Dileme iraniene

Publicat în Dilema Veche nr. 628 din 3-9 martie 2016
Dileme iraniene jpeg

Dimineaţa devreme, străzile miros la fel de minunat, ca întotdeauna, a pîine caldă, vînzătorii ambulaţi de alune prăjite şi sucuri de fructe îşi cîntă aceleaşi chemări, mirosurile sînt neschimbate – gaz de eşapament din multe maşini vechi, cîrpite cu grijă, amestecat cu mirodenii, parfum de flori şi miros de kubideh (o rudă mai bătrînă cu cîteva secole a micilor româneşti).

Iranul este însă altfel decît l-am lăsat în 2009, în pline manifestaţii de stradă violente, împotriva realegerii preşedintelui ultraconservator Mahmud Ahmadinejad, scrutin pe care tinerii furioşi din marile oraşe l-au considerat fraudat.

Acum pe străzi domneşte un fel de nerăbdare, de febrilitate cu note de optimism, şi se simt deja efectele încheierii acordului nuclear, prin care Teheranul a obţinut ridicarea treptată a sancţiunilor internaţionale economice, iar marile puteri au primit asigurări că Iranul nu va obţine arme nucleare.

Încă de la aeroport, la sosire, la ghişeele de verificare a paşapoartelor străinilor, alteori aproape goale, erau cozi lungi, de străini de toate felurile, europeni, chinezi, asiatici, am detectat chiar şi cîteva accente americane. Apoi, te frapează limbajul corpului la femei. Păşesc mult mai degajat decît îmi aduceam aminte, şalurile sînt puternic colorate şi abia acoperă părul, iar blugii strîmţi şi colanţii au devenit uniforme pe care, înainte, nu le vedeam decît în centru şi în zonele şic şi bogate din nordul Teheranului.

Pînă şi Internetul este mai accesibil, WiFi şi-a făcut loc în multe cafenele, restaurante şi hoteluri, iar telefoanele inteligente, chiar şi de ultimă oră, sînt peste tot, mai ales în mîinile tinerilor. E drept că în continuare există limitări de viteză, iar multe site-uri străine, inclusiv cel al Dilemei vechi, nu pot fi accesate decît dacă ai aplicaţii speciale sau ştii cum să ocoleşti blocajele. Eu nu ştiu, aşa că, din Iran, nu pot afla dilemele româneşti.

De la lentoarea, blazarea şi chiar depresia care domneau înainte, acum se văd peste tot clădiri în construcţie. Chiar lîngă aeroport, două mari hoteluri ale unor companii multinaţionale se ridică sclipind a proaspăt sub soarele Teheranului. Iranienii cu care am vorbit pun totul pe seama ridicării sancţiunilor şi pe valul de delegaţii economice străine care a început să se reverse peste Iran, chiar din momentul în care se prefigura încheierea acordului. În numai șapte luni de atunci, cel puţin la Teheran, atmosfera s-a animat. Pe asta a şi mizat preşedintele conservator moderat Hassan Rouhani, că va influenţa electoratul să îi confirme prin vot politicile de deschidere economică şi de dialog cu Occidentul.

Săptămîna trecută, iranienii au votat, în aceeaşi zi, pentru viitorul Majlis – Parlamentul lor, şi pentru Consiliul Experţilor, o instituţie de o importanţă uriaşă, pentru că cei 88 de teologi islamici care o formează, aleşi prin vot popular direct, îl aleg la rîndul lor pe viitorul lider suprem. Şi sînt şanse mari să facă acest lucru în mandatul lor de opt ani, pentru că se pare că sănătatea actualului lider suprem, ayatollah-ul Ali Khamenei, în vîrstă de 78 de ani, ar fi şubredă.

Trebuie totuşi spus că iranienii, la orice fel de scrutin, conform Constituţiei, nu pot alege dintre candidaţii înscrişi, ci dintre cei care primesc aprobarea Consiliului Gardienilor, o instituţie formată din specialişti în drept islamic, care decid dacă un candidat are referinţe islamice şiite solide, are un comportament corect islamic şi este loial Constituţiei, adică regimului.

