Despre viața privată și intimitate în cuplu

Publicat în Dilema Veche nr. 966 din 13 octombrie – 19 octombrie 2022
Kierkegaard © wikimedia commons
Kierkegaard © wikimedia commons

Ai dreptul să-ți ții gîndurile pentru tine atunci cînd te afli într-o căsnicie sau într-o relație de lungă durată cu partenerul de viață? Ai dreptul să nu îți împărtășești opiniile cu omul cu care trăiești? Ai dreptul să consemnezi în privat ceea ce gîndești fără a conferi celuilalt acces la aceste note? Poți să trăiești în mintea ta (dar alături de celălalt) pentru a scrie sau să scrii trăind în mintea ta? 

Într-o scriere neobișnuită apărută în Copenhaga în iunie 1844, intitulată „Prefețe”, filosoful danez Søren Kierkegaard ironizează jucăuș un atare conflict care se isca în intimitatea relației cu soția sa care bănuiește că filosoful intenționează să se apuce de scris. După părerea femeii, „un soț care este scriitor nu este cu nimic mai de soi decît un soț care se duce în fiecare seară la club, ba chiar mai rău; fiindcă cine se duce la club simte nevoia de a mărturisi că săvîrșește o infracțiune, a fi scriitor este însă o infidelitate distinsă care, deși nu poate deștepta regrete, are repercusiuni mult mai grave. Cineva care se duce la club absentează doar în timpul cît este absent, un scriitor însă…”. Clubul la care face referire soția reprezintă un tip de viață care devine monden în Copenhaga în jurul anului 1770 și culminează aproximativ în 1800, continuînd în secolul al XIX-lea. Cluburile se preschimbă mai tîrziu în societăți politice în care se cultivau activități culturale, literare, dramatice, uneori filantropice, dar în care cel mai mult se cultiva viața de societate: oamenii stăteau de vorba cu persoane de același rang, se fuma, se bea punci și cafea, se citeau ziare și se jucau partide de cărți. De regulă, intrarea femeilor era oprită, însă membrii unora dintre cluburi aveau voie să-și aducă, o dată pe săptămînă, și soțiile. Așadar, soția lui Kierkegaard disprețuiește lipsa ei de acces la viața „paralelă” a soțului scriitor întocmai cum, fiind femeie, nu avea acces la club. Femeia consideră scrisul a fi o infidelitate: „a fi scriitor cînd ești și soț este” – zice ea  „o infidelitate evidentă, exact contrariul celor zise de preot”. Ba chiar, scrie filosoful, soția sa consideră aceasta ca fiind „culmea infidelității” pentru că scriitorul trăiește în intimitatea gîndurilor din capul său, se retrage pentru o perioadă nedefinită în mintea lui chiar și cînd fizic este prezent. Apoi notează într-un caiet cîteva frînturi care au sens numai pentru el și pe care le acoperă,le ascunde de orice formează lumea sa exterioară. Astfel, le ține ascunse și de ea.  

Astăzi ne scriem gîndurile pe laptop, în telefonul mobil smart sau pe tabletă și „securizăm” dispozitivele cu parole de acces (mai mult sau mai puțin sigure). Dacă ar fi trăit în zilele noastre, soția lui Kierkegaard, căreia părea să nu-i scape nimic din activitatea soțului, privind cu teamă potențialul de a-l pierde sau de a-și pierde dragostea pentru el, ar fi cedat în fața propriilor suspiciuni și ar fi căutat în telefonul filosofului dovezi de trădare. Negreșit, infidelitatea anticipată s-ar fi dezvăluit într-o formă sau alta din interpretările pe care femeia le-ar fi dat unor fraze mai mult sau mai puțin evidente. Odată expus, trădătorul ar fi încercat zadarnic să ofere explicații: că scrisul reprezintă expresia lui artistică despre sine, că este modul în care el se înțelege ca ființă etc. Dar relația ar fi intrat într-o nouă etapă, cea a lipsei de încredere care erodează și în final distruge, mai repede sau mai tîrziu, o construcție solidă.

