Un conflict între îngerii păzitori?

Publicat în Dilema Veche nr. 774 din 20-26 decembrie 2018
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg

Imaginea noastră despre îngeri nu include, de obicei, referințe la conflict, luptă, război. Ea a devenit, de-a lungul timpului, un reflex al dorinței de pace și armonie, legitimă în sine, dar care amputează configurația lumii angelice transmisă de tradițiile religioase. Reiau aici, ca preambul la o reflecție mai aprofundată, un mic text redactat cu ani în urmă, pentru a ilustra felul în care, din interiorul unei mari tradiții, se poate gîndi o temă rămasă deschisă.

La finalul secţiunii despre îngerii păzitori din Summa theologiae, bazîndu-se pe mărturia profetului Daniel (10, 13) despre prinţul regatului Persiei care s-a opus douăzeci şi una de zile îngerului Gabriel, Toma de Aquino se întreabă dacă putem totuşi vorbi de un conflict între îngerii păzitori. După tipicul universitar medieval al unei quaestio, el prezintă trei obiecţii: (1) biblică (cf. Iov 25, 2), potrivit căreia în ceruri domneşte pacea; (2) teologică: între îngeri există doar iubire şi dreptate; şi (3) raţională: dacă îngerii păzitori s-ar lupta între ei, atunci ar însemna că un înger păzitor, care este bun, ar putea susţine ceva nedrept, căci altfel n-ar mai exista raţiunea conflictului.

Răspunsul construit de Toma porneşte de la două autorităţi patristice. Pe de o parte, Ieronim susţinea că prinţul regatului Persiei este un înger care se opunea rugăciunii lui Daniel pentru eliberarea poporului din captivitate. De ce? Pentru că un prinţ al demonilor îi ispitea pe unii dintre membrii poporului său, ceea ce constituia un obstacol în calea rugăciunii profetului. Pe de altă parte, Grigore cel Mare credea că prinţul regatului Persiei este, de fapt, îngerul bun al acestui regat. Or, cum se face că un înger bun se poate opune altui înger bun și cu atît mai mult arhanghelului Gabriel?

Pentru a decide în acest „conflict al interpretărilor“, Toma afirmă că judecăţile lui Dumnezeu se aplică, prin acţiunea mediatoare a îngerilor, diversităţii împărăţiilor şi oamenilor. Avem, pe de o parte, voinţa divină unică şi necontradictorie, ale cărei expresii sînt misiunile angelice, iar pe de altă parte, în plan terestru, ierarhia meritelor şi diversitatea tensiunilor. Îngerii nu sînt însă atoateştiutori; nu cunosc ordinea înţelepciunii divine decît dacă Dumnezeu le-o descoperă. Din acest motiv, trebuie să consulte înţelepciunea lui Dumnezeu, să i se adreseze neîncetat, să o implore în contemplaţie. Dar „în timp ce consultă voinţa lui Dumnezeu cu privire la meritele contrare sau opuse (de pe pămînt), se spune că [îngerii] se opun între ei; nu pentru că ar avea voinţe contrare (de vreme ce toţi sînt de acord să împlinească voia Domnului), ci pentru că lucrurile sînt contrare“.

Aşadar, contrarietăţile angelice nu ar fi decît reflexul raţiunilor contrare ale lumii spre care se îndreaptă mesagerii cereşti; nu am avea de-a face cu o opoziţie misionară (care ar veni de sus), ci cu una speculară (care ar răsfrînge în cer realitățile de jos). Disponibilitatea desăvîrşită şi caracterul diafan al lucrării îngerilor sînt astfel perfect ilustrate, pentru că acţiunea lor poartă amprenta lucrurilor asupra cărora intervine. Făpturi de interval, îngerii transpun într-o temporalitate proprie problema deciziei privitoare la lucrurile care se petrec pe pămînt: ei transmit o voinţă unitară pe care o aplică unor lucruri contrare. Nedumeriţi, consultă din nou înţelepciunea divină. În timpul unui astfel de ceremonial ierarhic, efectul acţiunii lor, ca şi cum ar fi vorba de o suspendare a deciziei, este contrariant pentru muritori: îngerii par a se lupta între ei!

