Aventura a doi frați ambițioși

PS Mihai FRĂȚILĂ
Publicat în Dilema Veche nr. 956 din 4 – 10 august 2022
image

La începutul vieții sale publice, Isus invită doi frați, pe Iacob și Ioan, fiii lui Zevedeu, să-l urmeze. Îi găsise reparînd năvoade alături de tatăl lor. Ei lasă atunci bruma de siguranță pe care le-o aducea pescuitul, aleg necunoscutul și-l urmează pe Isus. Asistă în continuare la lucrurile minunate făcute de El de dragul mulțimilor și sînt de față, împreună cu Petru, la cîteva evenimente speciale care, datorită încărcăturii lor spirituale, se petrec cu discreție (vizita lui Isus în casa lui Iair și Schimbarea la față de pe Muntele Tabor).

Între timp, lui Iacob și lui Ioan le licărește gîndul că ucenicia le poate deschide o nebănuită perspectivă de afirmare. Încep să spere că s-ar putea împărtăși din prestigiul lui Isus. Îi cer, așadar, să le dea lor locurile „de-a dreapta și de-a stînga” lui, convinși că El urma să-și exercite influența politică în societatea vremii.

După ce-i ascultă, Isus le spune cu franchețe că, de fapt, ei nu-și dau seama ce cer și că, oricum, locurile la care jinduiau erau deja rezervate. Îi întreabă însă dacă ar fi în stare să primească încercarea prin care avea să treacă El. „Puteți să beți paharul pe care îl beau Eu sau să vă botezați cu botezul cu care mă botez Eu?” (Marcu 10, 38). Fără să anticipeze că „botezul” presupunea jertfirea vieții pentru Vestea cea Bună – adeverită într-adevăr mai tîrziu –, Iacob și Ioan se arată dispuși să se angajeze la orice. Se socotesc îndreptățiți în ambiția lor de a se afirma drept sfetnici ai Puterii. Numai că Isus nu s-a interesat de realitatea puterii și a siguranței personale, ci s-a concentrat asupra libertății de a-și transmite nestingherit mesajul. Și-a pus în gardă ucenicii de mai multe ori despre ce anume îl aștepta la Ierusalim, dar a fost nevoit să constate, de fiecare dată, cît sînt ei de îndărătnici în a primi un asemenea testament.

Îndrăzneala de a reclama pentru sine merite deosebite nu ne e nici nouă străină. În zilele lui Isus, ca și azi, a filozofa despre ambiție fără a ne reconsidera reperele riscă, pe lîngă prețiozitate sau cinism, să ne limiteze pur și simplu la gustul obsesiv de a parveni speculativ, intelectual, moral. Ce înseamnă ambiția în sensul bun al lucrurilor? În copilărie, mi se spunea adesea că trebuie să fiu mai ambițios. Nu se aștepta de la mine să fiu vanitos, ci să mă autodepășesc ca să fiu dispus să renunț la ambiții prostești pentru un scop mai înalt. Dar „drumul spre iad este pavat cu bune intenții”, spune vechiul dicton. Pretențiile celor doi frați, Iacob și Ioan, și răspunsul dat lor de Isus avertizează că viața de credință construită pe împlinirea binelui nu corespunde în general confortului sau siguranței personale și nu e, nici pe departe, o cale lipsită de griji. „Dacă aveți parte de suferință, deși faceți binele, aceasta este un har înaintea lui Dumnezeu. De fapt, la aceasta ați fost chemați, căci Hristos a suferit pentru voi lăsîndu-vă exemplu ca să mergeți pe urmele lui” (I Petru 2, 20b-21). Viața fiecăruia dintre noi este, așadar, legată implicit de realitatea jertfei. Sîntem dispuși să ne sacrificăm ambițiile deșarte?

Creștem, urcăm, coborîm, iarăși urcăm și curba va coborî iarăși. Ni se ia din mînă tot ce am apucat, o luăm aparent de la început, pentru ca la sfîrșit să ni se îngăduie să plecăm din lume cu acel capital de bine împlinit în favoarea celorlalți. Putem aspira oare la un loc înalt, la dreapta sau la stînga lui Isus, ca cei doi frați, sub pretextul exclusiv că ne arătăm devotamentul față de bine? Cum le vine creștinul în ajutor celor care caută sensul vieții dacă, inspirat de ambițiile împărtășite de Iacob și Ioan, el însuși continuă cu încăpățînare să definească credința după prestigiul și succesul ei public sau după eficiența contabilă pe care o asumă puterea? Or suferința răscumpărătoare, prin care Binele învinge, nu are loc în ceremonialul de forță al acestei lumi! Să ne mai mirăm că patima puterii reușește să întunece judecata în lumea noastră tulburată și să calce-n picioare curăția, tenacitatea, cinstea și sacrificiul, care modelează adevăratele caractere? Că, pe fondul invadării țării vecine, atacatorul se victimizează și se pretinde atacat? Sau că, însuflețită de hidoșenia puterii, ambiția unei credințe pravoslavnice interpretează o partitură în triumful ipocrit al tiraniei?

