Dulcele stil al democraţiei suedeze

Eraldin FAZLIU
Publicat în Dilema Veche nr. 668 din 8-16 decembrie 2016
Dulcele stil al democraţiei suedeze jpeg

În luna septembrie am fost invitat, alături de alţi zece jurnalişti din mai multe ţări, la Stockholm, de către Ministrul Afacerilor Externe din Suedia, cu ocazia conferinţei „Libertatea de expresie pentru o democraţie deschisă şi drepturile omului“. Conferinţa marca 250 de ani de la Legea Libertăţii Presei din Suedia, văzută ca prima lege din lume care garantează libertatea presei şi a informaţiei.

Programul vizitei a inclus întîlniri cu oficiali ai Ministerului Afacerilor Externe, ai Ministerului Culturii şi Democraţiei, reprezentanţi ai presei, membri ai comisiei Centrului pentru Migraţiei şi cercetători de la diferite instituţii ale capitalei suedeze. Deşi am avut parte de multe surprize în timpul celor trei zile cît a durat vizita, un lucru a fost cert: Suedia este una dintre ţările de top în ceea ce priveşte libertatea de exprimare şi drepturile omului.

Am putut vedea pe viu cît de transparente sînt instituţiile şi cît de deschişi sînt funcţionarii faţă de jurnalişti, iar modul în care lucrează aici jurnaliştii ne a uimit pe toţi. Şi doar nu veniserăm de pe altă planetă, nu era ca şi cum n-am fi avut nici o idee despre sistemul transparent şi deschis al societăţii suedeze, dar ni s-a părut oarecum suprarealistă dimensiunea acestei deschideri. După fiecare întîlnire oficială, puteai auzi comparaţii şi bombăneli de la jurnalişti, în ceea ce priveşte situaţia din ţările lor.

Pe măsură ce înţelegeam mai bine mersul lucrurilor, dimensiunea accesului jurnaliştilor, dar şi al oricărui cetăţean, la informaţie – incluzînd aici şi accesul la e-mail-urile politicienilor –, am rămas cu gura căscată. Asemenea oportunităţi, pentru un jurnalist, nouă ne păreau ireale, dar cu toate acestea, suedezii nu sînt pe deplin mulţumiţi şi cer mai multă deschidere şi transparenţă. Oficialii suedezi chiar ne vorbeau despre cum vor să perfecţioneze sistemul, astfel încît să nu lase absolut nici o portiţă pentru un posibil act de corupţie sau abuz din partea politicienilor. „În Suedia, corupţia nu este acceptată, fiind considerată sinucidere politică“ – ne-a spus unul dintre oficialii Ministerului Afacerilor Externe. Am avut nevoie de cîteva clipe ca să-mi dau seama că această afirmaţie este chiar una autentică şi nu doar o vorbă retorică dintre cele pe care le tot auzim în ţările noastre, în fiecare zi, în special din partea elitei politice.

O imensă invidie a pus stăpînire pe mine gîndindu-mă la Kosovo şi amintindu-mi, printre altele, de contractul pentru cea mai costisitoare construcţie din istoria statului – autostrada terminată în 2013 care uneşte Kosovo de Albania –, care nu a fost făcut public niciodată. Estimat la o valoare de 800 de milioane de euro, contractul nu a beneficiat de transparenţă, iar cei 77 de kilometri ai autostrăzii Ibrahim Rugova par a fi cei mai scumpi din istoria unei autostrăzi construite vreodată în Europa.

Am revenit însă cu picioarele pe pămînt, la discuţiile din sală, în timp ce participanţii începeau să împărtăşească exemple ale lipsei de transparenţă care duce la abuzuri de putere şi despre politicienii corupţi din ţările lor. În acel moment devenea clar că geografia nu mai conta cînd descriai sisteme politice corupte. Deodată, am avut senzaţia că jurnalistul din Macedonia nu este singurul meu vecin din grup. Cei din Columbia, Belarus, Iordania, Polonia, Thailanda, Spania, Rusia şi Vietnam – toţi îmi păreau vecini, chiar dacă ne despărţeau oceane şi continente. Ei bine, distanţa nu conta, realitatea corupţiei neavînd graniţe.

