ce trebuie. Aici, la noi, la ortodocși, e o oarecare carență de imaginație. Nu cunosc totul în privința asta, poate la ruși este altfel. Dar nu sînt mulțumit de ce este la noi, pentru că am văzut că marea artă, care cere imaginație, precum și arta religioasă aparțin mai ales catolicilor.

De ce credeți că s-a întîmplat așa?

Eu cred că imaginația trebuie cultivată. Ortodoxiei îi este frică să modifice și o virgulă din doctrină, pe cînd papii vechi au încurajat artiștii.

Într-un eseu despre „critica și legitimarea artificiului în epoca Luminilor“, Le Remède dans le mal, Starobinski spune că, odată cu Iluminismul, religia este înlocuită de civilizație. Michelet, de pildă, ar cultiva un „pontificat al civilizației“.

Da, asta e o idee din Spengler, care, vorbind despre declinul Occidentului, a văzut această relație dintre cultură și civilizație. Pericolul actual chiar ăsta este: prea multă tehnologie, prea multă civilizație. Ce facem cu cultura? Dacă am să te întreb: „Vrei un telefon portabil sau vrei să facem zece vizite la Muzeul Național?“, o să vezi că o să vrei telefonul portabil, pentru că e de mai mare utilitate. Ar trebui și una, și alta. Ca un corolar: în anumite limite, imaginația trebuie cultivată, trebuie încurajată. Este foarte probabil ca multe dintre despărțirile actuale, imposibilitatea asta de a coexista mai mult timp cu o persoană să fie și din cauza unor carențe de imaginație. Mulți cred că este numai mă-nșală – m-a înșelat, mă minte; eu nu cred în teoria asta. Cred mai degrabă în ipoteza că rolurile băiat – fată nu sînt înțelese. Ba lucrurile sînt așa de laxe, că acum se vorbește de ambigenitate. De ce să ajungi, la urma urmei, să spui că ne plictisim? De ce? Pentru că nu există imaginație. Fetele au devenit androgine, poartă pantaloni și nu mai suportă un el. De altfel, foarte mulți din toxicomani sînt niște oameni care se plictisesc ușor și vor să scape de asta. Ar putea fi, deci, o rădăcină, dar și un tratament pentru acești oameni.

Explicați, la un moment dat, într-un seminar, ce înseamnă „bază emoțională“. Cei mai mulți pacienți vin la dumneavoastră din cauza unor dereglări emoționale?

Aici e un alt capitol care trebuie dezvoltat. E mai bazal decît imaginația. Ca să ajungi la imaginație, ești evoluat, ai limbaj etc. Fără limbaj nu se poate. Prima noțiune în sistemul psihicului este reactivitatea. Simțim, cu toate simțurile, că aici e zi și că e lumină. Ca să mergi mai departe, trebuie să simți mai întîi lucrurile astea. A doua noțiune care ne interesează este să te impresioneze. Ai atunci o emoție, care poate să fie pozitivă sau negativă. De pildă, e noapte, ești copil, ți-e frică de întuneric: emoție negativă. Există ceva, însă, pe care nici o disciplină nu o știe, care nu este foarte logică, dar care a devenit un fel de filozofie a lui Hegel: în Povestiri despre om, așa cum le-a conceput Noica despre fenomenologia lui Hegel, el a trecut de la emoție, prin toate treptele, pînă la spirit. După emoție, se face deodată un salt. Cum se face el? Și în psihologie, și în filozofie, este admis ceea ce altădată se numea saltul dialectic. Din motive politice, se crede că e greșit să mai vorbim despre asta. Există, însă, salturi dialectice. Unul dintre ele este de la emoție la limbaj, apoi la limbajul noțional, la gîndire, la imaginație. Sînt niște trepte asemănătoare unor mîncăruri făcute, toate, din făină, apă, sare.

Materia e aceeași.

Materia e aceeași. De aceea spun că emoția este lichidă, fluidă și este o mare interioară. Asta este pentru mine metafora psihicului. Marea nu este, însă, întotdeauna liniștită. E frămîntată, face valuri. Valuri emoționale. Americanii cred că au descoperit – aiurea, n-au descoperit nimic – inteligența emoțională, despre care au scris cîteva cărți.

E o noțiune des folosită.

Cînd faci dezvoltarea omului și ontogenia, pornind de la emoție, ajungi în mod natural la gîndire. Nu se poate concepe să se întîmple așa ceva fără o bază emoțională. Voința, scopurile sînt pornite din impulsuri emoționale, pe care marii teoreticieni le-au redus. De pildă, Freud le-a redus la libido. Alții vorbesc despre energie. Sînt tot felul de teoreticieni ai energiilor create, necreate și psihoterapeutizate, toata lumea își umple bateriile, se duce la Predeal etc.

E o modă la nivel de vocabular?

Nu, sînt sinonimii. Limbajul se va schimba mereu – hai să-i spunem și modă. Niciodată n-ai să poți să-mi explici fructul fără pom. Dacă ai să găsești tot felul de nume pentru „pom“, iar pămîntului ai să-i spui „energie“ și acolo e chiar Dumnezeu care încolțește sămînța, e același lucru. Nu e de discutat, însă, în afara emoției. De altfel, prima oară cînd am citit, am fost nedumerit să găsesc la Heidegger un prim capitol despre „dispoziție“. Ce caută Heidegger în chestiile astea? Mi se părea că nu e de el. Pe urmă mi-am dat seama că emoția este, de fapt, o condiție a limbajului, a noționalității. Condițiile imaginației sînt tot afectivitatea și emotivitatea. Cînd e ceva diacronic. Vorbind, nu am însă numai o emoție. Poate să fie și un sentiment, dacă, peste o lună, am să mi amintesc de cineva anume.

