Despre viața privată și intimitate în cuplu

Publicat în Dilema Veche nr. 966 din 13 octombrie – 19 octombrie 2022
Kierkegaard © wikimedia commons
Kierkegaard © wikimedia commons

Ai dreptul să-ți ții gîndurile pentru tine atunci cînd te afli într-o căsnicie sau într-o relație de lungă durată cu partenerul de viață? Ai dreptul să nu îți împărtășești opiniile cu omul cu care trăiești? Ai dreptul să consemnezi în privat ceea ce gîndești fără a conferi celuilalt acces la aceste note? Poți să trăiești în mintea ta (dar alături de celălalt) pentru a scrie sau să scrii trăind în mintea ta? 

Într-o scriere neobișnuită apărută în Copenhaga în iunie 1844, intitulată „Prefețe”, filosoful danez Søren Kierkegaard ironizează jucăuș un atare conflict care se isca în intimitatea relației cu soția sa care bănuiește că filosoful intenționează să se apuce de scris. După părerea femeii, „un soț care este scriitor nu este cu nimic mai de soi decît un soț care se duce în fiecare seară la club, ba chiar mai rău; fiindcă cine se duce la club simte nevoia de a mărturisi că săvîrșește o infracțiune, a fi scriitor este însă o infidelitate distinsă care, deși nu poate deștepta regrete, are repercusiuni mult mai grave. Cineva care se duce la club absentează doar în timpul cît este absent, un scriitor însă…”. Clubul la care face referire soția reprezintă un tip de viață care devine monden în Copenhaga în jurul anului 1770 și culminează aproximativ în 1800, continuînd în secolul al XIX-lea. Cluburile se preschimbă mai tîrziu în societăți politice în care se cultivau activități culturale, literare, dramatice, uneori filantropice, dar în care cel mai mult se cultiva viața de societate: oamenii stăteau de vorba cu persoane de același rang, se fuma, se bea punci și cafea, se citeau ziare și se jucau partide de cărți. De regulă, intrarea femeilor era oprită, însă membrii unora dintre cluburi aveau voie să-și aducă, o dată pe săptămînă, și soțiile. Așadar, soția lui Kierkegaard disprețuiește lipsa ei de acces la viața „paralelă” a soțului scriitor întocmai cum, fiind femeie, nu avea acces la club. Femeia consideră scrisul a fi o infidelitate: „a fi scriitor cînd ești și soț este” – zice ea  „o infidelitate evidentă, exact contrariul celor zise de preot”. Ba chiar, scrie filosoful, soția sa consideră aceasta ca fiind „culmea infidelității” pentru că scriitorul trăiește în intimitatea gîndurilor din capul său, se retrage pentru o perioadă nedefinită în mintea lui chiar și cînd fizic este prezent. Apoi notează într-un caiet cîteva frînturi care au sens numai pentru el și pe care le acoperă,le ascunde de orice formează lumea sa exterioară. Astfel, le ține ascunse și de ea.  

Astăzi ne scriem gîndurile pe laptop, în telefonul mobil smart sau pe tabletă și „securizăm” dispozitivele cu parole de acces (mai mult sau mai puțin sigure). Dacă ar fi trăit în zilele noastre, soția lui Kierkegaard, căreia părea să nu-i scape nimic din activitatea soțului, privind cu teamă potențialul de a-l pierde sau de a-și pierde dragostea pentru el, ar fi cedat în fața propriilor suspiciuni și ar fi căutat în telefonul filosofului dovezi de trădare. Negreșit, infidelitatea anticipată s-ar fi dezvăluit într-o formă sau alta din interpretările pe care femeia le-ar fi dat unor fraze mai mult sau mai puțin evidente. Odată expus, trădătorul ar fi încercat zadarnic să ofere explicații: că scrisul reprezintă expresia lui artistică despre sine, că este modul în care el se înțelege ca ființă etc. Dar relația ar fi intrat într-o nouă etapă, cea a lipsei de încredere care erodează și în final distruge, mai repede sau mai tîrziu, o construcție solidă.

