Doina Cornea şi cultul autenticităţii

Publicat în Dilema Veche nr. 743 din 17-23 mai 2018
Doina Cornea şi cultul autenticităţii jpeg

Insomniacii de cursă lungă ştiu foarte bine că, pe lîngă chinul nocturn, la răsărit îi mai paşte un pericol, acela de a-şi deschide ochii prea repede. Deşi acest neajuns îl poate surclasa adesea pe primul, sînt mai puţini cei care îl iau cu adevărat în calcul, din motive lesne de înţeles.

Doina Cornea se numără printre acei români care nu şi-au deschis ochii prea repede în comunism, riscînd astfel să se piardă cu totul în orizontul roşu, deşi a fost mai mereu, începînd din adolescenţă, o încăpăţînată, o fiinţă refractară la orice formă de încovoiere a spiritului. Parcurgînd mărturiile pe care le-a lăsat în urma sa, constaţi cu surprindere că momentul adevărat al desprinderii din admiraţia sinceră şi autentică pe care i-a purtat-o lui Ceauşescu, mai cu seamă în urma discursului său contestatar la adresa invaziei Cehoslovaciei din august ’68, s-a consumat abia atunci cînd mama sa i-a atras atenţia asupra cazului Goma şi asupra faptului că ignora mai mereu, în numele unui apolitism încăpăţînat, emisiunile postului de radio Europa Liberă. Odată deschişi însă, ochii Doinei Cornea au devenit aceia ai unui om de acţiune.

Înainte de a deveni cu adevărat o oponentă a regimului comunist, a avut însă şi noroc, ceea ce clujeanca a recunoscut în numeroase rînduri, fapt consemnat şi în ultimul volum de mărturii care a avut-o drept protagonistă (Doina Cornea – Dincolo de zid: individualitate, autenticitate, opoziţie în comunism, Editura Argonaut, Cluj-Napoca, 2017). Angajarea – în 1959, cînd teroarea părea a renaşte şi cînd destinele unor intelectuali precum aceia din lotul Noica-Pillat se frîngeau sub povara represiunii – pe postul de asistent universitar la Filologia clujeană părea, după cum remarcă istoricul Cornel Jurju, „un start de viaţă promiţător“. Din cele cîteva momente de cumpănă ale vieţii sale de dinaintea situării făţişe în contra politicilor ceauşiste, Doina Cornea a reuşit să iasă cu bine. În 1948, multiplică şi răspîndeşte manifeste antisocialiste anonime, asemenea lui N. Steinhardt (cu care şi seamănă în numeroase privinţe, mai ales sub aspect temperamental, al anticonformismului structural, al exaltării valorilor curajului, al interesului pentru cugetarea existenţialist-creştină şi al ataşamentului pentru lumea interbelicului românesc). Debutul său ca oponentă, după cum demonstrează şi cartea lui Jurju, putea fi consemnat la fel de bine în ’48, în ’52 sau în ’77. Din fericire, fragila profesoară a scăpat de fiecare dată cu bine din micile frecuşuri care ameninţau însă, la tot pasul, să îmbrace forme maligne.

Fireşte că anticomunismul său militant nu a constituit efectul unei revelaţii accidentale, bruşte, ci a fost rezultatul unui program coerent şi de lungă gestaţie, însă este foarte greu, cel puţin în cazul Doinei Cornea, să ignorăm şi micile ironii ale destinului său, precum şi modul în care această femeie admirabilă a reuşit să le facă faţă, să le convertească în plusvaloare. Probabil că scenariul s-ar fi amînat considerabil, iar cariera de opozantă a Doinei Cornea ar fi rămas încă într-o dureroasă expectativă dacă Vlad Georgescu nu ar fi săvîrşit în 1982 acea gafă radiofonică la Europa Liberă, difuzînd pe post numele autoarei „Scrisorii către cei care n-au încetat să gîndească“, cu toate că i s-a cerut explicit, în textul care însoţea epistola, să nu comită această indiscreţie.

