Cunoașterea îngerilor și odihna lui Dumnezeu

AUGUSTIN
Publicat în Dilema Veche nr. 1010 din 17 august – 23 august 2023
image

Sfinţii îngeri au cunoştinţă de Dumnezeu nu prin sonoritatea cuvintelor, ci prin prezenţa însăşi a adevărului veşnic, care este Cuvîntul, Fiul Unul Născut al lui Dumnezeu, pe care Îl cunosc astfel împreună cu Tatăl şi cu Duhul lor Sfînt. Ei văd că această Treime este inseparabilă, că în ea persoanele distincte sînt o singură substanţă şi că totuşi cele trei persoane împreună nu sînt trei dumnezei, ci un singur Dumnezeu. Îngerii cunosc toate acestea mai bine decît ne cunoaştem pe noi înşine. Mai bine decît în ea însăşi, ei cunosc orice creatură în Înţelepciunea lui Dumnezeu, ca în arta potrivit căreia a fost făcută. Prin urmare, la rîndul lor, se cunosc mai bine în Cuvîntul lui Dumnezeu decît în ei înşişi, fără ca aceasta să însemne că nu se cunosc şi în ei înşişi, căci au fost creaţi şi nu sînt una cu Cel care i-a creat. În Cuvîntul lui Dumnezeu (...) îngerii au o cunoaştere „de zi”, în vreme ce în ei înşişi au o cunoaştere „de seară”. Într-adevăr, există o mare diferenţă între a cunoaşte ceva în ideea însăşi potrivit căreia acel ceva a fost făcut, şi a-l cunoaşte în el însuşi. Deci altfel vedem proprietatea liniilor de a fi drepte şi adevărul figurilor atunci cînd le concepem în minte decît atunci cînd le desenăm pe nisip; sau altfel înţelegem dreptatea în lumina adevărului neschimbător şi cu totul altfel în sufletul celui drept. La fel se petrece şi cu firmamentul care se numeşte cer, situat între apele de sus şi cele de jos; cu strîngerea apelor de jos, dezgolirea pămîntului, formarea plantelor şi a copacilor, zidirea soarelui, a lunii şi a stelelor, cu animalele ieşite din ape, cum sînt păsările, peştii şi monştrii mărilor; la fel şi cu tot soiul de animale care merg sau se tîrăsc pe pămînt; în fine, cu omul, încununarea tuturor lucrurilor pe de pămînt. Toate aceste fiinţe sînt altfel cunoscute de către îngeri în Cuvîntul lui Dumnezeu, în care se află pentru totdeauna şi neschimbător cauzele şi ideile lor, după care au fost create, şi altfel în ei înşişi. În El cunoaşterea le este mai clară, în ei mai adumbrită, căci prima este cunoaşterea artei, pe cînd cea de-a doua a lucrărilor. Totuşi, cînd lucrările aduc laudă şi slavă Creatorului, în spiritele care le contemplă se iveşte o lumină de dimineaţă.

Cea de-a şaptea zi, adică aceeaşi zi repetată de şapte ori, al cărei număr este şi el perfect, dar dintr-un alt motiv, vesteşte odihna lui Dumnezeu, în ea fiind vorba pentru prima dată de sfinţenie. Astfel, Dumnezeu n-a vrut să sfinţească această zi printr-o lucrare, ci prin odihna Sa neînserată. Căci această odihnă nu este ceva creat, pentru a fi într-un fel cunoscută în Cuvîntul lui Dumnezeu şi într-alt fel în ea însăşi, asemenea cunoaşterii de zi şi celei de seară. 

(...) Este deci de ajuns să observăm că numărul trei este primul număr întreg impar, că patru este un număr întreg par şi că împreună fac şapte. De aceea, şapte este înţeles adeseori ca reprezentînd universalitatea, de pildă în aceste cuvinte: „Cel drept cade de şapte ori şi tot se scoală” (Pilde, 24, 16), adică: oricît de des ar cădea, nu va pieri. Dar nu trebuie să înţelegem prin aceste căderi săvîrşirea nedreptăţii, ci frămîntările care duc la smerenie. La fel şi în aceste cuvinte: „De şapte ori pe zi Te voi lăuda” (Ps. 118, 164), al căror sens se regăseşte în alt loc sub o altă formă: „Pururea lauda Lui în gura mea” (Ps. 33, 1). Există la autorii sfinţi multe texte de acest fel, în care numărul şapte este folosit frecvent pentru a exprima orice fel de universalitate. De aceea, prin el este adesea semnificat Sfîntul Duh, despre care Domnul spune: „Vă va călăuzi la tot adevărul” (Ioan 16, 13). Aici este odihna lui Dumnezeu, prin care ne odihnim în Dumnezeu. Căci odihna se află în toate, adică este desăvîrşită, pe cînd munca se află în parte. Iată de ce muncim atît timp cît cunoaştem în parte, dar cînd va veni ceea ce este desăvîrşit, va dispărea ceea ce este în parte (cf. 1 Cor. 13, 9-10). De aceea ne trebuie atîta  efort acum ca să înţelegem Scripturile. 

