Densuşul şi Densuşienii

Publicat în Dilema Veche nr. 349 din 21 octombrie - 27 octombrie 2010
Densuşul şi Densuşienii jpeg

- privelişti de prin Ţara Haţegului -

Primele impresii 

Densuşul e o comună undeva în nord-vestul Ţării Haţegului, situată la capătul unor văi prin care se scurg în depresiune nu prea înalţii munţi Poiana Ruscăi. De vii dinspre Caransebeş, la vreo şase kilometri înainte de Haţeg, prin centrul Toteştiului, trebuie să faci stînga. Un panou plasat chiar la intersecţie te informează că pînă la biserica Densuş, „monument istoric atestat din sec. XIII“, mai ai tot şase kilometri. Despre vreunul dintre Densuşieni – nimic! 

De la ieşirea din Toteşti, drumul, şerpuind printre plopi, te poartă prin depresiunea ce se înalţă pe terase succesive. În faţă – Poiana Ruscă; în dreapta şi puţin în spate – Şureanu; înapoi – Retezatul. Încet-încet, te îndrepţi spre o vale ce pare largă printre dealurile joase. După ce treci de micul sat Hăţăgel, la capătul unei pante, pe lîngă ramurile unor pomi fructiferi nu prea înalţi, descoperi şi ţinta: turnul ciudat al bisericii din Densuş. Primele clădiri de care te izbeşti sînt grajdurile fostului CAP: destul de îngrijite, transformate între timp în fermă capitalistă, cu utilaje agricole oprite parcă la întîmplare prin spaţiul imens. O spărtură în asfalt de-a lungul şoselei îţi atrage atenţia că, nu de mult, s-a introdus apa potabilă în sat. Am vaga impresie că, după ce se finaliza totul, inclusiv reasfaltarea, vor începe să spargă din nou, pentru canalizare… 

Gospodării îngrijite, case vechi (sau şuri) de lemn, alternînd cu construcţii masive de cărămidă, tencuite. La prima curbă mai importantă îţi aţine calea un stîlp de curent, cu cel puţin patru pui de barză cocoţaţi în cuibul din vîrful lui. După el, dai de-o casă ascunsă bine sub viţă-de-vie şi nu numai, cu prispă veche, geamuri mici de lemn şi antenă parabolică. Într-o parte a zidului de la poartă, din cărămidă roşie văruită-n alb, stă încastrată într-o nişă cu arcadă o uluitoare cruce martelată, cu-o poză-ntr-un cadru oval, înfăţişînd un militar tînăr încă, născut într-un război şi mort în altul, ce parcă abia-şi stăpîneşte un zîmbet cu influenţe de monalisă masculină. „Întru amintirea Eroului Sold. DIONI BENIAMIN născ. 1914, mort în războiul sfînt al reîntregirii Ardealului… (prea multe cuvinte ce nu le-am mai putut descifra). Deplîns de tata Iulian şi mama Ioana.“ 

Conacul din centrul satului 

După încă vreo cîteva curbe, pe stînga apare clădirea nouă a Primăriei, cu două nivele plus un acoperiş ce aduce a mansardă, separată, printr-un zid înalt de bolţari de vechiul conac, cu acoperişul prăbuşit, din care acum se mai înalţă numai cele două coloane ale fostelor hornuri. Doar deasupra aripilor laterale, acoperişul de tablă, pe plan pătrat terminat în cupolă, mai rezistă. În perioada comunistă, vechiul peron din faţa conacului a fost betonat temeinic şi transformat în rampă de încărcare. A ce, habar n-am! Cîteva dale mari, tot de beton, traversează curtea imensă, înierbată, de la poartă pînă la intrare. Pe cea de-a patra latură, curtea este închisă de ceva ce aduce a grajd imens. Două vaci îşi văd liniştite de iarba şi de balega lor. 

Pe site-ul Primăriei n-am găsit nici o informaţie despre conacul în cauză, dar poate că n-am ştiut unde să caut. Aşa că intru în magazinul sătesc de lîngă curtea conacului. Cele două scaune şi măsuţa de afară, precum şi cele cîteva măsuţe mici din interior îmi confirmă faptul că mă aflu la un fel de terasă locală. Vînzătoarea/barmaniţa îşi întrerupe activitatea de croşetat, îmi dă o bere Haţegana şi îmi povesteşte o scurtă istorie a conacului. „E în paragină, că nu de mult abia o fost retrocedat familiei. Nu ştiu cum se cheamă, dar sînt în proces cu Primăria, că şi clădirea aia nouă o fost construită pe terenul lor, iar acum vreau despăgubiri“ – îmi spune femeia. Se pare că autorităţile locale nu numai că nu le dau nici un ban, dar „le-or tras şi-o amendă că-şi lasă casa în paragină“… Dau să intru şi la Primărie, dar poarta e închisă şi drumul mi-e barat de maşina Poliţiei Rurale. 

