Matila Ghyka şi memoria culturii noastre

Radu VARIA
Publicat în Dilema Veche nr. 623 din 28 ianuarie - 3 februarie 2016
Matila Ghyka şi memoria culturii noastre jpeg

Tot rău-i spre bine, se spune din bătrîni. Dacă acest lucru e adevărat, atunci nefericita circumstanţă a eşecului Iaşilor la competiţia pentru titlul mult rîvnit (şi copios finanţat) de Capitală Europeană a Culturii ar putea servi la ceva. Cu condiţia să reflectăm puţin şi să trecem la acţiune.

Observînd lipsa de substanţă a „dosarului“ prezentat de edilii moldoveni şi vidul de aspiraţii spre modernitatea europeană, umilit personal de ideea că pînă şi Baia Mare (de altfel, cu un simpatic proiect despre ospitalitatea maramureşeană) trecuse în ordinea culturii înaintea oraşului său, un vechi prieten din dulcele tîrg al Ieşilor a întocmit o listă de personalităţi fondatoare, universal recunoscute, născute sau formate la poalele Cetăţuii. Personalităţi a căror operă ar fi putut inspira un demers de o cu totul altă anvergură. Printre acestea, Matila Ghyka.

Venit pe lume în ilustrele familii Ghica şi Costiescu, aşa cum ne arată aprofundatele cercetări ale profesorului de genealogie Mihai Sorin Rădulescu, prinţul Matila a fost rînd pe rînd ofiţer în marina militară franceză, în marina militară română, doctor în drept şi diplomat român în marile capitale europene, matematician, inginer şi istoric. Opera lui tratează în primul rînd tema de înaltă semnificaţie estetică a proporţiilor armonice din natură, care se regăsesc şi în artă. Iar cartea sa Le Nombre d’Or, din 1931, prefaţată de Paul Valéry, e universal cunoscută şi recunoscută. Celor interesaţi le recomand, de altfel, lectura remarcabilei lucrări recente a lui Fernando Corbalán despre limbajul matematic al frumuseţii, lucrare intitulată, tocmai, Le Nombre d’Or, ca volumul savantului român considerat cu supremă veneraţie. Academicianul Solomon Marcus ne semnalează, în schimb, că doar intelectualitatea românească n-a fost pînă acum receptivă la „cazul“ Matila Ghyka. Aşa că ce să mai vorbim de edili?!

Eşecul recent al Iaşilor i-a amintit prietenului meu o discuţie mai veche dintre noi, în care-i povesteam cum aflasem despre situaţia jalnică a mormîntului marelui om, prin 2010: o ruină răsturnată şi abandonată. Am luat atunci contact cu administratorul Cimitirului Gunnersbury din Londra şi, la recomandarea lui, m-am adresat firmei Century Stone (Stone Masons & Memorial Specialists) comandînd reaşezarea mormîntului, curăţirea pietrei memoriale şi refacerea inscripţiei cu numele lui Matila Ghyka şi al soţiei sale, Eileen O’Connor, înrudită cu ultimul rege al Irlandei şi cu monarhia britanică. Am achitat lucrarea din fonduri proprii şi l-am invitat pe Părintele Eugen de la Biserica Ortodoxă Română din Londra să ne reculegem la mormîntul restaurat, după care Părintele a sfinţit monumentul printr-o emoţionantă slujbă şi rugăciune.

Nu vorbisem public despre acest lucru niciodată în cei cinci-şase ani trecuţi de atunci, dar am cedat acum rugăminţii prietenului din capitala Moldovei, atît de pătruns de ideea că aceasta dispune de alte dimensiuni, reale şi potenţiale, pentru a spune cui vrea să audă că Iaşiul şi noi toţi avem valori naţionale de rang universal, azi uitate, şi că nu toţi românii sînt indiferenţi la acest lucru.

