Doctor Google

Publicat în Dilema Veche nr. 675 din 26 ianuarie – 1 februarie 2017
Invizibilii jpeg

Nu sînt o persoană civilizată. Știu că cineva matur, cu picioarele pe pămînt și cu o măsură oarecare de bun-simț, își mai face din cînd în cînd niște analize. Sau cel puțin așa se spune. Așa se recomandă. Întîmplarea a făcut să am de-a face la un moment dat cu niște rezultate ușor atipice la o oarecare cercetare medicală. Să zicem că transaminazele mele erau suite în copac, înjurau murdar și aruncau cu jumări în ficat. Ceva de genul ăsta.

Ce face orice om pe care-l doare o măsea, capul, degetul sau transaminaza? Caută simpomele pe net, desigur. Ferească Dumnezeu de medicii de Google! Dacă apuci să aluneci în abisul ăsta, ieși mai bolnav decît ai intrat și sigur-sigur suferi de toate bolile: de la cancer la gîlci, de la diabet de tip nu știu de care la poliartrită, de la risc imediat de infarct la anemie pernicioasă, toate nenorocirile se vor fi adunat în trupul tău.

Ați avut vreodată curiozitatea să răsfoiți un manual de parazitologie, de pildă? Nu? Mai bine. Ați fi sfîrșit scărpinîndu-vă pînă la sînge, cu certitudinea că aveți și tenie, și oxiuri, și purici, și păduchi, că mărul mîncat alaltăieri era plin de cine știe ce alte infecții, că sigur ați -luat rîie din metrou și că sarcopții ăia cu fălcile fantastice au început deja să sape în carnea dumneavoastră ca-n Solenoidul lui Cărtărescu. Ați fi fost sufocat la gîndul că pe față, în genele ochilor și în porii pielii colcăiți de tot soiul de acarieni, că oriunde pe corp, în pliuri și cute se dezvoltă oceane de bacterii sulfuroase.

Pe net e și mai rău. Dacă intrați în aventura asta veți cădea precum Alice, din gaura de iepure în altă gaură de iepure și de acolo în alta. Căderea va fi nesfîrșită, abisală, desigur, și deseori grotescă. Dincolo de cîteva site-uri destul de inocente care oferă franc niște informații de bază și generalități neinterpretate, există o sumedenie de specialiști în orice. Medici fără patalama, dar atotcunoscători. Unii vor oferi suc de păpădie îndoit cu – habar n-am – miere de viespe, ca să scapi de ulcer. Alții te sfătuiesc să mănînci banane dacă ai o entorsă, iar încă alții or să se jure că te vindecă de icter cu rădăcini de pătrunjel. O mare parte de lume prea credulă, poate, înspăimîntată, poate, obosită de atîta mers la medici tradiționali, poate, va încerca și așa ceva.

Mulți alții, bolnavi ei înșiși, devin adevărați specialiști în suferința respectivă. Îi vezi și pe ei pe forumuri răstindu-se la ăi mai dezorientați și dînd sfaturi competente, de la medicația potrivită pînă la cel mai bun specialist din domeniu. Sînt și destui medici adevărați care oferă răspunsuri și ceva sfaturi de simplă îndrumare pe forumuri, atîta cît se poate, care sfîrșesc prin a fi admonestați de potențialii pacienți. Ei sînt pacienții care caută un răspuns personalizat, imediat, un diagnostic clar la o simplă căutare pe net. „Vaai, halal sfaturi“, a răbufnit cineva pe un asemenea forum în care m-am îngropat cu fascinație preț de o oră, două, „vai, halal de medic dacă tot trebuie să mă duc la cabinet ca să aflu ce am…“ Omul pretindea acum și aici răspunsuri la o suferință vagă. Medicul i-a răspuns pe cît s-a putut și l-a îndrumat cu toată responsabilitatea să se ducă și să se caute temeinic la spital. De aici supărarea.

De cealaltă parte, un om foarte bolnav ajunge să se agațe de orice speranță. În cazul suferințelor grele, a durerii adevărate, cineva își poate găsi liniștea sufletească și trupească în cele mai atipice moduri. Dacă pe lîngă un tratament ca la carte, trebuie pansată și frica din suflet, de ce nu? Dacă pentru asta e suficientă istoria altora ca tine, povestea împărtășită a suferinței voastre comune, iarăși, de ce nu? Cred însă că devine destul de complicat să rămîi echilibrat sufletește într-o mare de informații contradictorii, la îndemîna oricui. Cred că devine foarte simplu să ajungi să-ți otrăvești viața cu presupunerile cele mai negre. Dă o căutare pe Google la transaminaze mărite și fandacsia-i gata. Dar dacă te perpelești că ai ficatul ferfeniță cu gura plină de jumări, atunci sigur nu mai e nimeni de vină, nu-i așa? 

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Premieră pentru cercetători: un urangutan, observat folosind plante medicinale pe o rană deschisă
Nivelurile ridicate de inteligență ale urangutanilor au fost recunoscute de multă vreme, parțial datorită abilităților lor practice, cum ar fi folosirea instrumentelor pentru a sparge nuci și a căuta insecte.
image
Ilinca Tomoroveanu, amintiri din turnee: „Aveam impresia că, dacă aș fi trăit cu 100 de ani în urmă, ne-ar fi dus cu trăsura până la hotel“ VIDEO
Ilinca Tomoroveanu, o prezență distinsă a scenei românești, a murit în urmă cu cinci ani, la 2 mai 2019, dar moștenirea sa este neprețuită.
image
Caz revoltător în Parcul Natural Apuseni. Polonezi prinşi cu 22 de maşini într-un raliu off-road clandestin FOTO
Un grup de polonezi, îmbarcaţi în 22 de maşini de teren, au fost opriţi de rangerii Parcului Natural Apuseni. Polonezii veniseră pentru un raliu în munţi, dar au fost nevoiţi să renunţe, alegându-se şi cu amenzi de 50.000 lei

HIstoria.ro

image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.
image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.