După un moment de reflecţie, mi-am „uşurat“ niţel angoasele. Mi-am spus că Kosovo şi-a declarat independenţa în urmă cu doar opt ani, iar eu participam la o conferinţă care sărbătorea 250 de ani de tradiţie a libertăţii de exprimare. Mai apoi însă, ascultîndu-i pe ceilalţi participanţi, ideea că timpul este definitoriu pentru un sistem politic transparent a fost pusă din nou sub semnul întrebării. Guillermo, un jurnalist spaniol, spunea că, deşi Spania a devenit membru UE în urmă cu 30 de ani, abuzul de putere este încă un factor îngrijorător în ţara sa. Dilema comparaţiei ţărilor a continuat, cînd ni s-a adus aminte că în Suedia, de sute de ani, n-a avut loc nici un război. În final, am renunţat la această bizară angoasă lăuntrică şi mi-am dat seama că există o înţelegere dincolo de cuvinte între participanţi – aceea a realităţii pe care o experimentam: o ţară a minunilor, a siguranţei, a libertăţii presei şi a democraţiei.

Şi nu vorbesc de faptul că mass-media, în Suedia, ar duce-o pe roze. Finanţarea, provocările erei digitale şi, în ultima vreme, ameninţări ale grupurilor extremiste – toate au devenit motive de îngrijorare. Cu toate acestea, în ciuda provocărilor, toată lumea e de acord că mass-media joacă un rol-cheie în menţinerea şi cultivarea siguranţei în Suedia.

Cineva ne-a spus că, anul acesta, ministra Educaţiei a demisionat pentru că a fost prinsă conducînd sub influenţa alcoolului. În privinţa asta pare a exista o înţelegere unanimă: în plus, faţă de consecinţele legale, aceste fapte cer o reacţie morală din partea politicienilor implicaţi. Gîndindu-mă la acest nivel ridicat al conştiinţei politicienilor, mi-a venit, inevitabil, din nou, în minte Kosovo. Mi-am dat seama că, dacă politicienii noştri ar lua asemenea decizii pe fond moral, întregul guvern ar trebui să demisioneze. Bineînţeles, este interzis să conduci beat, cu toate acestea consecinţa faptei ministrului suedez n-ar avea acelaşi ecou în Kosovo, dacă e să vorbim despre recentele acte ale politicienilor kosovari.

Cu două luni înaintea vizitei noastre, portalul online de investigaţii Insajderi a făcut publice conversaţii înregistrate cu microfonul ascuns, datînd din 2011, care dădeau la iveală cazuri de abuz de putere din partea figurilor-cheie ale celui mai mare partid din coaliţia guvernamentală, PDK, care îl implicau şi pe preşedintele Kosovo, Hashim Thaci (pe atunci, premier), pe Kadri Veseli şi pe liderul grupului parlamentar PDK, Adem Grabovci.

Grabovci a urmat, într-o anumită măsură, exemplul suedez, demisionînd din poziţia sa de lider al grupului parlamentar, dar a rămas deputat. Într-un mod absurd, succesorul lui Grabovci, Zenun Pajaziti, a devenit şi el protagonist al înregistrărilor. Pe de altă parte, atît Thaci, cît şi Veseli au preferat să nu comenteze. Şi, ce este mai ironic, amîndoi agită zilnic lozinca „anticorupţie“, predicînd legea, în timp ce corupţia continuă să fie una dintre marile probleme din societatea noastră.

