Matila Ghyka şi memoria culturii noastre

Radu VARIA
Publicat în Dilema Veche nr. 623 din 28 ianuarie - 3 februarie 2016
Matila Ghyka şi memoria culturii noastre jpeg

Tot rău-i spre bine, se spune din bătrîni. Dacă acest lucru e adevărat, atunci nefericita circumstanţă a eşecului Iaşilor la competiţia pentru titlul mult rîvnit (şi copios finanţat) de Capitală Europeană a Culturii ar putea servi la ceva. Cu condiţia să reflectăm puţin şi să trecem la acţiune.

Observînd lipsa de substanţă a „dosarului“ prezentat de edilii moldoveni şi vidul de aspiraţii spre modernitatea europeană, umilit personal de ideea că pînă şi Baia Mare (de altfel, cu un simpatic proiect despre ospitalitatea maramureşeană) trecuse în ordinea culturii înaintea oraşului său, un vechi prieten din dulcele tîrg al Ieşilor a întocmit o listă de personalităţi fondatoare, universal recunoscute, născute sau formate la poalele Cetăţuii. Personalităţi a căror operă ar fi putut inspira un demers de o cu totul altă anvergură. Printre acestea, Matila Ghyka.

Venit pe lume în ilustrele familii Ghica şi Costiescu, aşa cum ne arată aprofundatele cercetări ale profesorului de genealogie Mihai Sorin Rădulescu, prinţul Matila a fost rînd pe rînd ofiţer în marina militară franceză, în marina militară română, doctor în drept şi diplomat român în marile capitale europene, matematician, inginer şi istoric. Opera lui tratează în primul rînd tema de înaltă semnificaţie estetică a proporţiilor armonice din natură, care se regăsesc şi în artă. Iar cartea sa Le Nombre d’Or, din 1931, prefaţată de Paul Valéry, e universal cunoscută şi recunoscută. Celor interesaţi le recomand, de altfel, lectura remarcabilei lucrări recente a lui Fernando Corbalán despre limbajul matematic al frumuseţii, lucrare intitulată, tocmai, Le Nombre d’Or, ca volumul savantului român considerat cu supremă veneraţie. Academicianul Solomon Marcus ne semnalează, în schimb, că doar intelectualitatea românească n-a fost pînă acum receptivă la „cazul“ Matila Ghyka. Aşa că ce să mai vorbim de edili?!

Eşecul recent al Iaşilor i-a amintit prietenului meu o discuţie mai veche dintre noi, în care-i povesteam cum aflasem despre situaţia jalnică a mormîntului marelui om, prin 2010: o ruină răsturnată şi abandonată. Am luat atunci contact cu administratorul Cimitirului Gunnersbury din Londra şi, la recomandarea lui, m-am adresat firmei Century Stone (Stone Masons & Memorial Specialists) comandînd reaşezarea mormîntului, curăţirea pietrei memoriale şi refacerea inscripţiei cu numele lui Matila Ghyka şi al soţiei sale, Eileen O’Connor, înrudită cu ultimul rege al Irlandei şi cu monarhia britanică. Am achitat lucrarea din fonduri proprii şi l-am invitat pe Părintele Eugen de la Biserica Ortodoxă Română din Londra să ne reculegem la mormîntul restaurat, după care Părintele a sfinţit monumentul printr-o emoţionantă slujbă şi rugăciune.

Nu vorbisem public despre acest lucru niciodată în cei cinci-şase ani trecuţi de atunci, dar am cedat acum rugăminţii prietenului din capitala Moldovei, atît de pătruns de ideea că aceasta dispune de alte dimensiuni, reale şi potenţiale, pentru a spune cui vrea să audă că Iaşiul şi noi toţi avem valori naţionale de rang universal, azi uitate, şi că nu toţi românii sînt indiferenţi la acest lucru.

Pentru a onora memoria marilor fii ai naţiunii – savanţi, poeţi, artişti, şi nu numai militari, cum s-ar putea crede –, Marea Britanie a creat un minister dedicat exclusiv acestei misiuni. Precizez: pentru a onora memoria marilor fii ai naţiunii acolo unde au trecut ei la cele veşnice, fie în patrie, fie pe oricare alte meleaguri.

La noi – care, după cum se ştie, nu avem asemenea preocupări –, am asistat la fanfaronada patriotardă a tentativelor de a aduce în ţară mormintele lui George Enescu şi Constantin Brâncuşi. De parcă cineva ar fi avut obsesia maladivă de‑a şterge pînă şi puţinele urme ale modestei noastre măreţii, marcată la Cimitirul Perè Lachaise şi la Cimitirul Montparnasse din Paris, printre gloriile culturii mondiale, de un compozitor român de geniu şi de un sculptor român de geniu. Din fericire, în primul caz s-a opus familia. Din fericire, de asemenea, în al doilea caz se opune însuşi Brâncuşi care, atunci cînd se discuta despre transferarea mormîntului prietenului său Henri Douanier-Rousseau, a scris negru pe alb că se opune unei asemenea practici barbare. Şi mormîntul lui Douanier-Rousseau n‑a mai fost strămutat.

Singura chestiune supărătoare, şi tipic românească, îmi pare rău s-o spun, e că sub dala ce acoperă mormîntul părintelui sculpturii moderne s-au fofilat, cînd a fost să fie – supremă profanare – şi doi pictori români, soţ şi soţie, sub pretextul că au rămas moştenitori legali ai marelui artist.

