Din altă lume

Publicat în Dilema Veche nr. 358 din 23 - 29 decembrie 2010
Din altă lume jpeg

Evenimentele din decembrie 1989 şi cele care le-au urmat, în 1990 continuă să stîrnească polemici pasionante (şi pasionale). În numărul Dilemei vechi despre „Cultura protestului“, David Schwartz a publicat un articol intitulat „Piaţa Universităţii. După 20 de ani“ – despre formele de contestaţie şi despre participanţii la ceea ce am putea numi cea mai amplă mişcare de opoziţie de după căderea regimului Ceauşescu. Autorul – care a studiat istoria manifestaţiilor şi a represiunii din Piaţa Universităţii şi a creat un spectacol de teatru documentar intitulat Capete înfierbîntate – porneşte de la întrebarea provocatoare lansată de coordonatorul dosarului: Mai este posibil astăzi un fenomen similar celui din Piaţa Universităţii? Textul articolului conţine opinii şi informaţii (preluate de la participanţii direcţi şi din rapoarte oficiale) care au suscitat reacţii aprinse pe pagina online a revistei şi pe Facebook. Publicăm în cele ce urmează o scrisoare ce ne-a fost adresată de Tudor Călin Zarojanu şi răspunsul lui David Schwartz la aceste obiecţii. 

Îmi cîntăresc cu grijă cuvintele: rareori mi-a fost dat să citesc o colecţie mai uimitoare de aberaţii răuvoitoare decît articolul „Piaţa Universităţii. După 20 de ani“ din nr. 356 al Dilemei vechi. Încerc din  răsputeri să-mi domolesc indignarea şi să fiu cît mai scurt, indiferent dacă acest text va fi publicat sau nu. 

1) Cascada afirmaţiilor năucitoare începe cu întrebarea retorică: „Mai este posibil astăzi un fenomen de tipul Piaţa Universităţii?“. O întrebare vicleană, pentru că nu este însoţită de perechea ei întru fiinţă: „Mai este cazul?“. Mi-e greu să cred că absenţa celei de-a doua interogaţii e o scăpare. Mult mai degrabă e intenţionată, pentru a sugera că „fenomenul“ a fost un scop în sine şi că, pe de altă parte, ce mi-e 1990, ce mi-e 2010. În realitate, Piaţa Universităţii a fost o luptă pentru nişte principii (bune sau proaste), în vreme ce toate protestele ultimilor ani au fost bătălii (justificate sau nu) pentru bani. Orice comparaţie e exclusă. 

2) „Tentaţia nostalgiei şi a romantizării“ din motive de „prima sau a doua tinereţe“ trimite direct la bancul cu „Era mai bine pe vremea lui Stalin, că eram mai tineri!“. În realitate, în Piaţă s-au aflat foarte mulţi liceeni şi pensionari, iar „nostalgia“ n-are nimic de-a face cu vîrsta. 

3) Jenantă insinuarea că „susţinătorii discursului nostalgic“ (sintagmă folosită, întru fixare şi autovalidare, a doua oară în 9 rînduri) omit în mod intenţionat detalii (semnificative) despre Piaţă. Îmi cer scuze, dar n-am văzut pe nimeni pupînd mîna nimănui! Şi nici n-am sesizat „amploarea naţionalismului şi bigotismului“. Şi a discriminării faţă de comunişti, nu? 

4) Confiscarea noţiunilor de „erou“, „victimă“ etc. de către „pătura intelectuală“ (oare cînd am auzit eu înainte de 1990 expresia asta?) anticomunistă şi de către organizaţii de extremă dreapta!? Cum, vă rog? Concret, dacă se poate. I-a împiedicat cineva pe nostalgicii comunişti să se declare victime ale capitalismului sălbatic? De fapt, cine nu se declară victimă în ţara asta? Şi care organizaţii de extremă dreapta? Aş fi curios să văd o listă, eu nu ştiu nici măcar una singură. 

5) „(...) în care «democraţie» înseamnă în primul rînd interzicerea comunismului.“ Cine a spus sau sugerat asta, vreodată? Şi ce comunism să fie interzis? Susţineţi că mai e comunism în România?  

6) Punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara este nedemocratic? Zău? Păi, spuneţi-le asta ţărilor care au adoptat Legi ale lustraţiei! Punctul 8 nu cerea pedepsirea, nici măcar dojenirea activiştilor de partid (nu a tuturor membrilor PCR) şi a securiştilor, erau liberi să prospere financiar – cum au şi făcut, să devină profesori de democraţie – cum au şi devenit, să se umple de bani şi de glorie. Le cerea un singur lucru: ca, pentru cîţiva ani doar, să nu ne mai reprezinte. Se vede că era o pretenţie peste poate. 

