Alexandru Mironescu: exerciţiul inteligent al credinţei

Publicat în Dilema Veche nr. 822 din 21–27 noiembrie 2019
Alexandru Mironescu: exerciţiul inteligent al credinţei jpeg

Pentru Părintele Andrei Scrima, grupul de intelectuali de la Antim era o prezenţă mereu invocată. Acolo se formase la mijlocul secolului XX, însoţit de atmosfera lor formativă plecase pe propriul drum spiritual, alături de ei socotise că „merge pe Cale“. O spune în volumul Timpul Rugului Aprins, unde restituie experienţa grupului. O spune într-o lungă scrisoare compusă la Benares, în august 1957, trimisă Părintelui Benedict Ghiuş şi, prin el, prietenilor de la Antim. Între aceştia, Sandu Tudor, devenit Părintele Daniil, era omul iniţiativelor, al stilului care dădea marca grupului în cercetarea tradiţiei creştine răsăritene. Părintele Benedict Ghiuş era interlocutorul ales, colegul din interiorul Bisericii. Cînd îl evoca pe Alexandru Mironescu, Părintele Scrima zîmbea.

Îl amintea ca pe cineva savuros: savuros în modul cum îmbina bucuria credinţei şi bucuria înţelegerii, disciplina mentală a ştiinţelor exacte şi intuiţiile verticale, lecturile înal-te şi prospeţimea gîndului. Profesor universitar de fizică-chimie cu doctorat la Sorbona, om de litere şi gazetar bine conturat în spaţiul cultural interbelic, el era la fel de savuros în prietenie, savuros – de o savoare gravă, sacrificială – în generozitate. La procesul pe care, în 1958, regimul comunist l-a intentat membrilor grupului, în şedinţa care dădea verdictul, Alexandru Mironescu nu pledase pentru sine. Ceruse eliberarea poetului Vasile Voiculescu, atît de preţios în ordinea creativităţii spirituale. Înfiorătorul tratament la care a fost supus, alături de fiul său, în detenţie nu i-a dezorganizat alcătuirea lăuntrică, nu i-a minat savoarea. Scrierile lui de după ieşirea din închisoare, nepublicate în timpul vieţii, o dovedesc. Printre ele, vii, consistente, punînd datele veacului şi ale culturii sub ecleraj spiritual, sînt jurnalele de reflecţii: Calea inimii. Eseuri în duhul Rugului Aprins (Anastasia, 1998; Humanitas, 2019), apoi editate prin grija lui Marius Vasileanu: Admirabila tăcere. Jurnal 1967-1968 (Eikon, 2003; Humanitas, 2019);  Floarea de Foc (Eikon, 2019).

Menţionez doar două teme care au un relief deosebit în aceste jurnale, fiind de altfel comune grupului de la Antim: necesitatea (şi absenţa) interesului Bisericii faţă de tematica intelectuală; naţionalism vs deschidere universală a credinţei.

După o vizită pe care, împreună cu Părintele Benedict, o face mitropolitului Tit Simedrea la Cernica, în aprilie 1968, Alexandru Mironescu notează: „Am dezbătut… arzătoarea problemă privind Biserica şi raporturile cu problemele moderne şi intelectuale, problemă din care conducătorii Bisericii sînt nu numai absenţi, dar nici habar nu au că ele există şi ar putea fi confruntaţi cu ele“.

Prietenii de la Antim aveau conştiinţa că încearcă o situare aparte în modernitatea românească: întîlnirea între spirit şi Spirit, între mintea cultivată şi Duh. Descopereau tradiţia creştină răsăriteană ca pe o mare cale de cunoaştere, de experienţă contemplativă. Dar ea nu-şi putea perpetua seva dacă nu era cercetată/asumată cu sete pentru Adevărul viu, dacă lumina ei mereu actuală nu era proiectată, lucid, critic, nuanţat, asupra temelor prezentului. Fără receptivitate faţă de cultura înaltă şi demersurile ei, creştinismul răsăritean risca să rămînă într-un muzeal trecut. Fără convergenţa între exerciţiul credinţei şi exerciţiul inteligenţei spirituale, el risca să rămînă în provincialism. În notaţiile lui Alexandru Mironescu, tema revine nu rareori. E spusă cu hotărîre, fără compromisuri ori jumătăţi de voce. Reflecţiile lui sînt, ele însele, o „practică“ a convergenţei celor două dimensiuni. Ele nu consemnează doar, ci constituie o viaţă a înţelegerii animate de credinţă, a inteligenţei dedicate credinţei. Aşa le-a şi vrut autorul: o mărturie a acestui tip de viaţă, de experienţă.