image

Deși viața privată face parte din categoria drepturilor personalității și este un drept absolut garantat de o serie de norme fundamentale atît la nivel internațional, cît și național  articolul 8 din Convenția Internațională a Drepturilor Omului, Regulamentul General privind Protecția Datelor în integralitatea sa, articolul 26 din Constituția României, articolul 71 din Noul Cod Civil, articolul 302 din Noul Cod Penal –, instituția vieții private nu poate fi „definită cu precizie”, așa cum scrie profesorul Corneliu Bîrsan în volumul Noul Cod civil. Comentarii, doctrină şi jurisprudenţă, vol. I. Art. 1-952, „Despre legea civilă. Persoanele. Familia. Bunurile“ (pag. 604): „[...] s-a arătat că noţiunea de «viaţă privată» cuprinde, în primul rînd, dreptul persoanei la viaţă privată intimă, personală, dreptul acesteia la viaţă privată socială şi dreptul persoanei la un mediu înconjurător sănătos” şi „conţinutul ei diferă în funcţie de societatea în care individul trăieşte sau grupul social căruia acesta îi aparţine”. Astfel, viața privată nu are, din păcate, limite clare în căsnicie (sau în relațiile de lungă durată) şi cu atît mai mult, acestea par a nu fi acoperite legislativ în relațiile de familie, de vreme ce instanțele de judecată acceptă în cursul procedurilor judecătorești probe reprezentînd cópii sau extrase din scrierile sau corespondenţa privată a unuia dintre soți împotriva celuilalt, cópii de pe notele scrise în dispozitivele personale ale soților pentru a demonstra lipsa de moralitate a unuia față de celălalt şi/sau reaua intenție a soților în raport cu familia privită ca unconstruct instituțional. Dacă unul dintre soți (luînd ca exemplu căsnicia ca tip de conviețuire în cuplu fără a exclude alte forme de conviețuire) notează gînduri într-un dispozitiv (telefon mobil, tabletă, laptop) sau într-un caiet şi nu dorește să împărtășească aceste gînduri cu celălalt, chiar dacă nu este o activitate corectă față de relația în sine, chiar dacă semnificația notelor şi a existenței acestora poate să zdruncine starea relației şi implicit să afecteze viața celor din cuplu, viața privată înseamnă că oamenii au dreptul de a ține unele lucruri pentru sine. Asta înseamnă „viață privată” fără nuanțe şi fără analizarea unor cazuri particulare. Susținem că, in parxi, instanțele de judecată (valabil și pentru procedura de mediere) greșesc fundamental atunci cînd admit în litigiile din domeniul Dreptului Familiei, în cursul procedurilor legale de constatare a divorțului, probe reprezentînd înscrisuri private ale unei persoane. Aflarea adevărului în astfel de situații nu ar trebui să se sprijine pe acte şi fapte care definesc viața privată a omului. 

Dar înțelegerea comună a graniței dintre ceea ce partenerii consideră a fi „intimitate” şi ceea ce este viața privată e un pilon important al unei relații solide şi armonioase. Cu alte cuvinte, sîntem de părere că între subiectele pe care oamenii ar trebui să le discute înainte de a decide seriozitatea relației lor, pe lîngă religie, modul în care înțeleg viața sexuală în cuplu, dacă își doresc sau nu copii şi modul de creștere a acestora sau alte subiecte considerate importante, ar trebui să includă discuția despre limitele intimității lor şi modul în care înțeleg să includă viața privată în relația lor viitoare. Pentru a oferi cîteva repere către înțelegerea acestor noțiuni aflate într-o fină antiteză, afirmăm că ceea ce trăim împreună şi împărtășim în relația de cuplu se numește „intimitate”, iar ceea ce trăim singuri şi nu împărtășim cu nimeni se numește „viață privată”. Sau, altfel spus, acolo unde se sfîrșește intimitatea începe viața privată. Nu invers!

Revenind la Kierkegaard şi la preocuparea lui legată de „conflictele de la frontiera dintre conjugal şi individual”, acesta are abilitatea de a ieși din încurcătură păcălindu-și consoarta că nu va scrie o carte: „Ei i-am promis, în cele din urmă, că nu mă voi face scriitor”, dar „mi-am rezervat şi eu permisiunea de a cuteza să scriu Prefețe” (Prefețe, op. cit., pag. 10). În definitiv, a scrie o prefață nu e, așa cum observa uşor ironic filosoful, „același lucru cu scrierea unei cărți”... 

