Zgomotul curățeniei

Marian VASILE
Publicat în Dilema Veche nr. 965 din 6 octombrie – 12 octombrie 2022
image

Bucureștiul are straturi de zgomote. Treburile cotidiene mă duc pe bulevarde mari cum sînt Ștefan cel Mare, Dacia, Regina Elisabeta sau Calea Crîngași. Zgomotul rutier, inclusiv poliție, ambulanțe, pompieri în misiune, este omniprezent, șantierele duduie mai ales că, de cele mai multe ori, nu sînt separate de trotuar prin protecții specifice, unii oameni se exprimă zgomotos și altele. În cartierele-dormitor se aude permanent cum meseriașii sparg pereți, taie faianță, în general cum remodelează apartamentele care și-au uitat structura originală. Este firesc să fie zgomotos, fiind un oraș mare. De fapt, nu este firesc și tocmai mi-am dat seama că această afirmație arată cît de bine m-am obișnuit cu zgomotele acestea.

Din aceste bulevarde ajungi destul de rapid în Grădina Cișmigiu, Parcul Crîngași sau Parcul Circului. În ultimii ani, am observat/auzit un zgomot cel puțin la fel de nociv, care se infiltrează în urechile rezidenților acestui oraș. Zgomotul curățeniei din parcuri. Puține și deseori înconjurate de bulevarde mari tranzitate de mii de mașini pe zi, parcurile, te-ai gîndi, sînt oaze de liniște și aer cît de cît mai curat. Spații de pauză de la iureșul vieții din Capitală. Însă permanent se aude o suflantă, o motocositoare, o drujbă, un vîjîit tehnologic. Deși iarba nu trebuie tunsă zilnic, praful-frunzele-apa nu trebuie suflate, din punctul meu de vedere, niciodată, copacii nu trebuie toaletați permanent, aceste lucruri se întîmplă deseori în parcurile bucureștene. Zgomotele enumerate te străpung prin nonritmicitatea lor, prin creșterea și descreșterea scrîșnetului care îți zgîrie timpanele. Sus-jos sus-jos, cineva joacă un joc crud prin care îți încearcă suportabilitatea, rezistența la tortură.

Deși reflectă modernul prin tehnologiile mai mult sau mai puțin recent inventate, sînt zgomote ale unei lumi conservatoare. Instrumentele respective sînt manevrate de bărbați, rareori de femei. Aceste zgomote au un sens existențial care le confirmă sau atribuie o identitate manevratorilor. Cel care manevrează ține aparatul cu picioarele înfipte bine în pămînt, căștile după gît – dacă există –, tricoul transpirat, cu o culoare incertă. Așa arată, atunci cînd este privită de o persoană abrutizată de zgomotul care îi macină bunul-simț, o persoană abrutizată de statul în soare, zgomot și gaze de benzină care trebuie să zîmbească și să arate că muncește cu spor și eficient cînd i se face poză pentru pagina de social media a instituției. Zgomotul este necesar pentru identitatea manevratorului, dar și pentru confirmarea activității pe care o desfășoară. Timpul nu trebuie irosit. Dacă șeful brigăzii nu face poză cu tăietorii aliniați trebuie să se audă că lucrează. Zgomotul marchează prezența instituției, a grijii nețărmurite față de cetățean. Zgomotul este grijă. E grija cuiva care știe cum e mai bine pentru noi toți, noi toți fiind la fel, apreciind intervenția și direcția. Zgomotul ne spune că cineva are grijă de noi, ne ține în curățenie și ordine cu orice preț, chiar și cu prețul sănătății noastre mintale și fizice. Sănătatea noastră mintală, în viziunea celor care administrează curățenia, nu este afectată de suprazgomotul zdrăngănitoarelor și vuruitoarelor utilaje de grădinărit. Sănătatea noastră fizică nu este afectată de noxele nefiltrate, dar infiltrate în spațiul care ar fi trebuit să purifice existența locuitorului urban. Parcul nu înseamnă verdeață, aer curat, răcoare, liniște, toate atribute ale unei oaze într-un oraș aglomerat. Parcul înseamnă curățenie și grijă. Este o afirmație sonică a grijii.

Cui îi folosește zgomotul? Zgomotul pare o decizie asumată de administratorii gospodari care ajută orașul să se curețe, să se purifice și să se dezvolte. Zgomotul pare mai intens în parcurile din cartierele-dormitor care li se par atractive clasei mijlocii pentru locuire, în zone unde se dezvoltă proiecte imobiliare semnificative, iar vechiul murdar este înlocuit de noulcurat. Xochitl Gonzales, povestind despre experiențele sale sonice din campusul unei universități importante din SUA și ale cartierului său gentrificat, vorbește despre liniște ca virtute, ca semnal pozitiv al poziției sociale de la mijlocul spre vîrful ierarhiei sociale. În cazul nostru, zgomotul este moral, arată virtutea curățeniei care va fi.

