Domnul C.

Publicat în Dilema Veche nr. 444 din 16-22 august 2012
Prostănaci de fiecare zi jpeg

Munceşte de sare cămaşa de pe el. A fost plecat o perioadă în Austria; placa faţade de clădiri. Acum s-a întors pentru că, din 30 de euro cît plăteau austriecii la metru pătrat, lui îi ajungeau în buzunare doar firimituri. A plecat prin intermediari care, la rîndul lor, luau banii prin intermediari şi, uite-aşa, după ce-şi rupea oasele pe schele o zi întreagă, la final se alegea cu mai nimic. Aşa că s-a întors la nevastă şi la copil. Zice că, dacă le pune cap la cap, şi aici cîştigă cam tot atît, dar măcar nu e între străini.

Îl cunosc pe domnul C. de cîţiva ani. M-a ajutat în cele mai dificile situaţii gospodăreşti. La vopsit, la reparat zidărie, la montat calorifere, la instalat şi dezinstalat diverse chestii prin baie şi bucătărie. Ne-a ajutat cînd am ajuns în situaţii imposibile, ca atunci cînd am înfundat vasul de toaletă cu unul din deodorantele alea care se agaţă pe marginea lui. A venit mustăcind şi a început să rîdă cînd i-am explicat că am încercat să dizolvăm obstacolul cu bicarbonat. După ce domnul Muscolo nu avusese nici un efect. Dar aşa citisem pe un forum, pe net. Ştiu că încercările noastre timide de a meşteşugi cîte ceva de capul nostru îl amuză la infinit.

O persoană plină de bun-simţ, mai degrabă tăcut, îşi vede de treaba lui; abia îl simţi prin casă. Drept e că e şi lăsat în pace. Între noi n-a fost niciodată situaţia tipică între meseriaşul bătut la cap că a vopsit nu ştiu cum sau că a pus gresia strîmb şi angajatorul privit amabil, dar înjurat cu sete pe la spate. E lăsat în pace să-şi facă treaba cum ştie. Oricum nu m-aş pricepe să-i spun că a greşit pe undeva. De unde să ştiu eu care e consistenţa chitului? Sau cum se fixează o plintă? Eu nu întreb, el lucrează bine. Pînă una-alta, nimic din ce a reparat, fixat, montat prin casă nu ne-a căzut în cap. La final, curăţă şi mătură mizeria ce se va fi strîns şi o duce singur jos, la gunoi. Pare un vis frumos. Cel puţin aşa mi-a părut mie după ce m-am canonit amar de vreme cu tot felul de meseriaşi coşmareşti. Dintre cei ultravolubili, veniţi ca în vizită, dintre cei cărora le lua o lună să bată un cui sau dintre cei care îţi cer bani la cinci minute, pe motiv că iar s-a terminat ipsosul.

Între noi există o convenţie. Nu ne tîrguim la bani. Îşi evaluează munca rezonabil şi nu vine cu răspunsul ăla care, pe mine personal, mă scoate din sărite: „Păi, daţi-mi cît credeţi dumneavoastră, doamnă“. Nu îmi cere mie cleştii, cuiele sau cheile franceze de care are nevoie. Mă întreabă la telefon ce am păţit şi vine apoi cu propria trusă de scule, ca un medic de ţară cumpătat. Vine dis-de-dimineaţă (un cusur are, vine mult mai devreme decît zice) cu hainele în care munceşte împăturite şi puse într-o pungă de la Billa. N-are maşină, stă pe undeva la margine de oraş. E mîncat, cu cafeaua băută. Dacă îl prinde prînzul pe la noi, fug să îi iau ceva de mîncare. Săracul, n-are pretenţii, numai să fie cu destulă pîine. Sînt sigură că a rămas totuşi cu o mirare. Cum într-o casă de oameni nu e o ciorbă, o mîncare, cum de s-or hrăni cu toţii numai cu uscături. Aş vrea să-i răspund la întrebările nepuse şi să-i explic că, nu ştiu cum se face, dar ne prinde întotdeauna cu frigiderul gol. Şi că se mai întîmplă ca frigiderul ăsta să fie şi plin. Şi că pe el, care munceşte din greu şi nu stă toată ziua în faţa calculatorului, ca noi, nu-l putem hrăni doar cu chips-uri cu wasabi.

E povestea banală a domnului C., pe care am vrut s-o împărtăşesc cu dumneavoastră. Ca el or mai fi o grămadă. Dacă îl vezi la metrou, negricios, moderat de burtos, cu bermude, şlapi şi şapcă, cu o pungă răspurtată de la Billa în mînă, ce ai crede despre el? Că e mîncător de mici, băutor de bere şi ascultător de manele (de parcă asta ar fi o vină)? Că miroase a transpiraţie pentru că, în general, nu se spală? Că eşti mai bun decît el? Mă întreb ce o povesti el acasă despre noi. 

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-şef la ştiri, radio Kiss Fm şi Magic FM.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Semnul că ai putea fi alcoolic funcțional care te dă de gol în cârciumă: „Vei găsi inevitabil o scuză”
Un expert în dependență a dezvăluit care este semnul că cineva ar putea fi un alcoolic funcțional și poate fi observat cu ușurință.
image
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună. Avertismentul specialiștilor
Un nou „medicament-minune” pare să fi intrat în atenția oamenilor care vor să slăbească. Este vorba de un produs de mai puțin cinci euro care ar putea provoace o scădere în greutate de aproape 14 kilograme într-o lună.
image
Nou cutremur în industria IT. Gameloft a concediat toți angajații din Cluj-Napoca
Gameloft, unul dintre cei mai mari producători de jocuri video din lume, a anunțat că renunță la filiala din Cluj. Criza internațională din domeniul IT se simte din ce în ce mai mult și în România. în contextul în care lunile trecute, NTT Data a fost nevoită să recurgă la concedieri.

HIstoria.ro

image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.
image
Bătălia de pe frontul invizibil al celui de-al Doilea Război Mondial
La izbucnirea războiului, în 1939, în Marea Britanie exista pericolul formării unei puternice coloane a cincea. Agenții Serviciului britanic de securitate (MI-5) au reușit să neutralizeze rețele importante de simpatizați pro-germani din Regatul Unit.