Adevărul nu moare niciodată

Publicat în Dilema Veche nr. 403 din 3-9 noiembrie 2011
Adevărul nu moare niciodată jpeg

Ne aflam în miezul toamnei, în munţii Bucegi, pentru a identifica muntele cel sfînt al dacilor, Kogaion-ul, după marele istoric Strabon. Lumina timidă a dimineţii tomnatice se străduia să pătrundă printre valurile de beznă şi să ne lumineze calea de la Babele la Vîrful Omu. Personajele noastre, devenite antologice deja, aveau fiecare în parte un mod propriu de a urca: Cristi (Cr.) cu privirea aţintită la Vîrful Omu, fără să-l vadă, dar şi fără să se uite pe unde calcă, Clement (Cl.) concentrat exclusiv de plictisitor asupra marcajelor cărării, Mihai (M.) cu o privire aparent strabică, îndreptată apoi spre un punct himeric doar de dînsul înţeles, Ion (I.) cu privirea îndreptată doar spre gîndurile lui pervers de ontologice, ca unică realitate a lumii, Costena (Cos.), cu Omu în gînd, dar epuizant de atentă pe unde calcă, şi Iulia (I.), dînd din mîini ca să-i meargă picioarele. După o oră de mers, fiecare cum putea, ni s-a arătat vîrful cu stînca în formă de cap de om, cu privirea îndreptată spre cer şi fruntea proeminentă, alungită spre zări, şi cea mai apropiată de cer. Am poposit lîngă stîncă, încercînd să călătorim dimpreună cu privirea Omului, apoi am deschis o butelcă de vin şi am purces la sfîntul simpozion (syn=împreună, pino=a bea). 

Cr.: Dragi sympotes şi synanabates (împreună urcători), întrucît ne aflăm suspendaţi aici între cer şi pămînt, vom dezbate problema adevărului. V-aş ruga ca astăzi să nu consumăm mult, pentru că subiectul abordat presupune nephaliotis (trezvie), iar cel care se învredniceşte să-l guste ajunge la ceea ce numea Grigore de Nyssa nephalios methe (beţie trează). Ce este adevărul, de ce este dacă este, de unde este, cum şi cînd este, la ce-mi foloseşte, cine a stabilit fără să mă întrebe dacă-mi foloseşte – iată întrebări existenţiale radicale, la care vrem răspuns. Deşi în faţa lui Pilat, Iisus Hristos nu răspunde la întrebarea ce e adevărul, cu puţin înainte de aceasta le spune ucenicilor că El este Calea, adevărul şi viaţa, subliniind prin aceasta că El este Creatorul şi Mîntuitorul lumii. În alt loc le spune succint şi enigmatic, în acelaşi timp, că adevărul ne va face liberi. Nu poţi fi liber fără să ştii de unde vii şi unde te duci, ce eşti şi de ce eşti, pentru că, aşa cum spunea Sartre, sîntem condamnaţi la sens, condamnaţi la libertate! Adevărul este esenţa vieţii noastre! Pentru a-şi găsi libertatea şi împlinirea ontologică, omul nu doar trebuie să afle adevărul, ci să devină adevăr! 

I.: Aşa este! Nu este vorba de o înţelegere sterilă a unor teorii, ci de un act simbiotic între noein (a gîndi) şi einai (a fi). A afla ceea ce eşti, iată adevărul adevărat! De altfel, cuvîntul grec pentru adevăr aletheia vine de la adjectivul alethes, format din a privativ şi lethe = uitarea, care înseamnă ceea ce nu trebuie uitat, ceea ce nu trebuie să rămînă ascuns. Viaţa în minciună se rezumă la a uita ceea ce eşti! 

Cl.: Tot eu va trebui să vă curm acest entuziasm efeb şi această rătăcire deşănţată printre idei abstracte, rupte de realitatea concretă. Ca de fiecare dată, şi acum, începeţi debordant, fulminant şi grozav de conclusiv, dar cu argumente friabile! 

M.: Şi eu am observat, Clem, că aceşti doi rascolnici balcanici, în loc să plece de la realităţile de aici, se cocoaţă în stele şi de acolo declamă teoriile lor presărate cu frînturi de citate, ciuntite în slujba marotelor lor. 

I.: Atunci ce e adevărul, de vreme ce, aşa cum insinuaţi prin critica asta obtuză, e ceva care se află, şi nu care ni se descoperă de acolo, de dincolo de stele? E o simplă idee? 

Cl.: Adevărul nu este nici o simplă idee, nici o convenţie. Sîntem de acord cu voi că este esenţa vieţii, dar respingem categoric această viziune a voastră eminamente extraterestră. Nu există adevăr fără realităţile concrete. Evident, adevărul transcede realităţile concrete, însă, în acelaşi timp, putem spune că se află imanent în totul din lume. Adică, de la adevăruri spre adevăr, nu ca voi, obsesiv, de la adevăr spre adevăruri. Şi dacă vreţi să mă exprim şi eu evaziv ca voi, adevărul se descoperă şi, descoperindu-l, ni se descoperă. Concret! 

