„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”

Publicat în Dilema Veche nr. 980 din 19 ianuarie – 25 ianuarie 2023
Cea mai bună parte din noi jpeg

Acum douăzeci de ani, cînd am început munca în televiziune, la Matinal, mă trezeam la ora 4 și un sfert. La 5 venea mașina de la serviciu și cam atît îmi lua să ies din casă val-vîrtej și să ajung la punctul de întîlnire. Ora 11 mă găsea la masa de prînz, iar ochii mi se închideau înainte de 9 seara, inclusiv în week-end. Mai amuzant este că, deși știam de ceva timp că voi veni în acea vară la Matinal, să văd cum se lucrează, nu am reușit să mă trezesc nici măcar o dată să urmăresc la televizor emisiunea, care începea la 7. Vîrsta de 24 de ani implică nepăsare și energie, în același timp, și e bine să fie așa.

Să te ridici din pat în zorii zilei sau abia după ce au plecat toate mașinile din parcare, dar și productivitatea ta cînd lucrezi sau trebuie să te concentrezi țin de ceea ce numim „cronotipul” fiecăruia. El este cel care ne împarte în matinali și nocturni. De fapt, aceasta este o clasificare sumară, specialiștii au identificat, în timp, mai multe cronotipuri. Se pare că ele au și o componentă genetică și este util să fie luate în seamă cînd o persoană își organizează programul zilnic.

Îmi amintesc că, elevă fiind, ora la care îmi terminam temele s-a mutat, încet, de la miezul nopții spre 2 dimineața și, în liceu, la 4 sau chiar 5. Ai mei au încercat să mă convingă în diverse feluri că nu e sănătos, au suspectat că nu sînt destul de organizată sau că pierd timpul aiurea, dar adevărul este că, peste zi, nu mă puteam concentra. Au amenințat că vin să îmi închidă lumina la o anumită oră, dar n-au făcut asta niciodată. Tot de la ei am aflat că, în primii mei ani de viață, făceau cu rîndul noaptea să stea cu mine. Nu plîngeam, dar ceream atenție. Cînd venea ziua și trebuia să merg la grădiniță, eram imposibil de trezit și, din cauza mea, întîrziau și ei.

Din toate momentele „academice” importante – olimpiade, concursuri, bacalaureat, examene –, dar și din plecările în excursii sau concedii, ce îmi amintesc pregnant este cît de îngrozitor de somn îmi era. Lucrurile nu s-au schimbat cu vîrsta, cum se mai întîmplă. Scriu textele noaptea și, într-o vreme în care prezentam o emisiune în direct de la 10 dimineața și trebuia să ajung din timp în TVR, în noaptea de dinainte dormeam două-trei ore. Adrenalina transmisiei mai rezolva cîte ceva, dar nu eram nici pe departe în cea mai bună formă. Jetlag social” este denumirea folosită pentru situațiile în care cerințele programului tău sau obligațiile sociale sînt în contradicție cu cronotipul pe care îl ai – cu diverse consecințe nefaste asupra sănătății tale, fizice și psihice. În toate acestea însă, a contat mult faptul că nu am copii de a căror creștere să mă ocup, care să mă trezească din varii motive sau pe care să-i pregătesc pentru grădiniță și școală. Cunoștințele mele care au devenit mame îmi spun că abia acum realizează cît de mult timp pierdeau înainte și cîte lucruri se pot rezolva înainte de prînz.

Tendința înrădăcinată este să se asocieze somnul pînă tîrziu cu lenea, iresponsabilitatea sau imaturitatea. Celor care preferă să lucreze noaptea li se induce de timpuriu un sentiment de vinovăție, precum și ideea că ar fi de dorit să schimbe lucrurile. Acest grup, din care fac parte, alege să-și programeze mail-urile scrise nocturn pentru expediere în dimineața următoare, ca să ascundă ora la care au fost redactate și să nu dea impresia că sînt workaholici, că n-au altceva mai bun de făcut seara, că nu ies din casă. Pe scurt, nu vor să alimenteze concepția că ar fi niște ciudați.

Am lucrat, cu aceiași oameni dintr-o echipă mică, aproape zece ani, la talk-show-uri politice în TVR. Cam pe la ora 9 seara trebuia să fim în cea mai alertă formă a noastră. În repetate rînduri, întîlnirile se prelungeau, iar noi ajungeam acasă mult după miezul nopții. Colegii mai matinali se băteau cu pumnul în piept că erau în televiziune cînd noi dormeam, uitînd că terminam programul cînd nu mai era nimeni pe străzi. Societatea acceptă mai greu sau deloc faptul că unii lucrează la fel de mult sau de bine, numai că la alte ore. Destui manageri au preferat să-și cheme angajații la serviciu chiar și în pandemie, pentru a fi „la program”, opinia generalizată pînă în epoca „remote” fiind aceea că, dacă lucrezi de acasă, tragi chiulul. 