Revenind la Suedia, programul nostru a inclus o vizită la centrul de migraţie Farsta, de la marginea Stockholm-ului, care a început să-mi ridice întrebări despre acea Suedie – ţară a minunilor. Discuţia cu comitetul de migraţie a aruncat o altă lumină asupra societăţii din Suedia unde, ca şi în alte ţări europene, xenofobia şi sentimentele antiimigranţi sînt în creştere, iar grupurile de extremă dreapta prind puteri. Discursuri antiimigranţi, demonstraţii şi figuri vocale contra valului de refugiaţi – în 2015, mai mult de 163.000 de oameni au cerut azil în Suedia. Aceste voci au avut efectul să diminueze imaginea de altruism atribuită Suediei.

Membrii comisiei de migrare ne-au explicat condiţiile oferite celor mai mult de 500 de refugiaţi – cei mai mulţi din Orientul Mijlociu, care locuiau în centrul foarte bine întreţinut.

Cu toate acestea, în timp ce vorbeau, atenţia mi-a fost atrasă în altă parte. Împrejurimile mi-au adus aminte de anul 1999, petrecut în altă ţară scandinavă, Danemarca, unde am fugit cu familia din cauza războiului din Kosovo. Cu toate că pe atunci aveam 9 ani, am păstrat amintiri vii din acel centru similar cu cel pe care îl vedeam acum, după 17 ani, ca jurnalist.

Deodată, amintirile mi-au fost întrerupte cînd „doi albanezi“ au fost men­ţio­naţi în lista refugiaţilor din centru. Cu toate că nu am putut înţelege întreaga lor poveste, pentru că nu fusese aranjată nici o întîlnire cu cei doi, mi-am imaginat că erau veniţi cu cel mai recent val de refugiaţi din Kosovo, de la începutul anului 2015, cînd mai mult de o sută de mii de kosovari treceau ilegal graniţa înspre ţările UE, căutînd azil economic.

Cine ar fi crezut că, la 17 ani după război, kosovarii încă vor căuta azil? Dar rata mare de şomaj, sărăcia, lipsa de drepturi şi lipsa de oportunităţi pentru tineri pot motiva oamenii, în egală măsură, să fugă din ţara lor. De altfel, aceste frici derivă, ca şi în cazul războiului, din frica siguranţei zilei de mîine.

Am încheiat vizita la centru vizitînd dormitoarele, camerele de rugăciune, camerele pentru copii şi bucătăriile comune. Impresionat de condiţii, unul dintre tinerii jurnalişti, Trung, din Vietnam, a exclamat: „Camera asta arată mai bine decît camera mea din Hanoi!“ Într-adevăr, impresia generală asupra condiţiilor era că este un loc unde oamenii – ­mulţi traumatizaţi – erau îngrijiţi bine şi aveau toate condiţiile.

În ultima zi a conferinţei, ministrul Culturii şi Democraţiei, Alice Bah Kinke, ni s-a adresat, pe un ton extrem de pasional. Spre deosebire de politicianul stereotip, cînd Kunke a vorbit despre libertate am simţit autenticitatea. Fostă jurnalistă, ea a explicat că democraţia nu este doar un cuvînt, ci un simbol al societăţii suedeze şi, demonstrînd acest lucru, ne a ascultat, la rîndul ei, problemele, îngrijorările venite din propriile noastre ţări, căutînd o metodă prin care ea, ca ministru, ar putea ajuta.

A fost finalul perfect pentru această vizită. Experienţa a ridicat multe subiecte de discuţie, atît personal, cît şi la un nivel general, în ceea ce priveşte democraţia şi drepturile omului. Suedia are problemele ei, cărora trebuie să le facă faţă, dar pare o utopie, cînd o compari cu Kosovo, unde lupta pentru valorile fundamentale este încă într-o etapă a copilăriei. 

Eraldin Fazliu este jurnalist la Kosovo 2.0.

traducere de Stela GIURGEANU

Foto: wikimedia commons

Acest text a fost realizat într-un program de parteneriat cu Osservatorio Balcani e Caucaso pentru Centrul European de Presă şi Libertatea Presei (ECPMF), cu sprijinul Comisiei Europene. Responsabilitatea pentru conţinutul acestui text aparţine exclusiv revistei Dilema veche şi nu se poate în nici un fel considera că el ar reflecta punctul de vedere al Uniunii Europene.

pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.