7) „Fiind omis sistematic faptul că majoritatea victimelor represiunii din 13-15 iunie sînt cetăţeni de etnie romă fără legătură cu protestatarii din piaţă.“ Asta chiar întrece orice! Cine şi cum a făcut statistica asta? Daţi-ne cifre, dacă vreţi să vă credem, că noi am văzut altceva. A doua parte a afirmaţiei nu este mai puţin şocantă: prin simplul fapt că erau ţigani n-aveau legătură cu protestatarii? Asta n-o fi nedemocratic să sugerezi? Să ştiţi că la Revoluţie au fost mulţi minoritari etnici. Şi, încă o dată, cum s-a stabilit că aveau sau n-aveau legătură? Înţeleg că vorbim despre un proiect de cercetare – care sînt bazele lui metodologice? 

8) „În spatele «anticomunismului» s-au ascuns (...) mişcările de extremă dreapta.“ Mai întîi, ni se spune încă o dată că sîntem nişte imbecili: deşi am crezut că sîntem anticomunişti, nu eram, frate, anticomunismul nu poate fi menţionat decît între ghilimele. Apoi urmează exemplele: GID activează azi prin proteste împotriva legalizării homosexualităţii, iar AVMR are ceva cu evreii. Habar n-am dacă e aşa, nici nu ştiam că asociaţiile respective mai există. Dar noi, noi Golanii, nu avem nimic de-a face nici cu GID, nici cu AVMR, nici cu Liga Studenţilor (o fi avînd vreo relevanţă pentru „cercetători“ – daţi-mi şi mie dreptul la ghilimele – că, după 20 de ani, organizaţiile sînt formate şi conduse de alţi oameni, care pot avea cu totul alte idealuri şi scopuri decît cei din ’90?), noi nu ne-am aflat în piaţă pentru ei sau la chemarea lor. Puteţi să credeţi asta? 

9) „Aşa-numita «mineriad㻓!? Păi, hai să-i spunem altfel. Panseluţiadă e bine? 

10) „Confiscarea de către extrema dreaptă a rolului de protestatar şi asumarea de către intelectuali a statutului fals de victime principale ale sistemului politic condus de FSN.“ Wow! O frază, trei aberaţii, nici o susţinere. 

11) „Rămîne evidentă (...) isteria generală a momentului 1990.“ Ei!, nu chiar aşa de generală: dl Ion Iliescu a candidat sub sloganul „Un preşedinte pentru liniştea noastră“. Cel puţin domnia sa nu era atins de isterie, era calm, părea că ştie ce face. Şi Silviu Brucan la fel, din cîte-mi amintesc. Şi Victor Atanasie Stănculescu. Şi Alexandru Bîrlădeanu. Şi mai sînt. 

12)  „Statul era discreditat.“ De către cine, vă rog? 

13) „Nimeni nu ştia în cine să creadă.“ Pe bune? Nu cumva vă extrapolaţi problemele personale? 

14) „Oamenii aveau nevoie de eroi, dar şi de «entertainment».“ Mamă, şi să vezi ce entertainment a fost pe paişpe! 

15) Dovadă pentru afirmaţia de mai sus: O „pieţară“ (n-am înţeles dacă se autodenumeşte aşa sau e calificativul cercetătorilor) care mărturiseşte că venea în fiecare seară, discuta cu prietenii şi îi asculta pe vorbitori. Circ, ce mai! La o manifestaţie serioasă nu vorbeşti cu nimeni şi nu asculţi nimic. 

16) A doua dovadă (anonimă şi ea, fireşte): Un tînăr care venea în Piaţă cu chitara, cînta şi-şi formase un nucleu de prieteni. Ăsta-i anticomunism!? Ăsta-i protest!? Ăsta-i motiv să te consideri victima FSN!? 

17) „Dincolo de jocurile politice“ – aruncat aşa, din condei, în mijlocul unei fraze, fără măcar încercarea de a-l argumenta – este dincolo de orice comentariu civilizat. 

18) Înşiruirea finală, cu oameni care „ţipă“ (!), „se ceartă“ (cu cine!?), „se căsătoresc în mijlocul mulţimii“ (!!!), „tipi cu bărbi lungi“ (şi eu care n-aveam nici măcar mustaţă, fi-r-ar!), „bişniţari care schimbă dolari şi vînd ceasuri de aur false“, este, cu adevărat – iată în fine un punct în care putem fi de acord – „din altă lume“. O lume paralelă, care n-a intersectat existenţa noastră în 1990, în Piaţa Universităţii, ci doar imaginaţia unor persoane. E de înţeles, desigur, frustrarea celor care au înţeles mult mai tîrziu (sau niciodată) ce se întîmpla în România acelor vremuri, dar de aici pînă la un proiect de cercetare e cale foarte, foarte lungă. 