Cr.: Tocmai această viziune anteică este o himeră, deoarece noi considerăm că adevărata realitate este dincolo de îngustimea şi opacitatea concretului. Apoi, eu consider că 2+2 = 4 este unul dintre adevăruri, nu neapărat adevărul. S-ar putea ca uneori realităţile tale concrete să fie mai false decît însăşi minciuna. A trăi adevărul nu înseamnă neapărat a nu spune minciuni, ci a nu fi minciună. Sînt oameni care rămîn mincinoşi chiar şi atunci cînd spun adevărul. Numai în starea de sinceritate existenţială apare adevărul, care este dumnezeiesc. 

I.: Negreşit, adevărul este revelat, dincolo de minte, ne urcăm la el, doar dacă el coboară la noi. Poţi afla toate adevărurile, dar fără să cunoşti Adevărul. Grigore de Nyssa vorbeşte despre trei nivele ale cunoaşterii: cea epistemică (episteme), adică informaţională, cea gnomică (gnosis), care presupune contactul cu acea realitate cunoscută şi cea diacritică (diakrisis), cînd omul începe să se asemene cu Adevărul, Dumnezeu, şi distinge binele de rău. 

M.: Începe să-mi repugne acest misticism contagios. Nu e aşa! Dumnezeu ne-a înzestrat cu raţiune, cu logică, ca să distingem binele de rău, să dobîndim cunoaşterea. E un dat natural. La ce-mi foloseşte un adevăr pe care nu-l înţeleg şi implicit nu mă pot conforma lui sau mai bine zis după el? 

I.: Ia-o uşurel, că dai în doaga unor scolastici care spuneau că ceea ce nu e cuprins de minte nu există! 

Cl.: Stai un pic, că nu asta a vrut să spună, ci a subliniat că sîntem înzestraţi de Dumnezeu cu minte ca să distingem adevărul de minciună, ceea ce e corect de ceea e este incorect. Să nu uiţi, filozofule de şuetă, că încă de la Platon aletheia îşi pierduse sensul pur etimologic remarcat de tine şi era sinonim cu rectitudinea. Adevărul – tîlcuieşte Heidegger – devine orthoteză, adequatio intellectus ad rem. Omul îşi instruieşte neîncetat mintea să urce spre Ideea Adevărului. 

Cos.: Dar noi nu reducem adevărul la o idee abstractă, cum face filozofia. Vasile cel Mare spune că filozofia cea adevărată este cea care biruieşte moartea! Or, o idee poate ucide o altă idee, însă nicidecum moartea. 

M.: Chiar şi învăţăturile teologiei, deşi inspirate ca mesaj, totuşi sînt rezultatele minţii omeneşti. Nu constituie ele adevărul? Cos.: Nu, doar Dumnezeul revelat este adevărul. Învăţăturile doar vorbesc despre adevăr. Cuvintele teologiei sînt şi ele create, deci nu pot cuprinde necreatul. Sătul probabil de atîtea teorii, într-unul din psalmii săi, Arghezi ne aminteşte de pipăitul adevărului de către apostolul Toma: „Vreau să te pipăi şi să urlu: este!“. Apoi, un discurs teologic sufocant, chiar dacă tipologic corect, poate aluneca de la adevăr. De multe ori, o teologie stufoasă, excesiv de argumentată, poate ucide cîntul, iar pe Dumnezeu, Adevărul prim şi ultim, nu-L poţi afla decît cîntînd, de aceea cel cu numele teologiei Grigorie, în plină ascendenţă epectatică a cunoaşterii real to real a lui Dumnezeu, exultă: „Înaintez cîntîndu-Te!“. 

Iul.: Da, pentru că aletheia se află doar printr-o relaţie personală de iubire, iar multele informaţii utile poate, dar sterile, pe care le poţi strînge despre oameni, viaţă, rămîn doar adevăruri, nu sînt aletheia. Viaţa fiinţei celei de dincolo de fiinţă este iubire, iar cel ce trăieşte această frumuseţe plină de iubire cunoaşte dumnezeiescul (to theion), iar cunoaşterea devine iubire – scrie Grigore de Nyssa. Adevărul rămîne o simplă teorie fără iubire, mai mult, aşa cum spunea Părintele Galeriu, poate ucide. Uneori poţi avea dreptatea fără să fii întru adevăr. Îmi vine în minte scriitorul grec Pentzikis, care spunea că dreptatea îmi îngustează lumea pe care caut s-o îmbrăţişez. 