image

Deși viața privată face parte din categoria drepturilor personalității și este un drept absolut garantat de o serie de norme fundamentale atît la nivel internațional, cît și național  articolul 8 din Convenția Internațională a Drepturilor Omului, Regulamentul General privind Protecția Datelor în integralitatea sa, articolul 26 din Constituția României, articolul 71 din Noul Cod Civil, articolul 302 din Noul Cod Penal –, instituția vieții private nu poate fi „definită cu precizie”, așa cum scrie profesorul Corneliu Bîrsan în volumul Noul Cod civil. Comentarii, doctrină şi jurisprudenţă, vol. I. Art. 1-952, „Despre legea civilă. Persoanele. Familia. Bunurile“ (pag. 604): „[...] s-a arătat că noţiunea de «viaţă privată» cuprinde, în primul rînd, dreptul persoanei la viaţă privată intimă, personală, dreptul acesteia la viaţă privată socială şi dreptul persoanei la un mediu înconjurător sănătos” şi „conţinutul ei diferă în funcţie de societatea în care individul trăieşte sau grupul social căruia acesta îi aparţine”. Astfel, viața privată nu are, din păcate, limite clare în căsnicie (sau în relațiile de lungă durată) şi cu atît mai mult, acestea par a nu fi acoperite legislativ în relațiile de familie, de vreme ce instanțele de judecată acceptă în cursul procedurilor judecătorești probe reprezentînd cópii sau extrase din scrierile sau corespondenţa privată a unuia dintre soți împotriva celuilalt, cópii de pe notele scrise în dispozitivele personale ale soților pentru a demonstra lipsa de moralitate a unuia față de celălalt şi/sau reaua intenție a soților în raport cu familia privită ca unconstruct instituțional. Dacă unul dintre soți (luînd ca exemplu căsnicia ca tip de conviețuire în cuplu fără a exclude alte forme de conviețuire) notează gînduri într-un dispozitiv (telefon mobil, tabletă, laptop) sau într-un caiet şi nu dorește să împărtășească aceste gînduri cu celălalt, chiar dacă nu este o activitate corectă față de relația în sine, chiar dacă semnificația notelor şi a existenței acestora poate să zdruncine starea relației şi implicit să afecteze viața celor din cuplu, viața privată înseamnă că oamenii au dreptul de a ține unele lucruri pentru sine. Asta înseamnă „viață privată” fără nuanțe şi fără analizarea unor cazuri particulare. Susținem că, in parxi, instanțele de judecată (valabil și pentru procedura de mediere) greșesc fundamental atunci cînd admit în litigiile din domeniul Dreptului Familiei, în cursul procedurilor legale de constatare a divorțului, probe reprezentînd înscrisuri private ale unei persoane. Aflarea adevărului în astfel de situații nu ar trebui să se sprijine pe acte şi fapte care definesc viața privată a omului. 

Dar înțelegerea comună a graniței dintre ceea ce partenerii consideră a fi „intimitate” şi ceea ce este viața privată e un pilon important al unei relații solide şi armonioase. Cu alte cuvinte, sîntem de părere că între subiectele pe care oamenii ar trebui să le discute înainte de a decide seriozitatea relației lor, pe lîngă religie, modul în care înțeleg viața sexuală în cuplu, dacă își doresc sau nu copii şi modul de creștere a acestora sau alte subiecte considerate importante, ar trebui să includă discuția despre limitele intimității lor şi modul în care înțeleg să includă viața privată în relația lor viitoare. Pentru a oferi cîteva repere către înțelegerea acestor noțiuni aflate într-o fină antiteză, afirmăm că ceea ce trăim împreună şi împărtășim în relația de cuplu se numește „intimitate”, iar ceea ce trăim singuri şi nu împărtășim cu nimeni se numește „viață privată”. Sau, altfel spus, acolo unde se sfîrșește intimitatea începe viața privată. Nu invers!

