Discuţii mici

Publicat în Dilema Veche nr. 491 din 11-17 iulie 2013
Prostănaci de fiecare zi jpeg

Sînt o mută profesionistă. I-am admirat întotdeauna pe cei care pot să lege imediat o conversaţie cu străinii sau cu persoane prea puţin cunoscute. Pot să mimez o oarecare lejeritate în asemenea situaţii, însă cuvintele ies greu, frazele sînt poticnite şi mintea mi se blochează dureros pe tot felul de detalii. Sprîncenele unui partener de conversaţie, bluza de mătase – cu imprimeu cu roboţei mici, care se ţin de mînă – a fetei pe care abia am cunoscut-o... Toate lucrurile astea fie mă distrag definitiv dintr-o conversaţie cu cap şi coadă, fie mă fac să spun, zîmbind, lucruri serioase.

Am şi zile bune. Zile în care o vervă – indusă probabil de teama de a nu părea definitiv proastă – mă împinge să pot vorbi despre aproape orice, fie că mă pricep, fie că nu. Dar, vorba aia – la vreme, politică şi fotbal se pricepe – cică – oricine.

Eram, deunăzi, la o întîlnire cu cîţiva amici. Tot acolo, abia cunoscusem o pereche. Discuţia a ajuns cumva la subiectul viselor ciudate, al coşmarurilor extrem de reale; intraserăm cu toţii într-o stare tipică, de preadolescenţi la un foc de tabără, noaptea. Gata să ne speriem. Anticipînd cu plăcere momentele de groază închipuită. Dintr-una în alta, am ajuns să vorbim despre filme de groază. Al căror fan declarat sînt. Am început să povestesc cu poftă diverse ritualuri de exorcizare care sfîrşiseră prost, ba chiar mă chinuiam să schiţez, cît de plastic mă ducea, verbal, atmosfera de nesuportat din filmele de gen japoneze. M-am oprit, la un moment dat, brusc. Era evident că nu aveam succes. Noile mele cunoştinţe păreau oripilate şi dornice să scape cît mai repede de povara acestei conversaţii. „Să vedeţi filmul ăsta, merită“ – am mai zis, slab, şi m-am topit repede în murmurul conversaţional civilizat pe care-l întrerupsesem cu atîta patos.

E mai sigur să vorbeşti despre vreme. Nu răneşti nici o sensibilitate, nici un amor propriu, nimic. Nici nu pici de dezaxat în faţa unor necunoscuţi. Cine să se supere sau să se mire dacă ai constatat că e foarte cald azi? Sau că a plouat ieri cu găleata? Vorbeşti despre vreme, iar discuţia se poate muta la fel de lejer către vînzările de aer condiţionat, de pildă. Sau către boscorodeli că Apa Nova nu desfundă gurile de canal.

Dar dacă o discuţie despre vreme pare aşa de inofensivă, mă întreb, tot acum, de unde o fi ieşit, Dumnezeule, isteria asta a codurilor de tot felul? Nu-mi amintesc ca acum 10-15 ani să fi avut noţiunea acestor coduri, în ştirile despre vreme. Ploua, ningea, era secetă, atîtea grade cu plus sau cu minus, mă rog, ştiri despre vreme. De la o vreme, am impresia că nu mai ieşim din coduri. Galbene, verzi, roşii sau portocalii. Un nowcast de furtună. Aceste avertizări nowcast par cele mai haioase. E o chestie de bun-simţ, adicătelea. Te uiţi pe geam, sînt nori negri, plouă cu găleata şi – pac! – o avertizare: „Acum plouă.“ Isteria e gata. Toate jurnalele de ştiri vor începe cu asta.

Dar e normal. Apetitul public pentru starea vremii e uriaş şi merită exploatat. Ia gîndiţi-vă cum e cînd plecaţi din oraş, altundeva, prin ţară sau afară, în străinătate, şi daţi telefon acasă. Probabil că prima întrebare după cea în care sînteţi chestionaţi cum a fost drumul, va fi cea despre starea vremii. Iar după ce spui cum e vremea acolo, ţi se va da, de acasă, un raport complet al gradelor şi al norilor şi al limpezimii cerului din oraşul pe care tocmai l-ai părăsit. Din interesul nostru nemărginit pentru starea vremii s-au născut tot soiul de aplicaţii – pe telefoane şi pe site-uri specializate – şi diverse alerte şi puzderie de coduri. De vreme depinde şi cît de lin zboară un oarecare Ionescu de la Bucureşti la Viena, dar şi businessuri de milioane.

