Ia, cocoană, ia, cocoană

Emil BELU
Publicat în Dilema Veche nr. 1019 din 19 octombrie – 25 octombrie 2023
image

În copilărie – inutil să menționez originile oltenești –, eram nelipsit din căruța care mergea la oraș, la piață. Aproape că făceam parte din marfa încărcată la limită, cu loitrele căruței trosnind sub povara greutății la fiecare groapă. Mi se găsea întotdeauna un loc printre coșurile cu struguri, lubenițe, roșii, legume. Nu prea iubeam sculatul în zori, pentru că se pleca pe întuneric, mai ales toamna, iar cînd se lumina de ziuă trebuia ca marfa să fie pe tarabă. Mă trezeam la intrarea în oraș, sub palida lumină a rarelor becuri din acel început de electrificare a țării. Semnalul deșteptării îl dădea Liza, nelipsita noastră cățea legată de căruță, ea era cea care valida pașaportul oltenesc al transportului. Credinciosul oficiu de pază – caméra de surveillance – al căruței, pe dosnicele  străzi din apropierea pieței, era atributul ei.

Dacă vînzarea mergea ceva mai bine, cu tata și cu vecinul Costică luam o gustare pe o stradă din apropiere, la o cîrciumă cu cîteva mese de metal ruginit așezate pe trotuar, unde eram răsfățat cu vreo doi mititei, iar însoțitorii, sub influența berii, se țineau de glume. Lîngă cîrciumă era o croitorie, iar un ucenic, în fața intrării, învîrtea în draci un fier de călcat cu cărbuni aprinși, practică curentă în acele vremuri. Nea Costică, vecinul nostru, un glumeț fără pereche, spune o glumă, cu vocea lui baritonală dată la maximum, ca să audă și ceilalți mușterii. I-auziți una: poate nu știți că la croitoria asta ar fi venit unul mai „dotat”, de la noi din sat, să-și facă o pereche de pantaloni, iar croitorul l-a întrebat, firesc, pe ce parte o poartă, iar omul, sincer, i-a răspuns: pe „stînga-mprejur”! Rîsete. Apoi, vocea înfuriată a nevestei lui nea Costică, țața Ileana, chema soțul la tarabă. Taci, fă, că îți aduc și ție un „țap” – uitînd să menționeze că era de bere –, răspundea împricinatul, stîrnind rîsete.

Îmi amintesc și acum spectacolul la care eram martor: vînzoleala haotică, inconfundabilul univers sonor în care originalele strigături ale precupeților stîrneau mai degrabă rîsul decît îndemnul la cumpărături. O benefică terapie „poetică”, plină de umor:  „Ia, cocoană, ia, cocoană, / Nu umbla cu geanta goală, / Ia roșii pentru copii, / Nu umbla după prostii...”.

În piața dintr-un oraș ardelenesc, cu producători veniți din toate colțurile țării, am auzit un umoristic dialog, stîrnit instantaneu de „spiritul” concurenței, un fel de tonică gîlceavă: „Luați struguri de la noi, / C-avem marfă, nu gunoi, / Ca bănățenii de lîngă noi”.

Bănățenii, să nu se lase mai prejos, doar „îs fruncea”, le răspundeau scurt, cu rimă la ultimul vers: „Baje dracu-n voi!”.

În Montréal, merg destul de des în cea mai mare piață a orașului (Marché Jean-Talon), un fel de Piața Mare sau Matache Măcelaru, din Bucureștiul de altădată. Recent, într-o luminoasă zi de toamnă, am fost la obișnuitele tîrguieli de sezon. Atmosfera era tonică, luminoasă, spectrul coloristic, abundența și varietatea produselor, curioși și precupeți, într-o firească vînzoleală – iată un colț de lume care te scoate din monotonia cotidianului. 

Marfă pe toate gusturile, dar dacă întrebi de leuștean (livèche), răspunsul vînzătorului  sună a certitudine: „Sînteți român!”. Nu te întreabă de etnie dacă ceri altceva: cimbru, busuioc, mărar, coriandru etc. Curioasă asociere, văzînd că originile leușteanului sînt asiatice.   

Ce nu am găsit, în aproape 30 de ani de Canada, este măcrișul (l’oseille). Duc dorul gustului inconfundabil: acrișor, ușor acidulat, în nu prea multe variante gastronomice.

La ultima vizită, mi-a stîrnit curiozitatea un mioritic, dibuit după accent, care tîra după el o găleată de plastic, închisă ermetic cu un capac. Amabil, mi-a dezvăluit misterul încărcăturii: fructele degradate erau aruncate la coșul de gunoi, dar la un preț insignifiant puteai să le cumperi înainte de a se strica. Acasă, un butoi încărcat cu borhot așteaptă conversia în „unguentul” destinat gîtlejului, preparat distilat într-un mic cazan de țuică. 

L-am vizitat pe un asemenea amator de licori la domiciliu, era nemulțumit de producția redusă (doi litri pe zi), iar un prieten al lui, cu o instalație ceva mai mare, scotea mai mult (patru litri pe zi). Inutil să menționez că și vînzarea ilegală a licorii mergea onorabil, iar de clienți nu ducea lipsă. Era în așteptarea unui nou cazan, mai încăpător, „goarna” se lărgise și cererea era în creștere.

Dacă mă bate gîndul să trec și eu la o mică „distilerie”, prietenul mi-a dezvăluit un secret: să cauți o locuință care, pentru închiriere, să aibă și curentul inclus în contract. Consumul e mare, de obicei mergeau simultan toate cele patru „ochiuri”electrice, cum le zicea el (nu avea gaz metan).  

Încă o confirmare a faptului că spiritul de economie al imigrantului român nu are limite. 

Emil Belu este scriitor și trăiește în Canada.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Artistul Mihai Mărgineanu, mesaj pentru părinți: „Băi, voi știți ce fac copiii voștri în Vama Veche?”
Prezent pe litoral pentru un concert, dar și pentru a-și însoți copiii adolescenți, care și-au dorit să-și petreacă mini-vacanța pe litoral, Mihai Mărgineanu s-a declarat șocat de ce a văzut în Vama Veche
image
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut până acum” VIDEO
La o aruncătură de băţ de Galaţi şi Brăila - zona Munţilor Măcin - a reintrat în circuitul turistic din România, după construcția podului peste Dunăre. Mii de turiștii vizitează în această perioadă pădurile pline cu bujori, care oferă un peisaj absolut mirific.
image
Cine nu ar trebui să mănânce carne de miel și ce „ne paște” dacă o combinăm cu multe ouă și alcool
Nelipsită de Paște, de masa românilor, carnea de miel este bogată în fier și proteine, acizi grași Omega 3, însă nu este recomandată tuturor. „Nu trebuie să combinăm această carne cu un consum mare de ouă sau alcool, așa cum se întâmplă la noi”, avertizează medicii.

HIstoria.ro

image
În 1942, Armata Română a prăznuit Paștele pe Frontul de Est
Paştele din 1942 a căzut pe 5 aprilie 1942. Armata Română se afla în plină Campanie din Est. Mai erau șapte luni pînă la Dezastrul de la Stalingrad, moment de răsturnare strategică în cel de-al doilea Război mondial.
image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.