Rezultatele finale la alegerile parlamentare din Iran arată că nici tabăra pro-reformistă, nici cea ultraconservatoare nu au obţinut majoritatea în legislativ, deşi ambele au reclamat victoria. Dacă în Europa, de exemplu, victorie înseamnă să ai majoritatea, nu la fel e în Iran, în acest caz. Ce face din acest scrutin o victorie pentru reformişti e că au revenit cu adevărat în Parlament, care pînă acum fusese dominat fără drept de apel de ultraconservatori, care au dat bătăi de cap Guvernului Rouhani.

De bun augur pentru aliaţii preşedintelui Rouhani e şi faptul că, dintre parlamentarii independenţi, mulţi au intrat în cursa electorală cu sprijinul reformiştilor, aşa că e de presupus că vor vota în sprijinul politicilor Guvernului. O altă victorie pentru reformişti e că din viitorul Parlament vor lipsi o serie de radicali, care chiar i-au ameninţat cu moartea pe unii miniştri iranieni care au susţinut acordul nuclear.

Dar peisajul politic iranian este foarte complicat. De exemplu, ceea ce numim tabăra reformistă este un melanj de politicieni cu grade diferite de intenţie reformatoare. Sînt conservatori moderaţi, ca preşedintele Rouhani, dar şi aşa-numiţi liberali, care susţin inclusiv idei radicale ca separarea religiei de politică (ei îngroaşă de obicei rîndurile candidaţilor descalificaţi de Consiliul Gardienilor Constituţiei). Apoi, în rîndurile „reformiştilor“ sau „reformatorilor“ apar şi conservatorii care susţin deschiderea economică, dar nu şi o relaxare în domeniul libertăţilor sociale şi al drepturilor femeilor.

La fel, în tabăra ultraconservatoare sînt radicali care susţin în continuare că Iranul este autosuficient şi nu are nevoie, nici măcar economic, de nimic din afară, dar şi ultraconservatori care înţeleg rostul dialogului cu Europa, însă nu pot digera sub nici o formă comunicarea cu SUA, care rămîne pentru ei „Marele Satan“ – o expresie născută din revoluţia islamică din 1979.

Peste acest peisaj se adaugă presiunea Pasdaran – Gărzile Revoluţionare Islamice, care reprezintă un actor politic cu greutate şi o orientare foarte conservatoare. Pasdaran răspund direct în faţa liderului suprem al ţării şi de multe ori declaraţiile publice ale diverşilor comandanţi ai Gărzilor sînt interpretate ca mesaje de la liderul suprem.

Şi pentru ca lucrurile să fie şi mai greu de desluşit, foşti Pasdaran au intrat în politică şi pot fi găsiţi acum împrăştiaţi pe tot eşichierul politic şi ideologic. Iniţial, prin 2003, cînd şi-au făcut prima dată simţită prezenţa în politică, erau văzuţi ca un curent nou, radical, care promova o întoarcere la valorile pure ale revoluţiei islamice, dar asta fără mulţi din bătrînii ayatollahi, pe care îi considerau corupţi şi îndepărtaţi de visul revoluţionar. Tendinţa s-a conturat şi mai clar după alegerea ca preşedinte a lui Ahmadinejad, el însuşi fost membru Pasdaran, iar Iranul părea că se îndreaptă spre un naţionalism islamist cu nuanţe militare. De atunci lucrurile s-au schimbat şi foşti Pasdaran sînt acum şi în rîndurile celor calificaţi drept „reformatori“, „conservatori moderaţi“ sau „conservatori“, nu doar printre ultraconservatori.

De fapt, politicienii iranieni se definesc nu atît prin termenii reformator, conservator ori conservator moderat, radical sau ultraconservator, pe care îi folosim noi, cei din presă, pentru că e mai simplu de relatat. Ei se plasează diferit pe scala politică în funcţie de temă, de subiect. De exemplu, la alegerile de acum, taberele s-au conturat astfel: susţinătorii şi opozanţii acordului nuclear. Cei care s‑au opus ferm acordului au pierdut, cei care au susţinut înţelegerea cu marile puteri, chiar dacă au criticat Guvernul că a cedat prea mult, au căpătat noi mandate parlamentare. Deci iranienii au votat nu atît ideologiile, cît poziţiile pe tema acordului şi pe ce poate însemna el, adică deschidere economică, mai ales.