Parteneri

blocuri noi cluj imobiliare foto columna residence
Dezvoltatorii apasă pe accelerație: Locuințele noi se scumpesc înainte de alegeri
Dezvoltatorii imobiliari, dar și proprietarii care au scos în piață locuințe finalizate după 2020, par să lase în urmă prudența cu care ne-au obișnuit după precedentele alegeri prezidențiale și apasă acum pedala de accelerație, avertizează experții.
Motocicliști în trafic  Imagine de Nandu Vasudevan de la Pixabay jpg
De ce mulți motocicliști își turează motoarele prin orașe: „Îți dă o senzație de putere, că poți zbura”
Odată cu venirea primăverii numărul motocicliștilor a crescut pe străzile orașelor și totodată s-au înmulțit și plângerile cu privire la gălăgia produsă de aceștia, uneori la ore nepotrivite. Unii motocicliști au încercat să explice motivele zgomotelor produse de turațiile ridicate.
ANAF Agentia Nationala de Administrare Fiscala FOTO Mediafax
Cum îți poți eșalona datoriile la ANAF și cine are dreptul să ceară acest beneficiu
În contextul economic actual, tot mai mulți contribuabili persoane fizice și juridice se confruntă cu dificultăți în achitarea integrală a obligațiilor fiscale către bugetul de stat.
arheologie arheologi istock jpg
Descoperirea incredibilă făcută de arheologi în Ungaria. Sute de artefacte au fost scoase la lumină
O descoperire uimitoare a fost făcută în Ungaria, care ajută acum arheologii să înțeleagă mai bine istoria timpurie a acestui teritoriu, cât și a populațiilor care locuiau acolo.
Conclav Papal, foto Shutterstock jpg
Vaticanul, în pragul unei alegeri istorice: Cine sunt cardinalii cu cele mai mari șanse să devină noul papă. Patru nume, preferate de casele de pariuri
Miercuri, la Vatican, începe conclavul care va decide cine va purta mantia papală, după moartea papei Francisc. Patru nume s-au distanțat clar în preferințele caselor de pariuri și, implicit, în așteptările unui Biserici Catolice aflate la răscruce:
George Simion Nicusor Dan castigatori ai primului tur, 4 mai 2025  Foto EPA EFE jpg
PSD e împărțit în două tabere. Cine vrea guvernare cu Simion şi cine e de partea lui Nicușor Dan SURSE
Liderii PSD din teritoriu s-au împărțit în două tabere: unii au cerut ca partidul să-l sprijine pe George Simion în turul doi, apoi să guverneze cu AUR. Alții, cei mai tineri, au solicitat ca partidul să se poziționeze public de partea lui Nicușor Dan.
Cancerul gastric reprezintă a cincea formă de tumoare la nivel mondial Foto Regency Healthcare jpg
Cancerul gastric: Când simptomele sunt prea tăcute, iar diagnosticarea prea târzie. Cum să te protejezi înainte să fie prea târziu
Află despre simptomul care apare după masă și care poate semnala cancerul de stomac. Diagnosticarea rapidă și prevenția sunt esențiale pentru salvarea vieților.
tanc T 84 jpg
Un tanc ucrainean T-84, filmat pe o șosea din SUA. De ce studiază americanii această piesă rară de tehnică militară
Un T-84, tanc de fabricație ucraineană, a fost surprins recent circulând pe o autostradă din Statele Unite, escortat de personal militar.
mester opincar jpeg
Cum te scapă opinca țărănească de varice, dar și de energiile negative
Mersul cu opinci este sănătate curată. Cel puțin asta mărturisește, Alexandru Ilincă, cel mai mare meșter opincar din România, tezaur uman viu și singurul român care a făcut opinici pentru un rege englez. Opincile sunt benefice atât pentru postură, dar și pentru sistemul nervos.