Densuşul şi Densuşienii

Publicat în Dilema Veche nr. 349 din 21 octombrie - 27 octombrie 2010
Densuşul şi Densuşienii jpeg

- privelişti de prin Ţara Haţegului -

Primele impresii 

Densuşul e o comună undeva în nord-vestul Ţării Haţegului, situată la capătul unor văi prin care se scurg în depresiune nu prea înalţii munţi Poiana Ruscăi. De vii dinspre Caransebeş, la vreo şase kilometri înainte de Haţeg, prin centrul Toteştiului, trebuie să faci stînga. Un panou plasat chiar la intersecţie te informează că pînă la biserica Densuş, „monument istoric atestat din sec. XIII“, mai ai tot şase kilometri. Despre vreunul dintre Densuşieni – nimic! 

De la ieşirea din Toteşti, drumul, şerpuind printre plopi, te poartă prin depresiunea ce se înalţă pe terase succesive. În faţă – Poiana Ruscă; în dreapta şi puţin în spate – Şureanu; înapoi – Retezatul. Încet-încet, te îndrepţi spre o vale ce pare largă printre dealurile joase. După ce treci de micul sat Hăţăgel, la capătul unei pante, pe lîngă ramurile unor pomi fructiferi nu prea înalţi, descoperi şi ţinta: turnul ciudat al bisericii din Densuş. Primele clădiri de care te izbeşti sînt grajdurile fostului CAP: destul de îngrijite, transformate între timp în fermă capitalistă, cu utilaje agricole oprite parcă la întîmplare prin spaţiul imens. O spărtură în asfalt de-a lungul şoselei îţi atrage atenţia că, nu de mult, s-a introdus apa potabilă în sat. Am vaga impresie că, după ce se finaliza totul, inclusiv reasfaltarea, vor începe să spargă din nou, pentru canalizare… 

Gospodării îngrijite, case vechi (sau şuri) de lemn, alternînd cu construcţii masive de cărămidă, tencuite. La prima curbă mai importantă îţi aţine calea un stîlp de curent, cu cel puţin patru pui de barză cocoţaţi în cuibul din vîrful lui. După el, dai de-o casă ascunsă bine sub viţă-de-vie şi nu numai, cu prispă veche, geamuri mici de lemn şi antenă parabolică. Într-o parte a zidului de la poartă, din cărămidă roşie văruită-n alb, stă încastrată într-o nişă cu arcadă o uluitoare cruce martelată, cu-o poză-ntr-un cadru oval, înfăţişînd un militar tînăr încă, născut într-un război şi mort în altul, ce parcă abia-şi stăpîneşte un zîmbet cu influenţe de monalisă masculină. „Întru amintirea Eroului Sold. DIONI BENIAMIN născ. 1914, mort în războiul sfînt al reîntregirii Ardealului… (prea multe cuvinte ce nu le-am mai putut descifra). Deplîns de tata Iulian şi mama Ioana.“ 

Conacul din centrul satului 

După încă vreo cîteva curbe, pe stînga apare clădirea nouă a Primăriei, cu două nivele plus un acoperiş ce aduce a mansardă, separată, printr-un zid înalt de bolţari de vechiul conac, cu acoperişul prăbuşit, din care acum se mai înalţă numai cele două coloane ale fostelor hornuri. Doar deasupra aripilor laterale, acoperişul de tablă, pe plan pătrat terminat în cupolă, mai rezistă. În perioada comunistă, vechiul peron din faţa conacului a fost betonat temeinic şi transformat în rampă de încărcare. A ce, habar n-am! Cîteva dale mari, tot de beton, traversează curtea imensă, înierbată, de la poartă pînă la intrare. Pe cea de-a patra latură, curtea este închisă de ceva ce aduce a grajd imens. Două vaci îşi văd liniştite de iarba şi de balega lor. 

Pe site-ul Primăriei n-am găsit nici o informaţie despre conacul în cauză, dar poate că n-am ştiut unde să caut. Aşa că intru în magazinul sătesc de lîngă curtea conacului. Cele două scaune şi măsuţa de afară, precum şi cele cîteva măsuţe mici din interior îmi confirmă faptul că mă aflu la un fel de terasă locală. Vînzătoarea/barmaniţa îşi întrerupe activitatea de croşetat, îmi dă o bere Haţegana şi îmi povesteşte o scurtă istorie a conacului. „E în paragină, că nu de mult abia o fost retrocedat familiei. Nu ştiu cum se cheamă, dar sînt în proces cu Primăria, că şi clădirea aia nouă o fost construită pe terenul lor, iar acum vreau despăgubiri“ – îmi spune femeia. Se pare că autorităţile locale nu numai că nu le dau nici un ban, dar „le-or tras şi-o amendă că-şi lasă casa în paragină“… Dau să intru şi la Primărie, dar poarta e închisă şi drumul mi-e barat de maşina Poliţiei Rurale. 