În ce priveşte Consiliul Experţilor, şi aici este o relativă egalitate între reformişti şi conservatori. Dar reformiştii sînt îndreptăţiţi să se simtă victorioşi pentru că au mai mulţi reprezentanţi în viitorul Consiliu decît în cel actual, dominat de ultraconservatori, iar cîţiva teologi ultraconservatori duri, extrem de influenţi şi de puternici, care au dominat scena politică iraniană, au rămas, în urma votului oamenilor, fără locuri în Consiliu. Încă nu e clar cine va domina instituţia pentru că există un număr important de aleşi care au candidat atît pe lista electorală a reformiştilor, cît şi pe cea a ultraconservatorilor, deci se prefigurează acelaşi hăţiş de interese, ideologii şi opinii fluide valabil pentru întreaga scenă politică iraniană.

Cum văd iranienii obişnuiţi toate astea? „Acolo, în Parlament, vor fi acum mai mulţi oameni care vor deschide Iranul, avem nevoie de locuri de muncă şi să exportăm, copiii mei au făcut facultate, dar nu găsesc slujbe“, mi-a spus un lucrător în turism. „Ne-au spus nouă, femeilor, să învăţăm, să mergem la facultate şi că reformatorii ne vor da mai multe drepturi. În trecut ni s-au mai făcut promisiuni şi nimic nu s-a întîmplat. Nu mă interesează, ca pe fetele tinere, să nu mai fie văl islamic, mă interesează să fiu respectată şi să pot munci“, mi-a explicat o doamnă în vîrstă de aproximativ 50 de ani. Un tînăr consideră că liderii iranienii trebuie să lase să vină investiţii străine, pentru că asta ar rezolva toate problemele, dar o bătrînă s-a arătat circumspectă: „Mă rog la imamul Hossein să fie înţelepţi şi cu frica lui Dumnezeu, să se gîndească la noi, co­piii noştri au nevoie de slujbe, dar nu cumva conducătorii să cedeze în faţa străinilor aroganţi“ (termenul „arogant“ este, în limbajul politic iranian, o referire la SUA).

Bineînţeles că deja au apărut şi aici, ca la noi după ’89, odată cu numărul crescut de străini veniţi să exploreze oportunităţile noului El Dorado, şi opinii de genul „Nu ne vindem ţara“. Şi, cumva, temerea nu este de neînţeles, pentru că iranienii au avut experienţe foarte triste cu companii străine care, în secolul trecut, luau din Iran cantităţi uriaşe de petrol în schimbul unor redevenţe rizibile sau al unor împrumuturi cu dobînzi de-a dreptul neruşinate – ce-i drept, cu colaborarea şi sprijinul fostului şah al Iranului, alungat de revoluţia islamică.

Iranul este acum poate cea mai mare piaţă naţională rămasă aproape neatinsă de globalizare şi de produsele străine, cu excepţia celor chinezeşti. Dar mai mulţi oficiali iranieni au spus că nu au de gînd să transforme Iranul într-o simplă piaţă de desfacere, ci vor investiţii şi acel tip de afaceri care aduce dezvoltare şi diversificare economică. Potenţial există atît în ce priveşte resursele naturale, cît şi pe cele umane, pentru că iranienii au un număr ridicat de profesionişti, de specialişti cu educaţie superioară care pînă acum pur şi simplu nu au avut unde lucra.

