Bula noastră este dominată de pisici

Irina BARTOLOMEU
Publicat în Dilema Veche nr. 903 din 29 iulie – 4 august 2021
Bula noastră este dominată de pisici jpeg

Salutare, Dilema veche!

Cînd a apărut prima pisică în peisajul nostru cîinesc de mai bine de zece ani (adică un  Golden Retriever și o corcitură de Jack Russell), a fost ceva fenomenal. „Marie să-i fie numele”, a zis soțul meu, inspirat fiind de pisicile aristrocrate. Deși era maidaneză, Marie s-a impus în gașca necuvîntătoarelor, ca „alpha boss”. Și chiar dacă Luc era șeful, Marie, zisă și Măriuța ori Mîrrriuța, pisica cu toane de boss și chef de bătaie – cu oricare i-ar fi călcat pragul – își dorea funcția de alpha boss. Unde stătea Luc, stătea și ea, dar vizavi, în oglindă. Cum se comporta Luc, așa făcea și ea. Marie, pisicîine. Apoi, la vreo șase luni, a apărut și Blue, o birmaneză oropsită, trecută prin n chinuri la prima familie adoptivă, care ajunsă în cele din urmă la noi, și-a luat prima bătaie de la Marie. Marie, pronunțată franțuzește, după toanele mele, și Mary, englezește, după toanele soțului. Dar pisica s-a dovedit a fi deșteaptă, a învățat ambele nume pronunțate, chit că-i franțuzesc ori englezesc, ba chiar și românesc, uneori fiind poreclită Măriuța. După Marie și Blue, a venit Rita. Rita prăpădita, Rita șobolănelul, care se ascunde de orice mișcă, chit că-i cunoscut, musafir ori bormașină. Cînd ai musafiri, Rita iese după vreo două ore de sub canapea. Fix cu gîndul la mîncare. „Avem boabe în seara asta? Dar șuncuță? Atunci ies...” Și-atunci iese de sub canapea. Dar ferească sfîntuʼ să o păcălești. Iese fix după două ore de stat sub canapea, fix două ore după ce-au plecat toți musafirii „nepoftiți” de ea. Apoi, după ce n-a mai fost Luc în peisaj, Marie și-a luat în primire postul de „alpha boss”. Pînă și Tasha, prăpădita de corcitură Jack Russell, a înțeles cine-i șeful în casa asta: Marie. Care, deși sterilizată, n-a uitat de poziția de șef și se repede una-două în gîtul Tashei, iar Tasha, deși a adoptat-o și a demonstrat ce mamă bună poate fi pentru pisici Tasha, cu ochiul drept zgîriat, lasă capul în jos și consimte că lumea este dominată de pisici. Carevasăzică, Marie, Blue & Rita au pus-o cu botul pe labe. Trei pisici și un cățel împart lumea-n două. Și, uneori, o adună. Dar este clar, lumea sau bula noastră este dominată de pisici.

După ce n-a mai fost Luc, Tasha, Jack Russell-ul, s-a văzut nevoită să intre în gașca de pisici. Tasha, pisicîine. Marie, pisicîine, dar alpha boss. Este o mică-mare diferență. Tasha mănîncă acum boabe de pisici, iar Marie, deși ai fi zis că-i vegetariană, fiindcă preferă salata și tot ce-i verde în defavoarea boabelor și a conservelor dedicate, vrea mîncare de căței. E clar, lumea e cu susu-n jos.

În schimb, Tasha, pisicîine, nu mai cere nici măcar afară. A slăbit atît de mult încît reușește să intre prin ușa prinsă cu un zăvor, fix în litierele fetelor. „Ce faci, Tasha, acolo?” Tasha lasă capul în jos de parcă ar zice: „Nimic. Am vrut să văd doar ce fac fetele aici și cum e să arunci cu nisip în toate părțile”. Nici nu știi cum să reacționezi: s-o cerți sau să rîzi. Am făcut și una, și alta.

Cert este că Marie își continuă ritualul cîinesc, iar Tasha, cel pisicesc. Pînă la urmă, or găsi ele vreo cale de înțelegere. Iar noi ne amuzăm și le iubim deopotrivă. Fie că-s feline, fie „hibride”, fie din neamuri canine.

