Despre viața privată și intimitate în cuplu

Publicat în Dilema Veche nr. 966 din 13 octombrie – 19 octombrie 2022
Kierkegaard © wikimedia commons
Kierkegaard © wikimedia commons

Ai dreptul să-ți ții gîndurile pentru tine atunci cînd te afli într-o căsnicie sau într-o relație de lungă durată cu partenerul de viață? Ai dreptul să nu îți împărtășești opiniile cu omul cu care trăiești? Ai dreptul să consemnezi în privat ceea ce gîndești fără a conferi celuilalt acces la aceste note? Poți să trăiești în mintea ta (dar alături de celălalt) pentru a scrie sau să scrii trăind în mintea ta? 

Într-o scriere neobișnuită apărută în Copenhaga în iunie 1844, intitulată „Prefețe”, filosoful danez Søren Kierkegaard ironizează jucăuș un atare conflict care se isca în intimitatea relației cu soția sa care bănuiește că filosoful intenționează să se apuce de scris. După părerea femeii, „un soț care este scriitor nu este cu nimic mai de soi decît un soț care se duce în fiecare seară la club, ba chiar mai rău; fiindcă cine se duce la club simte nevoia de a mărturisi că săvîrșește o infracțiune, a fi scriitor este însă o infidelitate distinsă care, deși nu poate deștepta regrete, are repercusiuni mult mai grave. Cineva care se duce la club absentează doar în timpul cît este absent, un scriitor însă…”. Clubul la care face referire soția reprezintă un tip de viață care devine monden în Copenhaga în jurul anului 1770 și culminează aproximativ în 1800, continuînd în secolul al XIX-lea. Cluburile se preschimbă mai tîrziu în societăți politice în care se cultivau activități culturale, literare, dramatice, uneori filantropice, dar în care cel mai mult se cultiva viața de societate: oamenii stăteau de vorba cu persoane de același rang, se fuma, se bea punci și cafea, se citeau ziare și se jucau partide de cărți. De regulă, intrarea femeilor era oprită, însă membrii unora dintre cluburi aveau voie să-și aducă, o dată pe săptămînă, și soțiile. Așadar, soția lui Kierkegaard disprețuiește lipsa ei de acces la viața „paralelă” a soțului scriitor întocmai cum, fiind femeie, nu avea acces la club. Femeia consideră scrisul a fi o infidelitate: „a fi scriitor cînd ești și soț este” – zice ea  „o infidelitate evidentă, exact contrariul celor zise de preot”. Ba chiar, scrie filosoful, soția sa consideră aceasta ca fiind „culmea infidelității” pentru că scriitorul trăiește în intimitatea gîndurilor din capul său, se retrage pentru o perioadă nedefinită în mintea lui chiar și cînd fizic este prezent. Apoi notează într-un caiet cîteva frînturi care au sens numai pentru el și pe care le acoperă,le ascunde de orice formează lumea sa exterioară. Astfel, le ține ascunse și de ea.  

Astăzi ne scriem gîndurile pe laptop, în telefonul mobil smart sau pe tabletă și „securizăm” dispozitivele cu parole de acces (mai mult sau mai puțin sigure). Dacă ar fi trăit în zilele noastre, soția lui Kierkegaard, căreia părea să nu-i scape nimic din activitatea soțului, privind cu teamă potențialul de a-l pierde sau de a-și pierde dragostea pentru el, ar fi cedat în fața propriilor suspiciuni și ar fi căutat în telefonul filosofului dovezi de trădare. Negreșit, infidelitatea anticipată s-ar fi dezvăluit într-o formă sau alta din interpretările pe care femeia le-ar fi dat unor fraze mai mult sau mai puțin evidente. Odată expus, trădătorul ar fi încercat zadarnic să ofere explicații: că scrisul reprezintă expresia lui artistică despre sine, că este modul în care el se înțelege ca ființă etc. Dar relația ar fi intrat într-o nouă etapă, cea a lipsei de încredere care erodează și în final distruge, mai repede sau mai tîrziu, o construcție solidă.

