Două lumi

Publicat în Dilema Veche nr. 577 din 5-11 martie 2015
Mîrlanii cu palat jpeg

A fost o Sîmbăta Morţilor tare frumoasă, într-un februarie mohorît, care se deschisese în acea zi cu ceva soare la faţă şi scosese lumea pe la biserică şi pe la cimitir cu cîte o colivioară cleioasă şi dulce, ba poate şi cu nişte pulpiţe rumene de pui, puse la pachet cu ceva murătură, să fie de sufletul morţilor, bogdaproste. 

După împărţeala de la biserică şi pomenile din poarta cimitirului, tanti Iosefina cu bărbatu-su, cumnaţii, cumnatele, nepoţii şi copiii, să fi fost vreo 12-13 inşi cu totul, s-au strîns să mănînce ceva de prînz în restaurantul din cartier, puţin mai acana de rondul lui Coşbuc, jos, pe Regina Maria. Îl cunoşteau pe patron de cînd era un puşti cu muci la nas, dar şi pe ospătăriţe, care stăteau tot aicea, prin cartier. Era bine înăuntru; patronul lărgise şi închisese cu termopane antreul casei vechi din care mai rămăseseră ceva stucaturi de ipsos năclăite în culoare roşie, ascunse pe după termopane. Luase omul nişte scaune cu spătar înalt tapiţate în roşu, la potriveală cu feţele de masă stacojii, cu ceva plastic în ele, că dacă scăpai scrum de ţigară peste ele, se făcea imediat o gaură cu marginile întărite. Era bine şi înăuntru, iar tanti Iosefina şi oamenii ei se destindeau cu cîte un gît de bere rece după ce soarele le încălzise spatele paltoanelor negre şi gri, acolo, în cimitir. Aşteptau acuma care cîte o ciorbă de burtă bună şi fierbinte, groasă şi pusă din plin, nu din sărăcie ca alea în care stai să cauţi bucăţile pluşate şi gumate de burtă cu latul lingurii, care cîte o ceafă bine rumenită cu ceva cartofi şi murături pe alături. La burtă nu trăgeau cu toţii, copiii şi domnişoarele-fete se sclifoseau că pute, că una, că ailaltă. La copiii ăştia să le dai un hamburger şi ai scăpat de griji. Stăteau şi vorbeau tare la o masă lungă, aşezaţi undeva mai spre fundul cîrciumii, liniştiţi cumva şi împăcaţi, făcuseră şi sărbătoarea asta, vremea ţinuse cu ei, adusese tanti Iosefina şi ceva colivă pentru patronu’, o cărase bărbatu-su, Aurel – mic, slab, la vreo şaizeci de ani, cu picioarele crăcănate, de parcă-i uscase mă-sa pantalonii pe butoi, nu alta. 

Îi observam pe toţi de la o masă alăturată, ajunsă în cîrciuma asta dintr-o serendipitudine şi luată imediat de vîrtejul bucuriei de a mă afla între oamenii ăştia invizibili pentru o bună parte din lume. Locul zumzăia de zgomot, era plin, la altă masă erau vreo douăzeci de tineri, păreau de la un club sportiv ceva. Veniseră, cred, după antrenamente şi-şi mîncau concentraţi fripturile, ciorbele şi cartofii prăjiţi cu un gust cum numai în cîrciumi de genul ăsta mai poţi găsi. Un leu cincizeci omleta, trei lei o ciorbă şi doi cincizeci suta de grame de păstrăvior de crescătorie, să fie primit. 

Am băut o tărie muncitorească împreună cu companionul meu şi, cît am stat, am rulat cu degetele nişte firimituri de chiflă proaspătă scăpate între faţa de masă stacojie şi faţa cealaltă, mai mică, albă, care se pune deasupra. 

Întîmplarea bună ne adusese acolo după ce, în după-amiaza aia, trecuserăm pe la Muzeul Naţional de Artă Contemporană care anunţase o expoziţie de fotografie şi un

, sus, pe terasă. Am zis să ne hipsterim un pic şi ne-am dus. Frumos fu şi acolo. Am văzut la expoziţia de fotografie, de la ultimul etaj, fix lumea lui tanti Iosefina de la cîrciuma din cartier. Stăteau prototipul ei şi al lui bărbatu-su în toate pozele alea hipstereşti, cu mare mîndrie pe faţă şi cu multă poftă privite şi comentate de tinerii care se învîrteau pe acolo. Printre adulţi nonconformişti şi discuţii despre gustul

, fetiţe şi băieţi mici (Luca, Aron, Sofia) alergau repejor pe picioruşe încălţate în Uggşi şi Doc Martenşi mititei. Am băut beri,

şi vin roşu la pahar, ne-am bucurat de soare şi ne-am privit unii pe alţii. 

Mai apoi, cîrciuma cu adevărata tanti Iosefina a încheiat triumfător ziua. Stînd acolo cu o vodcă ieftină în faţă, am şoptit: „umami“. Aici era gustul

– rotund, bun, sărat şi dulceag, zemos, iute-acru.

. Ciorba de burtă din rondul lui Coşbuc. 

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-şef la ştiri, radio Kiss Fm şi Magic FM. 

credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.

Adevarul.ro

image
Se scumpesc locuințele: românii își temperează achizițiile, dar crește cererea în zonele periurbane
Piața imobiliară din România trecere printr-un proces de reconfigurare și se îndreaptă tot mai mult către proiecte de locuințe mai eficiente energetic, în zone periurbane și o temperare a cererii.
image
Primarii de la țară care au rupt „blestemul” reabilitărilor aberante. „Ar fi păcat să faci o lucrare și apoi să o distrugi”
Doi primari din județul Botoșani au învățat să prioritizeze proiectele edilitare, renunțând chiar la fonduri pentru asfaltări fiindcă aveau în execuție lucrări subterane. Și-au asumat decizia tocmai pentru a nu sparge drumurile proaspăt reabilitate, o practică devenită tradiție în administrație
image
Chinul lui Andrei, băiatul de 14 ani omorât de tată într-un sat din Vaslui. Pedeapsă minoră primită de criminal
Un bărbat din Vaslui și-a rănit mortal fiul pe fondul consumului de alcool și al unor probleme psihice netratate. Băiatul era maltrat de tatăl său de ani de zile, care de multe ori îl bătea fără motiv.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.