În faţa acestui scenariu tomist, rămîne să ne întrebăm despre ce este, de fapt, vorba. Doar despre o dificultate exegetică pe care Toma o soluţionează filozofic în spaţiul finitudinii îngerului? Şi dacă n-ar fi decît aceasta, n-ar fi deloc puţin. Dar îndreptîndu-ne atenţia asupra surselor patristice, nu numai a celor invocate de Toma, ci asupra surselor problemei formulate de el, vom putea desprinde, dincolo de dificultatea exegetică, miza acestei chestiuni de angelologie în planul unei teologii a istoriei. Dar despre toate acestea, în numărul viitor… 

Bogdan Tătaru-Cazaban este cercetător în istoria religiilor. Cea mai recentă carte publicată este Corpul îngerilor. Fragmente dintr-o istorie a ierarhiilor cerești (Humanitas, 2017).

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Coasta Amalfi Italia Colaj Italia-it / DMS
Top 10 cele mai spectaculoase trasee rutiere din Europa. O aventură prin peisaje uimitoare. România este în top
Europa este un adevărat tezaur de peisaje variate, monumente istorice și minuni culturale. Care este cel mai bun mod de a le descoperi? O excursie cu mașina. De la drumuri de coastă spectaculoase la pasaje montane impresionante, aceste 10 trasee rutiere de top din Europa oferă aventuri de neuitat
iss cap video jpg
Astronauții de pe Stația Spațială Internațională au interzis la pârțuri! Ce alimente nu au voie să consume
Astronauții de la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS) nu au voie să consume anumite alimente, din cauză că ar putea provoca...o explozie! Nu este o glumă, ci o regulă adevărat. Aceștia nu mănâncă legume, mai ales varza de Bruxelles, pentru că acestea ar putea provoca flatulență. Mirosul gaz
Târgurile de Crăciun din Sibiu și Craiova Colaj DMS
Cât au ajuns să coste preparatele tradiționale la târgurile de Crăciun din țară? Românii plătesc zeci de lei pentru o singură porție
Târgurile de Crăciun din țara noastră reușesc să impresioneze și în acest an, iar turiști din întreaga lume vin aici pentru a se bucura de acestea. Însă, pentru multă lume, prețurile care îi întâmpină sunt o surpriză neplăcută. Mai ales dacă sunt nevoiți să plătească și cazare la un hotel.
Provocarea Superman Foto Captura video TikTok jpg
Cum se joacă partea întunecată a internetului cu mintea adolescenților. Adolescenții ascultă mai mult de influenceri de pe Tik-Tok și își pun viața în pericol cu provocări stupide
Partea întunecată a internetului se joacă cu mintea și sănătatea copiilor din generația alpha. Influențați de ceea ce văd pe rețelele sociale aceștia fac tot soiul de provocări stupide, care pot duce inclusiv la deces. Sunt medici psihiatri care recomandă interzicerea acestor rețele.
shutterstock 444269899 jpg
Cum a dus masacrul de la 7 octombrie la căderea lui Assad. Efectul de domino asupra Iranului
Probabil că mulți în coridoarele puterii de la Teheran blestemă numele lui liderului defunct al Hamas Yahya Sinwar, se arată într-o analiză The Telegraph.
familie cu copii in aeroport pleaca in vacanta jpeg
Analiză: Ce bănci oferă carduri cu asigurări de călătorie incluse și cât costă
Vacanța de iarnă se apropie cu pași repezi și mulți dintre români și-au planificat deja călătoriile, în special cei care obișnuiesc să plece în străinătate de mai multe ori pe an.
andrew tate instagram jpg
Cum pot destabiliza o țară teoriile conspirației și misoginismul
Teoriile conspirației și misoginismul extrem sunt în pericol să devină curente în Regatul Unit, avertizează un raport al fostului țar al guvernului pentru combaterea extremismului.
Criza economica - declin - scadere FOTO 123 RF
Anunțul îngrijorător al unui grup de economiști recunoscuți pentru predicțiile lor. Cum ne va fi în 2025 comparativ cu 2024
România va reuși să evite recesiunea, dar va continua să aibă o creștere economică modestă, spun economiștii de la Romanian Economic Monitor, care reunește un grup de cercetători de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj.
rebeli sirieni/ FOTO: AFP/Getty Images
Ce va urma în Siria după fuga președintelui Bashar al-Assad. Lecția căderii dictatorului libian Muammar Gaddafi, un avertisment teribil
Susținătorii înrăiți ai dictatorului sirian Bashar al-Assad care nu au reușit să fugă din țară vor face tot posibilul să se distanțeze de regimul său alungat de la putere, iar restul Siriei va petrece în voie, cel puțin o perioadă scurtă de timp.