Primul scrutin de la semnarea acordului nuclear a arătat că iranienii au dat un vot de încredere Guvernului preşedintelui Rouhani, dar nu unul absolut, pentru că aliaţii preşedintelui nu vor avea o majoritate confortabilă nici în Parlament şi, posibil, nici în Consiliul Experţilor. Echilibrul dintre reformişti şi ultraconservatori demonstrează că iranienii speră la vremuri mai bune, dar au multe dileme în legătură cu felul în care să obţină asta. După ce au fost izolaţi zeci de ani, ei ştiu că banii străini pot aduce prosperitate, dar se şi tem să nu depindă prea mult de alţii.

Carmen Gavrilă este jurnalistă, trimis special al Radio România în Iran.

Foto: wikimedia commons

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

image png
Momente de groază pentru pasagerii unui avion care a căzut în gol peste două mii de metri: „Am crezut că vom muri, oamenii de lângă noi au intrat direct în tavan”
Pasagerii unei curse transatlantice au trecut prin momente de groază în timpul unui zbor între Stockholm și Miami. Mai mulți oameni au fost aruncați din scaune după ce aeronava a fost lovita de turbulențe.
Ioana Ginghină, la lansarea unui magazin de încălțăminte în Dâmbovița Mall foto: Alina Erimia
BeFunky collage (2) jpg
Cel mai delicios salam de biscuiți cu fructe uscate și gust magic de Crăciun. Rețeta care a făcut furori pe internet
Salamul de biscuiți este cu siguranță unul dintre deserturile memorabile ale copilăriei. E consistent, dulce și absolut savuros. Iată o rețetă ceva mai deosebită decât cele clasice, specială pentru sărbătorile de iarnă sau zilele în care avem poftă de ceva dulce.
Isu Smurd
Octogenari atacați în propria casă pentru a fi jefuiți de trei tineri și doi copii. Bătrânii au ajuns la spital
Doi octogenari, frate şi soră, din județul Gorj au fost atacaţi în propria locuinţă, în noaptea de 14 spre 15 noiembrie. Cinci tineri au intrat forțat în locuința acestora și ar fi lovit cu obiecte din lemn pe unul dintre bătrâni.
surse ap racheta cazuta in polonia lansata de fortele ucrainene impotriva unei rachete rusesti 18809622 webp
Două rachete rusești ar fi survolat spațiul aerian al Republicii Moldova în timpul atacului masiv de azi asupra Ucrainei
Două rachete rusești ar fi survolat ilegal spațiul aerian al Republicii Moldova, fiind observate în dimineața zilei de astăzi în nordul țării de către unii localnici, scrie presa locală.
toaleta publica pixabay jpg
De ce tinerii din Generația Z evită să folosească toaleta de la serviciu
Generația Z pare să aibă o mulțime de probleme și de ciudățenii, după cum arată unele studii, dar unul dintre ele le întrece pe toate. Presa americană vorbește despre o cercetare care relevă un aspect nebănuit.
adriana bahmuteanu
Adriana Bahmuțeanu, apel disperat către Marcel Ciolacu. Jurnalista vrea să își recupereze copiii după moartea lui Silviu Prigoană: „Vă scriu în numele tuturor părinților”
După ce Silviu Prigoană s-a stins din viață, Adriana Bahmuțeanu a solicitat emiterea unei ordonanțe președințiale prin care să îi ia pe cei doi copii minori la ea, deoarece domiciliul lor trebuie să fie la mamă. Jurnalista are și o avocată care o ajută în acest sens.
Cartofi dulci  jpg
Cartoful dulce, tot mai căutat și în România! Cât costă un kilogram
În ultima perioadă, cartofii dulci sunt tot mai căutați. Au devenit nelipsiți de pe mesele românilor. Dacă în trecut, un kilogram costa zeci de lei, în prezent, în piaţă, un kilogram se cu 15 lei.
shutterstock 2163066657 jpg
Val de agresiuni în Rusia, provocat de deținuții întorși de pe front: „Sunt veteran al operațiunii militare speciale, o să te ucid!”
Deținuții recrutați din închisori pentru a lupta în Ucraina în schimbul libertății și care se întorc teferi din război provoacă probleme acasă. În prima jumătate a acestui an, numărul militarilor condamnați pentru diverse infracțiuni s-a dublat față de aceeași perioadă a anului trecut.