© wikimedia commons
© wikimedia commons

Cronobiologul german Till Roenneberg, cel care a conceput și un chestionar pentru a desemna cronotipul fiecăruia, este de părere că scurtarea perioadei de expunere la lumină naturală ne mută un pic înainte ceasurile interne. Tocmai de aceea, majoritatea oamenilor au nevoie de alarma de trezire. Roenneberg propune o lume ideală fără deșteptătoare, în care oamenii să meargă la culcare cînd le e somn și să se trezească atunci cînd ritmul biologic le-o dictează. A fi „pasăre de noapte” nu e același lucru cu a fi insomniac, din contra, somnul poate fi excelent, pe fusul lui orar. Problemele apar atunci cînd cerințele de la muncă îți impun altceva. Oamenii te caută dimineața și fac comentarii sarcastice cînd constată că te-au trezit, deși tu nu-i suni la ore mici, cînd ai mai mare chef de vorbă.

Experții spun că cronotipul mai poate suferi modificări, cu vîrsta, dar acestea nu se produc forțat. Ce putem schimba sînt obiceiurile legate de somn, așa încît să fie unul de calitate, numărînd suficiente ore, dacă e posibil, în același interval. Se pare că nu putem recupera somnul pierdut peste săptămînă în week-end și că o oră în minus ne afectează mai mult decît am crede. Dacă acum cîțiva ani stilul de viață sănătos implica mișcare, o alimentație echilibrată, renunțarea la fumat și la alcool în exces, acum prioritizarea somnului e tot mai des pomenită.

Cu ceva vreme în urmă, un bărbat la care țineam mă suna în fiecare dimineață la 9. Eu puneam alarma la 9 fără un sfert, ca să îmi beau cafeaua și să pot fi activă și atentă în conversație, dat fiind că dormisem doar cîteva ore. După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

470054805 545382511743228 4256619344717778133 n jpg
Imagini spectaculoase cu Autostrada Sibiu-Pitești. Șeful CNAIR: Se fac ultimele pregătiri pentru deschiderea a 15,7 km din sectorul 5
Cristian Pistol, directorul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, a anunțat că se fac ultimele pregătiri pentru deschiderea primilor 15,7 km. din secțiunea 5 (Pitești- Curtea de Argeș) a Autostrăzii Sibiu-Pitești.
webb STScI 01J4A0558VKEEDA72A6YN2EY4D 2K png
Galaxia „luminilor de Crăciun”. Imagini spectaculoase surprinse, în premieră, de telescopul NASA
Telescopul Spațial James Webb al NASA a reușit o nouă premieră: capturarea unei imagini spectaculoase a unei galaxii asemănătoare Căii Lactee în primele sale faze de formare. Această galaxie îndepărtată a fost botezată „Firefly Sparkle” (Licurici Strălucitor).
Prima doamnă a Siriei, Asma Assad, alături de preşedintele statului Bashar al-Assad
Bashar al-Assad, „cel mai bogat refugiat din lume”. Dictatorul a fugit cu o sumă mai mare decât PIB-ul Siriei
Liderul sirian destituit Bashar al-Assad a reușit să scoată din țară 135 de miliarde de dolari înainte de a fugi în Rusia, sumă semnificativ mai mare decât PIB-ul Siriei, scrie ziarul turc Turkiye Gazetesi, citându-l pe fostul ofițer de informații sirian Khalid Beye.
Interventie operatie chirurgicala shutterstock 1380801545 jpg
Operație „barbară” în Turcia. O femeie din Marea Britanie a murit în urma unei intervenții estetice
O femeie în vârstă de 26 de ani din Marea Britanie a murit în urma unei operații „barbare”. Tânăra, mamă a trei copii a mers în Turcia pentru o procedură de ridicare a feselor.
daniel david ubb fb jpg
Cine e Daniel David, cel care ar putea candidatul comun al partidelor pro-europene la prezidențiale
Numele lui Daniel David a fost vehiculat recent în spațiul public drept o posibilă opțiune comună a partidelor pro-europene pentru alegerile prezidențiale din 2024.
phone 292994 1280 jpg
Instagram, Facebook și WhatsApp au picat în România. S-au raportat probleme tehnice la nivel mondial
Miercuri seara, utilizatorii din România s-au confruntat cu probleme semnificative în utilizarea platformelor Facebook, Instagram și WhatsApp, toate trei deținute de gigantul Meta. Incidentul a început în jurul orei 19:00 și a afectat atât aplicațiile mobile, cât și versiunile desktop ale acestora.
aplicatia facebook jpeg
Facebook, WhatsApp și Instagram au picat în Europa și în SUA. Zeci de mii de utilizatori sunt afectați și în România
Facebook și Instagram au fost indisponibile pentru mii de utilizatori din Europa și Statele Unite miercuri, potrivit site-ului de urmărire a întreruperilor Downdetector.com. Afectată a fost și aplicația WhatsApp.
telefon imagine ilustrativa foto Daniel Guță jpg
Avertizare privind o nouă escrocherie: apeluri și mesaje frauduloase, cu oferte de joburi online
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a avertizat cu privire la o nouă escrocherie care vizează românii din țară și din străinătate.
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
Satul blestemat din România care se întinde și pe teritoriul altei țări. Fenomenele întâmplate aici îți fac pielea de găină
În inima Dobrogei, în apropiere de Cheile Dobrogei, se află un sat uitat de lume care ascunde povești pline de mister și legende întunecate.