Doctor Google

Publicat în Dilema Veche nr. 675 din 26 ianuarie – 1 februarie 2017
Invizibilii jpeg

Nu sînt o persoană civilizată. Știu că cineva matur, cu picioarele pe pămînt și cu o măsură oarecare de bun-simț, își mai face din cînd în cînd niște analize. Sau cel puțin așa se spune. Așa se recomandă. Întîmplarea a făcut să am de-a face la un moment dat cu niște rezultate ușor atipice la o oarecare cercetare medicală. Să zicem că transaminazele mele erau suite în copac, înjurau murdar și aruncau cu jumări în ficat. Ceva de genul ăsta.

Ce face orice om pe care-l doare o măsea, capul, degetul sau transaminaza? Caută simpomele pe net, desigur. Ferească Dumnezeu de medicii de Google! Dacă apuci să aluneci în abisul ăsta, ieși mai bolnav decît ai intrat și sigur-sigur suferi de toate bolile: de la cancer la gîlci, de la diabet de tip nu știu de care la poliartrită, de la risc imediat de infarct la anemie pernicioasă, toate nenorocirile se vor fi adunat în trupul tău.

Ați avut vreodată curiozitatea să răsfoiți un manual de parazitologie, de pildă? Nu? Mai bine. Ați fi sfîrșit scărpinîndu-vă pînă la sînge, cu certitudinea că aveți și tenie, și oxiuri, și purici, și păduchi, că mărul mîncat alaltăieri era plin de cine știe ce alte infecții, că sigur ați -luat rîie din metrou și că sarcopții ăia cu fălcile fantastice au început deja să sape în carnea dumneavoastră ca-n Solenoidul lui Cărtărescu. Ați fi fost sufocat la gîndul că pe față, în genele ochilor și în porii pielii colcăiți de tot soiul de acarieni, că oriunde pe corp, în pliuri și cute se dezvoltă oceane de bacterii sulfuroase.

Pe net e și mai rău. Dacă intrați în aventura asta veți cădea precum Alice, din gaura de iepure în altă gaură de iepure și de acolo în alta. Căderea va fi nesfîrșită, abisală, desigur, și deseori grotescă. Dincolo de cîteva site-uri destul de inocente care oferă franc niște informații de bază și generalități neinterpretate, există o sumedenie de specialiști în orice. Medici fără patalama, dar atotcunoscători. Unii vor oferi suc de păpădie îndoit cu – habar n-am – miere de viespe, ca să scapi de ulcer. Alții te sfătuiesc să mănînci banane dacă ai o entorsă, iar încă alții or să se jure că te vindecă de icter cu rădăcini de pătrunjel. O mare parte de lume prea credulă, poate, înspăimîntată, poate, obosită de atîta mers la medici tradiționali, poate, va încerca și așa ceva.

Mulți alții, bolnavi ei înșiși, devin adevărați specialiști în suferința respectivă. Îi vezi și pe ei pe forumuri răstindu-se la ăi mai dezorientați și dînd sfaturi competente, de la medicația potrivită pînă la cel mai bun specialist din domeniu. Sînt și destui medici adevărați care oferă răspunsuri și ceva sfaturi de simplă îndrumare pe forumuri, atîta cît se poate, care sfîrșesc prin a fi admonestați de potențialii pacienți. Ei sînt pacienții care caută un răspuns personalizat, imediat, un diagnostic clar la o simplă căutare pe net. „Vaai, halal sfaturi“, a răbufnit cineva pe un asemenea forum în care m-am îngropat cu fascinație preț de o oră, două, „vai, halal de medic dacă tot trebuie să mă duc la cabinet ca să aflu ce am…“ Omul pretindea acum și aici răspunsuri la o suferință vagă. Medicul i-a răspuns pe cît s-a putut și l-a îndrumat cu toată responsabilitatea să se ducă și să se caute temeinic la spital. De aici supărarea.

De cealaltă parte, un om foarte bolnav ajunge să se agațe de orice speranță. În cazul suferințelor grele, a durerii adevărate, cineva își poate găsi liniștea sufletească și trupească în cele mai atipice moduri. Dacă pe lîngă un tratament ca la carte, trebuie pansată și frica din suflet, de ce nu? Dacă pentru asta e suficientă istoria altora ca tine, povestea împărtășită a suferinței voastre comune, iarăși, de ce nu? Cred însă că devine destul de complicat să rămîi echilibrat sufletește într-o mare de informații contradictorii, la îndemîna oricui. Cred că devine foarte simplu să ajungi să-ți otrăvești viața cu presupunerile cele mai negre. Dă o căutare pe Google la transaminaze mărite și fandacsia-i gata. Dar dacă te perpelești că ai ficatul ferfeniță cu gura plină de jumări, atunci sigur nu mai e nimeni de vină, nu-i așa? 