19) Şi despre ce cercetare poate fi vorba cînd ni se spune că una dintre componentele proiectului este spectacolul de teatru Capete înfierbîntate? Păi, nu mai trebuie să faceţi nici o cercetare, ştiţi deja concluziile, nu? 

Îmi asum lipsa de modestie din cuvintele următoare pentru că trebuie să spun ceva esenţial. Am absolvit Facultatea de Matematică printr-o lucrare despre Romeo şi Julieta, am avut studii apărute în publicaţiile Academiei, am lucrat 12 ani în IT, am publicat nişte cărţi, dintre care una a luat Premiul Uniunii Scriitorilor, sînt de 18 ani în presă şi am lucrat peste tot (ziar, revistă, Radio, agenţie de ştiri, TV), nu în ultimul rînd cred că sînt un tată bun pentru copiii mei – dar nici una dintre dimensiunile mele, domnule David Schwartz, nu va fi vreodată mai importantă decît calitatea de Golan. Ar fi minunat dacă v-aţi găsi un alt moment al istoriei recente pe care să-l cercetaţi. Unul pe care, eventual, să-l înţelegeţi. 

Tudor Călin Zarojanu este jurnalist şi scriitor.

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Bashar al-Assad FOTO EPA-EFE
Țara care i-a ajutat pe rebelii sirieni să-l îndepărteze de la putere pe fostul președinte Bashar al-Assad
Președintele sirian Bashar al-Assad s-a plâns ministrului iranian de Externe, în ultimele zile care au dus la înlăturarea sa, că o țară îi sprijină activ pe rebeli.
Smartphone cu aplicația TikTok FOTO Shutterstock jpg
TikTok a oferit Comisiei Europene informații privind alegerile din România. Executivul UE urmează să stabilească următorii pași
TikTok a răspuns Comisiei Europene în legătură cu situația alegerilor prezidențiale din România. Executivul UE urmează să analizeze răspunsurile înainte de a decide pași ulteriori, inclusiv sancțiuni, dacă este cazul.
image png
Silviu Prigoană și-a presimțit moartea? Ce declarații a făcut „Regina Întunericului”
A trecut mai bine de o lună de zile de la moartea lui Silviu Prigoană, iar noi detalii despre înmormântarea sa ies abia acum la suprafață. Gabriela Lucuțar, bună prietenă cu regretatul afacerist și patroana firmei de pompe funebre care s-a ocupat de fineraliile acestuia, face noi dezvăluiri.
romania mondiale jpg
Val de critici după tragerea la sorți a preliminariilor CM 2026. Românii, aspru criticați: „Sunt aroganți și lipsiți de respect”
România și-a aflat recent adversarele din preliminariile Campionatului Mondial 2026, fiind repartizată în grupa H alături de Austria, Bosnia și Herțegovina, Cipru și San Marino.
venice 2855264 1280 jpg
„Este ca o creastă punk în mijlocul Lagunei”: Unde a apărut cea mai nouă insulă din Europa?
În mijlocul lagunei venețiene, un fenomen unic a surprins atât comunitatea științifică, cât și pe localnicii care obișnuiau să viziteze această zonă de-a lungul anilor.
Isak Andic Foto Getty Images jpg
Fondatorul lanțului de modă Mango a murit la vârsta de 71 de ani, în urma unui incident petrecut pe munte
Isak Andic, fondatorul miliardar al lanțului de modă Mango, a murit sâmbătă într-un accident, potrivit companiei.
Marius Oprea FOTO Mediafax Foto Eduard Vinatoru jpeg
Marius Oprea, istoric, despre manipulare „Ești capabil să judeci tu, sau judecă Tik-tok-ul ori un cal alb pentru tine, tot aia e“
Istoricul Marius Oprea a explicat într-un interviu pentru „Weekend Adevărul“ că, spre deosebire de comunism, când nu puteai să îți exprimi în mod liber opiniile, în prezent, dacă nu ai discernământ și o cultură a faptelor, lași influencerii să aleagă pentru tine.
zurabisvili x png
Criza din Georgia se adâncește. Preşedinta în funcție refuză să părăsească postul şi îndeamnă la noi proteste
Premierul georgian Irakli Kobahidze a cerut demisia președintei Salomé Zurabișvili după alegerea unui nou șef al statului în Parlamentul de la Tbilisi.
Crin Antonescu FOTO FAcebook Antonescu
Crin Antonescu vrea ca viitorul preşedinte al Senatului să fie interimar la Cotroceni. „Se creează impresia că Iohannis stă cât vrea”
Crin Antonescu, fostul preşedinte al PNL, spune că „nu există nicio candidatură” a sa la alegerile prezidenţiale. Acesta a mai susținut că „ar fi ideal” ca viitoarea coaliţie de guvernare să aibă un singur candidat la prezidenţiale.