(fragment din De Civitate Dei, XI, 29 și 31, traducere de Bogdan Tătaru-Cazaban)

Bogdan Tătaru-Cazaban este preot și cercetător în istoria religiilor. A publicat recent Inteligența inimii. Schițe pentru un portret al virtuții (Editura Spandugino, 2021).

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

alcool freepik 2 jpg
Este sau nu interzis să consumăm băuturi alcoolice în Postul Paștelui? Ce spun preoții despre acest obicei
Postul Paștelui a început pe 3 martie și va ține până pe data de 19 aprilie 2025. În această perioadă, credincioșii trebuie să respecte o mulțime de reguli și tradiții, mai ales în privința consumului de alcool.
cosette chichirau si razvan ungureanu colaj facebook mediafax png
Cosette Chichirău s-a căsătorit în secret cu Mihai-Răzvan Ungureanu, fostul director al SIE. Cine sunt nașii
Șefa partidului CURAJ Cosette Chichirău s-a căsătorit în secret cu Mihai-Răzvan Ungureanu, fost director al Serviciului de Informații Externe al României, la Viena.
Titluri de stat FIDELIS, foto Shutterstock jpg
Veste bună pentru economiile românilor. Câți bani câștigi dacă investești în titluri de stat Fidelis, în luna aprilie. Dobânzile sunt mai mari decât cele oferite de băncile din România
Ministerul Finanțelor lansează o nouă ediție a titlurilor de stat Fidelis, cu dobânzi atractive de până la 7,6%, disponibile între 4 și 11 aprilie.
angajari curriculum vitae
Alba-neagra cu reducerea personalului bugetar. Ce angajări se fac la stat
În ciuda anunțurilor de reducere a personalului bugetar încă sunt ministere care fac angajări, fie prin concurs, cum e cazul Ministerului de Interne și al instituțiilor subordonate Ministerului Sănătății, fie prin transfer, cum acționează Ministerul Investițiilor și Ministerul Economiei.
politia politist trafic jpg
Dialog halucinant între un polițist și un șofer: „Sunt o ființă umană și trăiesc în trup. Vă dau datele persoanei fictive comerciale”
Un șofer s-a filmat când spunea polițiștilor că el este „ființă umană” și că nu are nevoie de permis de conducere. Bărbatul mai susține că „persoana fictivă comercială creată de statul român” deține un astfel de document.
image png
Primăria Capitalei, fără bani și cu investițiile blocate. De ce spune Nicușor Dan că 2025 este unul pierdut pentru București
Anul acesta, Primăria Bucureștiului are o scădere a veniturilor după ce premierul Ciolacu a tăiat banii, favorizând primăriile de sector. A doua problemă o reprezintă cheltuielile enorme cu subvenționarea marilor servicii publice.
Curtea Constitutionala a Romaniei   CCr   INQUAM Photos Octav Ganea jpg
Veniturile de nababi ale judecătorilor CCR. Ce sporuri și beneficii au aceștia
Judecătorii CCR au venituri de peste 40.000 de lei și beneficiază de mai multe sporuri și beneficii. Unele dintre ele sunt primite și de alți angajați din cadrul Curții, precum și de foști membri CCR.
examen jpg
„Perle” la simularea de la Evaluarea Națională. „Autorul se ia de soare, că de ce l-a supărat?”
Pe 17 martie, elevii de clasa a VIII-a au susținut simularea pentru Evaluarea Națională la Limba Română și, ca în fiecare an, au apărut și „perlele”. Unele au luat naștere din cauza poeziei „Trezire”, scrisă de Lucian Blaga, în timp ce altele țin strict de gramatică.
2 MNAR activare corner IQOS 2 jpg
După trei zile de show-uri caracterizate de stil și eleganță, Mercedes-Benz Bucharest Fashion Week se închide cu o petrecere surprinzătoare organizată de IQOS
Mercedes-Benz Bucharest Fashion Week a tras cortina, dar despre festival și petrecerea de închidere organizată de IQOS se va vorbi încă multă vreme.