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Inima rezistă mai mult
Am petrecut mult timp căutînd sfaturi de domesticire a procrastinării.
image png
Lecția portugheză SAAL
Inovațiile metodologice ale SAAL, cum ar fi implicarea arhitecților în dezvoltarea comunitară
Zizi și neantul jpeg
Masa cea lungă
Pentru că viitorul era incert sau, dimpotrivă, înfiorător de cert în stagnarea lui.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Schimb de mame sau despre cum arată România
Trăim în continuare într-o țară foarte săracă
E cool să postești jpeg
Mai avem nevoie de profesori?
Este trecut cu vederea, în mod grosolan, faptul că această grevă a profesorilor, pentru drepturile salariale, este făcută tocmai în interesul copiilor.
Theodor Pallady jpeg
Cine este Hieronymus Bosch?
Hieronymus Bosch va rămîne atîrnat în muzeele altora, în vreme ce detectivii romanelor noastre polițiste vor purta neverosimile patronime neaoșe...
p 20 Gianfranco Ravasi WC jpg
O biografie în cruce
„Biografia lui Iisus” ţine mai ales seama de expresivitatea internă a Evangheliilor.
p 24 A  Manolescu jpg
Cu ochii-n 3,14
De fiecare dată cînd văd cîte un om pe stradă cu Dilema veche în mînă mă bucur de parcă m-aș întîlni cu un cunoscut. Încă nu-i salut, dar le zîmbesc. (A. M. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Colecționarii de momente
Adun într-un colț de memorie momente aparent obișnuite, care mie îmi spun o poveste.
Zizi și neantul jpeg
Vechi obiceiuri (ne)sănătoase
Diferența dintre ea și Emma Bovary era că Tincuța știa, exact, granițele dintre lumea visării și cea a vieții de toate zilele.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Doar o plimbare prin cartier
De vreo două luni încoace, mi-am făcut un obicei – indiferent de vreme, în fiecare dimineață pe la ora 9, ies la o plimbare prin cartier.
E cool să postești jpeg
Sfîntul Grobian al politicienilor
Însă, dacă erodează încrederea cetățenilor, politicienii sînt ei înșiși cei care vor cădea în această groapă.
p 20 Carol cel Mare WC jpg
Creștinismul carolingian, între cultură și politică
Ei au introdus astfel o concepţie despre rolul religios al suveranului, care nu a încetat să fie revendicată mai tîrziu.
foto BTC DV bis jpeg
Credința ca experiență
E un mister al libertății, căci fiecare în conștiință poate spune de ce deschide sau de ce nu.
p 22 WC jpg
Pascalia, piatră de poticnire?
Tema este delicată și necesită explicații extinse pentru a înțelege cîștigurile, pierderile și riscurile unui demers de schimbare a Pascaliei.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Habar n-am dacă așa ceva poate fi socotit un experiment reușit sau nu.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Schimbări și obișnuințe
Dacă nu ieși din casă nu se întîmplă nimic nou.
Zizi și neantul jpeg
Familie și mese
Am crescut, prin anii 1970, cu o definiție mai curînd Disney a familiei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Copilul care recită poezia
Bine că măcar poeziile de slavă și preamărire au dispărut, însă nu se știe pînă cînd.
p 20 Kemal Kili‡daroglu WC jpeg
Pluralism religios: democratul turc şi monarhul englez
În Europa larg secularizată, monarhul englez a celebrat Polul divin şi universalitatea iradierii lui.
Theodor Pallady jpeg
Populus Dei
„Mediile bisericești înalte" au văzut în simpla adunare a laicatului un soi de reformă protestantă!
P2000594 1 jpg
Mai, RDW și București
RDW reușește, în fiecare an, să aducă în lumina reflectoarelor un număr impresionant de artiști, designeri și arhitecți
E cool să postești jpeg
Ne pierdem copiii?
„Noi, adulții, sîntem cei care dăm exemplu copiilor, iar azi acest exemplu e cel mai rău imaginabil cu putință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
● Urmăriți derularea scandalului „The Romanian deal” în care e implicat fiul (cam pușlama, după părerea mea) președintelui Biden. Vor ieși la iveală lucruri incredibile! (S. V.)

Adevarul.ro

image
Incident neobișnuit cu artistul Al Bano într-un avion: „Zbor de 60 de ani și nu mi s-a întâmplat niciodată"
Legenda muzicii italiene a avut parte de un incident neobișnuit într-un avion care l-a dus la Zagreb. Artistul susține că i s-a refuzat accesul la toaletă, deși este operat de prostată și avea nevoie să meargă la baie.
image
Biden s-a prăbușit pe scenă după ceremonia la care participa | VIDEO
Șeful statului s-a împiedicat și a căzut în genunchi după ce a terminat de oferit diplomele. Mebri ai forțelor aeriene americane l-au ajutat să se ridice.
image
Superstiții de Rusalii: ce e interzis să faci cu desăvârșire. Cum sunt pedepsiți cei care nesocotesc marea sărbătoare
În acest an, Rusaliile sunt celebrate pe 4 iunie și pe 5 iunie. Este ultima sărbătoare oficială a sezonului pascal ortodox și este prăznuită în fiecare an duminica, fix la 50 de zile după Paște. Rusaliile celebrează coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret.

HIstoria.ro

image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.
image
De ce se urau de moarte Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş. Duşmănia lor apare într-un document de la Vatican!
Vlad Ţepeş, domn al Munteniei în trei rânduri, şi Ştefan cel Mare, voievodul care a condus Moldova timp de aproape jumătate de secol, au avut relaţii sinuoase, în funcţie de conjunctura politică a vremii şi de interesele administrative.
image
Château La Coste, în Provence: ce descoperire!
Ce e, până la urmă, Château La Coste? Un spaţiu magic, construit în jurul unei îndeletniciri cu tradiţie: facerea vinului.