La 14 ianuarie, sugerînd preluarea îngrijirii în viitor a monumentului funerar Matila Ghyka de către autorităţile noastre, m-am adresat în scris ministrului Culturii, ministrului Afacerilor Externe, directorului Institutului Cultural Român şi secretarului general al Academiei Române, acad. Victor Voicu, cheia de boltă a instituţiei, singurul care mi-a şi răspuns, de altfel, alăturîndu-i fiecăruia o broşură pe care am publicat-o à compte d’auteur, intitulată Matila Ghyka – In Loving Memory, broşură pe care Solomon Marcus a descris-o ca o bijuterie în rîndurile pe care mi le-a trimis. Dar cu o bijuterie se poate face oare primăvară în peisajul indiferenţei noastre naţionale faţă de valorile adevărate ale ţării? Da, aş spune, cu condiţia să reflectăm o clipă, cum spuneam la început, şi să trecem imediat la acţiune. Asta, bineînţeles, dacă mai dorim să avem o identitate pe lumea asta.

Radu Varia este doctor în Istoria Artei şi Civilizaţiei al Universităţii din Paris, membru de onoare al Academiei Regale a Scoţiei, autor al cărţii Brâncuşi, publicată pentru prima dată de Rizzoli International, la New York, în 1986.

featured image jpg
IMSA recunoaște oficial pokerul ca sport al minții: Argumentele pentru această decizie
IMSA (Asociația Internațională a Sporturilor Minții) a recunoscut oficial pokerul ca fiind sport al minții. Practic, pokerul face parte din aceeași categorie ca șahul și bridge-ul.
cifra sapte jpg
Cifra 7 în istoria omenirii și superstițiile în care cred oamenii și în ziua de astăzi
Gândește-te la un număr între unu și zece să vedem dacă putem ghici. A fost șapte, nu? Cercetătorii au descoperit că, atunci când ești rugat să te gândești la un număr între unu și zece, mulți vor avea numărul șapte în minte.
DilemaVeche jpg
Neglijăm îngrijirea călcâielor vara! De ce ar trebui să fim mai atenți…
Există o parte a corpului pe care o vezi mai ales când te încalți, dar pe care rar o privești cu adevărat. Și, poate tocmai de aceea, ajungi s-o neglijezi exact atunci când e cel mai expusă: vara.
pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.

Parteneri

Donald Trump FOTO Profimedia
Cum a agravat Donald Trump situația din Ucraina
Participarea lui Donald Trump la încercările de mediere a conflictului din Ucraina nu doar că s-a dovedit ineficientă, ci a contribuit, în opinia unora dintre analiștii occidentali, la agravarea situației de pe front.
spp jpg
Ofițerul SPP care face furori în online are și o baladă: „Tu, Luceafăr cu butoni / Semizeu picat din stele”
Ofițerul SPP care îl însoțește pe Nicușor Dan și care face furori pe rețelele sociale de câteva zile are și o baladă, în care sunt câteva dintre enumerat atuu-urile fizice ale tânărului „cu gamba lungă„ și suspinele pe care le-a provocat în „ginta femeiască”.
mihai fifor jpeg
Deputatul PSD Mihai Fifor, despre decizia CCR: „Cineva se joacă, insistent, cu focul pe lângă butelie”
Deputatul PSD Mihai Fifor critică dur hotărârea Curții Constituționale prin care declarațiile de avere nu vor mai fi publice, avertizând că această măsură riscă să submineze încrederea în instituțiile statului și să afecteze transparența funcțiilor publice.
image png
Acţiunile Romgaz au urcat joi la un maxim istoric. La cât a ajuns principalul indice al pieței de capital din România (BET)
Acţiunile Romgaz (SNG), cel mai mare producător de gaze din România controlat de stat, au ajuns joi la un maxim istoric după o apreciere de 2,9%.
aeroport bucuresti sud1 png
Cum va arăta noul aeroport din Capitală? Proiectul este estimat la o valoare uriașă
Într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook, primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a vorbit pe larg despre motivele pentru care un nou aeroport urmează să fie construit în sudul Capitalei. Proiectul ar fi estimat la aproximativ un miliard de euro și deja se caută investitori.
image png
Analistul Iancu Guda, dezvăluiri din culisele discuțiilor cu Bolojan despre deficit: „Niciodată nu am observat ceea ce am văzut astăzi”
Ilie Bolojan, președintele Senatului, l-a invitat pe jurnalistul și analistul economic Iancu Guda la o discuție despre deficitul bugetar.
Spitalul Colțea din București, în perioada interbelică (© iMAGO Romaniae)
Explozia cazurilor de sifilis în România Mare
Anul 1918 a rămas în istorie prin formarea statului național – unitar român și astfel se scăpa de exploatarea seculară din partea vecinilor hrăpăreți.
Nicușor Dan și CCR FOTO Mediafax
Nicușor Dan critică decizia CCR: „Este în contradicție cu un principiu esențial al democrației – transparența”
Nicușor Dan a criticat decizia de joi a Curții Constituționale a României, potrivit căreia declarațiile de avere și de interese nu mai trebuie să includă bunurile și veniturilor soților și copiilor.
George Simion FOTO AFP
George Simion reacționează dur după decizia CCR: „Exact ce merită unii!”
Liderul AUR, George Simion, critică decizia Curții Constituționale privind declarațiile de avere, acuzând prioritizarea unor interese străine în detrimentul românilor.