„Toate sforțările oamenilor de a face planuri bune și mai bune rămîn o crispare și o schimonosire; tot ce cere Dumnezeu e dăruirea de sine a inimii într-o iubire plină de credință”, spunea un celebru teolog. Vinerea Mare, ziua Răstignirii, revelează că, înaintea oricăror „programe” sau „strategii” omenești, are precedență faptul de neînlăturat al iubirii necondiționate a lui Dumnezeu. „Nu vă bucurați de rezultatele voastre în bătălia cu Răul”, le spunea Isus ucenicilor entuziasmați de roadele misiunii lor, „ci bucurați-vă că numele vă sînt scrise în Cer” (Luca 10, 20). Sursa vieții nu se află, așadar, în activismul exterior, ci în risipa dragostei lui Dumnezeu care ne asociază bucuriei sale de a se irosi pentru noi. Înseamnă că singura ambiție a omului integru nu poate fi decît iubirea în ascultare și întoarcerea constantă a conștiinței din umbră la lumină. E o ambiție legată de o cale pe cît de simplă, pe atît de grea, fiindcă nu ne sînt gîdilate orgoliile, dar tocmai de aceea sigură sufletește: calea de a nu căuta merite la tot pasul, cultivînd ambiții pentru care invocăm exclusive drepturi de autor.

*

Am revăzut multe lecții de viață despre ambiție, acum doi ani, în timpul convalescenței după infectarea cu COVID-19, cînd zbuciumul și îndoielile personale nu au fost deloc puține. Mi-am dat seama la ce pericol ne expunem cînd ne închipuim că sîntem motivați de credință, de Biserică sau de grija față de semeni, dar, de fapt, nu sîntem decît în căutarea micului nostru ego, interesați ca fanteziile proprii să devină realitate. Dacă și doi ucenici de-ai lui Isus și-au imaginat că se pot folosi de Cer pentru a se afirma și a parveni, înseamnă că ambiția e o veritabilă provocare în judecata vieții, a ceea ce contează înlăuntrul nostru, începînd de la dorințe și proiecte pînă la roade.

Locurile de-a dreapta și de-a stînga, la care rîvniseră cu ardoare Iacob și Ioan, au fost rezervate anume în Vinerea Mare pentru doi tîlhari de drumul mare. Cel din dreapta a înțeles că era și el unul dintre cei mulți, pentru care Isus își dădea viața, că Dumnezeu prețuiește, în locul meritelor deșarte, părerea de rău și „ambiția” de a cere iertare. Harul nu i-a mai fost refuzat și fostului răufăcător i-a revenit atunci, în al doisprezecelea ceas, alegerea singulară care l-a condus la... omul regăsit.

Mihai Frățilă este Episcop al Episcopiei Greco-Catolice „Sfîntul Vasile cel Mare” de București.

Foto: wikimedia commons

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Artistul Mihai Mărgineanu, mesaj pentru părinți: „Băi, voi știți ce fac copiii voștri în Vama Veche?”
Prezent pe litoral pentru un concert, dar și pentru a-și însoți copiii adolescenți, care și-au dorit să-și petreacă mini-vacanța pe litoral, Mihai Mărgineanu s-a declarat șocat de ce a văzut în Vama Veche
image
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut până acum” VIDEO
La o aruncătură de băţ de Galaţi şi Brăila - zona Munţilor Măcin - a reintrat în circuitul turistic din România, după construcția podului peste Dunăre. Mii de turiștii vizitează în această perioadă pădurile pline cu bujori, care oferă un peisaj absolut mirific.
image
Cine nu ar trebui să mănânce carne de miel și ce „ne paște” dacă o combinăm cu multe ouă și alcool
Nelipsită de Paște, de masa românilor, carnea de miel este bogată în fier și proteine, acizi grași Omega 3, însă nu este recomandată tuturor. „Nu trebuie să combinăm această carne cu un consum mare de ouă sau alcool, așa cum se întâmplă la noi”, avertizează medicii.

HIstoria.ro

image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.