Cum se vorbește despre zgomot? Dacă dăm o căutare pe Internet, observăm că referirile din presă sînt, în general, la zgomotul generat de traficul rutier. Dacă ne uităm în Planul de acțiune pentru aglomerarea București disponibil pe versiunea veche a site-ului Primăriei Municipiului București, observăm că măsurile sînt direcționate către zgomotul generat de traficul rutier, feroviar (tren, tramvai), aeroportuar și industrial. Zgomotul curățeniei este un zgomot invizibil la nivel instituțional, ceea ce îl face și mai insidios. În ceea ce privește populația, două treimi din bucureșteni se declară nesatisfăcuți de zgomotul din oraș, doar în Istanbul fiind mai mulți rezidenți nesatisfăcuți. Dintre capitalele Uniunii Europene, Bucureștiul are cei mai puțini rezidenți satisfăcuți de zgomotul din oraș. Zgomotul curățeniei din parcuri, deci conotat pozitiv pentru un oraș perceput murdar (62% sînt nesatisfăcuți de curățenie, procent care ne pune în coada capitalelor UE, mai rău fiind în Lisabona, Atena, Sofia, Bratislava și Roma), probabil nu este, încă, în prim-planul mentalului colectiv. Există astfel riscul să ne obișnuim cu el așa cum am făcut și cu zgomotul traficului rutier, al șantierelor mici din apartamente, al șantierelor mari pentru viitoarele centre comerciale, rezidențiale și de birouri, al festivalurilor din parcuri și multe altele. Pentru că toate acestea au fost și sînt „semnele bune” ale progresului nu o să sesizăm că ne fac rău, că de fapt, pe termen lung, contribuie la degradarea sănătății noastre fizice și mintale. Cam cum se întîmplă cu încălzirea globală.

Marian Vasile este conferențiar dr. la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București și autorul, printre altele, al volumului Introducere în SPSS pentru cercetarea socială și de piață. O perspectivă aplicată,Editura Polirom, 2014.

Foto: wikimedia commons 

Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.

Parteneri

80a9e08dee54432c68810c4894b175f0 jpg
Stiati ca doar 7 femei din lume au dreptul să poarte alb în fața Papei?
O audiență privată cu Suveranul Pontif nu este doar un gest diplomatic sau ceremonial; este o experiență încărcată de simbolism, care reflectă secole de tradiție, etichetă și rigori protocolare moștenite din vremuri în care Biserica și coroana mergeau adesea mână în mână.
01 jpg
O scurtă istorie a fenomenului sclaviei - de la ascensiunea Imperiului Roman la Lupta pentru Africa
Sclavia este condiția socială conform căreia o persoană era deținută de o alta. Aceasta era considerată, conform legii, bunul, proprietatea persoanei de condiție socială și materială superioară și era privată de majoritatea drepturilor obișnuite pe care le aveau persoanele libere (dreptul la liberă
De ce își schimbă apa oceanelor culoarea, foto Shutterstock jpg
De ce își schimbă apa oceanelor culoarea și cât este de periculos acest fenomen pentru oameni
Dacă ai observat că apa din oceane își schimbă culoarea din albastru în verde, ei bine, nu este o iluzie. Oamenii de știință dezvăluie care sunt explicațiile pentru acest fenomen fascinant!
Steve Witkoff, captură video jpg
Emisarul lui Donad Trump merge în Rusia pentru a patra oară în trei luni. „Îl așteptăm!”
Steve Witkoff, desemnat de Donald Trump drept emisar în discuţiile privind pacea din Ucraina, este aşteptat săptămâna aceasta în Rusia, în cea de-a patra sa vizită în decurs de patru luni.
probleme digestive, foto shutterstock jpg
Fructul minune care combate problemele digestive după sărbători. Cum îl alegi pe cel mai gustos din piață sau din magazine
Excesele alimentare din ultima perioadă și-au pus amprenta asupra sistemului tău digestiv? Un fruct foarte sănătos și delicios te poate ajuta să combați problemele!
Maia Sandu FOTO Presedinte md jpg
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, printre liderii care vor participa la funeraliile Papei Francisc
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, va participa la funeraliile Papei Francisc care vor avea loc în data de 26 aprilie, anunță reprezentanții Administrației Prezidențiale de la Chișinău.
ai generated 9087065 1280 jpg
Serialul genial pe care trebuie să-l vezi neapărat după moartea lui Papa Francisc. Are un actor de top, e produs de HBO și se află sus în clasamentul IMDB
Serialul genial pe care trebuie să-l vezi neapărat după moartea lui Papa Francisc. Are un actor de top, e produs de HBO și se află sus în clasamentul IMDB.
ancient kingdom north macedonia 1 webp
Descoperire epocală: capitala regatului macedonean din vremea lui Filip, tatăl lui Alexandru cel Mare
Arheologii din Macedonia de Nord au descoperit rămășițele unui posibil oraș antic pierdut, mult mai vechi și mai important decât se credea anterior. Găsit în apropierea satului Crnobuki, situl arheologic Gradishte era considerat de mult timp un avanpost macedonean din secolul al III-lea î.Hr., din t
shutterstock tribunal justitie jpeg
Majorare a salariilor cu 25 %, câștigată în instanță de zeci de grefieri din Mureș. „S-a deschis o cutie a Pandorei,”
Zeci de grefieri din Mureș au obținut în instanță majorarea salariilor cu 25 %, retroactiv de la 1 ianuarie 2018, plus rata inflației și dobânzi penalizatoare, iar decizia a rămas definitivă prin neapelare, potrivit G4 Media. Soluția instanței atrage un val de solicitări similare.