image

Deși viața privată face parte din categoria drepturilor personalității și este un drept absolut garantat de o serie de norme fundamentale atît la nivel internațional, cît și național  articolul 8 din Convenția Internațională a Drepturilor Omului, Regulamentul General privind Protecția Datelor în integralitatea sa, articolul 26 din Constituția României, articolul 71 din Noul Cod Civil, articolul 302 din Noul Cod Penal –, instituția vieții private nu poate fi „definită cu precizie”, așa cum scrie profesorul Corneliu Bîrsan în volumul Noul Cod civil. Comentarii, doctrină şi jurisprudenţă, vol. I. Art. 1-952, „Despre legea civilă. Persoanele. Familia. Bunurile“ (pag. 604): „[...] s-a arătat că noţiunea de «viaţă privată» cuprinde, în primul rînd, dreptul persoanei la viaţă privată intimă, personală, dreptul acesteia la viaţă privată socială şi dreptul persoanei la un mediu înconjurător sănătos” şi „conţinutul ei diferă în funcţie de societatea în care individul trăieşte sau grupul social căruia acesta îi aparţine”. Astfel, viața privată nu are, din păcate, limite clare în căsnicie (sau în relațiile de lungă durată) şi cu atît mai mult, acestea par a nu fi acoperite legislativ în relațiile de familie, de vreme ce instanțele de judecată acceptă în cursul procedurilor judecătorești probe reprezentînd cópii sau extrase din scrierile sau corespondenţa privată a unuia dintre soți împotriva celuilalt, cópii de pe notele scrise în dispozitivele personale ale soților pentru a demonstra lipsa de moralitate a unuia față de celălalt şi/sau reaua intenție a soților în raport cu familia privită ca unconstruct instituțional. Dacă unul dintre soți (luînd ca exemplu căsnicia ca tip de conviețuire în cuplu fără a exclude alte forme de conviețuire) notează gînduri într-un dispozitiv (telefon mobil, tabletă, laptop) sau într-un caiet şi nu dorește să împărtășească aceste gînduri cu celălalt, chiar dacă nu este o activitate corectă față de relația în sine, chiar dacă semnificația notelor şi a existenței acestora poate să zdruncine starea relației şi implicit să afecteze viața celor din cuplu, viața privată înseamnă că oamenii au dreptul de a ține unele lucruri pentru sine. Asta înseamnă „viață privată” fără nuanțe şi fără analizarea unor cazuri particulare. Susținem că, in parxi, instanțele de judecată (valabil și pentru procedura de mediere) greșesc fundamental atunci cînd admit în litigiile din domeniul Dreptului Familiei, în cursul procedurilor legale de constatare a divorțului, probe reprezentînd înscrisuri private ale unei persoane. Aflarea adevărului în astfel de situații nu ar trebui să se sprijine pe acte şi fapte care definesc viața privată a omului. 

Dar înțelegerea comună a graniței dintre ceea ce partenerii consideră a fi „intimitate” şi ceea ce este viața privată e un pilon important al unei relații solide şi armonioase. Cu alte cuvinte, sîntem de părere că între subiectele pe care oamenii ar trebui să le discute înainte de a decide seriozitatea relației lor, pe lîngă religie, modul în care înțeleg viața sexuală în cuplu, dacă își doresc sau nu copii şi modul de creștere a acestora sau alte subiecte considerate importante, ar trebui să includă discuția despre limitele intimității lor şi modul în care înțeleg să includă viața privată în relația lor viitoare. Pentru a oferi cîteva repere către înțelegerea acestor noțiuni aflate într-o fină antiteză, afirmăm că ceea ce trăim împreună şi împărtășim în relația de cuplu se numește „intimitate”, iar ceea ce trăim singuri şi nu împărtășim cu nimeni se numește „viață privată”. Sau, altfel spus, acolo unde se sfîrșește intimitatea începe viața privată. Nu invers!

