Un compromis rapid

Ion PLEŞA
Publicat în Dilema Veche nr. 841 din 23 - 29 aprilie 2020
Un compromis rapid jpeg

Compromisul, spune dicționarul, este o înțelegere, un acord bazat pe cedări reciproce sau o concesie. Armonizarea a două poziții diferite poate presupune un schimb („mai dai tu, mai renunț eu”), pînă se ajunge la o situație acceptabilă pentru fiecare dintre actorii aflați într-o relație, consfințind o înțelegere. Cedarea, pe de o parte, poate fi și unilaterală, concesionăm un bun sau un drept de folosință. Dacă o înțelegere are un aspect operațional, negociez ca să rezolv o problemă, ajung la un acord făcînd un compromis, chiar și cu riscul de a mă compromite, știu asta, și decid cunoscînd toate implicațiile, o concesie are un alt statut, ea se poate petrece la un nivel blurat de conștientizare și nu trebuie întotdeauna formalizată, căci se întîmplă uneori tacit, prea repede ca să o putem circumscrie într-un mod rațional. Asta nu înseamnă că am evacuat judecata, doar că apelăm la un alt mod de a aborda realitatea.

Psihologul Daniel Kahneman identifică (în cartea sa Gîndire rapidă, gîndire lentă) două sisteme care ne ghidează gîndirea. „Sistemul 1 este rapid, intuitiv şi emoţional; Sistemul 2 este mai lent, mai deliberativ şi mai logic.” În această paradigmă ajungem la un compromis printr-o abordare rațională a unei situații, cu precădere prin intermediul gîndirii lente, caracteristică Sistemului 2. 

Concesia este, îndeosebi în latura relațiilor afective, expresia gîndirii rapide, intuitive, putînd fi o formă de manifestare a fricii, materializînd teama noastră de un eșec, dorința de a evita o confruntare, grija de a nu pierde un avantaj. În clipa în care ești angrenat într-o dispută și nu ai timp să evaluezi toate implicațiile reacțiilor tale, poți sub presiune să cedezi, să nu răspunzi la un afront, să renunți la un drept, doar pentru că judecata grăbită (ce caracterizează Sistemul 1) nu ți-a permis alte opțiuni, ai avut la îndemînă doar concesia. Te iluzionezi că a fost o întîmplare, chiar dacă asta îți scade încrederea în tine. 

În viața de zi cu zi, concesiile par de obicei fapte nevinovate, banalități: „l-am lăsat pe X să treacă înaintea mea pe coridor, deși eu intrasem primul în acel spațiu, nu l-am contrazis pe Y pentru că erau prea mulți colegi de față și ceilalți ar fi zis că sînt un certăreț, am acceptat scuza consoartei pentru că m-ar fi refuzat și ea mai încolo, nu l-am pus la punct pe cel care m-a jignit pentru că aș fi pierdut autobuzul”. Aceste gesturi (dintr-un ipotetic manual de concesii) fie sînt cedări datorate presiunii aparente a timpului, fie apar din teama de a nu pierde o favoare, de a nu părea antisociali, ori le facem pentru că așa a fost să fie, sîntem suma automatismelor cotidiene. 

Sistemul 1 e cel mai la îndemînă cînd trebuie să reacționăm rapid. De cele mai multe ori, nu apucăm să apelăm la judecata lentă, chibzuită, a Sistemului 2. Sîntem parte dintr-un sistem de tranzacții în care regulile au fost trasate de la prima întîlnire cu un om sau din momentul în care am intrat într-un mediu social, devenim rezultatul unui raport de forțe, e o alegere instinctivă, cum cel mai slab își arată gîtul lupului mai puternic. Iar lucrurile acestea rămîn așa cum s-au petrecut de prima dată. În zadar încerci să schimbi o decizie dacă a trecut orizontul de timp în care acțiunea ta ar fi avut relevanță. 

Nu am descoperit America, dar este tonic să găsesc ceva din situația descrisă mai sus în acest fragment (din „Juruința femeilor”) aflat în Cartea Cărților (mai precis în „Cartea Numeri”, capitolul 30): „14. Şi anume, dacă [bărbatul] nu-i zice nimic zi de zi după ce află de lucrul acesta, el întăreşte astfel toate juruinţele şi toate făgăduielile cu care s-a legat ea; le întăreşte pentru că nu i-a zis nimic în ziua cînd a aflat de ele. 15. Dar, dacă nu le primeşte, după ce a trecut ziua în care le-a aflat, va fi vinovat de păcatul nevestei lui”. 