Umbra Densuşienilor – instantanee palide 

Aşa că mă îndrept spre partea opusă a piaţetei centrale, unde sub ramurile unor copaci imenşi, cu miros de nuc, odihneşte la umbră, pe un soclu ridicat pe trei trepte, bustul lui Ovid Densusianu (1873 – 1938), cel mai cunoscut dintre Densuşieni şi singurul care a renunţat la diacriticul de sub cel de-al doilea „s“. Fiu al lui Aron şi nepot de frate al lui Nicolae, de Ovid mai aminteşte acum prin locurile natale doar acest bust, nu prea impresionant, poate şi datorită deschiderii largi a piaţetei. Lîngă el, un panou informativ, îngrijit, dar cam decolorat de soare, anunţă inutil, sub formă de titlu, că „Eşti oaspete în Ţara Haţegului“. Caut în cele două registre – „Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului“ şi „Comuna Densuş“ informaţii despre obiectul interesului meu, dar iarăşi nimic. Dinozaurii ca dinozaurii, dar mi se atrage atenţia că, printre ceea ce trebuie vizitat la Densuş, în calitatea sa de comună, nu de sat, sînt două biserici (una e la Peşteana), un muzeu al satului haţegan amenajat de o familie (aici iar nu ştiu dacă „Nenea Antonică“ din Peşteana e proprietarul sau el doar oferă informaţiile), Tăul fără fund – o „mlaştină cu plante carnivore“ (interesant, dar cred că e nevoie de timp ca să observi cum mănîncă plantele, mai ales dacă nu cunoşti orele de masă şi rişti să pici între mese, cînd ierburile-s deja sătule), zona vulcanică Ştei (cu „faleze de lavă şi bombe vulcanice“ de pe vremea dinozaurilor) şi satul izolat Poieni, pe care-mi propun, de altfel, să-l şi văd in situ. 

În schimb, satul pare să fi uitat complet că o singură familie, care şi-a respectat locurile natale atît de mult încît şi-au schimbat şi numele după cel al localităţii (iniţial, familia s-a numit simplu, Pop), a dat Academiei Române trei membrii din rîndurile ei, însă nici cu predecesorii ori cu descendenţii nu s-a făcut de ruşine. Nici vorbă nu poate fi de vreo „Casă a Densuşienilor“, mai ales în vremurile actuale, cînd muzeele, atîtea cîte sînt şi cum sînt, abia mai funcţionează, iar fondurile personale sînt împrăştiate pe la diferite alte instituţii. Şi din păcate, nici busturile nu prea spun mare lucru, căci piatra e piatră şi bronzul bronz, iar scrisul – singurul cît de cît lămuritor, lipseşte şi de pe panourile oficiale. După ce am căutat în zadar o eventuală reprezentare a lui Aron Densuşianu, am apucat-o încet spre vechea biserică de piatră. Iar în faţa intrării în cimitir l-am descoperit pe Nicolae Densuşianu (1846-1911), amplasat oarecum nepotrivit în respectiva locaţie. Mai bine-l puneau şi pe el în piaţetă sau, cel puţin, în faţa casei parohiale din imediata apropiere, ce se înalţă – după cum mi s-a spus – pe locul fostei case părinteşti a autorului Revoluţiunii lui Horea… 

Biserica şi preotul ei 

Cînd am ajuns lîngă biserică, un autocar îşi revărsase turiştii lîngă poartă. Unii se căţăraseră pe gard, alţii luau o gustare frugală pe iarba dintre morminte, la umbră, sau fotografiau de zor biserica cu arhitectură ciudată, eclectică. Iar în interior, la răcoare şi adăpost, vreo zece femei de vîrste diferite şi un tînăr ascultau sfaturile părintelui Alexandru Gherghel, paroh la Densuş de peste zece ani. Poate că nici nu e prea în vîrstă, dar statura şi înfăţişarea lui sînt impunătoare, mai ales în răcoarea şi semi-întunericul din interiorul mic, impresionant, unic. Fotografiatul şi filmatul sînt interzise, aşa că am privit cu atenţie stîlpii pătraţi, picturile, nişele şi inventarul sobru al bisericii, în timp ce părintele le vorbeşte celor ce sosiseră înaintea mea despre Dumnezeu, naştere şi iubire, avort şi alte păcate. Nevrînd să ascult cuvinte ce nu-mi sînt adresate mie, am ieşit să mai dau cîteva ture prin grădina-cimitir a bisericii, fotografiind exteriorul, pînă cînd lumea se hotărăşte să plece. Dar apar alţii… Şi apoi încă unii… 