I.: La fel şi iubirea fără adevăr mai devreme sau mai tîrziu sucombă într-o efuziune sentimentală ternă, de aceea apostolul Pavel în celebrul său „Imn al iubirii“ de la Corinteni, scrie că iubirea se bucură de adevăr, mai precis, în greceşte, se bucură împreună cu adevărul (sygchairei te aletheia). Dar, în fine, preaneostoitule, emite niscai apoftegme grave în loc de concluzii şi apoi mai bine să bem şi să tăcem. 

Cr.: Omul nu poate nici trăi, dar nici muri fără adevăr. Adevărul nu este nici o idee abstractă, nici o convenţie, nici o invenţie, ci este sensul vieţii noastre. A veni de undeva şi a merge undeva. Fără el trăim murind şi murim trăind. 

Se lăsă frig şi un curent glacial se strecură samavolnic prin orificiile doar de el dibuite ale hainelor noastre. Un nor uriaş se aşternu pe fruntea masivă a Omului nostru de piatră, dar el continuă să străpungă cerurile cu privirea-i fermă. Adevărul nu moare niciodată.  

Cristian Chivu este doctor în teologie al Facultăţii de Teologie Thessalonic şi doctorand al Facultăţii de Filozofie a Universităţii „Aristotel“, secţia Limbi clasice. Cea mai recentă carte publicată este Marcu Evghenicul (2010). Opere complete I, studiu introductiv, note, traducere, editare text grec original.

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Soldați ucraineni pe frontul din Donețk FOTO PROFIMEDIA
Bătălia pentru Donețk. Ucraina a numit un nou comandant pe frontul din regiune, în timp ce trupele se retrag din zone cheie
Retragerile strategice din zone precum Kurahove și Pokrovsk vin pe fondul dificultăților majore, în contextul avansului rusesc spre noduri logistice cheie.
Meteorologii anunță cod galben  de vânt puternic în 35 de județe ale țării jpeg
Vremea duminică, 15 decembrie. Mai multe județe sunt sub Cod galben de ceață și vânt puternic
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis duminică dimineața avertizări Cod galben de vânt puternic și ceață pentru mai multe județe din țară.
Mango Mannheim O6 jpg
Fondatorul lanțului de magazine Mango a murit după ce a căzut de pe o stâncă
Fondatorul lanţului spaniol de produse textile Mango, Isak Andic, a murit într-un accident în Spania, a anunţat compania, relatează agenţiile internaţionale de presă. Isak Andic avea 71
Craciun copii jpg
Cum contribuie Crăciunul la sănătatea psihologică a copiilor
Crăciunul este una dintre cele mai îndrăgite sărbători din întreaga lume. Pe lângă luminițele din brad, podoabele și cadourile mult așteptate de la Moș Crăciun, această sărbătoare constituie un prilej de petrecere a timpului în familie și contribuie la menținerea unei stări de optimism și liniște, a
banner Iulia Albu
Iulia Albu, mesaj pentru toți romanii în preajma sărbătorilor de iarnă: „Anul acesta, de Crăciun...”
Sărbătorile de Crăciun sunt un prilej fantastic pentru majoritatea românilor de a se reuni cu familia și persoanele dragi. Cu doar câteva zile înainte, Iulia Albu vine în atenția oamenilor cu sfaturi prețioase. Despre ce este vorba, aflați din rândurile de mai jos.
Scena  mortii lui decebal Eikipedia common jpg
Ranisstorum, ultimul refugiu al regelui Decebal. Unde se afla locul plin de secrete, considerat un oraș sfânt al dacilor
După descoperirea în 1965 a unui monument funerar care oferea informații despre sfârșitul lui Decebal, înfrânt de romani, oamenii de știință au căutat noi indicii despre locul misterios numit Ranisstorum, de numele căruia se leagă moartea regelui dac.
Costică Prisecaru, în lesă cu Emilia Bejan. Captură YouTube
comisia europeana
Bugetul UE: Cine plătește și cine câștigă cel mai mult. Cum stă România
În bugetul UE, națiunile mai bogate din vestul și nordul Europei servesc în principal drept contributori neți, în timp ce membrii Europei Centrale și de Est sunt principalii beneficiari.
Biserica Sf  Nicolae din Demre Antalya Turcia și sarcofagul Sfântului Nicolae Colaj Anadolu Getty Images
Mormântul Sfântului Nicolae, care a inspirat povestea „Moș Crăciun”, descoperit sub o biserică din Turcia
În 2022, arheologii au început săpăturile sub o biserică din sudul Turciei, bănuind că acolo ar putea fi mormântul Sfântului Nicolae. Recent, eforturile lor au scos la lumină un sarcofag de calcar, despre care se crede că a adăpostit rămășițele episcopului ce a inspirat legenda lui Moș Crăciun.