Alex Gheorghe este jurist, specialist în protecția datelor și implementarea programelor de securitate cibernetică.

DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.

Parteneri

armata romana
Adevărul despre sutele de generali români în contextul noului NATO: „A fost o explozie de avansări în grad și există confuzii”
Dacă nu măresc cheltuielile cu apărarea, europenii trebuie să învețe rusă, a susținut noul șef al NATO. „Adevărul” a întrebat experți militari cum ne ajută în acest context sutele de generali din Armata Română și cum ar arăta o forță armată eficientă în noul context de securitate europeană.
Furnalul de la Govajdia  Foto Daniel Guță (3) JPG
Drumul Fierului, ruta spectaculoasă, modernizată complet. Cele mai căutate locuri ale noului traseu din Ținutul Pădurenilor
Drumul Fierului, ruta folosită în secolele trecute pentru transportul minereului de fier din Munții Poiana Ruscă a fost asfaltat complet și oferă acces mai ușor la atracțiile turistice din Ținutul Pădurenilor.
netflix pixabay jpg
Netflix anunță lansarea unui nou serial scurt extrem de așteptat la nivel global! Inspirat dintr-o poveste reală, producția poartă semnătura unui regizor faimos
Pe 6 februarie 2025, Netflix anunță lansarea serialului scurt "Apple Cider Vinegar" (Oțet din Cidru de Mere). Cu acțiunea plasată la începuturile Instagramului, "Apple Cider Vinegar" este o poveste relativ adevărată, bazată pe o minciună.
lamborghini urus licitatie foto anabi jpg
Autoritățile române încearcă de săptămâni întregi să vândă două Lamborghini confiscate. Cu cât a scăzut prețul
De aproape o lună, Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate încearcă să vândă mai multe mașini de lux sechestrate în procese penale.
Paine FOTO Shutterstock jpg
Pâine pufoasă cu semințe, rețeta care a făcut furori pe internet. Se prepară cu doar câteva ingrediente și are un gust unic. VIDEO
Pâinea caldă făcută în casă are un gust unic, care ne aduce aminte de copilărie. Cosânzenele gătesc au pregătit o rețetă inedită de pâinici pufoase, preparate cu doar câteva ingrediente simple.
pankration jpg
Cel mai brutal sport din istoria Jocurilor Olimpice. Era mult mai dur decât MMA-ul, iar cei mai buni luptători erau mai celebrii ca fotbaliștii de astăzi
Cel mai brutal sport din istoria Olimpiadei s-a numit pankration. Era o variantă mult mai sângeroasă și mai dură a galelor de MMA de astăzi și se putea solda chiar cu moartea celui învins. Odată cu reintroducerea Jocurilor Olimpice în secolul al XIX lea, pankration a fost exclus.
Arestarea lui Ioan Slavici  Un clasic al literaturii române, închis pentru «propagandă antiromânească» jpeg
18 ianuarie: 177 de ani de la nașterea scriitorului Ioan Slavici. A început să scrie la îndemnul lui Mihai Eminescu
Ziua de 18 ianuarie este considerată de mulți istorici drept începutul Revoluției conduse de Tudor Vladimirescu, în 1821. În aceeași zi, dar în anul 2017, au început oamenii să iasă în stradă față de proiectul PSD-ALDE de modificare a Codului penal și grațierea unor pedepse.
baza stanga 1 jpg
Vedeta care a șocat pe covorul roșu. S-a îmbrăcat în latex și a atras toate privirile
Halsey (30 de ani) a purtat o ţinută provocatoare la premiera din Los Angeles a filmului „Babygirl”. Noul film o are în rolul principal pe Nicole Kidman, care joacă rolul unei şefe de vârstă mijlocie ce începe o aventură pasională cu un angajat mult mai tânăr.
navalnii
Trei avocați ai lui Navalnîi, condamnați la ani de închisoare într-o colonie penală din Rusia pentru „activități extremiste”
Trei avocați care l-au reprezentat pe fostului lider al opoziției, Alexei Navalnîi, au fost găsiți vinovați de către o instanță rusă, vineri, de apartenență la un grup extremist și au fost condamnați la ani de detenție într-o colonie penală.