Despre tenismeni, urologi şi doctori în ştiinţe militare

Publicat în Dilema Veche nr. 577 din 5-11 martie 2015
Dialoguri întrerupte jpeg

Comisia pentru învăţămînt, ştiinţă, tineret şi sport din Senatul României are 11 membri. Ei ar putea fi împărţiţi în două categorii: cei care ar avea şi experienţă profesională, şi competenţe care să îi facă eficienţi în reformarea educaţiei din România, dar care au eşuat; şi ceilalţi, care nu au nici competenţe, nici experienţă profesională care să îi recomande pentru o comisie senatorială ce se ocupă de învăţămînt, dar care au reuşit să mimeze interesul pentru subiect. Din prima categorie fac parte Ecaterina Andronescu şi Daniel Barbu: un CV impresionant cu studii, doctorate şi funcţii de conducere în învăţămînt. Din păcate, odată ajunşi miniştri, au eşuat amîndoi lamentabil în rezolvarea a două dintre problemele grave ale societăţii româneşti: lipsa unei reforme în educaţie şi gestionarea deficitară a patrimoniului cultural. Ar mai fi Cristiana Anghel, fostă învăţătoare, timp de aproape 30 de ani. Experienţa în educaţia copiilor este de netăgăduit. A fost aleasă, probabil, tocmai ca să valorifice această experienţă şi competenţă acumulată. Activitatea domniei sale în Parlamentul României s-a ilustrat, însă, mai degrabă în afara graniţelor învăţămîntului, tineretului, ştiinţei şi sportului. A luat-o pe drumuri cu totul neobişnuite, după cum reiese din interpelările şi declaraţiile politice descrise pe site: doamna Anghel a vorbit despre gara municipiului Caracal, despre arhiva Serviciului Independent de Anticorupţie, despre legalitatea raportărilor datelor personale la biroul de credit, despre dosarele aflate la Parchet şi despre felul în care ANI cheltuieşte banul public. A avut indignări parlamentare şi pe banii noştri, din cauza libertăţii prea mari a presei, a activităţii de la

, a încercării eşuate de demitere a fostului preşedinte.

Din cea de-a doua categorie ar putea face parte: 

Corneliu Popescu, fost şef la „CP Iaşi – CNLR SA – Loteria Naţională“. Este doctor în ştiinţe militare, iar lucrarea de doctorat are titlul „Evoluţia mediului rural românesc în condiţiile alinierii la cerintele şi standardele Uniunii Europene la indicaţii asupra securităţii naţionale“. Între 2005 şi 2008 are o funcţie cu totul misterioasă: P-DG CNAFP – MAPOR. (Cercetările mele pe Google au dat un mix între Compania Naţională de Administrare a Fondului Piscicol şi o asociaţie de cercetare a opiniei publice.) Pe site-ul Senatului am găsit descrierea unei singure luări de cuvînt în Parlamentul României, în doi ani de cînd este membru, cu tema: „Educaţia în sensul «Codului consumului» încotro?“. 

Marius Neculoiu a fost medic urolog şi şef de lucrări la Facultatea „Transilvania“, pînă să devină senator, membru al comisiei de învăţămînt. În această ultimă calitate, pe lîngă cîteva iniţiative legislative stranii, de tipul „obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale“, a avut şi trei declaraţii politice: „Agora democraţiei româneşti nu poate fi decît plenul Parlamentului“, „Opriţi denigrarea categoriilor profesionale!“ şi „Introducerea pachetului de servicii medicale de bază acordate cetăţenilor“. 

CV-ul lui Ilie Năstase nu este pe site. Nici nu ar avea de ce: toată ţara românească ştie că a fost un sportiv excepţional. Acesta este, probabil, motivul pentru care face parte din comisia care se ocupă şi cu educaţia sportivă din România. Activitatea fostului tenisman în Parlament este, însă, deplorabilă: în afara unui vag interes pentru Codul Fiscal şi a unei tandre îmbrăţişări date unui coleg aflat în dificultate cvasipenală, nu a reuşit să însăileze nimic pe marginea dictonului „Mens sana in corpore sano“. 