Sentimentul este istoria unei emoții?

Este o emoție dezvoltată diacronic, în timp. Durabilă. Și pusă pe un obiect. Pentru că, altfel, dacă am o emoție și nu o pun pe nimic, n-are expresie și n-are verbalizare.

Atunci se acumulează și se dezvoltă anormal? Ca, de pildă, o frică din copilărie?

Artiștii cu trac, de pildă. Ei au, de fapt, o emoție care nu a evoluat. Prin psihoterapie, ea intră în expresie: unii dansează, alții cîntă etc. Toate astea sînt expresii, permițînd emoțiilor să se dezvolte.

Cum definiți anxietatea?

Anxietatea este o emoție negativă, de neliniște, fără obiect. – Nu mă simt bine acum. – Dar de ce? Nu știu, așa sînt eu. Ceva e nedezvoltat. Banal va fi să întreb dacă ești mulțumit de viața ta. O ipoteză; sau invers, îmi spui ceva semipatologic: eu nu pot, eu sînt un izolat. Așa încep. Sigur că vei fi neliniștit. Apoi, poate să fie ceva ereditar.

Anxietatea este ereditară?

Da, poate să fie. Sînt familii întregi așa. Însă, în orice caz, este vorba de o demonstrație a structurii psihicului, pe care eu o prezint studenților cu ajutorul unor cuburi. Cele pe care le folosesc sînt ca păpușile rusești, din care se face un fel de turn: cea de jos, prima, este emoția. Senzația și iritarea sînt mai joase, sînt ale neurologului. De aceea, la ieșirea din comă, ești înțepat. Dacă miști, nu ești mort, dar asta nu spune nimic despre psihic. Emoția explică, însă, tot. Trebuie să rămîi un om sensibil. Un om cu imaginație îi simte pe ceilalți care au imaginație și, dacă e mai mic, îi poate chiar imita. Toți marii creatori au fost și vor fi imitați. Nimeni nu spune, însă, că la origine, o idee poate să vină de la un totem. Să fim serioși: cultura cere astfel de transferuri. Ca să nu rămînem, totuși, sterili, trebuie să creăm mereu ceva nou peste toate astea.

a consemnat Laura DUMITRESCU

Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.

Parteneri

Ipoteză pentru inscripţia misterioasă pe care un alpinist a descoperit o în Munţii Ţarcu  La cercetări va lua parte şi un specialist american jpeg
Animalul reîntors în România, după o absență de două secole. Au un rol cheie pentru mediu
Bizonii europeni, considerați cândva dispăruți din sălbăticia României, revin în forță ca aliați neașteptați în lupta împotriva schimbărilor climatice.
oftalmolog jpg
Un test de vedere, utilizat în mod obișnuit, ar putea prezice dacă veți avea un accident vascular cerebral
Un studiu sugerează că un test care analizează vasele de sânge din partea din spate a ochiului poate prezice riscul unei persoane de a suferi un accident vascular cerebral.
banner Flora Nastase png
Donald Trump FOTO EPA-EFE
Condamnarea pe care ar fi primit-o Donald Trump dacă nu ar fi fost ales preşedinte al SUA
Președintele ales Donald Trump ar fi fost condamnat pentru încercarea ilegală de a anula rezultatul alegerilor prezidențiale din 2020, pe care le-a pierdut, dacă nu ar fi reușit să fie reales în cele din 2024, potrivit unui raport al Departamentului de Justiție remis Congresului.
china southern foto x avion png
Cea mai mare companie chineză de transport aerian suspendă zborurile spre Moscova. Posibilele explicații
Cea mai mare companie chineză de transport aerian a decis să suspende zborurile directe între Moscova și Beijing în perioada 20 ianuarie - 30 martie, potrivit Asociației Turoperatorilor din Rusia.
gaze Sursă foto: Profimedia
UE ar urma să nu prelungească plafonul impus asupra prețului gazelor. Argumentele oficialilor europeni
Uniunea Europeană intenţionează să lase plafonul impus asupra preţurilor la gaze să expire la finalul lunii ianuarie, aşa cum era programat, potrivit unor surse Reuters, semn că a trecut cea mai gravă criză a energiei din Europa.
autostrada panamericana istock jpg
Aceasta este cea mai mare autostradă din lume! Străbate 14 țări și este de 15 ori mai mare decât toate cele din României la un loc
La finalul anului trecut, șoferii din țara noastră puteau conduce de-a lungul a peste 1.270 de kilometri de autostradă. Însă, deși acest număr este unul impresionant, el va părea extrem de mic odată ce auzim care este cea mai mare autostradă din lume!
monica gabor și mr pink webp
Mr. Pink, implicat într-un scandal de proporții. Pe cine a încercat să țepuiască soțul Monicăi Gabor? Miza este uriașă!
Soțul Monicăi Gabor, Mr. Pink, visa la o vilă luxoasă în Bel-Air, cu aur de 24 de carate pe podele, o galerie NFT și o sală de degustare a șampaniei, dar ceea ce a urmat a fost un scandal imobiliar epic! Încercarea sa de a achiziționa proprietatea de 85 de milioane de dolari a eșuat atunci când nu a
mască de față  foto   Shutterstock jpg
Secretul anti-îmbătrânire este într-o legumă. Cum să faci o mască, în casă, care să-ți îmbunătățească pomeții
În căutarea tinereții fără bătrânețe, uneori soluțiile cele mai simple se află chiar în bucătăria noastră. Castravetele, o legumă accesibilă și plină de beneficii, poate deveni aliatul tău în lupta împotriva îmbătrânirii.