Echipa interioară a fascinantului eu

Publicat în Dilema Veche nr. 706 din 31 august – 6 septembrie 2017
Echipa interioară a fascinantului eu jpeg

Subiectul manualelor de dezvoltare personală pentru copii este unul inepuizabil. Nu am cum să îl las din mînă așa ușor, cu un articol, două, fiindcă odată intrat, via Internet, în lumea propunerilor făcute de diverse școli, grădinițe sau edituri, cu greu te mai poți desprinde. Întîlnești, perplex, o lume care dă semne de sminteală curată: un iureș răvășitor de promisiuni roz, din care părinții trebuie să înțeleagă că, la sfîrșitul cursului sau al manualului, fiul sau fiica lor va deveni un personaj cu mintea lui Steve Jobs, spiritul antreprenorial al patronului de la IKEA și inima lui Mahatma Gandhi.

Iată, de plidă, un manual de dezvoltare personală propus de o celebră editură școlară. Titlul are mai curînd ceva mistic decît educativ: Miracol în lumea emoțiilor, lăsînd să se înțeleagă că, pentru a răzbi în demersul de modelare a propriei personalități, eforturile proprii trebuie dublate de asistența unor puteri divine, oricare ar fi ele. Nici nu e de mirare, atîta timp cît scopul declarat al cărții este acela de a te transforma într-un personaj fantastic: „Această carte se adresează copiilor, părinților și cadrelor didactice care doresc să descopere de o manieră plăcută (!) emoțiile, gîndurile, super-puterile, intuiția, curajul și alte lucruri minunate din lumea lor interioară, dar și cum să le folosească pentru binele lor și al celor din jur.“ Deci, acest ma­nual se adresează deopotrivă adulților și copiilor, care sînt invitați să îl cunoască pe Miracol, personajul principal al cărții, cel care îi va ajuta să se dezvolte personal. Iată-l: „Cel mai mare vis al lui Miracol este să fie un super-erou iubit de toată lumea și cu mulți, mulți prieteni. Iar cînd o dorință este atît de mare, ceva în Marele Cosmos se întîmplă… (…) Miracol și prietenii săi neobișnuiți se distrează, se minunează, înfruntă provocări, călătoresc în cele mai originale moduri, descoperă tărîmuri fantastice cu locuitori carismatici și fac cunoștință cu echipa interioară (!), învățând să se accepte din ce în ce mai mult.“ Și după ce micul sau marele cititor este tentat atît de convingător să răsfoiască manualul, cu promisiunea că „precum în basme, așa și pe pămînt“, autorii dau lovitura finală, sub forma unor explicații amuțitoare: „Sub îndrumarea lui Miracol și a celorlalte personaje, cititorii sînt invitați să își descopere propria lume interioară, prin activități îmbrăcate în hainele unei provocări-joc de-a exploratorul fascinantului EU.“

Să citim povestea: Miracol vrea să fie un „super-erou iubit de toată lumea“, conform oricărui obiectiv serios de dezvoltare personală. El este ajutat de Steluța, o zînă care poartă o coroniță de, evident, stele. Ea îl învață pe Miracol să își observe propriul eu, arătîndu-i calea către sine însuși. Nimic mai simplu: „E nevoie să te privești cu mult calm și cu multă iubire. Respiră adînc și transmite iubire lumii tale interioare. Imaginează-ți că o iubești din toată inima. Și urmărește aerul care intră în năsucul tău și apoi în corpul tău, apoi cum iese, și apoi din nou cum intră și tot așa.“ Ca să fiu sinceră, n am înțeles bine cum dau de mine însămi, tot lucrînd cu năsucul.

În fine, Miracol o crede pe cuvînt pe Steluța și, după o încercare eșuată, reușește să intre în el însuși. Ce credeți că descoperă acolo? Inimă? Emoții, amintiri? Ficat? Speranță? Nici vorbă: „În fața sa stătea Cosmosul cel plin de stele, planete, sisteme solare, galaxii, și cîte și mai cîte.“ Din tot balamucul acesta astral, nu lipsește decît Dumitru Prunariu...

În Cosmos, Miracol se împrietenește cu o steluță-albină, care este de fapt chiar gîndul lui (nu știm de ce gîndul este reprezentat sub formă de albină și nici cum arată o steluță-albină, dar nici nu sîntem, probabil, suficient de dezvoltați...). Aceasta îi promite că îl va ajuta să ajungă la „comoara prieteniei“, dar, din păcate, Miracol, după ce a stat de vorbă cu o zînă, după ce a văzut că interiorul lui e plin de galaxii lenticulare și stele de carbon, declară, ingrat, că nu crede în magii.

Și un ultim detaliu: Steluța îi explică personajului principal că lui i-a apărut în minte sub formă de zînă fiindcă lui îi plac zînele, dar altora le apare sub formă de bărboși, de exemplu. Fără comentarii.

Ca să fiu sinceră, cartea și-a atins, pe căi nebănuite, miraculoase, scopul: sînt mai „dezvoltată personal“, privesc cu mult calm și cu multă iubire cum o editură didactică renumită pune pe piață la prețul de 31 de lei o asemenea rețetă de omletă interstelară, în scopuri educative. Firește, n-am uitat să urmăresc cum intră și iese aerul din năsucul meu. 

Maria Iordănescu este psiholog.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Județ sub teroarea urșilor și a șerpilor. Localnicii dintr-un municipiu se tem de trei zile să iasă din case VIDEO
Urșii au dat iama în mai multe zone locuite din Vâlcea. În reședința de județ, într-un cartier al orașului, fiarele au ajuns să se plimbe pe străzi, iar o familie s-a trezit cu un șarpe în casă.
image
De ce a „înghețat” la nivel ridicat prețul legumelor românești. Explicațiile unui fenomen neobișnuit
Legumele românești se vând la fel de scump ca la începutul sezonului, iar obișnuita pantă descendentă nu se face simțită ca în alți ani. De peste două săptămâni, prețurile la tarabe au înghețat, la propriu
image
Teoriile conspiraționiste și reticența la vaccin anulează un secol de cercetare medicală. Ce boli grave revin în forță
Medicii trag un semnal de alarmă și dau de înțeles că din cauza reticenței la vaccinare riscăm să anulăm aproape un secol de cercetare medicală. Boli care erau ținute în frâu, unele aproape eradicate, se întorc amenințător, făcând victime, tocmai fiindcă găsesc teren propice.

HIstoria.ro

image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.
image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.