Pentru a onora memoria marilor fii ai naţiunii – savanţi, poeţi, artişti, şi nu numai militari, cum s-ar putea crede –, Marea Britanie a creat un minister dedicat exclusiv acestei misiuni. Precizez: pentru a onora memoria marilor fii ai naţiunii acolo unde au trecut ei la cele veşnice, fie în patrie, fie pe oricare alte meleaguri.

La noi – care, după cum se ştie, nu avem asemenea preocupări –, am asistat la fanfaronada patriotardă a tentativelor de a aduce în ţară mormintele lui George Enescu şi Constantin Brâncuşi. De parcă cineva ar fi avut obsesia maladivă de‑a şterge pînă şi puţinele urme ale modestei noastre măreţii, marcată la Cimitirul Perè Lachaise şi la Cimitirul Montparnasse din Paris, printre gloriile culturii mondiale, de un compozitor român de geniu şi de un sculptor român de geniu. Din fericire, în primul caz s-a opus familia. Din fericire, de asemenea, în al doilea caz se opune însuşi Brâncuşi care, atunci cînd se discuta despre transferarea mormîntului prietenului său Henri Douanier-Rousseau, a scris negru pe alb că se opune unei asemenea practici barbare. Şi mormîntul lui Douanier-Rousseau n‑a mai fost strămutat.

Singura chestiune supărătoare, şi tipic românească, îmi pare rău s-o spun, e că sub dala ce acoperă mormîntul părintelui sculpturii moderne s-au fofilat, cînd a fost să fie – supremă profanare – şi doi pictori români, soţ şi soţie, sub pretextul că au rămas moştenitori legali ai marelui artist.

La 14 ianuarie, sugerînd preluarea îngrijirii în viitor a monumentului funerar Matila Ghyka de către autorităţile noastre, m-am adresat în scris ministrului Culturii, ministrului Afacerilor Externe, directorului Institutului Cultural Român şi secretarului general al Academiei Române, acad. Victor Voicu, cheia de boltă a instituţiei, singurul care mi-a şi răspuns, de altfel, alăturîndu-i fiecăruia o broşură pe care am publicat-o à compte d’auteur, intitulată Matila Ghyka – In Loving Memory, broşură pe care Solomon Marcus a descris-o ca o bijuterie în rîndurile pe care mi le-a trimis. Dar cu o bijuterie se poate face oare primăvară în peisajul indiferenţei noastre naţionale faţă de valorile adevărate ale ţării? Da, aş spune, cu condiţia să reflectăm o clipă, cum spuneam la început, şi să trecem imediat la acţiune. Asta, bineînţeles, dacă mai dorim să avem o identitate pe lumea asta.

Radu Varia este doctor în Istoria Artei şi Civilizaţiei al Universităţii din Paris, membru de onoare al Academiei Regale a Scoţiei, autor al cărţii Brâncuşi, publicată pentru prima dată de Rizzoli International, la New York, în 1986.

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Motanul-vedetă de pe Muntele Ceahlău. Portocală cutreieră cabanele la 2.000 metri altitudine. „E mai tare decât caprele negre“ FOTO
Portocală, un motan botezat de turiști cu acest nume după culoarea blănii, pare că-i la el acasă pe Muntele Ceahlău, fiind întâlnit prin preajma cabanelor.
image
Pacostea care a terorizat Parisul și New York-ul „se mută” la București. „A fost un chin până au scăpat de ele”
Piața imobiliară dă semne de declin în București și în marile orașe ale țării. Pe lângă prețurile imense și problemele cauzate de lipsa finanțării bancare, cei care vor să-și cumpere un apartament riscă să se confrunte și cu o nouă problemă, greu de imaginat până de curând
image
Hagi „fierbe“: Ianis, amenințat cu excluderea de la Euro 2024! Declarațiile care nasc o situație explozivă
Selecționerul Edward Iordănescu e „mut“ după calificarea la Campionatul European. În schimb, tatăl său tocmai l-a băgat într-o situație delicată, nominalizând jucătorii care n-ar merita să fie la turneul final, date fiind situațiile lor actuale la echipele de club.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.