Revenind la Kierkegaard şi la preocuparea lui legată de „conflictele de la frontiera dintre conjugal şi individual”, acesta are abilitatea de a ieși din încurcătură păcălindu-și consoarta că nu va scrie o carte: „Ei i-am promis, în cele din urmă, că nu mă voi face scriitor”, dar „mi-am rezervat şi eu permisiunea de a cuteza să scriu Prefețe” (Prefețe, op. cit., pag. 10). În definitiv, a scrie o prefață nu e, așa cum observa uşor ironic filosoful, „același lucru cu scrierea unei cărți”... 

Alex Gheorghe este jurist, specialist în protecția datelor și implementarea programelor de securitate cibernetică.

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

BNR jpeg
BNR: Incertitudinile la nivel global şi deteriorarea echilibrelor macroeconomice interne, principalele riscuri la adresa stabilităţii financiare
Incertitudinile la nivel global şi deteriorarea echilibrelor macroeconomice interne sunt cele mai importante riscuri sistemice, clasificate la nivel sever, la adresa stabilităţii financiare, potrivit BNR.
Banner Delia vs Mugur Mihăescu
Cât costă să petreci Revelionul 2025, în localul actorului Mugur Mihăescu, din Centrul Vechi: „Primul venit, primul servit!” Îi face concurență serioasă Deliei
Cât costă să petreci Revelionul 2025 în localurile vedetelor Mugur Mihăescu, Delia și Mihaela Cernea, de la Class? Unde e mai ieftin?
image png
Desertul delicios pe care regina Elisabeta îl consuma, an de an, la masa de Crăciun. Se prepară rapid și este cu adevărat răsfăț pentru papilele gustative
Perioada sărbătorilor de Crăciun este un prilej pentru oamenii din întreaga lume de a pune pe masă preparate tradiționale locului din care provin. Dacă la români produsele din carne de porc primează, iar la desert sunt nelipsiți cozonaci, în casele britanicilor tronează o budincă ce se poate prepara
natalia negru st  iosif dimitrie anghel jpg
Doi mari poeți români au iubit și s-au căsătorit cu aceeași femeie! Ce „blestem” le-a adus ambilor bărbați triunghiul amoros
La începutul secolului XX, lumea literară românească urmărea cu stupoare evoluția unui triunghi amoros care avea să marcheze tragic destinele a trei figuri remarcabile.
incendiu colegiu Suceava, captura video
Incendiu la Colegiul Național „Petru Rareș” din Suceava, de la o ţigară aruncată neglijent
Momente de panică marţi seară la un colegiu din Suceava, unde pompierii s-au luptat zeci de minute să stingă flăcările care au ajuns rapid până la etajul întâi al clădirii. Incediul a izbucnit la scurt timp după terminarea cursurilor.
Banner Loredana Groza
Maia Sandu Mark Rutte FOTO Presedinte md jpg
Maia Sandu și Mark Rutte, prima întrevedere. Oficialul NATO laudă reziliența Chișinăului ,,în fața ingerințelor rusești”
Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, la Bruxelles, unde a fost într-o vizită oficială. Cei doi au discutat despre securitatea regională, amenințările hibride, inclusiv interferența în alegeri și corupția electorală din Republica Moldova.
Spaghete picante  Sursa foto shutterstock 2133441185 jpg
Reţetă de post. Spaghete picante
Serile în care nu ai prea mult la dispoziţie pentru gătit sunt perfecte pentru a savura paste. În cele ce urmează, găseşti o reţetă de spaghete picante numai bună pentru zilele în care ţii post!
zodii norocoase webp
Cele două zodii care vor trăi un miracol înainte de Ajunul Crăciunului. La ele, Moșul vine mai devreme cu fericire și dorințe împlinite
Moș Crăciun vine cu daruri neașteptate pentru doi nativi ai horoscopului european. Pentru ei, sărbătorile din această iarnă vor fi, cu adevărat, unele magice. A sosit momentul pentru schimbări radicale și evenimente fericite neașteptate. Cu ce noutăți vin astrele?