Corp, comunitate, religie

Publicat în Dilema Veche nr. 842 din 9 - 15 aprilie 2020
Corp, comunitate, religie jpeg

Imaginea Papei Francisc înaintînd singur în imensa piaţă vidă de la San Pietro, ca să facă o rugă pentru lumea atacată de „furtuna” epidemiei. Îmbrăţişat de arcele galeriilor lui Bernini şi de privirile online ale catolicilor de pretutindeni. Kaaba izolată, singură în centrul vastului complex de cult, acum pustiu, unde marele pelerinaj al lumii musulmane a fost suspendat. Cubul încărcat de sacralitate mai poate fi atins doar cu privirea, pe diferite ecrane, de veneraţia credincioşilor. Biserici, sinagogi, temple hinduiste şi budiste, moschei sunnite şi şiite şi-au suspendat peste tot în lume slujbele şi ritualurile comunitare in situ. Autorităţile religioase şi credincioşii admit că proximitatea fizică – semnul concret al unirii în credinţă – trebuie înlocuită acum cu distanţa sanitară, ea fiind, temporar, actul atenţiei faţă de semeni.

Gesturile cotidiene ale credinţei sînt şi ele suspendate. Sărutarea icoanelor, pentru ortodocşi, însemnarea cu apă sfinţită din scoica de la intrarea bisericii, pentru catolici, sărutarea mezuzei pentru evrei, abluţiunile musulmane, toate sînt deconsiliate, suprimate temporar din pricina pericolului de a contracta/răspîndi coronavirusul. Nici fraternitatea în credinţă nu se mai poate arăta prin gesturile bine ştiute. Nu strîngerea de mîini ori sărutarea între credincioşi mai exprimă acum „pacea lui Christos”, ci înclinarea unora către ceilalţi, de la distanţă. „Evitaţi orice gest contaminant: îmbrăţişări, sărutări, strîngeri de mîini”, sună pretutindeni sfatul autorităţilor religioase. E drept că unii oficianţi şi credincioşi nu ţin seama de măsurile antivirus, fie din obişnuinţa practicii, fie indignaţi de ceea ce li se pare a fi un atac la credinţă. Dar fie că ascultă de consemnele distanţei, fie că se revoltă împotriva lor, fie că sînt credincioşi practicanţi ori numai respectuoşi faţă de tradiţie, toţi sînt puşi – acut şi neobişnuit – în faţa a trei elemente definitorii ale religiei: comunitatea, corpul, contactul cu sacrul.

Desigur, mai toţi le ştim semnificaţia spirituală, însemnătatea cultică, importanţa concretă. Dar le ştiam ca de la sine înţelese. Deodată, datorită unor constrîngeri nemaiîntîlnite (şi vitale), religiile şi credincioşii lor sînt somaţi să gîndească mai intens asupra celor trei elemente. Să le scruteze natura, calitatea, sensurile, să găsească noi moduri – temporare – de a le exprima, de a le practica.

În orice religie, comunitatea e răspuns la chemarea Unului, e re-uniune a mulţimii umane sub/în lumina Principiului divin. Legătura cuprinsă de cuvîntul religie funcţionează în primul rînd vertical, în raport cu El. Şi se proiectează „orizontal” în fraternitatea/uniunea credincioşilor, adunaţi – spiritual şi ritual – în faţa prezenţei Lui unificatoare: ecclesia pentru creştini, adunare sinagogală pentru evrei, musulmani aflaţi „umăr la umăr” pentru ruga în moschee. Oare suspendarea – temporară – a adunării fizice, concrete poate mina sensul şi consistenţa comunităţii? Desigur nu. Cei care urmăresc în distanţă – prin mijloace video – actul sacru împlinit de oficiantul religiei lor se pot simţi o comunitate fiindcă privesc, fiindcă participă la acel act. Dar e mai multă nevoie, probabil, să interiorizeze actul, să aibă conştiinţa că el nu se consumă la nivel fizic, că ceea îi uneşte este verticala divină – care lucrează în actul ritual. Într-un fel, participarea în distanţă subliniază ceva preţios: anume că verticala divină se sprijină, pentru a ni se adresa, pe fizicalitate, pe spaţio-temporal, dar că lucrează dincolo de categoriile lor.

