Dialoguri reale despre comunicări virtuale

Publicat în Dilema Veche nr. 598 din 30 iulie - 5 august 2015
Dialoguri întrerupte jpeg

Vremuri agitate pentru internauţi, feisbuchişti, blogări. Pe de o parte, Umberto Eco aruncă pe piaţă un verdict nemilos la adresa lor: „Reţelele de socializare au oferit dreptul la opinie unor legiuni de imbecili care pînă acum îşi exprimau părerea doar în baruri, în faţa unui pahar de vin, fără să facă vreun rău comunităţii“. Pe de altă parte, scriitori şi sociologi, precum Daniel Cristea-Enache sau Marian Preda, vorbesc despre reţelele de socializare şi forumuri ca despre o şansă de recuperare a adevărului, a solidarităţii, a unui spor de informaţie şi competenţă. 

Mă gîndesc că acest dialog despre rolul şi rostul comunicării online, cu avantajele şi pagubele ei, ar trebui să se desfăşoare mai ales în contact cu comunităţile de adolescenţi şi tineri. Din mai multe motive: fiindcă viaţa lor pare să se desfăşoare din ce în ce mai mult între două

-uri şi trei emoticoane; fiindcă numai împreună cu ei, şi nu împotriva lor, putem spera ca spaţiul online să devină un loc respirabil, civilizat, în mai mare măsură decît este acum; fiindcă mi se pare neproductiv să bombănim acrit, noi, adulţii, împotriva unei lumi care oricum va să vină şi cu care va trebui, de bine, de rău, să coexistăm. 

Mi s-ar părea foarte interesant să aflu răspunsul „practicanţilor“ la o grămadă de probleme pe care mie, uneia, Facebook-ul, forumurile mi le ridică. Spre exemplu: ce le aduce nou comunicarea virtuală faţă de cea reală sau faţă de informaţiile pe care le obţin de pe Google? Există reguli de comunicare online, iar dacă nu, li s-ar părea necesare? Reuşesc să fie fermi şi să sancţioneze prompt derapajele pe care le constată sau se tem de rejectarea din grup? Pot fi cu adevărat minciuna sau calomnia înfrînte de solidaritatea în numele adevărului sau asta e o iluzie, atîta timp cît Internetul, precum se ştie, are memorie de elefant şi va păstra toate detaliile urîte ale felului în care a fost metabolizată informaţia falsă? Cum te poţi apăra de riscurile comunicării virtuale? Cum poţi reuşi să separi falsul de autentic, ştirile denaturate de cele exacte etc.? Ar fi cumva necesare mecanisme de cenzură a ideilor exprimate în spaţiul virtual sau, dimpotrivă, libertatea de exprimare trebuie susţinută cu orice preţ, fiindcă are ea însăşi mecanisme de autoreglare în faţa derapajelor? Există pericolul dictaturii libertăţii de opinie, care anulează sau relativizează, prin miliardele de postări ale celor mulţi, portrete singulare, replici competente, prejudicii individuale, aduse de minciuni sau calomnii? Riscă spaţiul virtual să înece ca într-un ocean ierarhii, principii, valori? Şi dacă da, ce pierdem şi ce cîştigăm? Ce

le place internauţilor în felul în care se comunică astăzi pe net? Se simt ei cu adevărat mai puţin singuri cu 300 de prieteni virtuali? Au încercat să intre în alte grupuri de prieteni, în afara comunităţii lor, şi dacă da, ce bariere au fost nevoiţi să înfrunte etc.? 

Am pagină pe Facebook, destul de firavă. În mare parte, mă bucur de ceea ce găsesc pe ea: imagini cu copii de la o şcoală din Ploieşti, caricaturi şi imagini vintage, trăsnăi din viaţa urbană. Dar primesc şi bancuri proaste despre religie, chemări insistente să lupt pentru cauze care sînt departe de preocupările mele etc. Acestea sînt momentele în care îmi spun: nu-i de mine, nu sînt obişnuită ca în ograda mea, ca să zic aşa, să fiu obligată să ascult, să citesc sau să văd lucruri care mă irită. Şi totuşi, nu-mi vine să renunţ: sînt om şi nimic din ceea ce e virtual nu îmi este străin. 

Maria Iordănescu este psiholog. 