În prima parte a secolului XX, problema întîlnirii între Biserică şi modernitate era vie. Voci ascultate – Nichifor Crainic, Nae Ionescu, Mircea Vulcănescu – puneau tematica credinţei în spaţiul public, împrospătau limbajul religios, interpelau Biserica: îi deplîngeau stagnarea teologică, refugiul în pietate conformistă. Mulţi aşteptau/cereau/sperau ca ortodoxia, cu înalta ei tradiţie, să ia creator în seamă cultura şi provocările prezentului. Dar asupra preocupării lor se boltea marea temă a interbelicului românesc: a stabili o identitate naţională valorizantă, care să dea României un loc de seamă în Europa. Trecutul şi tradiţia religioasă erau folosite ca materiale de construcţie ideologică. Unii vorbeau despre excelenţa unică a creştinismului autohton, alţii despre o românitate obligatoriu ortodoxă sau despre un stat etnic-religios.

Alexandru Mironescu şi prietenii lui nu erau nici ei nepăsători faţă de tema naţionalului, atît de masivă în epocă. Şi ei priveau creştinismul răsăritean ca pe un dat fast al locului. Dar nu socoteau că el îi încarcă pe români cu daruri native, cu un specific etnic privilegiat, cu o excelenţă garantată. Îşi puneau mai ales problema creativităţii spirituale în modernitate. Într-o notă de lectură din 1949, Alexandru Mironescu e tăios şi exigent:

„Putem fi [creştini]? Putem încerca să fim, adică să ne angajăm într-o trăire creştină care să fie ridicată şi la conştiinţă teoretică? Este, desigur, o problemă personală, dar poate fi şi o problemă a comunităţii româneşti şi a culturii noastre. Sigur este că ne naştem într-o ambianţă creştină, înlăuntrul unor tradiţii pe care nu le cunoaştem bine, înlăuntrul unor virtualităţi, desigur, dar nu reuşim să dăm expresie majoră fundamentului nostru creştin, o expresie la coordonatele, la stadiul unei problematici moderne şi universale, cum sînt bunăoară în stare să o facă, la modul genial, unii ruşi din diaspora sau cum reuşesc atîţia alţii, în interiorul universului catolic, să exprime sensurile necontenit creatoare ale creştinismului.“

În jurnale există, de altfel, un pasaj unde apare explicit deosebirea de orientare faţă de curentul ortodoxist. La un moment dat, prietenul său Constantin Joja exclamase: „E o uimire inexplicabilă pentru mine cum tu ai rămas în afară de problema naţionalistă care a zguduit generaţia noastră“. Pentru Alexandru Mironescu, tocmai „naţionalismul de declaraţii agresive, fără acoperire“ era de neînţeles. Faţă de această poziţie, el „se încarcă de rezerve“, ia „măsuri de trezvie“, îşi întăreşte „grija de independenţa interioară“. Pentru el, patriotismul era de conceput în mod realist şi eficace: ar fi constat în „crearea de condiţii ca valorile omeneşti ale neamului meu să devină realităţi incontestabile“.

Dar centrul lui prim de interes – Alexandru Mironescu o spune de multe ori în jurnale – e persoana umană aflată în căutare de sens ultim. Apartenenţa pe care şi-o recunoaşte e cea la o vastă „familie spirituală“, la universalul spre care dă acces calea creştină: „Conştiinţa că sînt creştin îmi dă plenitudinea apartenenţei la întreaga Umanitate… formată din toţi oamenii, din toate culturile, din toate epocile, din toate experienţele şi moştenirile… din tot ce le uneşte şi le dă un înţeles, o destinaţie“.