Totuşi, nevoia noastră de explicit e puternică. Şi ea poate stîrni inventivitate. La Robbiano di Giussano, în Lombardia, de pildă, preotul locului, Părintele Giuseppe Corbari, a cerut credincioşilor să-i trimită, fiecare, o fotografie a chipului lor. Se simţea însingurat în biserica sa. Acum slujeşte în faţa rîndurilor de portrete – substitut evocator al comunităţii locului.

Există deja analişti ai religiosului care se întreabă dacă nu cumva distanţa coronavirus, împiedicînd reunirea fizică a comunităţii, nu va conduce spre variante mai individualiste de credinţă. Nu se va crea sau nu se va adînci, astfel, distanţa între instituţia religioasă şi credincioşi, care vor fi înclinaţi spre pratică religioasă mai ales privată? Dar aceiaşi analişti recunosc că „intervalul de observaţie” e prea scurt, că fenomenul nu poate fi surprins şi judecat ca atare decît pe durate lungi. Se pare, dimpotrivă, că nevoia religioasă de comunitate rămîne puternică, mai ales în atmosfera de autonomie/însingurare a insului proprie modernităţii tîrzii. Iată, de pildă, un caz-limită: există încă în Europa anahoreţi, oameni retraşi în schituri greu accesibile. Nu sînt mulţi, dar există. Unii sînt inşi izbutiţi profesional şi social care au luat hotărîrea să-şi orienteze spiritual viaţa. Dar, în schimnicia lor, nu caută singurătatea. Nu ea le defineşte noua stare. Ci o altfel de grijă pentru comunitate. În recluziunea lor, sînt vizitaţi de o mulţime de oameni în căutare de sfat şi ajutor spiritual. Candidatul la un schit e de altfel avertizat de autorităţile din regiune că nu prea va fi singur. Şi el tocmai asta caută: să-şi asiste semenii.

Suspendarea temporară a reuniunilor de cult nu va slăbi conştiinţa şi sensul comunităţii religioase. Va putea stîrni noi moduri de expresie, substitute pasagere sau chiar variante care subliniază anumite înţelesuri ale comunităţii. Va putea atrage atenţia asupra a ceea ce constituie cu adevărat comunitatea religioasă: orientarea către Acelaşi, adeziunea la El, prin ritual, desigur, dar mai ales prin participare interioară.

Cît despre renunţarea la gesturi religioase obişnuite şi suplinirea lor prin noi moduri de expresie, asta arată, desigur, cît de implicat e corpul în exerciţiul credinţei. Religia e verticală divină care pătrunde prin toate nivelurile existenţei noastre. Pînă în sensibil, în imediat, în trup. Dar nu e „cazată” acolo. Dacă trupul e chemat să participe la exerciţiul credinţei, el e chemat în calitate de element al unui organism ternar – corp, suflet, spirit – destinat coerenţei. Or asta înseamnă şi a avea conştiinţa poziţiei corpului în ierarhie, nu a-l întrona asupra ei.

În sfîrşit, contactul cu sacrul: cu icoana, cu apa sfinţită, cu instrumentele liturgice, cu locul sfînt, cu relicvele, cu oficiantul şi semenii reuniţi în oficiul de cult. Nevoia de contact e un dat larg împărtăşit al vieţii religioase. Pentru credincios, el înseamnă o întîlnire intimă cu Prezenţa sfîntă manifestă în toate acele chipuri ale sacrului. Dar, pentru orice credincios, aceste chipuri sînt vectoriale: trimit tocmai către densitatea nevăzută a Prezenţei. Ca atare, contactul indică, în fond, nevoia de experienţă interioară, de întîlnire dincolo de corporal şi de atingerea sensibilă. Acea nevoie nu va dispărea dacă, pentru cîteva luni, anumite suporturi ale sacrului îi vor fi credinciosului inaccesibile.