Înainte de a-şi asuma la modul grav opiniile lui Eliade cu privire la rolul intelectualului într-un spaţiu represiv şi într-un „mediu poliţienesc“, cunoscute de către Doina Cornea şi din Încercarea labirintului, carte pe care a tradus-o şi a difuzat-o în samizdat, ceea ce frapează şi revine constant pe firul mărturisirilor sale este sentimentul de frică. Efectul rezultat este tocmai acela de autenticitate a mărturiei. Deşi surprinzător, poate că laitmotivul tuturor acestor afirmaţii post factum este tocmai frica. Doina Cornea repetă obsesiv: „Nu sînt o fiinţă curajoasă, sînt un om normal, îmi era foarte frică…“, „frica intrase în mine încă din ’49“ etc. În 1952, de pildă, trimisă de şcoală într-o comună din judeţul Sălaj spre a le vorbi ţăranilor despre marile prefaceri şi realizări socialiste şi despre binefacerile materialismului, tînăra sfîrşeşte prin a-i îndemna pe săteni să-şi repare biserica şi să-şi apere valorile tradiţionale, donînd ea însăşi o sumă de bani pentru refacerea edificiului. Pe scena interioară a subiectului, efectul este însă unul departe de sferele eroizante ale unui scenariu clasic: femeia va petrece ulterior nopţi întregi strivită de frămîntări, la gîndul că totul se va afla şi că va fi arestată. Ne putem întreba atunci care au fost resorturile acestei veritabile pedagogii a curajului prin care numele curajoasei opozante va rămîne în istoria noastră recentă. Ce anume a determinat-o să treacă peste efectele terorii psihice şi fizice şi să-şi continue drumul?

Probabil că, formulat pe scurt, răspunsul ar fi: un admirabil efort de păstrare ori de regăsire a autenticităţii. Autenticitatea mi se pare un concept-cheie pentru discursul etic, politic ori socio-cultural al Doinei Cornea. Probabil şi de aici a derivat fascinaţia pe care a întreţinut-o pentru trăirişti, mai cu seamă pentru Eliade, pentru Noica şi pentru Ionesco. Pînă la urmă, acelaşi cult al autenticităţii este ceea ce o împinge şi înspre condamnarea făţişă a exerciţiului cotidian al dedublării, practicat asiduu în România ceauşistă.

Dincolo de acest aspect, ceea ce o particularizează însă, la modul cel mai concret, pe Doina Cornea este încăpăţînarea sa, tenacitatea, dorinţa sa de a se exersa în formele unui tip de discurs protestatar. Curajul, îi spune ea partenerului său de dialog, se dobîndeşte şi se cucereşte treptat, prin exerciţiu zilnic şi asumat. Întocmai unor exerciţii de Yoga ori asimilării unei partituri muzicale. Mărturia este edificatoare: „Toţi am fost la fel de laşi, la fel de fricoşi. Eu am fost la fel ca şi ceilalţi, poate mai mare laşă… Dar am încercat să fac exerciţii şi alţii nu. Au zis că e degeaba. Aşa spun românii la toate…“ (op. cit., p. 223)

Viaţa de după moarte a Securităţii

Autenticitatea transpare, după cum subliniam, şi în asumarea riscurilor, mereu şi fatalmente corelate cu permisivitatea ori cu slăbiciunile sistemului de supraveghere şi represiune. Tocmai de aceea, mecanismele vreunei tentative suplimentare de eroizare artificială post factum sînt cu totul excluse aici, inclusiv prin vocea opozantei. Şi tocmai de aceea, privind retrospectiv, ne este foarte greu a judeca unde se încadrează cu adevărat momentul gafei lui Vlad Georgescu: printre secundele blestemate ori printre secundele „astrale“?…

Odată începută, lupta va fi una extrem de dură. În timpul arestului şi anchetei din noiembrie ’87, teroarea psihică îşi cunoaşte apogeul: printr-o abilă tehnică de manipulare, victima, acuzată inclusiv de legionarism, de parcă ancheta avea loc în anii ’50, este făcută să creadă că şi-a nenorocit propriul copil, pe Leontin (alias Tin-Tin). Conform propriilor mărturii, acesta este momentul cel mai greu. Bătaia pe care o va lua în faţa casei, în 18 mai 1989, linşajul stradal, public, la care va fi supusă ori izolarea completă de restul lumii vor fi mult mai uşor de suportat. Ceea ce încerca să distrugă comunismul, spune undeva Doina Cornea, erau de fapt relaţiile fireşti dintre oameni. Poate că tocmai de aici derivă şi caracterul atipic, pe care îl sesizează şi Cornel Jurju, al motivaţiei profunde a anticomunismului Doinei Cornea, situată mai presus de nemulţumirile materiale, de disfuncţionalităţile sociale, de carieră sau de confortul personal.