Foto: wikimedia commons

Zizi și neantul jpeg
Kitul de supraviețuire și exteriorul
Orice acțiune astăzi simplă era tratată, pe atunci, ca o operațiune de comando.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
Vioara lui Ingres
Un hobby este considerat a fi o extensie a personalității noastre dincolo de granițele profesionale și un indicator al faptului că avem pasiuni.
P 20 Sfintii Petru si Pavel WC jpg
Întoarcerea din cer. Conversiunea privirii
Proximitatea mundană a transcendenței este taina aflată în inima creștinismului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Charles de Foucauld
Accidentul – ca, de altfel, și minunea – a avut loc în biserica de lîngă școala de cavalerie unde învățase Charles de Foucauld.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Mama Natură l-a răsplătit cum se cuvine pentru profunda lui înțelegere.”
Zizi și neantul jpeg
Evadări în absolut
Intrînd în mare și înaintînd în ea, atît cît îți permiteau puterile, sfidai direct determinările.
956 08 Foto LNiculae jpg
Note şi fotografii (3)
Alte sunete vagi compun însăși tăcerea.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Capătul drumului – cum recuperăm anii ’90?
Tramvaiul 21 are o cu totul altă personalitate decît troleul 66 sau autobuzul 135.
p 19 WC jpg
Natura-n bucate
Sînt aceste panacee care promit viață lungă și sănătoasă reale sau doar o găselniță a industriei alimentare?
p 20 WC jpg
Apocalipsa la îndemînă
În orice religie, extremismul secretă o ideologie a „comunităţii aleşilor” eschatologici în luptă cu restul „decăzut” al umanităţii.
Theodor Pallady jpeg
Franciscanul de pe Bega
„Prologul” pelbartian e savuros ca un poem avangardist.
1226px Jesus walking on water  Daniel of Uranc, 1433 jpg
Aventura a doi frați ambițioși
A filozofa despre ambiție fără a ne reconsidera reperele riscă, pe lîngă prețiozitate sau cinism, să ne limiteze pur și simplu la gustul obsesiv de a parveni speculativ, intelectual, moral.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Muștele femele au mai mulți neuroni decît masculii, acesta este rezultatul unui studiu recent care a observat creierul larvelor cu o tehnică inedită.
Zizi și neantul jpeg
La piscină
Pe vremuri, în anii ’70-’80, mersul la piscină era una dintre activitățile cele mai „fancy”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Corpul
Pe la 15 ani, deja îmi pierdusem toată încrederea în mine.
p 19 Johann Sebastian Bach WC jpg
Muzica lacrimilor. Bach
Muzica nu „reprezintă“ drama christică și nu îi caută o semnificație anume: ea se naște din cutremurarea care cuprinde lumea în momentul suferinței divine și o sădește adînc în sufletul ascultătorului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Două comentarii la Geneză
Nu puțini s-au întrebat, de-a lungul secolelor, de ce ultimele trei cărți ale „Confesiunilor” lui Augustin sînt, de fapt, o exegeză la primele versete ale „Genezei”.
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
„Cînd viața se întîmplă, puiul e tot pui.“
Window through a window in Röe gård café 2 jpg
Decît un termopan, șefu’
După două ore de spart la daltă de jur împrejur, o opinteală finală a extras tocul ferestrei din perete, cu pervaz cu tot.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
O să fie bine! – recensămînt 2022 –
O să ajung eu în Albania, iar ei or să fie tot la coadă, încremeniți în așteptare.
E cool să postești jpeg
Viața fără Facebook
Cura de dezintoxicare de Facebook i-a făcut pe subiecții studiului mai toleranți față de ideile politice ale taberei adverse.
p 20 jpg jpg
La ceasul fără umbre al amiezii
Pentru viaţa spirituală, pentru căutarea şi întîlnirea cu Cel nelocalizabil, locul mai are importanţă?
Theodor Pallady jpeg
Pe terasă, cu Epictet
Greu de spus dacă stoicismul e la modă pentru că se poartă textele aspiraționale sau pentru că timpul nostru face loc unui anume neo-păgînism.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.