Comunitatea, corpul, contactul rămîn elemente-cheie ale vieţii religioase, cum au fost întotdeauna. Molima ne-a trezit într-un mod brutal atenţia în privinţa lor. Ne poate trezi reflecţia, judecata, căutarea înţelesurilor pe tema lor.

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.

Parteneri

Citroen e C3, model low cost electric v1 cropped jpg
Unul dintre cei mai mari producători auto din Franța recheamă la service automobile din toată Europa
Citroën extinde în Europa rechemarea modelelor C3 și DS3 din cauza problemelor la airbag-urile Takata, 98.000 de vehicule urmând să ajungă la service până la sfârșitul lunii ianuarie, a anunțat grupul Stellantis.
profimedia 0953516379 jpg
Ce impact au loviturile cu arme cu rază lungă de acțiune în Rusia, potrivit șefului armatei ucrainene
Intensificarea atacurilor cu arme cu rază lungă de acțiune în Rusia a dus la o scădere considerabilă a utilizării muniției de artilerie de către forțele ruse, potrivit șefului armatei ucrainene Oleksandr Sirski.
image png
România a preluat comanda Forței Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina
România a preluat comanda Forței Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina – EUFOR, cea mai mare operație multinațională din Balcanii de Vest desfășurată sub egida Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC).
incendiu turcia jpg
Catastrofă în Turcia. Bilanțul incendiului de la hotel ajunge la 66 de morți și 52 de răniți
Autoritățile din Turcia au anunțat ultimul bilanț al incendiului care a cuprins hotelul din stațiunea de schi Bolu. Cel puțin 66 de persoane și-au pierdut viața, iar un număr de 53 sunt răniți transportați la spitalele din Ankara și Istranbul. Hotelul era ocupa în proporție de peste 90%
oua ochi istock jpg
Ce să adaugi în tigaie pentru ouă ochiuri perfecte, ca la restaurant. Ingredientul surpriză pe care puțini l-ar ghici!
Mulți dintre noi putem avea impresia că ouăle ochi sunt un preparat banal, care nu poate fi modificat prea mult. Însă, chiar și atunci când vine vorba despre o rețetă atât de simplă, există modalități de a o îmbunătăți!
Robert Fico FOTO Profimedia jpg
Slovacia: premierul Robert Fico este acuzat că pregătește ieșirea Slovaciei din UE
Liderul opoziției slovace, Michal Simecka, a inițiat marți o moțiune de cenzură împotriva guvernului naționalist de stânga, acuzându-l pe premierul Robert Fico că ar pune bazele unei eventuale retrageri a Slovaciei din Uniunea Europeană, informează Reuters.
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
Descoperire arheologică remarcabilă! Locul din România unde au fost identificate cele mai vechi urme de locuire umană din Europa, datând de peste 1,95 milioane de ani
O teză publicată în anii '60 de unul dintre pionierii arheologiei preistorice românești, Constantin S. Nicolăescu-Plopșor, și anume că homininii au trăit pe teritoriul României în urmă cu aproximativ două milioane de ani, nu doar că a reapărut în actualitate, odată considerată căzută în desuetudine,
image png
Un grup german va construi o nouă fabrică în România
Un grup german specializat în construcția de componente auto va construi o a doua fabrică în România, lucrările urmând să fie finalizate în toamnă, iar demararea producției fiind programată pentru finalul anului.
image png
Studiu: O treime din Arctica a devenit sursă de emisii de carbon. Semnalul de alarmă pe care îl trag cercetătorii
Potrivit unui nou studiu, o treime din tundra, pădurile și zonele umede din Arctica au devenit o sursă de emisii de carbon, pe măsură ce încălzirea globală pune capăt miilor de ani de stocare a carbonului în unele părți ale nordului înghețat.