Așadar, dacă o persoană (o femeie în acest caz) face o juruință („promisiune solemnă”), bărbatul ei va putea anula acest act numai în ziua în care a aflat de promisiunea ei, dacă însă reacționează mai tîrziu, juruința asta nu mai poate fi întoarsă. Sistemul 1 avea, în acest caz, un răgaz de o zi pentru a răsturna situația. Sentimentele noastre sînt și ele un fel de judecăți, răspunsuri prompte ale sistemului intuitiv probabil, iar în zilele noastre, cred că sînteți de acord, avem mult mai puțin timp disponibil pentru a evita o concesie.

Ion Pleșa este prozator. Cea mai recentă carte publicată este volumul de proză scurtă Anotimpuri care nu se repetă, Editura Nemira, 2018.

pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.

Parteneri

iuly jpg
Premierul marcel Ciolacu si a dat demisia  4 mai 2025  Foto Inquam Photos  Octav Ganea (7) jpg
Prima reacție a lui Marcel Ciolacu după demisia de la șefia Guvernului: „Am votat rațional”
Fostul premier Marcel Ciolacu a votat duminică „pentru viitorul românilor și al țării”, după ce, de la turul întâi încoace și după demisia sa de la șefia guvernului, el și partidul său, PSD, au refuzat să se poziționeze ferm de partea vreunuia dintre cei doi candidați intrați în turul doi.
istock vot votare jpg
Coaliția Vot Corect, asaltată de sesizări: Au fost raportate numeroase postări pe rețeaua TikTok cu buletine de vot ștampitale
Duminică 18 mai, până la ora 12, Coaliția VotCorect a centralizat o serie de nereguli și incidente semnalate de observatori și cetățeni prin intermediul aplicației Vote Monitor, call center 0800 460 002 și al platformei online www.votcorect.ro.
atac drona ucraineana asupra brigazii ruse 112 foto x png
Rusia anunță că a doborât 25 de drone ucrainene în mai multe regiuni. O femeie a murit în Kursk
Forțele de apărare aeriană ruse anunță că au doborât 25 de drone ucrainene în cursul nopţii de sâmbătă şi duminică dimineaţă, în regiunile Belgorod şi Briansk.
AFP  20121209  DV1365456  v1  HighRes jpg
Duminica indecișilor: cine sunt alegătorii nehotărâți care pot desemna viitorul președinte? Sociolog: „Chiar și 1% dacă decid să voteze, ei devin relevanți“
La 35 de ani de la primele alegeri libere, ne aflăm într-un moment de cumpănă politică, cu cea mai tensionată confruntare electorală din ultimele decenii. Într-un tur doi excepțional de strâns, votul alegătorilor indeciși – puțini, dar esențiali – poate decide totul.
Cahill
Dincu jpg
Vasile Dîncu: „Este prima duminică de alegeri fără PSD. Am ajuns aici din cauza propriilor noastre erori. Va trebui să decidem ce drum vom urma”
Vasile Dîncu, eurodeputat și lider PSD Cluj, și-a exprimat duminică, 18 mai, dezamăgirea că Partidul Social Democrat nu este prezent în confruntarea din turul doi al prezidențialelor. Social-democratul a vorbit de o datorie a partidului: „Să lăsăm să apară o nouă echipă”.
FH00 Sir Henry Austen Layard scaled jpg
Cine a fost Austen Henry Layard, arheologul care a descoperit accidental ruinele unei mari civilizații antice
Austen Henry Layard rămâne una dintre cele mai importante figuri ale arheologiei britanice din secolul al XIX-lea. Istoric de artă, diplomat și explorator pasionat, Layard a realizat săpături esențiale în vilayetul Mesopotamia (actualul Irak), între anii 1839 și 1855. Munca sa a dus la redescoperire
Simion Georgescu vot 3 FOTO  Inquam Photos / George Călin
George Simion, declarații live pe Facebook, după ce a zis că își închide conturile de socializare
Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a făcut declarații de presă chiar în ziua votului, după ce a zis că își închide conturile de socializare în afara campaniei.