Umbra Densuşienilor – instantanee palide 

Aşa că mă îndrept spre partea opusă a piaţetei centrale, unde sub ramurile unor copaci imenşi, cu miros de nuc, odihneşte la umbră, pe un soclu ridicat pe trei trepte, bustul lui Ovid Densusianu (1873 – 1938), cel mai cunoscut dintre Densuşieni şi singurul care a renunţat la diacriticul de sub cel de-al doilea „s“. Fiu al lui Aron şi nepot de frate al lui Nicolae, de Ovid mai aminteşte acum prin locurile natale doar acest bust, nu prea impresionant, poate şi datorită deschiderii largi a piaţetei. Lîngă el, un panou informativ, îngrijit, dar cam decolorat de soare, anunţă inutil, sub formă de titlu, că „Eşti oaspete în Ţara Haţegului“. Caut în cele două registre – „Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului“ şi „Comuna Densuş“ informaţii despre obiectul interesului meu, dar iarăşi nimic. Dinozaurii ca dinozaurii, dar mi se atrage atenţia că, printre ceea ce trebuie vizitat la Densuş, în calitatea sa de comună, nu de sat, sînt două biserici (una e la Peşteana), un muzeu al satului haţegan amenajat de o familie (aici iar nu ştiu dacă „Nenea Antonică“ din Peşteana e proprietarul sau el doar oferă informaţiile), Tăul fără fund – o „mlaştină cu plante carnivore“ (interesant, dar cred că e nevoie de timp ca să observi cum mănîncă plantele, mai ales dacă nu cunoşti orele de masă şi rişti să pici între mese, cînd ierburile-s deja sătule), zona vulcanică Ştei (cu „faleze de lavă şi bombe vulcanice“ de pe vremea dinozaurilor) şi satul izolat Poieni, pe care-mi propun, de altfel, să-l şi văd in situ. 

În schimb, satul pare să fi uitat complet că o singură familie, care şi-a respectat locurile natale atît de mult încît şi-au schimbat şi numele după cel al localităţii (iniţial, familia s-a numit simplu, Pop), a dat Academiei Române trei membrii din rîndurile ei, însă nici cu predecesorii ori cu descendenţii nu s-a făcut de ruşine. Nici vorbă nu poate fi de vreo „Casă a Densuşienilor“, mai ales în vremurile actuale, cînd muzeele, atîtea cîte sînt şi cum sînt, abia mai funcţionează, iar fondurile personale sînt împrăştiate pe la diferite alte instituţii. Şi din păcate, nici busturile nu prea spun mare lucru, căci piatra e piatră şi bronzul bronz, iar scrisul – singurul cît de cît lămuritor, lipseşte şi de pe panourile oficiale. După ce am căutat în zadar o eventuală reprezentare a lui Aron Densuşianu, am apucat-o încet spre vechea biserică de piatră. Iar în faţa intrării în cimitir l-am descoperit pe Nicolae Densuşianu (1846-1911), amplasat oarecum nepotrivit în respectiva locaţie. Mai bine-l puneau şi pe el în piaţetă sau, cel puţin, în faţa casei parohiale din imediata apropiere, ce se înalţă – după cum mi s-a spus – pe locul fostei case părinteşti a autorului Revoluţiunii lui Horea… 

Biserica şi preotul ei 

Cînd am ajuns lîngă biserică, un autocar îşi revărsase turiştii lîngă poartă. Unii se căţăraseră pe gard, alţii luau o gustare frugală pe iarba dintre morminte, la umbră, sau fotografiau de zor biserica cu arhitectură ciudată, eclectică. Iar în interior, la răcoare şi adăpost, vreo zece femei de vîrste diferite şi un tînăr ascultau sfaturile părintelui Alexandru Gherghel, paroh la Densuş de peste zece ani. Poate că nici nu e prea în vîrstă, dar statura şi înfăţişarea lui sînt impunătoare, mai ales în răcoarea şi semi-întunericul din interiorul mic, impresionant, unic. Fotografiatul şi filmatul sînt interzise, aşa că am privit cu atenţie stîlpii pătraţi, picturile, nişele şi inventarul sobru al bisericii, în timp ce părintele le vorbeşte celor ce sosiseră înaintea mea despre Dumnezeu, naştere şi iubire, avort şi alte păcate. Nevrînd să ascult cuvinte ce nu-mi sînt adresate mie, am ieşit să mai dau cîteva ture prin grădina-cimitir a bisericii, fotografiind exteriorul, pînă cînd lumea se hotărăşte să plece. Dar apar alţii… Şi apoi încă unii… 