Aşa că, probabil, merită a se vorbi despre vreme. Nici nu ştiu dacă se mai poate cataloga a fi un small talk. O discuţie despre încălzirea globală, despre verile care nu mai sînt ca pe vremea noastră, despre o vreme care ne ţine pe toţi cu sufletul la gură, ca un meci de fotbal – n-are cum să fie o discuţie mică. Întotdeauna va fi prea cald, prea umed sau prea frig. Sau?

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-şef la ştiri, radio Kiss Fm şi Magic FM.

pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.

Parteneri

Katherina Reiche fb jpg
Planul noului ministru german al Economiei şi Energiei: risc, viteză şi investiţii masive
Ministrul german al Economiei şi Energiei, Katherina Reiche, spune că Germania trebuie să îşi asume mai multe riscuri şi să revigoreze economia stagnată printr-un deceniu de investiţii masive în infrastructură.
Biz Brasov accident png
Un microbuz în care se aflau 15 copii a fost implicat într-un accident în Brașov. Nouă persoane au ajuns la spital
Nouă persoane au ajuns la spital, sâmbătă, 10 mai, după ce un microbuz în care se aflau 15 copii a intrat în coliziune cu un autoturism, în municipiul Brașov.
Valentin Blândul, Oradea, foto Facebook jpg
Cum reușește un profesor din Oradea, nevăzător, să facă performanță în lumea academică. A scris peste 10 cărți: „Ce nu știi nu te deranjează”

Un profesor din Oradea demonstrează că și fără vedere poți face performanță în lumea academică. Valentin Blândul este specialist în psihopedagogie, profesor universitar, autor a zece cărți de specialitate și inclusiv realizator de emisiune.
George Simion si Nicusor Dan  Congres BNS Foto Inquam Photos  Madalina Norocea (8) jpg
Pe cine va vota în turul doi omul de afaceri care a ieșit din AUR: „Sunt singurii care, teoretic, ar putea «întoarce masa»”
Octavian Bădescu, investitorul și consultantul în imobiliare care a părăsit partidul AUR în luna aprilie a acestui an, pentru a se concentra pe proiectele sale, a dezvăluit cu vine va vota în turul doi al prezidențialelor.
India acuză Pakistanul de „acțiuni de escaladare” după atacul din cursul nopții FOTO EPA EFE jpg
Pakistanul confirmă că a lansat operațiunea „Zidul de Fier” după atacuri ale Indiei asupra bazelor sale militare
Conflictul India și Pakistan s-a intensificat sâmbătă, după ce Islamabadul a lansat o operațiune militară drept represalii față de atacuri asupra bazelor sale militare în cursul nopții. Armata indiană a declarat că „a contracarat și a răspuns eficient” operațiunii Pakistanului.
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
Unde a fost primul „București” din România? Ce localitate a purtat acest nume
Astăzi, atunci când auzim numele de București, fiecare dintre noi ne gândim imediat la capitala țării. La urma urmei, este vorba despre cel mai mare oraș din țară, cât și cel mai important, din punct de vedere politic și economic. Însă, acesta nu a fost primul „București” din România!
Ilie Bolojan FOTO presidency.ro
Mesajul lui Ilie Bolojan de Ziua Independenței României. „Este nevoie de înțelepciunea fiecăruia dintre cetățenii țării”
Ilie Bolojan afirmă sâmbătă, 10 mai, de Ziua Independenței Naționale a României, că țara are nevoie de „înțelepciunea” cetățenilor săi pentru a trece „peste actuala perioadă complicată” și a continua parcursul european.
supermarket, foto shutterstock jpg
Ce se întâmplă în magazine de pe 11 mai. Apare o nouă regulă! Ce trebuie să știe toți românii care merg la cumpărături
Data de 11 mai aduce o nouă regulă în toate magazinele din România. Ce trebuie să știe toți românii care merg la cumpărături și toți comercianții din țară?
Rumen Radev intr-o conferinta de presa la summitul NATO de la Madrid FOTO EPA-EFE
Președintele Bulgariei consideră că sprijinul UE pentru Ucraina este „o cauză sortită eșecului”. „Se teme Europa de întoarcerea păcii?”
Președintele Bulgariei, Rumen Radev, a criticat, în timpul paradei de la Moscova, sprijinul Uniunii Europene pentru Ucraina, declarând că este „o cauză sortită eșecului”.