Doina Cornea şi cultul autenticităţii

Publicat în Dilema Veche nr. 743 din 17-23 mai 2018
Doina Cornea şi cultul autenticităţii jpeg

Insomniacii de cursă lungă ştiu foarte bine că, pe lîngă chinul nocturn, la răsărit îi mai paşte un pericol, acela de a-şi deschide ochii prea repede. Deşi acest neajuns îl poate surclasa adesea pe primul, sînt mai puţini cei care îl iau cu adevărat în calcul, din motive lesne de înţeles.

Doina Cornea se numără printre acei români care nu şi-au deschis ochii prea repede în comunism, riscînd astfel să se piardă cu totul în orizontul roşu, deşi a fost mai mereu, începînd din adolescenţă, o încăpăţînată, o fiinţă refractară la orice formă de încovoiere a spiritului. Parcurgînd mărturiile pe care le-a lăsat în urma sa, constaţi cu surprindere că momentul adevărat al desprinderii din admiraţia sinceră şi autentică pe care i-a purtat-o lui Ceauşescu, mai cu seamă în urma discursului său contestatar la adresa invaziei Cehoslovaciei din august ’68, s-a consumat abia atunci cînd mama sa i-a atras atenţia asupra cazului Goma şi asupra faptului că ignora mai mereu, în numele unui apolitism încăpăţînat, emisiunile postului de radio Europa Liberă. Odată deschişi însă, ochii Doinei Cornea au devenit aceia ai unui om de acţiune.

Înainte de a deveni cu adevărat o oponentă a regimului comunist, a avut însă şi noroc, ceea ce clujeanca a recunoscut în numeroase rînduri, fapt consemnat şi în ultimul volum de mărturii care a avut-o drept protagonistă (Doina Cornea – Dincolo de zid: individualitate, autenticitate, opoziţie în comunism, Editura Argonaut, Cluj-Napoca, 2017). Angajarea – în 1959, cînd teroarea părea a renaşte şi cînd destinele unor intelectuali precum aceia din lotul Noica-Pillat se frîngeau sub povara represiunii – pe postul de asistent universitar la Filologia clujeană părea, după cum remarcă istoricul Cornel Jurju, „un start de viaţă promiţător“. Din cele cîteva momente de cumpănă ale vieţii sale de dinaintea situării făţişe în contra politicilor ceauşiste, Doina Cornea a reuşit să iasă cu bine. În 1948, multiplică şi răspîndeşte manifeste antisocialiste anonime, asemenea lui N. Steinhardt (cu care şi seamănă în numeroase privinţe, mai ales sub aspect temperamental, al anticonformismului structural, al exaltării valorilor curajului, al interesului pentru cugetarea existenţialist-creştină şi al ataşamentului pentru lumea interbelicului românesc). Debutul său ca oponentă, după cum demonstrează şi cartea lui Jurju, putea fi consemnat la fel de bine în ’48, în ’52 sau în ’77. Din fericire, fragila profesoară a scăpat de fiecare dată cu bine din micile frecuşuri care ameninţau însă, la tot pasul, să îmbrace forme maligne.

Fireşte că anticomunismul său militant nu a constituit efectul unei revelaţii accidentale, bruşte, ci a fost rezultatul unui program coerent şi de lungă gestaţie, însă este foarte greu, cel puţin în cazul Doinei Cornea, să ignorăm şi micile ironii ale destinului său, precum şi modul în care această femeie admirabilă a reuşit să le facă faţă, să le convertească în plusvaloare. Probabil că scenariul s-ar fi amînat considerabil, iar cariera de opozantă a Doinei Cornea ar fi rămas încă într-o dureroasă expectativă dacă Vlad Georgescu nu ar fi săvîrşit în 1982 acea gafă radiofonică la Europa Liberă, difuzînd pe post numele autoarei „Scrisorii către cei care n-au încetat să gîndească“, cu toate că i s-a cerut explicit, în textul care însoţea epistola, să nu comită această indiscreţie.

Înainte de a-şi asuma la modul grav opiniile lui Eliade cu privire la rolul intelectualului într-un spaţiu represiv şi într-un „mediu poliţienesc“, cunoscute de către Doina Cornea şi din Încercarea labirintului, carte pe care a tradus-o şi a difuzat-o în samizdat, ceea ce frapează şi revine constant pe firul mărturisirilor sale este sentimentul de frică. Efectul rezultat este tocmai acela de autenticitate a mărturiei. Deşi surprinzător, poate că laitmotivul tuturor acestor afirmaţii post factum este tocmai frica. Doina Cornea repetă obsesiv: „Nu sînt o fiinţă curajoasă, sînt un om normal, îmi era foarte frică…“, „frica intrase în mine încă din ’49“ etc. În 1952, de pildă, trimisă de şcoală într-o comună din judeţul Sălaj spre a le vorbi ţăranilor despre marile prefaceri şi realizări socialiste şi despre binefacerile materialismului, tînăra sfîrşeşte prin a-i îndemna pe săteni să-şi repare biserica şi să-şi apere valorile tradiţionale, donînd ea însăşi o sumă de bani pentru refacerea edificiului. Pe scena interioară a subiectului, efectul este însă unul departe de sferele eroizante ale unui scenariu clasic: femeia va petrece ulterior nopţi întregi strivită de frămîntări, la gîndul că totul se va afla şi că va fi arestată. Ne putem întreba atunci care au fost resorturile acestei veritabile pedagogii a curajului prin care numele curajoasei opozante va rămîne în istoria noastră recentă. Ce anume a determinat-o să treacă peste efectele terorii psihice şi fizice şi să-şi continue drumul?