image png
Cum stăm cu timpul
Tehnica Pomodoro am eliminat-o rapid, pentru mine este suficient de stresantă alarma de dimineață încît să mai pot tolera alte întreruperi sonore de-a lungul zilei.
image png
Ritualuri (pre)școlare
Cu atît mai mult dacă știai că, după întreaga poveste, urma, mai de fiecare dată, mersul la cofetărie.
image png
Aproape toamnă
Mi-a părut rău cînd am plecat, aș mai fi stat acolo o săptămînă.
image png
Complicitatea aparențelor
Fiule, tu ai făcut tot ce ai putut în viață, meriți și tu Paradisul. Îți ofer toiagul de lemn”.
image png
Plînsul și mîngîierea
Astfel, Dumnezeu venea El însuși să tămăduiască durerile și să asume suferința.
image png
De ce identitatea creștină îi enervează pe unii europeni de azi
Lumea identităților moi, însă, nu e deloc fericită, după cum se vede.
1016 21 Lorin jpg
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Noi am inventat covridog-ul!“
image png
Stai un pic mai departe
Treci de 40 de ani și abia atunci începi să te întrebi ce îți place cu adevărat.
image png
Imagini blurate din clasa întîi
„Revolta” se manifesta, de fapt, doar în jurul cozii.
image png
Obor exotic
Un spațiu multiculti, cum se zice acum. Nu știu dacă e bine, dacă e rău.
image png
Educația ne unește. În probleme
Deși nici Franța nu duce lipsă de probleme vechi, noul an școlar în Hexagon a debutat cu una nouă.
image png
Clerul și poporul
 lui Dumnezeu
Evident că această „politică a struțului“ întristează, alienează și generează frustrări deloc potrivite cu idealul nostru afirmat de comuniune și creativitate liberă.
p 20 Blaise Pascal WC jpg
Noblețea supunerii
Dar Pascal folosește totodată capacitatea rațiunii de a organiza cîmpul cercetării.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
● Cînd, în toiul nopții, îți cedează bateria de la chiuvetă, te simți Bacovia. Cînd vine ziua și intri în dansul social al reparațiilor – instalator, administrator, meșterul blocului –, îți dai seama că, de fapt, ai alunecat, precum Alice, într-o Țară a Minunilor. (S. G.)
image png
Dăm copiii afară din casă?
Am devenit adult și am pus traiul de una singură înainte de orice altceva.
image png
Școli, sfîrșituri, începuturi
Data de 15 septembrie (căci atunci începeau școlile pe vremea aceea, era bătut în cuie) avea, pentru mine, și o altă semnificație: era ziua mamei mele.
image png
De la butic la hipermaket
Ăla a rîs de el: „Toată lumea fură, important e să nu bați la ochi!”.
image png
Emoții populare, cîștiguri electorale
Cînd ancheta a fost încheiată, acuzele dovedindu-se false, jurnaliștii de la WELT au lansat o întrebare către fundație: ce se va întîmpla acum cu banii donați?
p 20 Edward Hopper, Office in a Small City jpg
Singurătăți urbane: Edward Hopper
Sub semnul ei, lucrurile se compun din fragmente și praguri, iar privirile, din neîntîlniri și stranietăți.
image png
Despre convertirea păcătosului
El [sufletul] nu mai poate gusta liniștit lucrurile care-l încîntau.
1014 21 urbe arhitect Andra Panait jpg
Împreună
Așezată sub egida sustenabilității, participării și incluziunii sociale, Bienala oferă tuturor arhitecților din România posibilitatea de a intra în legătură cu confrații lor.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
● E adevărat că o firmă chinezească își încurajează angajații să slăbească? Da. Kingtian Consulting le plătește angajaților 25 de euro pentru fiecare kilogram pierdut.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ultima zi din vara lui 2023
Povestea personală a fiecăruia reprezintă cea mai bună sursă de inspirație.

Adevarul.ro

image
Bătălia pentru joburi bine plătite la Forțele Navale Române. Sute de candidați în cursă
Cu un război la graniță, România își întărește capacitatea de apărare și prin angajarea de noi militari. În aceste zile, au loc probe probe dure pentru ocuparea unor joburi la Forțele Navale Române pentru care s-au înscris deja sute de candidați.
image
Infractor înrăit la 15 ani. Salvat de lege o dată, a recidivat: a vandalizat peste 20 de mașini în Constanța VIDEO
Polițiștii din Constanța au avut un șoc în momentul în care l-a identificat pe adolescentul care a pus pe butuci zeci de autoturisme: l-au mai avut cu doi ani în mână, dar au fost nevoiți să îl lase să plece.
image
Imagini cu incendiul devastator de la o nuntă din Irak: seamănă cu tragedia de la Colectiv. 100 de persoane au murit și alte 150 au fost rănite
Cel puțin o sută de persoane au murit şi alte 150 au fost rănite într-un incendiu nocturn în timpul unei nunți care avea loc într-o sală de festivități din nordul Irakului, potrivit unui bilanț preliminar anunțat miercuri de autoritățile sanitare.

HIstoria.ro

image
Constanţa Magoş. Prima răpire a unui membru al exilului românesc
În august 1952, spionajul comunist de la București punea în aplicare prima sa acțiune de răpire a unui membru al exilului românesc.
image
Povesti din Bucureștii de altădată - AUDIO
Povestea ne duce într-un București de altă dată, de la cel cu străzi de pământ, până la cel care a căpătat denumirea de Micul Paris. Căutăm urmele scriitorilor prin cafenele de odinioară, circulăm cu tramvaiul tras de cai și ne distrăm în grădinile de vară. Poveș
image
Morțile spectaculoase ale împăraților bizantini

Reflectând la moartea împăraților bizantini, cronicarul Nikita Choniates scrie că lui Dumnezeu nu Îi place să intervină în viața oamenilor în același mod, ci preferă diversitatea, așadar, un împărat este înecat, altul decapitat, altul omorât de dușmani, în timp ce unii trec din această lume în cea d