Înţelegerea şi credinţa respiră astfel în orizontul lor cel mai vast, în orizontul lor comun.

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.

Parteneri

image png
Moartea Virginiei Giuffre, femeia care l-a acuzat pe prințul Andrew de abuz sexual, lasă în urmă întrebări fără răspuns
Virginia Giuffre a fost cunoscută la nivel internațional pentru acuzațiile aduse prințului Andrew și miliardarului Jeffrey Epstein, pe care i-a acuzat că au abuzat-o sexual pe când avea doar 17 ani.
Ilie Bolojan, interviu pentru presa locală Foto Captură video Bihoreanul   Youtube jpg
Cum răspunde președintele interimar Bolojan la scenariul anulării alegerilor și în luna mai
Preşedintele interimar Ilie Bolojan este convins că România nu va ajunge în situaţia de a anula pentru a doua oară un scrutin prezidenţial, apreciind că, până în momentul de faţă, nu există niciun motiv pentru o astfel de eventuală decizie.
Bundesarchiv Bild 101I 760 0171 19, Norwegen, Flughafen Fornebu Enhanced SR jpg
Bătălia pentru Norvegia – o premieră în istoria războiului
În cadrul istoriei războiului modern, operațiunea Weserübung Nord, asaltul german asupra Norvegiei din aprilie 1940, se distinge prin faptul că a reprezentat prima campanie din istorie planificată și executată întrunit de către forțele terestre (Heer), aeriene (Luftwaffe) și navale (Kriegsmarine).
O ambuscadă, pictură de Feliks Sypniewski din anul 1856 (© Wikimedia Commons)
Cum a zdrobit Ștefan cel Mare armata Poloniei în bătălia din Codrii Cosminului
La 26 octombrie 1497, Ștefan cel Mare a obținut o victorie strălucită împotriva armatei poloneze conduse de regele Ioan Albert, în Bătălia de la Codrii Cosminului.
Fabrica de zahăr din Giurgiu, în perioada interbelică (© iMAGO Romaniae)
Industria alimentară și dezvoltarea economică a României Mari
Perioada interbelică a fost o epocă de avânt economic și s-a înregistrat o dezvoltare a orașelor, creșterea populației impunând dezvoltarea capacităților de producție de mâncare în cantități mari și în timp cât mai scurt.
Ilie Bolojan FOTO presidency.ro
Bolojan își apără decizia de a-l susține pe Crin Antonescu: „Omul Ilie Bolojan are dreptul la opţiune”
Președintele interimar Ilie Bolojan susține că nu a încălcat Constituția prin susținerea publică a lui Crin Antonescu și afirmă că, în calitate de cetățean, are dreptul la o opțiune politică.
Test, foto Shutterstock, Jagranjosh jpg
Test de inteligență pentru minți geniale. Ce pisică ajunge prima la bolul cu mâncare? Doar oamenii sclipitori rezolvă testul în 11 secunde
Astăzi îți propunem un test de inteligență pe care nu oricine reușește să îl rezolve. Provocarea pare simplă la prima vedere, însă doar cei cu atenție la micile detalii pot găsi răspunsul corect. Totul durează câteva secunde și îți testează cele mai fine abilități de observație. Iată ce presupune!
esca 88 webp
Andreea Esca, așa cum nu ai mai văzut-o vreodată! Vedeta de la Pro TV a făcut furori pe ringul de dans într-o rochie elegantă
Andreea Esca și-a surprins din nou fanii, însă de această dată cu o apariție inedită, departe de pupitrul știrilor. Vedeta PRO TV a fost filmată în timp ce dansa cu energie și entuziasm în cadrul unei petreceri.
Piata San Pietro Vatican. FOTO Arhivă
Banii Vaticanului. Care sunt veniturile, cheltuielile și deficitul bugetar al Sfântului Scaun lăsat de papa Francisc
Vaticanul, cea mai mică țară din lume, cu o suprafață de doar 0,44 kilometri pătrați, își menține o influență colosală asupra celor 1,4 miliarde de credincioși catolici de pe glob.