Revenind la Kierkegaard şi la preocuparea lui legată de „conflictele de la frontiera dintre conjugal şi individual”, acesta are abilitatea de a ieși din încurcătură păcălindu-și consoarta că nu va scrie o carte: „Ei i-am promis, în cele din urmă, că nu mă voi face scriitor”, dar „mi-am rezervat şi eu permisiunea de a cuteza să scriu Prefețe” (Prefețe, op. cit., pag. 10). În definitiv, a scrie o prefață nu e, așa cum observa uşor ironic filosoful, „același lucru cu scrierea unei cărți”... 

Alex Gheorghe este jurist, specialist în protecția datelor și implementarea programelor de securitate cibernetică.

pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.

Parteneri

Amiralul Sir Ben Key, comandantul Marinei Regale Britanice  foto  X jpeg
Scandal fără precedent în Marina Regală. Șeful Forțelor Navale, suspendat din cauza unei relații cu o subalternă
Amiralul Sir Ben Key, comandantul Marinei Regale Britanice, a fost suspendat din funcție în urma unei anchete privind o presupusă relație amoroasă cu o subalternă.
rachete patriot
Statele Unite aprobă transferul de rachete Patriot și muniție cu rază lungă către Ucraina
O decizie crucială pentru frontul ucrainean a fost luată la Washington, în timp ce la Berlin se instalează un nou executiv: administrația americană a aprobat, potrivit The New York Times, transferul a 125 de rachete de artilerie cu rază lungă de acțiune și 100 de rachete antiaeriene Patriot .
Casa unde a copilarit Arsenie Boca, Foto Imobiliare ro  jpg
Casa unde a copilărit Arsenie Boca a fost scoasă din nou la vânzare. Care este suma cerută pentru imobilul însoțit de opt hectare de teren?
Casa în care a copilărit părintele Arsenie Boca, una dintre cele mai marcante figuri ale spiritualității românești, a fost scoasă din nou la vânzare pe un site de imobiliare. Care este suma cerută?

Mirel Radoi (Sportpictures) jpg
Mirel Rădoi, tiradă la adresa fotbalului românesc. „Domnule Lucescu, nu aveți cum să duceți echipa la Mondial”
Antrenorul Universității Craiova, dezamăgit de ce se întâmplă în Superliga.
Volodimir Zelenski FOTO AFP
Răspunsul lui Zelenski la oferta lui Putin de negocieri pentru pace. „Primul pas în încheierea cu adevărat a oricărui război este încetarea focului”
Volodimir Zelenski a reacționat duminică dimineață la propunerea lui Vladimir Putin pentru negocieri directe de pace la pace la Istanbul, președintele ucrainean insistând că mai întâi este nevoie de un armistițiu.
Lesego Chombo foto x jpeg
De la Miss World Africa la cea mai tânără ministră din Botswana. „Am fost desemnată de un președinte pe care nu-l întâlnisem niciodată înainte”
La doar 26 de ani, Lesego Chombo, cunoscută pentru titlurile Miss Botswana 2022 și Miss World Africa 2024, a scris istorie în Botswana, devenind cel mai tânăr ministru din istoria țării.
Steve witkoff Vladimir Putin FOTO Profimedia webp
SUA, Europa și Ucraina au pregătit propuneri pentru a pune capăt războiului. Trimisul lui Trump urmează să-i prezinte documentul lui Putin
Negociatorii americani, europeni și ucraineni pentru încheierea războiului au pregătit o listă de condiții cu 22 de propuneri, care include și un armistițiu de 30 de zile .
image jpeg
Azi începe „Tempting Fortune România”! În ce stare a putut să o lase Tavi Clonda pe Gabi Cristea când a plecat în junglă? Ce noutate află concurenţii? „Când a plecat…”
În această seară, de la ora 21.00, are loc premiera show-ului prezentat de Zoli Toth, Tempting Fortune România, la Kanal D.
Cristi Chivu (Facebook) jpg