În sfîrşit, parohul de la Densuş rămîne singur şi pătrund din nou în biserică. Îmi vorbeşte despre lăcaşul în care slujeşte, despre Nicolae Densuşianu şi despre răutatea oamenilor. Despre problemele pe care le-a avut. Îmi spune şi pe unde prin sat îi mai pot găsi pe descendenţii familiei. Vocea îi sună fără grabă. „M-or supărat unii cînd au pus bustul lui Nicolae chiar aici, la biserică. Le-am spus că strică parcarea şi nu mai au autocarele unde întoarce. Nu m-au ascultat. Ce era dacă-l puneau acolo, în centru, lîngă Ovid? N-au vrut. Ba, mai mult, or scris unii prin ziare că mă opun ridicării bustului. Ce am io să mă opun? Le-am spus doar cum am crezut că-i mai bine“ – mi se destăinuie el. Aş fi vrut să-i spun că cel mai bine e să fie lăsate autocarele în piaţetă, unde-i loc destul de-ntors, iar distanţa de acolo şi pînă aici nici nu-i mare. Vreo cinci minute de mers pe jos, în pas domol. Dar tac… În schimb, vorbim destul de mult, despre Densuş şi Densuşieni în principal, dar şi despre altele. Despre soarta muzeelor şi a arhivelor. Despre documente păstrate şi documente pierdute. Despre memoria locului şi uitarea oamenilor. În cele din urmă, chiar dacă părintele pare să nu se grăbească, mă grăbesc eu. Ne luăm la revedere cu speranţa în zile mai bune, apoi eu plec lăsîndu-l să ferece lăcaşul. După ce cobor scările prin cimitirul-grădină, la poartă întîlnesc alţi turişti la fotografiat, ce se îndreaptă direct spre „monumentul istoric atestat din sec. XIII“. Se pare că părintele Alexandru Gherghel n-avea de ce să se grăbească… 

O ultimă privire spre chipul tăiat în marmură albă de sculptorul Ioan Şeu, şi-o iau încet, la-ntors, spre Haţeg, prin Geoparcul Dinozaurilor… Daniel I. Iancu este muzeograf la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Orăştie şi doctorand la Universitatea „1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia.

reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.

Parteneri

Ilie Bolojan  Inquam Photos / Cosmin Enache
Ilie Bolojan, înaintea reuniunii Consiliului European: „Avem nevoie de o economie competitivă și de o apărare europeană consolidată”
Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a susținut joi, 20 martie 2025, o declarație de presă la Bruxelles, înainte de participarea sa la reuniunea Consiliului European.
Zelenski Foto X   Volodimir Zelenski jpg
Zelenski, întrerupt de un apel interviu: „Emmanuel, Emmanuel. Îmi pare rău, discut cu niște jurnaliști”
În timp ce răspundea la întrebările unei jurnaliste, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost întrerupt de apelul telefonic al omologul său francez, Emmanuel Macron.
Marcel Ciolacu   Simona Bucura Oprescu si Marcel Bolos FOTO Guvernul RO jpg
Guvernul alocă 450 de milioane de euro pentru cea de-a patra ediție a programului Start-Up Nation
Guvernul a aprobat procedura de implementare a programului Start Up Nation 2025. Banii vor veni exclusiv din fonduri europene.
supermarket jpeg
Pericolul ascuns al unui aliment îndrăgit de toți românii. Este foarte popular în Postul Paștelui
Este un produs care ajunge în coșul nostru de cumpărături aproape de fiecare dată când mergem la supermarket, mai ales în această perioadă de post. Însă, nu trebuie să uităm să verificăm cât mai atent eticheta, deoarece acest aliment nu este chiar atât de sănătos pe cât am crede!
banner maria constantin jpg
Maria Constantin, aniversare cu fast la împlinirea celor 38 de ani. Sute de invitați, lăutari și atmosferă incendiară. Care a fost cel mai frumos cadou pe care l-a primit
Maria Constantin a împlinit 38 de ani pe 12 martie și s-a sărbătorit cu fast, într-o locație cu piscină și lăutari.
guo jpg
percheziții simpatizant Potra
SRI dezvăluie strategia prin care influencerii i-au făcut campanie lui Călin Georgescu. De unde veneau banii
Principalul finanțator al campaniei lui Călin Georgescu, Bogdan Peșchir, este vizat de un dosar penal sub acuzația de corupere a alegătorilor. Alături de acesta sunt anchetați mai mulţi influenceri care au făcut campanie plătită pe Tiktok. SRI a explicat felul în care acționau aceștia.
George Simion și Claudiu Târziu FOTO Inquam Photos / Malina Norocea
Târziu nu neagă prezența morților pe listele pentru candidatura lui Simion: „Nu pot să răspund eu pentru 600.000 de semnături”
Președintele Consiliului Național de Conducere (CNC) al AUR, Claudiu Târziu, susține că acuzația că pe listele de semnături ar fi fost trecuți și morți este „caraghioasă”, însă nu poate „să răspundă pentru 600.000 de semnături”.
masina de spalat jpg
Mamă condamnată cu suspendare după ce fetița sa de doi ani a murit electrocutată la mașina de spălat rufe
O femeie, mamă a șapte copii, din județul Arad, a fost condamnată pentru ucidere din culpă, după ce fiica sa, în vârstă de doi ani, care a fost lăsată nesupravegheată, s-a electrocutat și a decedat.