Probabil că, formulat pe scurt, răspunsul ar fi: un admirabil efort de păstrare ori de regăsire a autenticităţii. Autenticitatea mi se pare un concept-cheie pentru discursul etic, politic ori socio-cultural al Doinei Cornea. Probabil şi de aici a derivat fascinaţia pe care a întreţinut-o pentru trăirişti, mai cu seamă pentru Eliade, pentru Noica şi pentru Ionesco. Pînă la urmă, acelaşi cult al autenticităţii este ceea ce o împinge şi înspre condamnarea făţişă a exerciţiului cotidian al dedublării, practicat asiduu în România ceauşistă.

Dincolo de acest aspect, ceea ce o particularizează însă, la modul cel mai concret, pe Doina Cornea este încăpăţînarea sa, tenacitatea, dorinţa sa de a se exersa în formele unui tip de discurs protestatar. Curajul, îi spune ea partenerului său de dialog, se dobîndeşte şi se cucereşte treptat, prin exerciţiu zilnic şi asumat. Întocmai unor exerciţii de Yoga ori asimilării unei partituri muzicale. Mărturia este edificatoare: „Toţi am fost la fel de laşi, la fel de fricoşi. Eu am fost la fel ca şi ceilalţi, poate mai mare laşă… Dar am încercat să fac exerciţii şi alţii nu. Au zis că e degeaba. Aşa spun românii la toate…“ (op. cit., p. 223)

Viaţa de după moarte a Securităţii

Autenticitatea transpare, după cum subliniam, şi în asumarea riscurilor, mereu şi fatalmente corelate cu permisivitatea ori cu slăbiciunile sistemului de supraveghere şi represiune. Tocmai de aceea, mecanismele vreunei tentative suplimentare de eroizare artificială post factum sînt cu totul excluse aici, inclusiv prin vocea opozantei. Şi tocmai de aceea, privind retrospectiv, ne este foarte greu a judeca unde se încadrează cu adevărat momentul gafei lui Vlad Georgescu: printre secundele blestemate ori printre secundele „astrale“?…

Odată începută, lupta va fi una extrem de dură. În timpul arestului şi anchetei din noiembrie ’87, teroarea psihică îşi cunoaşte apogeul: printr-o abilă tehnică de manipulare, victima, acuzată inclusiv de legionarism, de parcă ancheta avea loc în anii ’50, este făcută să creadă că şi-a nenorocit propriul copil, pe Leontin (alias Tin-Tin). Conform propriilor mărturii, acesta este momentul cel mai greu. Bătaia pe care o va lua în faţa casei, în 18 mai 1989, linşajul stradal, public, la care va fi supusă ori izolarea completă de restul lumii vor fi mult mai uşor de suportat. Ceea ce încerca să distrugă comunismul, spune undeva Doina Cornea, erau de fapt relaţiile fireşti dintre oameni. Poate că tocmai de aici derivă şi caracterul atipic, pe care îl sesizează şi Cornel Jurju, al motivaţiei profunde a anticomunismului Doinei Cornea, situată mai presus de nemulţumirile materiale, de disfuncţionalităţile sociale, de carieră sau de confortul personal.

Pentru opozantă, nu există fapte neînsemnate într-un univers concentraţio­nar, iar a refuza să iscăleşti de formă comportă grave dileme existenţiale şi etice. Sînt idei întîlnite şi la ceilalţi doi opozanţi pe care i-am avut, la Dan Petrescu şi la Liviu Cangeopol, ori în discursul cultural, subversiv, al unor N. Steinhardt sau Octavian Paler, cu nuanţe şi în grade diferite.

Privite retrospectiv, meritele Doinei Cornea nu scad nici după 1989. Calomniile care o vor urmări la tot pasul vor fi, însă, mai dureroase. Lecţiile vieţuirii în postcomunism, şi nicidecum într-o democraţie autentică, nu se vor lăsa aşteptate. În ciuda unor efecte benefice ale dezvoltării unei cariere internaţionale pentru Doina Cornea, lupta cu „fostul eşalon doi al PCR“ va fi dură. Nu e de mirare, în acest context, că fragila şi curajoasa ei voce a fost atribuită unei „frustrate socio-profesional“, unei protejate a Occidentului, ale cărei merite i-ar reveni, de fapt, în totalitate fiicei sale, Ariadna, unei cetăţene care nu ar căuta altceva decît „să saboteze interesele României în lume“ ori care ar contribui în chip premeditat la dezintegrarea teritorială a României în beneficiul Ungariei… Prin urmare, va continua să fie urmărită, iar corespondenţa îi va fi interceptată în continuare, timp de cîţiva ani, deşi astăzi ni s-ar părea incredibil acest fapt. Cu toate acestea, probele aduse de Doina Cornea constituie dovezi incontestabile. Noaptea era bombardată cu telefoane şi ameninţări, care s-au dovedit departe de a fi spontane. Aproape că îţi vine să te întrebi, ca orice tînăr naiv: Dar în ce fel de ţară am trăit, dom’le, după ’90?