Cam aşa arată portretele celor de la care aşteptăm, cu sufletul la gură, să fie îngrijoraţi de nivelul tot mai slab al absolvenţilor şcolii româneşti. Impresia pe care o lasă cele două comisii de învăţămînt, din Senat şi Camera Deputaţilor, este una care nu lasă loc speranţelor: par, cu toţii, o adunătură de amatori, care au găsit cu greu un loc de muncă, după ce şi-au măsluit intenţiile în faţa alegătorilor. 

Maria Iordănescu este psiholog. 

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

percheziţii antrenor Paul Neagu, Politia Romana jpg
Perchezitii la Biroul Electoral Central - Surse
Vineri se fac percheziții la Biroul Electoral Central. Anchetatorii ridică documente.
Petru Rareș și soția sa, Elena, în tabloul votiv de la mănăstirea Moldovița (© Wikimedia Commons)
Petru Rareș, cel mai vrednic urmaș al lui Ștefan cel Mare
Singurul copil născut dintr-o relație extraconjugală al lui Ștefan cel Mare s-a dovedit și cel mai vrednic dintre urmașii săi.
Brățări dacice de aur expuse la Muzeul Național de Istorie a României (© Cristian Chirita / Wikimedia Commons)
Misterul aurului dacic: legendele care au stârnit imaginația a generații întregi
Povestea aurului dacic a generat, de-a lungul ultimelor secole, nenumărate legende, stârnind imaginația a generații întregi.
WhatsApp jpg
„Chat Control”. Uniunea Europeană vrea să monitorizeze mesajele de pe platforme populare precum WhatsApp
Uniunea Europeană propune un plan ambițios pentru combaterea materialelor de abuz sexual infantil (CSAM) care vizează scanarea comunicațiilor criptate, inclusiv a mesajelor de pe platforme populare precum WhatsApp. I
image jpeg
Cornel Ilie, mesaj sfâșietor după moartea toboșarului Nicu Sârghea: „Era prietenul meu cel mai vechi și cel mai bun!”
Cornel Ilie a postat un mesaj emoționant de adio, după decesul toboșarului Nicu Sârghea.
Palatul Buckingham  sursa   Shutterstock jpg
O femeie de serviciu de la Palatul Buckingham a fost arestată, după petrecerea de Crăciun. Ce s-a întâmplat
Tânăra de 24 de ani a fost reținută la un All Bar One din centrul Londrei, după ce „încercat să agreseze un membru al personalului”.
Adina Matei comisar licitatie Artmark record Grigorescu jpg
Moment istoric la Artmark. Noul record al pieței de artă: 365.000 EURO pentru un tablou de Grigorescu. Piața românească de artă atinge noi recorduri în cadrul celei mai bune licitații de iarnă din ultimii cinci ani
Piața românească de artă a fost martora unei seri memorabile, cu multiple recorduri istorice stabilite în cadrul celei mai bune licitații de iarnă din ultimii cinci ani.
Educatoarele de la Grădiniţa „Letea“ sunt apreciate atât de copii, cât şi de părinţi
Ministerul Familiei anunță finalizarea primelor 6 centre de zi pentru sprijinirea copiilor vulnerabili, cu finanțare din PNRR
Ministerul Familiei anunță finalizarea primelor şase centre de zi destinate sprijinirii copiilor expuşi riscului de separare de familie, în cadrul unui proiect național de 50 de milioane de euro, menit să prevină abandonul şcolar și să ajute familiile vulnerabile.
F16 FOTO MApN jpg
Planul pentru Centrul F-16 din România unde se antrenează piloţi ucraineni și români. „Rezultatele sunt clare”
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a semnat joi, 12 decembrie, împreună cu omologul olandez, Ruben Brekelmans, o scrisoare de intenție care reafirmă angajamentul celor două state de a consolida și extinde pe viitor colaborarea în cadrul Centrului European de Instruire F-16 din România.