În sfîrşit, parohul de la Densuş rămîne singur şi pătrund din nou în biserică. Îmi vorbeşte despre lăcaşul în care slujeşte, despre Nicolae Densuşianu şi despre răutatea oamenilor. Despre problemele pe care le-a avut. Îmi spune şi pe unde prin sat îi mai pot găsi pe descendenţii familiei. Vocea îi sună fără grabă. „M-or supărat unii cînd au pus bustul lui Nicolae chiar aici, la biserică. Le-am spus că strică parcarea şi nu mai au autocarele unde întoarce. Nu m-au ascultat. Ce era dacă-l puneau acolo, în centru, lîngă Ovid? N-au vrut. Ba, mai mult, or scris unii prin ziare că mă opun ridicării bustului. Ce am io să mă opun? Le-am spus doar cum am crezut că-i mai bine“ – mi se destăinuie el. Aş fi vrut să-i spun că cel mai bine e să fie lăsate autocarele în piaţetă, unde-i loc destul de-ntors, iar distanţa de acolo şi pînă aici nici nu-i mare. Vreo cinci minute de mers pe jos, în pas domol. Dar tac… În schimb, vorbim destul de mult, despre Densuş şi Densuşieni în principal, dar şi despre altele. Despre soarta muzeelor şi a arhivelor. Despre documente păstrate şi documente pierdute. Despre memoria locului şi uitarea oamenilor. În cele din urmă, chiar dacă părintele pare să nu se grăbească, mă grăbesc eu. Ne luăm la revedere cu speranţa în zile mai bune, apoi eu plec lăsîndu-l să ferece lăcaşul. După ce cobor scările prin cimitirul-grădină, la poartă întîlnesc alţi turişti la fotografiat, ce se îndreaptă direct spre „monumentul istoric atestat din sec. XIII“. Se pare că părintele Alexandru Gherghel n-avea de ce să se grăbească… 

O ultimă privire spre chipul tăiat în marmură albă de sculptorul Ioan Şeu, şi-o iau încet, la-ntors, spre Haţeg, prin Geoparcul Dinozaurilor… Daniel I. Iancu este muzeograf la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Orăştie şi doctorand la Universitatea „1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia.

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

banner divorț png
Culiță Sterp, alături de iubita Daniela Iliescu și copilul lor, Milan foto Instagram
Daniela Iliescu a vorbit despre modul cum își educă fiul. Iubita lui Culiță Sterp a trecut printr-un incident neplăcut în timp ce se afla cu Milan la restaurant: „O doamnă l-a...”
Daniela Iliescu a vorbit despre modul în care își educă fiul. Partenera lui Culiță Sterp se ocupă cu sfințenie de micuțul Milan, în vârstă de doar 3 ani și încearcă să îl responsabilizeze încă de pe acum, pentru a se integra în societate.
plimbare jpg
Cu câți ani ne putem prelungi viața dacă mergem pe jos o oră pe zi. Specialiștii au dat verdictul: „Activitatea fizică este esențială pentru îmbunătățirea rezultatelor medicale”
Sportul este indicat la ordinea zilei, însă nu toată lumea preferă să facă mișcare. Ei bine, trebuie să știți că o oră de mers pe jos ne poate prelungi viața cu câțiva ani.
pancakes pufoase jpeg
Ai nevoie doar de trei ingrediente pentru a face clătite din brânză de vaci
O alternativă mai ușoară a celebrelor clătite americane propune o rețetă cu doar trei ingrediente, având la bază brânza de vaci, tot mai populară în rețetele de pe internet.
vreme jpg
Cum va fi vremea în România! În ce zi se vor înregistra 17 grade Celsius și când vin ninsorile
Meteorologii anunță că vremea se încălzește, iar miercuri se anunță temperaturi de 17 grade Celsius, în partea de sud a țării. Spre sfârșitul săptămânii viitoare, însă vremea se răcește din nou. Se anunță lapoviță și ninsoare, mai ales la munte.
12627830 jpg
Ofensiva rusă pune la grea încercare Ucraina pe toate liniile frontului. Perspectivele Kievului de a ieși din impas
Rusia pare să fie în avantaj în prima linie, făcând progrese în puncte-cheie de-a lungul liniei frontului din estul și sud-estul Ucrainei, în timp ce dezlănțuie valuri de teroare aeriană împotriva orașelor ucrainene, se arată într-o analiză CNN.
Alexandru Rogobete jpg
Secretar de stat în Ministerul Sănătății, despre saloanele de Terapie Intensivă: „Acolo veți înțelege care este diferența între viață și moarte”
Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a precizat, într-o postare pe Facebook, despre situația pacienților aflați în saloanele de Terapie Intensivă.
Oua gaina FOTO Shutterstock jpg
Ce a fost mai întâi, oul sau găina? Oamenii de știință se laudă că au rezolvat în sfârșit cea mai veche dezbatere
Paradox filozofic sau dilemă a oamenilor de știință, întrebarea „Ce a fost mai întâi, oul sau găina”, pare că și-a găsit răspunsul mult așteptat. Cel puțin asta susțin oamenii de știință, care se laudă că au acum un răspuns fără echivoc.
calorifer electric in sala de curs FOTO Corina Macavei
„Căldura nu este o materie opțională”: Elevii din Focșani cer să intre în on-line pentru că învață în frig de două săptămâni
Elevii din județul Vrancea, care învață în frig de când s-au întors din vacanță, cer să intre în on-line. Consiliul Județean al Elevilor Vrancea a transmis că situația nu mai poate fi tolerată.