Pentru opozantă, nu există fapte neînsemnate într-un univers concentraţio­nar, iar a refuza să iscăleşti de formă comportă grave dileme existenţiale şi etice. Sînt idei întîlnite şi la ceilalţi doi opozanţi pe care i-am avut, la Dan Petrescu şi la Liviu Cangeopol, ori în discursul cultural, subversiv, al unor N. Steinhardt sau Octavian Paler, cu nuanţe şi în grade diferite.

Privite retrospectiv, meritele Doinei Cornea nu scad nici după 1989. Calomniile care o vor urmări la tot pasul vor fi, însă, mai dureroase. Lecţiile vieţuirii în postcomunism, şi nicidecum într-o democraţie autentică, nu se vor lăsa aşteptate. În ciuda unor efecte benefice ale dezvoltării unei cariere internaţionale pentru Doina Cornea, lupta cu „fostul eşalon doi al PCR“ va fi dură. Nu e de mirare, în acest context, că fragila şi curajoasa ei voce a fost atribuită unei „frustrate socio-profesional“, unei protejate a Occidentului, ale cărei merite i-ar reveni, de fapt, în totalitate fiicei sale, Ariadna, unei cetăţene care nu ar căuta altceva decît „să saboteze interesele României în lume“ ori care ar contribui în chip premeditat la dezintegrarea teritorială a României în beneficiul Ungariei… Prin urmare, va continua să fie urmărită, iar corespondenţa îi va fi interceptată în continuare, timp de cîţiva ani, deşi astăzi ni s-ar părea incredibil acest fapt. Cu toate acestea, probele aduse de Doina Cornea constituie dovezi incontestabile. Noaptea era bombardată cu telefoane şi ameninţări, care s-au dovedit departe de a fi spontane. Aproape că îţi vine să te întrebi, ca orice tînăr naiv: Dar în ce fel de ţară am trăit, dom’le, după ’90?

La Cluj, decesul Doinei Cornea a fost întîmpinat mai degrabă prin tăcere. Din cînd în cînd, pe Internet ori pe Facebook, dacă mai tragi cu ochiul, mai apare cîte-un cetăţean care le mai trage ironic cu teoria „disidentei de carton“, care „suferea că stătea un securist în faţa casei, vai-vai, grea suferinţă, ce să spun…“ Nu te mai miră însă nimic cu privire la istoria acestei femei remarcabile. Cînd unii te scuipă în plină zi pe stradă, iar alţii îţi aşază bucheţele clandestine de ghiocei în gardul de la casă, cazul Doina Cornea (30 mai 1929 – 3 mai 2018) devine, în egală măsură, şi o meditaţie pe marginea înseşi a naturii umane. 

Adrian Mureşan este eseist şi critic literar, doctor în filologie al Universităţii din Bucureşti.

Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc
19 08 clinica stomatologica bucuresti (2) jpg
Vechea dilemă: cum să alegi o clinică stomatologică în București de încredere? Sfaturi utile!
Alegerea unei clinici stomatologice de încredere este o decizie crucială, care poate avea un impact semnificativ asupra sănătății tale dentare pe termen lung.
rochii lungi jpg
Vechea dilemă - purtăm rochii elegante lungi la evenimente speciale sau nu?
Rochia lungă a fost dintotdeauna apreciată; să fie vorba despre faptul că lungimea sa atrăgea atenția? Poate și pentru că, datorită acestui fapt, orice tip de croi sau model ieșea mai bine în evidență.
barbat vesel cu telefonul in mana jpg
6 obiceiuri pe care ar trebui să le ai dacă vrei să joci la păcănele responsabil
Jocurile de noroc, inclusiv cele tip păcănele, pot fi o formă de divertisment plăcută atunci când sunt practicate cu moderație și responsabilitate.
ce sa include i intr o scrisoare de inten ie puncte cheie i sfaturi jpg
Ce să includeți într-o scrisoare de intenție: Puncte cheie și sfaturi
Pe lângă Curriculum Vitae, dorința și disponibilitatea de a obține un job sau de a te alătura unei companii pot fi accentuate printr-o scrisoare de intenție.
bauturi alcoolice (1) jpg
Băuturi alcoolice răcoritoare și gustoase, numai bune de savurat în serile de vară târzii
În serile calde de vară, când soarele coboară treptat sub orizont, iar cerul se îmbracă în nuanțe vibrante de portocaliu și roz, nimic nu se compară cu răsfățul unei băuturi alcoolice răcoritoare și gustoase.
jackpot jpg
Păcănelele de iarnă de la Winner Casino - Ce slot-uri să NU ratezi la sfârșitul acestui an!
Sezonul rece a venit cu multe oportunități pentru persoanele pasionate de gambling.
implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.