La Cluj, decesul Doinei Cornea a fost întîmpinat mai degrabă prin tăcere. Din cînd în cînd, pe Internet ori pe Facebook, dacă mai tragi cu ochiul, mai apare cîte-un cetăţean care le mai trage ironic cu teoria „disidentei de carton“, care „suferea că stătea un securist în faţa casei, vai-vai, grea suferinţă, ce să spun…“ Nu te mai miră însă nimic cu privire la istoria acestei femei remarcabile. Cînd unii te scuipă în plină zi pe stradă, iar alţii îţi aşază bucheţele clandestine de ghiocei în gardul de la casă, cazul Doina Cornea (30 mai 1929 – 3 mai 2018) devine, în egală măsură, şi o meditaţie pe marginea înseşi a naturii umane. 

Adrian Mureşan este eseist şi critic literar, doctor în filologie al Universităţii din Bucureşti.

Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.

Parteneri

avere bani bogati 1200x900 jpg
Unii directori câștigă într-o zi cât un salariat într-un an. Topul celor mai mari salarii
Directorii executivi ai unor mari companii încasează într-o singură zi cât salariul pe un an al unui angajat obișnuit, cele mai mari remunerații apropiindu-se de 100 de milioane de dolari pe an, în timp ce veniturile salariaților sunt între 14.000 și 22.000 dolari.
image png
Cât de des ar trebui să speli patul câinelui tău? Avertismentele medicilor veternari
La prima vedere, patul câinelui pare doar un accesoriu simpatic din decorul casei – o pernă moale, o saltea pufoasă, un loc de refugiu pentru cel mai bun prieten al omului.
WhatsApp Image 2025 04 01 at 18 24 30 jpeg
Afacerea cu care nu dai greș, cererea depășind de câteva ori oferta. „Importăm extraordinar de mult”
O afacere pornită cu mai bine de 10 ani în urmă într-o zonă căutată în special pentru peisajele de basm crește cu fiecare an. Pe piață este însă loc de mult mai mult, cererea de produse fiind de câteva ori mai mare decât oferta.
Creierul se degradează în mod accelarat la anumite vârste dar acest proces poate fi încetinit potrivit cercetătorilor Colaj
Cum să avem un creier mai tânăr și mai sănătos. Sfaturile specialiștilor pentru o viață lucidă și fericită
Creierul îmbătrânește, de-a lungul vieții și ne afectează întreg organismul. Tocmai de aceea, medicii spun că păstrarea creierului într-o formă cât mai bună ne va asigura o calitatea superioară a vieții. Și totul depinde de noi.
barbra streisand trudeau profimedia 0305165148 jpg
24 aprilie: Actriţa Barbra Streisand împlineşte 83 de ani. Idila sa cu Pierre Trudeau, fost premier al Canadei: „Mă simţeam ca Jackie Kennedy!”
Celebra actriţă şi cântăreaţă Barbra Streisand împlineşte 83 de ani. Printre cei mai importanţi bărbaţi din viaţa ei s-a numărat şi Pierre Trudeau, fost premier al Canadei. Tot într-o zi de 24 aprilie s-a născut marea maestră internaţională a şahului Elisabeta Polihroniade.
iaurt jpg
7 efecte miraculoase ale iaurtului pentru o piele fină, fără riduri, care te vor face să uiți de Botox
Îți simți pielea obosită și lipsită de strălucire? Ai impresia că feței tale îi lipsește „ceva”, chiar dacă folosești produse scumpe și rutine complicate?
traian basescu
Traian Băsescu, analiză asupra anului electoral 2024. „Au anulat alegerile fără nici un motiv temeinic”
Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a scris într-o postare pe Facebook că alegerile organizate anul trecut de Guvernul Ciolacu s-au desfăşurat strict în funcţie de interesele PSD şi PNL.
noul cod fiscal
Politicile fiscale și comerciale se schimbă radical la nivel global. Ce mize sunt în joc
După mai mult de un deceniu de cooperare fiscală globală, se conturează din ce în ce mai clar o revenire a competiției fiscale, pe fondul unor noi tensiuni comerciale care perturbă lanțurile de aprovizionare în timp real.
Ciocan judecător cu euro FOTO shutterstock 2353545637 jpg
Despăgubiri de 4.500 de euro pentru o femeie după ce a fost concediată la două săptămâni de la angajare
O femeie a fost concediată după doar două săptămâni de muncă într-un abator din Austria Superioară, iar cazul a stârnit indignare, determinând intervenția Camerei de Muncă.