Parteneri

albina jpg
Înţepătura de albină poate fi letală. Sfaturile dr. Tudor Ciuhodaru
Mai ales în perioadele cu temperaturi ridicate, albinele pot deveni mai agresive, pentru că sunt în căutare de apă.
toamna echinoctiu unsplash descopera 1 e1600672432946 1024x607 jpg
Când va avea loc echinocţiul de toamnă în 2024. Ce trebuie să faci în această zi pentru a atrage bunăstarea în viața ta
Echinocţiul de toamnă 2024 va marca începutul toamnei astronomice, un moment în care ziua și noaptea sunt egale în toate colțurile lumii.
Allan Lichtman Foto Getty Images jpg
„Nostradamus” al alegerilor prezidenţiale a prezis cine va fi viitorul președinte al Statelor Unite ale Americii
Istoricul Allan Lichtman, supranumit și „Nostradamus” al scrutinelor prezidenţiale din SUA a prezis cine va fi viitorul președinte al Statelor Unite ale Americii.
Ianis Hagi jpg
România atacă, diseară, Liga Națiunilor: marea miză a competiției la care trebuie să luăm locul 1
Această campanie, care se va desfășura în perioada septembrie - noiembrie, va avea efecte pe termen lung pentru echipa națională.
Nicolae Ceauşescu, la Conferinţa Naţională a PCR din decembrie 1977 (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 2/1977)
Obiceiurile alimentare extrem de ciudate ale dictatorului Nicolae Ceaușescu. Care era desertul preferat al soției sale
Nicolae și Elena Ceaușescu, liderii autoritari ai României din perioada comunistă, aveau obiceiuri alimentare neobișnuite, care adesea surprindeau și iritau gazdele lor internaționale. Potrivit cărții „Dictators’ Dinners: A Bad Taste Guide to Entertaining Tyrants”, scrisă de Victoria Clark și Meliss
Nicuşor Dan FOTO  Inquam Photos / George Călin
Nicuşor Dan, după ce a rezolvat o problemă de clasa a IV-a: „Ce învăţăm noi în şcoală nu este foarte raportat la realitatea din jurul nostru”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, fost olimpic la matematică, a acceptat să rezolve în direct, într-o emisiune TV o problemă de clasa a IV-a.
budinca de orez cu prune coapte jpeg
Orez cu prune uscate. Mirosul copilăriei readus în casa ta
Orezul cu prune uscate este o rețetă clasică ce aduce arome tradiționale și un gust dulce-acrișor, perfect pentru cei care caută o mâncare de suflet.
zodii pixabay jpg
Zodia care va plânge de bucurie în acest weekeend. Acest nativ va avea parte de o surpriză uriașă
Acest weekend aduce emoții intense pentru una dintre zodii, care va experimenta momente de bucurie copleșitoare și împlinire. Astrele se aliniază pentru a oferi nativilor acestei zodii o surpriză neașteptată, una care le va aduce lacrimi de fericire.
foto 1 hunter biden front getty jpg
Hunter Biden şi-a recunoscut vinovăţia pentru fraudă fiscală. Când va afla verdictul
Hunter Biden şi-a recunoscut vinovăţia în ceea ce priveşte acuzaţiile de fraudă fiscală, ceea ce îl va scuti de un nou proces.
image
image
image